Legislator Case Law & Legislation
VIII U 962/17 AI generated

VIII U 962/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 962/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny, 2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1 - jeżeli ten rolnik lub domownik nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zgodnie natomiast z treścią art.16 ust.1 cytowanej ustawy ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:

Legislator headnote

AI generated

VIII U 962/17 · Sąd powszechny: domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1; Według natomiast treści art.16 ust.3 ustawy przepisów ust. 1 nie stosuje się do osoby, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub ma ustalone prawo do emerytury lub renty, lub ma ustalone prawo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

Keywords

AI generated
suspension of insurance benefits maintenance of pension coverage ongoing social benefits occupational disability pension reinstatement of insured status cessation of disability pension
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 27 lutego 2017 roku nr (...)-PU.402. 205.2017 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników U. K. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno - rentowego od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku. /decyzja – w aktach KRUS/ Decyzją z dnia 27 lutego 2017 roku nr (...)-PU.402. 207.2017 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników U. K. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno - rentowego od 1 stycznia 2007 roku do 31 stycznia 2014 roku oraz ustanie obowiązku opłacania składek za wskazaną osobę od wymienionego dnia. /decyzja – w aktach KRUS/ Decyzją z dnia 27 lutego 2017 roku nr (...)-PU.402. 208.2017 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. stwierdził ustanie ubezpieczenia społecznego rolników U.

K. w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno - rentowego od 15 maja 2014 roku do 31 marca 2016 roku oraz ustanie obowiązku opłacania składek za wskazaną osobę od wymienionego dnia. /decyzja – w aktach KRUS/ Uznając powyższe decyzje za krzywdzące w dniu 18 kwietnia 2017 roku U. K. odwołała się od nich do sądu, wnosząc o przywrócenie do ubezpieczenia za okresy wskazane w decyzjach. /odwołanie - k. 2-4/ Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 17 maja 2017 roku pozwany Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego wniósł o jego oddalenie. /odpowiedź na odwołanie - k. 5/ Decyzjami z dnia 10 listopada 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych – Oddział w T. stwierdził podleganie ubezpieczeniu społecznemu rolników i obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie oraz ubezpieczenie emerytalno – rentowe U.

K. w okresach od 1 stycznia 2007 roku do 31 stycznia 2014 roku oraz od 15 maja 2014 roku do 31 marca 2016 roku. /decyzje k 42-43/ W piśmie procesowym z dnia 11 grudnia 2017 roku organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania od decyzji z dnia 27 lutego 2017 roku nr (...)-PU.402. 205.2017 stwierdzającej ustanie ubezpieczenia społecznego rolników odwołującej w okresie od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku oraz o umorzenie postępowania w zakresie pozostałych decyzji wobec zaspokojenia roszczeń skarżącej. /pismo k 46/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

U. K. podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników od 1 kwietnia 1993 roku do 4 stycznia 1998 roku na wniosek, a od 5 stycznia 1998 roku, z przerwami - z mocy ustawy. /karta ewidencyjna ubezpieczonego k 105 – 106 akt KRUS/ W okresie od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku pozostawała w zatrudnieniu w ramach umowy o pracę w wymiarze 1/2 etatu. /niesporne – oświadczenie wnioskodawczyni – e-protokół rozprawy z dnia 19.12.2017 – zapis nagrania 00:06;21 – 00:08:48/

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie od decyzji stwierdzającej niepodleganie przez U. K. ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku jest niezasadne. Zgodnie bowiem z brzmieniem art. 7 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników (j.t. Dz. U. z 2016r. poz. 277 ze zm.) ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu podlega z mocy ustawy:

1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny, 2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1 - jeżeli ten rolnik lub domownik nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Zgodnie natomiast z treścią art.16 ust.1 cytowanej ustawy ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:

1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny;

2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1; Według natomiast treści art.16 ust.3 ustawy przepisów ust. 1 nie stosuje się do osoby, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub ma ustalone prawo do emerytury lub renty, lub ma ustalone prawo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.

13) W myśl zaś art.6 pkt 13 ustawy w brzmieniu obowiązującym w okresie od 16 stycznia 1998 roku do 31 grudnia 2002 roku za osobę podlegającą innemu ubezpieczeniu społecznemu - rozumiało się osobę będącą pracownikiem zatrudnionym w wymiarze czasu nie niższym niż połowa wymiaru obowiązującego w danym zawodzie albo objętą innymi przepisami o ubezpieczeniu społecznym lub o zaopatrzeniu emerytalnym. W sprawie niesporne pozostaje, że wnioskodawczyni w spornym okresie od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku podlegała ubezpieczeniu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w wymiarze ½ etatu, a zatem nie spełniała ustawowego wymagania do objęcia jej społecznym ubezpieczeniem rolników.

Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie od decyzji stwierdzającej niepodleganie przez U. K. ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresie od 1 kwietnia 2000 roku do 31 lipca 2001 roku (nr (...)-PU.402. 205.2017). Wobec zmiany w toku procesu decyzji stwierdzających niepodleganie przez skarżącą ubezpieczeniu społecznemu rolników w zakresie ubezpieczenia wypadkowego, chorobowego i macierzyńskiego oraz emerytalno – rentowego w pozostałych spornych okresach (nr (...)-PU.402. 207.2017 i (...)-PU.402. 208.2017) poprzez wydanie decyzji uwzględniających w całości żądanie strony, Sąd na podstawie art. 477 13§1 k.p.c. umorzył postępowanie w pozostałej części.

Z tych względów Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.