Legislator Case Law & Legislation
VI U 613/17 AI generated

VI U 613/17 · Sąd powszechny

Case Number VI U 613/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. po rozpoznaniu wniosku K. P. z dnia 2 marca 2017 roku odmówił wnioskodawcy prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. Organ rentowy powołał się w uzasadnieniu decyzji na artykuł 184 Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2016 roku, pozycja 887 ze zmianami oraz na paragraf 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, Dziennik Ustaw z 1983 roku numer 8 pozycja 43 ze zmianami.

Legislator headnote

AI generated

VI U 613/17 · Sąd powszechny: Na okoliczność swojej pracy w szczególnych warunkach w powyższych okresach ubezpieczony wnosił o dopuszczenie dowodu z zeznań świadków. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując argumentację przedstawioną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił i rozważył co następuje. Ubezpieczony K. P. urodzony (...) 60 lat ukończył (...). W dniu 2 marca 2017 roku złożył on wniosek o przyznanie mu emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. W treści wniosku wskazał, iż nie jest, iż jest członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego, ale wnosi o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w Otwartym Funduszu Emerytalnym za pośrednictwem ZUS na dochody budżetu państwa.

Keywords

AI generated
employment reference sufficient earning capacity duration of incapacity work permits missing case documents employment status qualification
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 613/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 września 2017 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Janusz Madej Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Hańc po rozpoznaniu w dniu 31 sierpnia 2017 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: K. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 17 marca 2017 r., znak: (...) w sprawie: K. P. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o emeryturę I zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu K. P. prawo do emerytury od (...) r. ; II nie stwierdza odpowiedzialności Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji; III zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. na rzecz ubezpieczonego K. P. kwotę 180 ( sto osiemdziesiąt ) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego. Sygn.akt VIU 613/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 marca 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. po rozpoznaniu wniosku K. P. z dnia 2 marca 2017 roku odmówił wnioskodawcy prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. Organ rentowy powołał się w uzasadnieniu decyzji na artykuł 184 Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, tekst jednolity Dziennik Ustaw z 2016 roku, pozycja 887 ze zmianami oraz na paragraf 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, Dziennik Ustaw z 1983 roku numer 8 pozycja 43 ze zmianami.

W uzasadnieniu tej decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. wyjaśnił, że odmawia przyznania wnioskodawcy emerytury, ponieważ nie został udowodniony wymagany 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Zdaniem organu rentowego przedłożone przez wnioskodawcę dowody nie stanowiły podstawy do ustalenia okresu pracy w szczególnych warunkach oraz jego długości. Organ rentowy wskazał także, że na podstawie dowodów dołączonych do wniosku i uzyskanych w wyniku przeprowadzonego postępowania przyjął za udowodnione na dzień 1 stycznia 1999 roku okresy skła..., nieskładkowe w wymiarze 2 miesięcy i 6 dni, składkowe w wymiarze 25 lat, 1 miesiąca i 22 dni oraz stażu sumarycznego 25 lat, 3 miesięcy i 28 dni.

Odwołanie od powyższej decyzji wniósł w imieniu ubezpieczonego jego pełnomocnik procesowy domagając się zmiany zaskarżonej decyzji i poprzez przyznanie ubezpieczonemu prawa do emerytury od (...)roku oraz zasądzenia kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu odwołania wskazano, że ubezpieczony domaga się zaliczenia do stażu pracy w szczególnych warunkach okresów od 9 października 1979 roku do 16 maja 1992 roku, kiedy to pracował w Przedsiębiorstwie (...) w B. w charakterze mechanika napraw pojazdów w kanałach remontowych oraz okresu od 1 czerwca 1992 roku do 31 grudnia 1998 roku w Przedsiębiorstwie (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w B., gdzie także w tym okresie pracował na stanowisku mechanika napraw pojazdów w kanałach remontowych.

Na okoliczność swojej pracy w szczególnych warunkach w powyższych okresach ubezpieczony wnosił o dopuszczenie dowodu z zeznań świadków. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie powołując argumentację przedstawioną w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji. Sąd Okręgowy ustalił i rozważył co następuje. Ubezpieczony K. P. urodzony (...) 60 lat ukończył (...). W dniu 2 marca 2017 roku złożył on wniosek o przyznanie mu emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. W treści wniosku wskazał, iż nie jest, iż jest członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego, ale wnosi o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w Otwartym Funduszu Emerytalnym za pośrednictwem ZUS na dochody budżetu państwa.

Z treści zaskarżonej decyzji wynikało, iż okoliczność, iż ubezpieczony legitymuje się na dzień wejścia w życie ustawy emerytalnej, to jest 1 stycznia 1999 roku wymaganym okresem stażu emerytalnego nie była między stronami sporna. Organ rentowy ustalił bowiem, że okres ten przekraczał 25 lat. Spór natomiast w niniejszej sprawie dotyczył tego czy praca ubezpieczonego w Przedsiębiorstwie (...) w B. w okresie od 9 października 1979 roku do 16 maja 1992 roku oraz w Przedsiębiorstwie (...) Spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w B. od 1 czerwca 1992 roku do 31 grudnia 1998 roku może być kwalifikowana jako praca wykonywana w szczególnych warunkach.

Pierwszy z tych okresów wynosił 12 lat, 5 miesięcy i 9 dni, drugi z tych okresów wynosił 6 lat i 7 miesięcy, łącznie te dwa okresy dawały zatem 19 lat i 9 dni pracy ubezpieczonego. W tym zakresie Sąd Okręgowy na podstawie dowodów z dokumentów zebranych w aktach osobowych ubezpieczonego, w aktach emerytalnych oraz dowodów z zeznań świadków L. B. [ f 00:08:53.979] i J. K. [ f 00:08:56.019] , jak również dowodu z przesłuchania ubezpieczonego ustalił, iż w powyższych dwóch okresach pracowniczego zatrudnienia ubezpieczony wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracę w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów samochodowych, pojazdów mechanicznych.

Praca ta wskazana jest w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w dziale 14 pod pozycją 16, jako praca w szczególnych warunkach. Z zeznań świadków i z przesłuchania powoda wynikało jednoznacznie, że ubezpieczony stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracował w kanałach remontowych dokonując takich remontów jak wymiana, takich prac remontowych jak wymiana resorów, skrzyni biegów, czy tylnych mostów i że wykonywał prace te stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Rozstrzygając niniejszą sprawę Sąd Okręgowy wskazywał także, iż ubezpieczony zaoferował już w postępowaniu administracyjnym przed organem rentowym dowód z oryginału dokumentu, który potwierdzał wykonywanie przez niego pracy w szczególnych warunkach w kanałach remontowych.

Chodzi tutaj o znajdującą się na, znajdujące się na karcie 13 akt emerytalnych ubezpieczonego pismo z dnia 27 maja 1985 roku podpisane przez Dyrektora Przedsiębiorstwa (...) [ f 00:11:06.988] , z którego wynika, że ubezpieczony pracuje na stanowisku mechanika i że praca na tym stanowisku jest zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku zaliczona do stanowisk zatrudnienia w szczególnych warunkach wykaz A, dział 13, pozycja numer 15, Zarządzenie numer 55 Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 14 lipca 1983 roku.

Zatem można powiedzieć, że ubezpieczony w toku procesu przy uwzględnieniu zeznań świadków, dokumentów z akt osobowych wykazał, że pracował w szczególnych warunkach w okresach wskazanych w odwołaniu. Jednocześnie dział 13, pozycja numer 15 nie jest wprawdzie adekwatna do Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku... [ koniec części 00:12:30.379] (...)_02 [ Przewodniczący 00:12:30.578] W sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, ale przypomnieć należy, że przed wejściem w życie tego Rozporządzenia obowiązywało Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 4 maja 1979 roku w sprawie pierwszej kategorii zatrudnienia, gdzie praca w szczególnych warunkach ujęta została w dziale 13, a nie jak jest to w obecnie w obowiązującym Rozporządzeniu w dziale 14 właśnie pod pozycją 15.

Dlatego w ocenie Sądu Okręgowego zebrany w sprawie materiał dowodowy jednoznacznie potwierdzał, iż ubezpieczony w okresach od 9 października 1979 roku do 16 maja 1992 roku oraz od 1 czerwca1992 roku do 31 grudnia 1998 roku pracował w szczególnych warunkach u wyżej wskazanych dwóch pracodawców, w łącznym wymiarze 19 lat i 9 dni na dzień pierwszego stycznia 1999 roku. Dlatego zgodnie dokonując zatem subsumpcji właściwych przepisów prawa materialnego do ustalonego w sprawie stanu faktycznego Sąd Okręgowy wskazuje już zgodnie z artykułem 184 ustępem 1 Ustawy z 17 grudnia 1998 roku ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1998 roku przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w artykule 32, 33, 39 i 40 jeżeli w dniu wejścia w życie Ustawy, po pierwsze, osio..., osiągnęli po pierwsze okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz po drugie, okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w artykule 27.

Z kolei ustęp 2 artykułu 184 stanowi, że emerytura, o której mowa w ustępie 1 przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do Otwartego Funduszu Emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w Otwartym Funduszu Emerytalnym za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa. Ubezpieczony takie oświadczenie i taki wniosek złożył we wniosku emerytalnym. Przypomnieć też należy, że w artykule 27 ustępie 1 w punkcie 2 wiek emerytalny określony, w przepisie tym okres składkowy i nieskładkowy wymagany do nabycia prawa do emerytury określony został na co najmniej 20 lat - dla kobiet i 25 lat - dla mężczyzn.

A artykuł 32 ustęp 2 tej Ustawy wskazuje, że dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa w ustępie 1 za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia. Artykuł 184 ustęp 1 Ustawy emerytalnej mówiąc o dotychczasowych przepisach ma na myśli arty..., przepisy Rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Zgodnie z paragrafem 3 i paragrafem 4 ustępem 1 tego aktu prawnego za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury zwanym dalej wymaganym okresem zatrudnienia uważa się okres wynoszący 20 lat - dla kobiet i 25 lat - dla mężczyzn liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia. Pracownik, który wykonywał pracę w szczególnych warunkach wymienione w wykazie A nabywa prawo do emerytury jeżeli spełnia łącznie następujące warunki: osiągnął wiek emerytalny wynoszący 55 lat - dla kobiet i 60 lat - dla mężczyzn oraz ma wymagany okres zatrudnienia w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Jak wykazało postępowanie dowodowe mimo, iż ubezpieczony nie legitymował się świadectwem wykonywania pracy w szczególnych warunkach to posiadał jednak dokument od pracodawcy, w którym wskazywano, że jego praca na stanowisku mechanika była pracą kwalifikowaną jako praca w kanałach remontowych przy, przy naprawie pojazdów mechanicznych i szynowych dział czterna..., wykaz A dział 14 pozycja 15 obecnie obowiązującego Rozporządzenia Rady Ministrów. Wskazać także należy, że zgodnie z paragrafem 1 ustępem 1 okresy pracy uzasadniające prawo do świadczeń na zasadach określonych w Rozporządzeniu, że okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w Rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

Jak wykazało postępowanie dowodowe ubezpieczony taką, taki rodzaj pracy stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na jego stanowisku pracy mechanika samochodowego wykonywał w wyżej wskazanych okresach. Spełnił on zatem ostatni sporny między stronami warunek nabycia prawa do dochodzonego świadczenia i na dzień 1 stycznia 1999 roku legitymował się okresem pracy w szczególnych warunkach w wymiarze co najmniej 15 lat, a nawet w wymiarze przekraczającym 19 lat. Mając to na uwadze Sąd Okręgowy w punkcie 1 wyroku z, na podstawie artykułu 477 ze znaczkiem 14 paragraf 2 Kodeksu postępowania cywilnego zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia ukończenia przez niego 60 lat, gdyż wniosek o emeryturę złożył on wcześniej.

W punkcie 2 wyroku Sąd nie stwierdził odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji, albowiem istotnych dla rozstrzygnięcia sporu ustaleń z do..., Sąd dokonywał w postępowaniu sądowym na podstawie dowodów z zeznań świadków stron i dokumentów, którymi nie dysponował lub których nie mógł przeprowadzić organ rentowy w postepowaniu administracyjnym. W punkcie 3 wyroku na podstawie artykułu 98 paragrafu 1 i 3 Kodeksu postępowania cywilnego, w związku z paragrafem 9 ustępem 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych Dziennik Ustaw z 2015 roku pozycja 1804 z późniejszymi zmianami, w brzmieniu obowiązującym w dniu wniesienia odwołania zasądził od organu rentowego jako strony przegrywającej spór na rzecz ubezpieczonego zwrot kosztów niezbędnych do dochodzenia praw w niniejszym procesie.

Na koszty te złożyło się wynagrodzenie pełnomocnika procesowego ubezpieczonego wykonującego zawód radcy prawnego ustalone według stawki minimalnej przewidzianej w powołanym przepisie Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości. Na tym wygłoszenie uzasadnienia zakończono, to wszystko dziękuję bardzo. [ Ubezpieczony 00:21:56.925] Dziękuję. [ Przewodniczący 00:21:56.945] Pan ma pełnomocnika Sąd nie musi Pana pouczać o tym, że wyrok może zostać zaskarżony, jeżeli organ rentowy zaskarży wyrok to Pana pełnomocnik otrzyma odpis apelacji, powiadomi Pana o tym, że o Pana prawie do emerytury będzie ostatecznie orzekał Sąd Apelacyjny w Gdańsku, który wyznaczy rozprawę i zawiadomi o niej pełnomocnika bądź Pana, jeżeli Pan będzie jeszcze korzystał z pomocy radcy prawnego w postępowaniu odwoławczym.

A jeśli apelacja nie zostanie wniesiona przez organ rentowy, to wyrok się uprawomocni i organ rentowy będzie miał 30 dni na realizację postanowień prawomocnego wyroku od dnia doręczenia mu wyroku z pisemnym, z tras..., z transkrypcją wygłoszonego w dniu dzisiejszym uzasadnienia. To wszystko dziękuję bardzo. [ Ubezpieczony 00:22:46.645] Dziękuję [ ns 00:22:47.082] [ Przewodniczący 00:22:47.305] Przepraszamy za opóźnienie związane z publikacją wyroku, ale to wynikało z tego, że Sąd wygłaszał ustnie uzasadnienia w każdej kolejnej sprawie wyznaczonej na wokandę publikacyjną w dniu dzisiejszym.

To wszystko. [ Ubezpieczony 00:23:01.995] Dziękuję do widzenia. [ Przewodniczący 00:23:02.635] Do widzenia. [ K 00:23:03.258] Do widzenia.