Legislator Case Law & Legislation
IV U 654/17 AI generated

IV U 654/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 654/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 22.06.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przyznał W. N. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1.05.2017 r. do 23.05.2021 r. Podstawą wydania tej decyzji było orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 14.06.2017 r. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony W. N., który wnosił o jej zmianę i przyznanie prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Odwołujący się zarzucił, iż do dnia 30.04.2017 r. pobierał rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Po tej dacie nie nastąpiła poprawa jego stanu zdrowia. Podkreślił, iż po raz drugi wszczepiono mu stymulator serca, a także leczy się na inne schorzenia, które łącznie naruszają sprawność jego organizmu powodującą całkowitą niezdolność do pracy. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując się na treść orzeczenia Komisji Lekarskiej ZUS.

Legislator headnote

AI generated

IV U 654/17 · Sąd powszechny: Ubezpieczony w przeszłości pracował jako pomocnik murarza. Nie ma żadnych kwalifikacji. W tej sytuacji, Sąd podzielając opinię biegłych, przyjął, iż wnioskodawca jest w dalszym ciągu całkowicie niezdolnym do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887). W związku z treścią art. 13 ust. 3a ustawy o FUS, Sąd przyjął, iż ubezpieczonemu przysługuje prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy do dnia osiągnięcia wieku emerytalnego.

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension unfit notwithstanding health condition suspension of disability benefits deportation despite health issues sufficient earning capacity medically certified work incapacity
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 654/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 stycznia 2018 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jacek Witkowski Protokolant sekr. sądowy Monika Świątek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 25 stycznia 2018 r. w S. odwołania W. N. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 22 czerwca 2017 r. Nr (...) w sprawie W. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o wysokość renty z tytułu niezdolności do pracy zmienia zaskarżoną decyzję i przyznaje W. N. prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy od dnia 01 maja 2015 roku do osiągnięcia wieku uprawniającego do emerytury. Sygn. akt IV U 654/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 22.06.2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. przyznał W. N. prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy od 1.05.2017 r. do 23.05.2021 r. Podstawą wydania tej decyzji było orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS z dnia 14.06.2017 r. Od decyzji tej odwołanie złożył ubezpieczony W. N., który wnosił o jej zmianę i przyznanie prawa do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Odwołujący się zarzucił, iż do dnia 30.04.2017 r. pobierał rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Po tej dacie nie nastąpiła poprawa jego stanu zdrowia. Podkreślił, iż po raz drugi wszczepiono mu stymulator serca, a także leczy się na inne schorzenia, które łącznie naruszają sprawność jego organizmu powodującą całkowitą niezdolność do pracy. W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując się na treść orzeczenia Komisji Lekarskiej ZUS.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył, co następuje:

Ubezpieczony W. N. jest uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy od 31.10.2011 r. Początkowa była orzekana wobec niego częściowa niezdolność do pracy, zaś od 1.11.2014 r. organ rentowy przyznawał mu prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy. Przed upływem okresu, na które przyznane było prawo do tego świadczenia, ubezpieczony złożył wniosek o przyznanie mu świadczenia na dalszy okres. W toku postępowania orzeczniczego, W. N. został przebadany przez Komisję Lekarską ZUS, która rozpoznała u niego następujące schorzenia: organiczne zaburzenia urojeniowe, zespół uzależnienia alkoholowego, przewlekłą chorobę wieńcową, napadowe migotanie przedsionków, stan po wszczepieniu stymulatora serca, nadciśnienie tętnicze leczone farmakologicznie, zespół bólowy kręgosłupa lędźwiowego w wywiadzie (k. 30 a. l.).

W orzeczeniu z dnia 14.06.2017 r., Komisja Lekarska stwierdziła, iż ubezpieczony jest aktualnie częściowo niezdolny do pracy do 23.05.2021 r. Orzeczenie to stało się podstawą do wydania zaskarżonej decyzji (k. 125 a. r.). W toku postępowania odwoławczego, Sąd dopuścił dowód z opinii biegłych lekarzy: kardiologa, neurologa, psychiatry i psychologa. Biegli wymienionych specjalności zdiagnozowali u opiniowanego następujące schorzenia: przewlekłe zaburzenia urojeniowe u osoby ze zmianami organicznymi w OUN z obniżeniem poziomu funkcjonowania intelektualnego, zespół zależności alkoholowej w fazie kilkuletniej abstynencji, przewlekły zespół bólowy kręgosłupa L/S na podłożu zmian zwyrodnieniowych i dyskopatycznych bez istotnych ograniczeń jego ruchomości, a także miażdżycę kończyn dolnych (k. 13-14 a. s.).

W ocenie biegłych, ubezpieczony jest nadal całkowicie niezdolny do pracy i niezdolność ta ma charakter trwały. Przyczyną całkowitej niezdolności do pracy są przewlekle utrzymujące się objawy psychotyczne oraz nasilone zmiany organiczne w OUN dotyczące zarówno sfery emocjonalno-motywacyjnej, jak i poznawczej. Proces organiczny ma charakter progresywny. Objawy nasilają się z wiekiem. Pozwany organ rentowy złożył pisemne zastrzeżenia do opinii biegłych w części dotyczącej opiniowania przez psychiatrę i psychologa (k. 24-25 a. s.).

W zastrzeżeniach opracowanych przez członka Komisji Lekarskiej ZUS, powołano się na rozbieżność ocen stanu zdrowia zawartej w opinii konsultanta psychiatry ZUS w stosunku do opinii znajdującej się w aktach sprawy. Konsultant ZUS bowiem w trakcie badania ubezpieczonego, wskazał na dobry kontakt z badanym, prawidłową orientację i brak objawów wytwórczych. W konkluzji, pełnomocnik organu rentowego wnosił o powołanie innych biegłych psychiatry i psychologa. Na rozprawie Sąd oddalił wniosek pełnomocnika organu rentowego (k. 30 a. s.).

W ocenie Sądu Okręgowego, opinia sporządzona przez biegłych, w tym również psychiatrę i psychologa, w sposób wyczerpujący opisuje rodzaje schorzeń ubezpieczonego, w tym również schorzeń psychiatrycznych. W uzasadnieniu opinii, biegli w sposób przekonujący przedstawili, z jakich przyczyn uznali opiniowanego za całkowicie niezdolnego do pracy. Mianowicie, w uzasadnieniu tym znalazło się jednoznaczne stwierdzenie o progresywnym charakterze dysfunkcji mózgowych na podłożu zmian organicznych w ośrodkowym układzie nerwowymi z deterioracją funkcji intelektualnych.

Dodać należy, iż opinia biegłego była poprzedzona badaniem psychologicznym, testami diagnozy organicznej. Zatem ta ocena biegłych jest bardziej miarodajna, niż opinia konsultanta ZUS- lekarza psychiatry. Ta rozbieżność ocen, nie była zdaniem Sądu, wystarczającą podstawą do wywoływania kolejnej opinii psychiatryczno-psychologicznej. Dlatego też Sąd Okręgowy ten wniosek dowodowy oddalił. Podkreślić należy, iż istotne znaczenie ma również fakt istnienia chorób towarzyszących, tj. schorzeń kardiologicznych jak i neurologicznych.

Ubezpieczony w przeszłości pracował jako pomocnik murarza. Nie ma żadnych kwalifikacji. W tej sytuacji, Sąd podzielając opinię biegłych, przyjął, iż wnioskodawca jest w dalszym ciągu całkowicie niezdolnym do pracy w rozumieniu art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887). W związku z treścią art. 13 ust. 3a ustawy o FUS, Sąd przyjął, iż ubezpieczonemu przysługuje prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy do dnia osiągnięcia wieku emerytalnego.

Mając na względzie powyższe, Sąd na podstawie art. 477 14 par. 2 kpc, orzekł jak w sentencji wyroku.