Legislator Case Law & Legislation
IV U 93/17 AI generated

IV U 93/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 93/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Powódka J. R. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 22 grudnia 2016 roku, którą to decyzją odmówiono jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu męża A. R. wobec nie uznania związku pomiędzy jego zgonem a chorobą zawodową. Powódka domagała się zmiany zaskarżonej decyzji w całości i zasądzenia od strony pozwanej na rzecz powódki kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przypisanych. W uzasadnieniu odwołania powódka podała okoliczności uzasadniające jej zdaniem odwołanie, tj. wskazujące na związek rozpoznanej choroby zawodowej jej męża ze zgonem.

Legislator headnote

AI generated

IV U 93/17 · Sąd powszechny: DOWÓD: - dokumentacja medyczna w aktach spraw, - opinia biegłego specjalisty chorób płuc k. 32-34, - opinia uzupełniająca biegłego sądowego k.53. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył : Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2017 roku, poz. 1773 j. t. ) członkom rodziny ubezpieczonego, który zmarł wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, przysługuje jednorazowe odszkodowanie.

Keywords

AI generated
medical reasons unfit notwithstanding health condition health impairment in military insurance expulsion despite health conditions failure to prove deterioration evaluation of medical fitness
AI generated
IV U 394/13
M. (2) odwołała się od decyzji organu rentowego z 05.07.2013r. znak (...) w sprawie przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu męża w związku z chorobą zawodową, wnosząc o ustalenie, iż zgon J. M. pozostaje w związku z chorobą zawodową, zasadzenie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. kwoty 63 900,00 zł oraz kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. Uzasadniła odwołanie m.in. tym, żę pylica płuc była co najmniej współprzyczyną zgonu jej męża i w sposób istotny przyczyniła się do jego śmierci.
IV U 305/17
Powódka D. F. (2) wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 17 sierpnia 2017 roku, którą to decyzją odmówiono jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu męża Z. F. wobec stwierdzenia braku związku pomiędzy jego zgonem a chorobą zawodową. Powódka zarzuciła błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia przez przyjęcie, że pomiędzy chorobą zawodową pylicą płuc a zgonem męża powódki nie zachodzi związek przyczynowy, mimo że faktycznie całokształt zgromadzonej w sprawie dokumentacji medycznej, w tym w szczególności treść protokołu z sekcji zwłok Z. F., wskazują jednoznacznie, że pomiędzy chorobą zawodową pylicą płuc a zgonem męża powódki zachodzi związek przyczynowy, uzasadniający przyznanie powódce prawa do jednorazowego odszkodowania po zmarłym wskutek choroby zawodowej mężu. Wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji w całości i przyznanie powódce prawa do jednorazowego odszkodowania po zmarłym w skutek choroby zawodowej mężu wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie, liczonymi od dnia złożenia wniosku do dnia zapłaty.
IV U 130/14
S. odwołała się od decyzji o odmowie przyznania jednorazowego odszkodowania z tytułu śmierci męża E. S. (1) w związku z chorobą zawodową i wniosła o przyznanie jej należnych świadczeń. W uzasadnieniu odwołania podała m. in., że zmarły od 1984r. w związku z rozpoznaniem choroby zawodowej – pylica górników kopalni węgla- był leczony przewlekle ambulatoryjnie i na oddziale wewnętrznym szpitala w N.
IV U 136/13
B. i (...) M. odwołały się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia (...). wnosząc o jej zmianę i ustalenie, że należy im się prawo do jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu Z. B. w związku z chorobą zawodową i zasądzenia kwoty (...). tytułem jednorazowego odszkodowania z tytułu śmierci ubezpieczonego Z. B.. W uzasadnieniu odwołania podniosła m. in., że organ rentowy błędnie ustalił, iż brak jest związku pomiędzy chorobą zawodową stwierdzoną u Z. B. a jego śmiercią. Z. B. przez wiele lat leczył się w związku z chorobą zawodową. (...) ustalono u niego 85% trwałego uszczerbku na zdrowiu. (...)uznano go za trwale niezdolnego do pracy. W (...) przeszedł zawał serca a w (...)dwa udary mózgu. Cierpiał też na nadciśnienie tętnicze, zdiagnozowano u niego guza gruczołu krokowego. Bezpośrednią przyczyną zgonu Z. B. była niewydolność oddechowo- krążeniowa wywołana pylicą płuc.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I.Sygn. akt IV U 93/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 05 grudnia 2017 roku Sąd Rejonowy w Świdnicy IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący: SSR Maja Snopczyńska Protokolant : Karolina Nowicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 05 grudnia 2017 roku w Ś. sprawy z odwołania J. R. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. w sprawie (...) z dnia 02.01.2017 roku o jednorazowe odszkodowanie z tytułu choroby zawodowej po zmarłym I. odwołanie oddala; II. nie obciąża powódki kosztami procesu.

UZASADNIENIE

Powódka J. R. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z dnia 22 grudnia 2016 roku, którą to decyzją odmówiono jej prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu męża A. R. wobec nie uznania związku pomiędzy jego zgonem a chorobą zawodową. Powódka domagała się zmiany zaskarżonej decyzji w całości i zasądzenia od strony pozwanej na rzecz powódki kosztów postępowania, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przypisanych. W uzasadnieniu odwołania powódka podała okoliczności uzasadniające jej zdaniem odwołanie, tj. wskazujące na związek rozpoznanej choroby zawodowej jej męża ze zgonem.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania powódki i zasądzenie od powódki na rzecz strony pozwanej kosztów zastępstwa procesowego w wysokości (...) Uzasadniając swoje stanowisko strona pozwana zarzuciła, iż zgodnie z orzeczeniem komisji lekarskiej ZUS z dnia 22 grudnia 2016 roku brak jest związku przyczynowego pomiędzy zgonem A. R. a jego chorobą zawodową. W toku postępowania Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z dnia 22 grudnia 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. odmówił powódce wypłaty jednorazowego odszkodowania z tytułu zgonu męża w związku z chorobą zawodową, gdyż komisja lekarska nie ustaliła związku śmierci męża powódki z chorobą zawodową.

Od powyższej decyzji powódka wniosła odwołanie. DOWÓD: - akta ZUS (załącznik) U A. R. decyzją z 2002 roku stwierdzono chorobę zawodową pylicę płuc. W okresie od dnia (...)roku małżonek powódki był leczony w (...) Pulmonologii i Chemioterapii w S. z uwagi na pylicę płuc, przewlekłe zapalenie oskrzeli, nadciśnienie tętnicze, przerost prostaty i zespół otępienny. Równocześnie leczony był z powodu nadciśnienia tętniczego, po operacji woreczka żółciowego, po alloplastyce stawu kolanowego lewego w 2014 roku. Leczony ponadto z powodu przerostu gruczołu krokowego.

Od dłuższego czasu A. R. wymagał opieki osób drugich, był niedołężny, leżący, zacewnikowany, wymagający stosowania pielucho-majtek. Mąż powódki zmarł w dniu (...). Jako przyczynę wyjściową zgonu uznano uogólnioną miażdżycę, jako wtórną miażdżycę, a jako bezpośrednią wskazano zgon nagły. Stwierdzona u mężczyzny pylica płuc zapewne ograniczyła sprawność układu oddechowego, ale nie w stopniu prowadzącym do zgonu chorego. Brak podstaw do stwierdzenia związku przyczynowego pomiędzy zgonem A. R. a jego chorobą zawodową pylicą płuc.

DOWÓD: - dokumentacja medyczna w aktach spraw, - opinia biegłego specjalisty chorób płuc k. 32-34, - opinia uzupełniająca biegłego sądowego k.53. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd zważył : Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2017 roku, poz. 1773 j. t. ) członkom rodziny ubezpieczonego, który zmarł wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, przysługuje jednorazowe odszkodowanie.

Odszkodowanie to przysługuje również w razie śmierci wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej rencisty, który był uprawniony do renty z ubezpieczenia wypadkowego. Podstawową zatem przesłanką stanowiącą o prawie do przedmiotowego świadczenia jest związek pomiędzy zgonem a chorobą zawodową, zaś w niniejszej sprawie takiego związku nie stwierdzono. Sąd w tym zakresie oparł się na opinii biegłego sądowego specjalisty chorób płuc, która stanowi wnikliwą analizę zarówno stanu zdrowia męża powódki przed śmiercią, jak i przyczyn, z których zgon nastąpił.

Z opinii biegłej sądowej Specjalisty Choroby Płuc wynika, że choroba zawodowa pylica płuc – nie pozostaje w związku przyczynowym ze zgonem A. R.. Pylica płuc nie była przyczyną, ani współprzyczyną zgonu wymienionego. Biegła sądowa podniosła, iż A. R. od dłuższego czasu wymagał opieki osób drugich, był niedołężny, leżący, zacewnikowany, wymagający stosowania pielucho-majtek, zaś tego typu zmian nie wywołuje pylica płuc. Zdaniem biegłej – pylica płuc zapewne ograniczała sprawność układu oddechowego, ale nie w stopniu prowadzącym do zgonu chorego.

Sąd nie znalazł podstaw do zanegowania dokonanej przez biegłą sądową oceny, uznając jej opinię oraz opinię uzupełniającą za pełną, spójną i wyprowadzającą logiczne wnioski końcowe. Biegły odpowiedział na pytanie Sądu, co uczynił w sposób czytelny i umożliwiający ocenę zasadności racji stron. Opinia sporządzona została przez osobę o stosownej wiedzy i doświadczeniu zawodowym, w kwestii dla sprawy istotnej, a wymagającej wiedzy specjalnej. Pomimo zarzutów powódki do opinii biegłej sądowej, powódka nie zdołała wniosków owej opinii skutecznie zakwestionować.

Sąd oddalił wniosek dowodowy powódki zawarty w piśmie procesowym z dnia 21 listopada 2017 roku o wystąpienie do instytutu naukowego lub naukowo – badawczego o wydanie opinii w przedmiocie, czy choroba zawodowa stwierdzona u zmarłego małżonka powódki – pylica płuc 2/2q/r powikłana przewlekłym zapaleniem oskrzeli, gruźlicą płuc oraz przewlekłą obturacyjną chorobą płuc – była przyczyną lub współprzyczyną zgonu A. R., bowiem powódka nie wykazała jakichkolwiek okoliczności podważających wiarygodność przeprowadzonej opinii sądowej, zaś biegła sądowa, która wydała ową opinię w niniejszej sprawie, nie stwierdziła okoliczności uzasadniających wydanie opinii przez innych biegłych.

Dlatego też Sąd w oparciu o powyższe i na podstawie powołanych przepisów oraz art. 477 14§1 kpc oddalił odwołanie. O kosztach Sąd orzekł na podstawie art. 102 kpc, mając na uwadze trudną sytuację materialną powódki.