Legislator Case Law & Legislation
VIII U 2379/16 AI generated

VIII U 2379/16 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 2379/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 7 września 2016 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. odmówił B. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej KRUS z dnia 31 sierpnia 2016 r. wnioskodawczyni nie została uznana za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja – k. 70 akt KRUS/ Odwołanie od w/w decyzji w dniu 5 października 2016 r. złożyła wnioskodawczyni B. S. wskazując, że choruje na boleriozę i ma wiele powikłań wynikających z tej choroby.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 2379/16 · Sąd powszechny: Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5). Ustalenia dokonane w toku przedmiotowej sprawy nie uzasadniają zmiany zaskarżonej decyzji. Przeprowadzone postępowanie wykazało bowiem, że wnioskodawczyni nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5, wskazanej powyżej ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanych w toku postępowania sądowego opinii biegłych neurologa, lekarza z zakresu chorób zakaźnych, ortopedy – rehabilitanta, reumatologa.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits unfit notwithstanding health condition pension entitlement expulsion despite health conditions occupational disability pension residual earning capacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 2379/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 7 września 2016 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. odmówił B. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, gdyż orzeczeniem Komisji Lekarskiej KRUS z dnia 31 sierpnia 2016 r. wnioskodawczyni nie została uznana za całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja – k. 70 akt KRUS/ Odwołanie od w/w decyzji w dniu 5 października 2016 r. złożyła wnioskodawczyni B. S. wskazując, że choruje na boleriozę i ma wiele powikłań wynikających z tej choroby.

Podała, że nie może pracować w gospodarstwie, gdyż bolą ją stawy, ma nadciśnienie tętnicze, chorobę wrzodową żołądka oraz niewydolność żylną. /odwołanie – k. 2/ Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. wniósł o oddalenie odwołania. /odpowiedź na odwołanie – k. 3/ Sąd Okręgowy w Łodzi ustalił następujący stan faktyczny: B. S. urodziła się w dniu (...) Z zawodu jest rolnikiem. /okoliczność bezsporna/ W dniu 22 czerwca 2016 r. ubezpieczona złożyła wniosek o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy. /wniosek – k. 14 akt KRUS/ W dniu 18 lipca 2016 r.

B. S. została zbadana przez Lekarza Rzeczoznawcę KRUS, który rozpoznał u wnioskodawczyni chorobę zwyrodnioną stawów, przebytą boleriozę, nadciśnienie tętnicze. Orzekł, iż wnioskodawczyni nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /orzeczenie Lekarza Rzeczoznawcy KRUS – k. 58 – 60 akt KRUS/ Decyzją z dnia 11 sierpnia 2016 r. Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddziału (...) w Ł. odmówił B. S. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy, gdyż orzeczeniem lekarza rzeczoznawcy KRUS z dnia 18 lipca 2016 r. wnioskodawczyni nie została uznana za całkowicie niezdolną do pracy do pracy w gospodarstwie rolnym. /decyzja – k. 62 akt KRUS/ W dniu 8 sierpnia 2016 r. wnioskodawczyni złożyła odwołanie od powyższego orzeczenia lekarza rzeczoznawcy KRUS. /odwołanie – k. 62 akt KRUS/ W wyniku złożenia przez ubezpieczoną odwołania Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego uchylił decyzję Prezesa Kasy z dnia 11 sierpnia 2016 r. i przekazał sprawę do ponownego rozpoznania. /pismo – k. 63/ W dniu 31 sierpnia 2016 r. ubezpieczona została zbadana przez Komisję Lekarską KRUS, która rozpoznała u ubezpieczonej zmiany zwyrodnieniowe wielostawowe bez istotnego ograniczenia funkcji narządu ruchu, przebytą boleriozę, nadciśnienie tętnicze.

Komisja orzekła, że badana nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /orzeczenie Komisji Lekarskiej KRUS – k. 67 – 69 akt KRUS/ W oparciu o powyższe orzeczenie Komisji Lekarskiej KRUS organ rentowy odmówił wnioskodawczyni prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy zaskarżoną decyzją z dnia 7 września 2016 r. /decyzja – k. 70 akt KRUS/ U wnioskodawczyni w badaniu neurologicznym stwierdzono zespół bólowy odcinka L/S kręgosłupa na podłożu zmian zwyrodnieniowo – wytwórczych, aktualnie bez objawów korzeniowych, bez istotnego pogorszenia funkcji, bóle kręgosłupa szyjnego w wywiadzie, w badaniu neurologicznym bez objawów ogniskowych i ubytkowych z (...), w badaniu MR – bez cech dyskopatii.

Stwierdzone u ubezpieczonej schorzenia neurologiczne nie powodują obecnie u badanej takiego naruszenia sprawności organizmu, które stanowiłoby przyczynę całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. /opinia lekarza biegłego sądowego specjalisty neurologa J. B. – k. 10 – 11/ U ubezpieczonej rozpoznano chorobę zwyrodnieniową wielostawową z przewagą kręgosłupa i stawów kolanowych z przewlekłym zespołem bólowym bez istotnego ograniczenia ich ruchomości, stopy płasko – koślawe z obniżeniem łuków poprzecznych i podłużnych, które wymagają zaopatrzenia ortopedycznego we wkładki.

Nadto u wnioskodawczyni, która była leczona i diagnozowana w Poradniach i Oddziałach Reumatologii i Chorób Zakaźnych stwierdzono boreliozę oraz niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej. Stwierdzone zmiany nie powodują u ubezpieczonej całkowitej niezdolności do pracy rolniczej. /opinia lekarza biegłego sądowego w zakresie ortopedii i rehabilitacji dr n. med. E. B. – k. 40 – 43/ U wnioskodawczyni rozpoznano przebyte zakażenie krętkiem B. burgdirferi, przewlekłe zapalenie stawów spowodowane przypuszczalnie Boreliozą. Wnioskodawczyni przed 7 laty została ukąszona przez kleszcza bez objawów miejscowych w postaci rumienia wędrującego.

Od około 6 lat u wnioskodawczyni występują bóle rąk i stóp połączone z upośledzeniem ruchomości stawów i okresowych obrzęków. Wykonane kilkakrotnie badania w kierunku Boreliozy początkowo wątpliwe w 2016 r. pozwoliło ustalić zakażenie krętkiem B. burgdorferli, wykazało istnienie przeciwciał w klasie (...) (75j) co świadczy o kilkuletnim trwaniu zakażenia, w klasie IG M wynik ujemny świadczy o tym, że zakażenie istniało już dłuższy czas. U ubezpieczonej w pewnym okresie po ukąszeniu przez kleszcza pojawiły się dolegliwości kostno – stawowe, które należy łączyć z tym zakażeniem.

Jednakże sam fakt zakażenia nie świadczy o niezdolności do pracy lecz jego skutki w tym wypadku zapalne stawów. Nie stwierdzono u wnioskodawczyni całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym. /opinia lekarza biegłego z zakresu chorób zakaźnych dr n. med. A. B. – k. 45 – 46/ U wnioskodawczyni rozpoznano niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej, chorobę zwyrodnieniową stawów, boreliozę w wywiadzie. Po badaniu podmiotowym, przedmiotowym oraz analizie dokumentacji zgromadzonej w aktach sprawy i dostarczonej przez badaną stwierdzono, że wnioskodawczyni jest w stanie dobrym, chodzi sprawnie, stawy bez obrzęków, wysięków i ograniczenia ruchomości.

Dolegliwości, które podaje ubezpieczona nie ograniczają sprawności organizmu w takim stopniu aby mogły być powodem całkowitej niezdolności do pracy. Ubezpieczona jest zdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. /opinia lekarza biegłego sądowego specjalisty reumatologa M. W. – k. 90/ Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o całokształt materiału dowodowego zebranego w sprawie w szczególności załączone do akt sprawy akta rentowe ubezpieczonej oraz wydane w sprawie opinie biegłych: neurologa, lekarza z zakresu chorób zakaźnych, ortopedy – rehabilitanta, reumatologa a zatem biegłych lekarzy, których specjalizacje odpowiadają rodzajowi schorzeń występujących u wnioskodawczyni.

Wydane w sprawie opinie są logiczne, spójne i rzetelnie opisują stan zdrowia ubezpieczonej, stanowiąc tym samym wiarygodne źródło dowodowe. Opinie te zostały wydane w oparciu o pełną dokumentację medyczną wnioskodawczyni oraz po uprzednim zbadaniu ubezpieczonej, a zatem brak jest podstaw do zasadnego ich kwestionowania. Biegli ci uznali, iż wnioskodawczyni nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. W ocenie Sądu brak jest podstaw do kwestionowania opinii wyżej wskazanych biegłych. Biegli dokonali rozpoznania jednostek chorobowych występujących u wnioskodawczyni i ocenili je w kontekście zdolności ubezpieczonej do pracy w gospodarstwie rolnym.

Biegli wydali swą opinię po zapoznaniu się z dokumentacją lekarską wnioskodawczyni oraz po uprzednim zbadaniu ubezpieczonej, a zatem przedmiotowe opinie stanowią pełnowartościowy materiał dowodowy w sprawie. Dlatego też Sąd uznał niniejsze opinie za całkowicie, wiarygodne i pełne.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje

W świetle materiału dowodowego zgromadzonego w sprawie oraz poczynionych na jego podstawie ustaleń faktycznych odwołanie nie jest zasadne i jako takie podlega oddaleniu. W myśl art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2017 r., poz. 2336 z późniejszymi zmianami) renta rolnicza z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który łącznie spełnia następujące warunki:

1) podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres, o którym mowa w ust. 2, 2) jest trwale lub okresowo całkowicie niezdolny do pracy w gospodarstwie rolnym, 3) całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu lub w okresach, o których mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 i 2, lub nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów. W myśl ust. 2 art. 21 w/w ustawy, warunek podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez wymagany okres uważa się za spełniony, jeżeli okres ubezpieczenia emerytalno-rentowego ubezpieczonego wynosi co najmniej:

1) rok - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku do 20 lat; 2) 2 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 20 lat do 22 lat; 3) 3 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 22 lat do 25 lat; 4) 4 lata - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 25 lat do 30 lat; 5) 5 lat - jeżeli całkowita niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym powstała w wieku powyżej 30 lat.

Za całkowicie niezdolnego do pracy w gospodarstwie rolnym uważa się ubezpieczonego, który z powodu naruszenia sprawności organizmu utracił zdolność do osobistego wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym (art. 21 ust. 5). Ustalenia dokonane w toku przedmiotowej sprawy nie uzasadniają zmiany zaskarżonej decyzji. Przeprowadzone postępowanie wykazało bowiem, że wnioskodawczyni nie jest osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5, wskazanej powyżej ustawy. Wynika to w sposób jednoznaczny z wydanych w toku postępowania sądowego opinii biegłych neurologa, lekarza z zakresu chorób zakaźnych, ortopedy – rehabilitanta, reumatologa.

Opinie te – o czym mowa była już wcześniej – stanowią pełnowartościowy materiał dowodowy. W oparciu o przedmiotowe opinie stwierdzić należy, że odwołująca nie jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Biegli rozpoznali u badanej chorobę zwyrodnieniową wielostawową z przewagą kręgosłupa i stawów kolanowych z przewlekłym zespołem bólowym bez istotnego ograniczenia ich ruchomości, stopy płasko – koślawe z obniżeniem łuków poprzecznych i podłużnych, które wymagają zaopatrzenia ortopedycznego we wkładki, boreliozę oraz niezróżnicowaną chorobę tkanki łącznej.

Z punktu widzenia biegłych neurologa, lekarza z zakresu chorób zakaźnych, ortopedy – rehabilitanta, reumatologa brak jest dostatecznych podstaw do uznania, że wnioskodawczyni jest całkowicie niezdolna do pracy w gospodarstwie rolnym. Podkreślić należy, że przy ocenie biegłych lekarzy Sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego. Zaznaczyć w tym miejscu należy, że sposób motywowania oraz stopień stanowczości wniosków wyrażonych w opinii biegłych jest jednym z podstawowych kryteriów oceny dokonywanej przez Sąd, niezależnie od kryteriów zgodności z zasadami wiedzy powszechnej, poziomu wiedzy biegłego oraz podstaw teoretycznych opinii (tak postanowienie SN z 27 listopada 2000 r., I CKN 1170/98, OSNC 2001 nr 4 poz. 84).

Mając na względzie wymienione wyżej okoliczności Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł, jak w sentencji wyroku. ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawczyni. K.K.-W.