Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1473/17 AI generated

VIII U 1473/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1473/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją numer (...), z dnia 30 maja 2017r. , Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że S. M. (1) nie podlega, od dnia 16 listopada 2016r. , obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu, jako pracownik u płatnika składek (...) . W uzasadnieniu decyzji ZUS podniósł, że S. M. (1) była zgłoszona w okresie od 18.10.2016r. do 15.11.2016r. jako osoba bezrobotna przez Powiatowy Urząd Pracy w Ł.. Została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego jako pracownik w okresie od 16.11.2016r., a już od dnia 28.11.2016r.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p; VIII U 1473/17 · Sąd powszechny: – zasiłek chorobowy. W ocenie Oddziału, S. M. (1) nie wykonywała pracy w firmie (...) Sp. Z o.o., a została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jedynie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Zgodnie z art. 83 § 1 Kodeksu cywilnego, w związku z art. 300 Kodeksu pracy należy stwierdzić, że umowa o pracę, zawarta między firmą (...) Sp. Z o.o., a Panią S. M. (1), jako zawarta dla pozoru, jest nieważna, a zatem, z tytułu zawartej umowy o pracę S. M. (1) nie podlega ubezpieczeniom społecznym od 16.11.2016r. . (decyzja k. 78-76 akt ZUS) .

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity determination of work incapacity reasonable alternative employment cessation of gainful employment abandonment of employment employment status qualification

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p
(1) i płatnika , Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c oraz & 9 ust.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1473/17

UZASADNIENIE

Decyzją numer (...), z dnia 30 maja 2017r. , Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że S. M. (1) nie podlega, od dnia 16 listopada 2016r. , obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu, jako pracownik u płatnika składek (...) . W uzasadnieniu decyzji ZUS podniósł, że S. M. (1) była zgłoszona w okresie od 18.10.2016r. do 15.11.2016r. jako osoba bezrobotna przez Powiatowy Urząd Pracy w Ł.. Została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego jako pracownik w okresie od 16.11.2016r., a już od dnia 28.11.2016r.

S. M. (1) stała się niezdolna do pracy. Zwolnienia lekarskie zostały wystawione na okres od 28.11.2016r. do 02.12.2016r., od 05.12.2016r. do 07.12.2016r. – zasiłek opiekuńczy, od 12.12.2016r. do 23.12.2016r. i od 27.12.2016r. do 27.05.2017r. – zasiłek chorobowy. W ocenie Oddziału, S. M. (1) nie wykonywała pracy w firmie (...) Sp. Z o.o., a została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jedynie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Zgodnie z art. 83 § 1 Kodeksu cywilnego, w związku z art. 300 Kodeksu pracy należy stwierdzić, że umowa o pracę, zawarta między firmą (...) Sp.

Z o.o., a Panią S. M. (1), jako zawarta dla pozoru, jest nieważna, a zatem, z tytułu zawartej umowy o pracę S. M. (1) nie podlega ubezpieczeniom społecznym od 16.11.2016r. . (decyzja k. 78-76 akt ZUS) . Odwołanie od tej decyzji, w dniu 26 czerwca 2017r. , złożyła S. M. (1) , podnosząc , że zawarła umowę o pracę w firmie (...) z siedzibą w L.. Do pracy przystąpiła z dniem, wskazanym w umowie o pracę. Płatnik dokonał również zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych i odprowadzał składki. Wnioskodawczyni wykonywała faktycznie nałożone na nią obowiązki wynikające z zawartej umowy.

Wnioskodawczyni wyjaśniła, że częścią spółki (...) jest firma (...) , zatrudniająca doradców, w zakresie pozyskiwania odszkodowań i w takim zakresie, wnioskodawczyni została, w spółce, zatrudniona. (odwołanie k. 2-4 ) W odpowiedzi na odwołanie z dnia 24 lipca 2017 roku , organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. ZUS podniósł, że z przedłożonego świadectwa pracy wynika, że S. M. (1) była zatrudniona na stanowisku obsługa klienta – dział handlowy i miałaby przepracować w poprzedniej finnie przez okres 3 miesięcy, będąc również na częstych zwolnieniach lekarskich.

Ponadto, ZUS zaakcentował, że w trakcie postępowania, nie przedłożono zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w dziedzinie (...) z art. 237 § 1 kodeksu pracy , pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez dostatecznej znajomości przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. W ocenie organu rentowego, S. M. (1) nie wykonywała pracy w firmie płatnika, a została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jedynie w celu uzyskania prawa do wypłaty świadczeń – zasiłku chorobowego. podstawie art. 83 § 1 Kodeksu cywilnego w związku z art. 300 Kodeksu (odpowiedź na odwołanie k. 16-17 ) Rozpoznając odwołanie, Sąd Okręgowy ustalił co następuje:

S. M. (1) urodziła się (...) Ma średnie wykształcenie ; z zawodu jest technikum obsługi ruchu turystycznego . Ma syna O. , urodzonego w dniu (...), którego ojcem jest E. C.. Jest osobą rozwiedzioną . /okoliczności bezsporne/ W okresie od 1.06.2016r. do 31.08.2016r. S. M. (1) była zatrudniona w Firmie Handlowej (...) T. O. w wymiarze pełnego etatu, wykonując pracę przy obsłudze klienta-dział handlowy . W okresie od 11.07.2016r. do 15.07.2016r., będąc nieobecną w pracy, pobierała zasiłek opiekuńczy , a w okresie od 18.07.2016r. do 22.07.2016r. , 25.07.2016r. od 16.08.2016r. do 21.08.2016r.

– wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy , finansowane ze środków pracodawcy . / kserokopia świadectwa pracy z dnia 7.09.2016r. k. 65 akt ZUS/ Płatnik składek (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym u dniu 22.04.2014r. , z siedzibą w Ł. przy ul. (...)r. nr 59 . Przedmiot działania jest wskazany w KRS nr KRS (...) , wśród wskazanych profili: działalność związana z oceną i szacowaniem poniesionych strat . wspólnikami są: K. S. , posiadający 26 udziałów o wartości 2 600 zł., S. K., posiadający 10 udziałów o wartości 1 000 zł., B.

K. (1) posiadająca 10 udziałów o wartości 1 000 zł. Prezesem Zarządu [ wypis z KRS na dzień 29.01.2018r. ]- jest S. K. . Prokurentem – K. J. zeznał K. S. na rozprawie w dniu 8.01.2018r. , teraz on – K. S. jest prezesem zarządu , ale ten fakt nie jest odnotowany jeszcze w krajowym rejestrze sądowym . Spółka ma oddziały: (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością Oddział Ł. (...) Ł. ul. (...) i (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością Oddział Ł. (...) Ł. ul. (...) . /wypis z KRS - okoliczności bezsporne, e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. płyta CD k. 101) Prezes zarządu, nie złożył, mimo zobowiązania Sądu , w tym przedmiocie – wykazu wszystkich aktywnych w spółce – osób w , 2016r., do czerwca 2017r. z podaniem zajmowanego stanowiska , wysokości wynagrodzenia i posiadanego stażu pracy oraz okresu korzystania ze zwolnień lekarskich, a także list obecności, zaangażowanych osób; wykazu przychodów i dochodów spółki z rozbiciem na poszczególne miesiące w latach: 2015r. do czerwca 2017r. /zarządzenie z dnia 27.07.2017r. k. 19 – niewykonane zarządzenie, zawarte w postanowieniu Sadu Okręgowego w Łodzi , wydane na rozprawie z dnia 20.11.2017r. k. 89, płyta CD k. 90 – niewykonane , zarządzenie wydane na rozprawie z dnia 8.01.2018r. k. 100, płyta CD k. 101 – niewykonane/ Wstępna rozmowa kwalifikacyjna , jak zeznała S. M. (1) [ k. 89, pl.yat CD k. 90] odbyła się w dniu 2 listopada 2016r.

Sąd zwraca uwagę, że skierowanie na badania lekarskie i orzeczenie lekarskie, zostało wydane w dniu 31.10.2016r. / skierowanie na badania lekarskie z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością z dnia 31.10.2016r. k. 73 akt ZUS, , orzeczenie lekarskie numer (...) z dnia 31 .10. 2016r.k. 72 akt ZUS - akta ZUS / S. M. (1) podpisała, w dniu 16 listopada 2016r. , umowę, nazwaną umową o pracę na czas określony do 15.05.2017r. z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością , na stanowisku pracownika biurowego . Ustalone warunki : wymiar pełen etat , miejsce wykonywania pracy – Ł. ul. (...)r. nr 59 , wynagrodzenie 1850 zł. , premia uznaniowa .

Termin rozpoczęcia – pracy – 16.11.2016r. W , złożonej do akt ZUS, dokumentacji znajduje się – skierowanie do pracodawcy w ramach prac interwencyjnych Powiatowego Urzędu Pracy z dnia 8.11.2016r. , skierowanie na badania lekarskie z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością z dnia 31.10.2016r. , orzeczenie lekarskie numer (...) z dnia 31 .10. 2016r. o zdolności S. M. (1) do podjęcia pracy na stanowisku pracownik biurowy + komputer , praca na stanowisku z monitorem w szkłach kontaktowych . Wśród, przedstawionej do akt ZUS, dokumentacji - brak zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. / skierowanie do pracodawcy w ramach prac interwencyjnych Powiatowego Urzędu Pracy z dnia 8.11.2016r.k. 74 akt ZUS , skierowanie na badania lekarskie z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością z dnia 31.10.2016r. k. 73 akt ZUS, , orzeczenie lekarskie numer (...) z dnia 31 .10. 2016r.k. 72 akt ZUS - akta ZUS / S. M. (1) przebywała na zwolnieniach lekarskich - wskazanych w zestawieniu zaświadczeń o niezdolnościach do pracy k. 96 akt sprawy , w tym w okresach : 18-07-2015 do 31-07-2015 , 11-07-2016 do 15-07-2016 , 18-07-2016 22-07-2016, 25-07-2016 do 25-07-2016 , 16-08-2016 do 21-08-2016 , 28-11-2016 do 02-12-2016, 05-12-2016 do 07-12-2016, 12-12-2016 do 16-12-2016 17-12-2016 do 23-12-2016 27-12-2016 do 03-01-2017 04-01-2017 do 13-01-2017 , 14.01-2017 do 28-01-2017 29.01.2017r. do 12-02-2017 25-02-2017 do 11-03-2017 12-03-2017 do 26-03-2017 27 -03-2017 do 05-04-2017 6.04.2017 do 20.04.2017 21.04.2017 do 12.05.2017 13.05.2017 do 27.05.2017 28.05.2-17 do 11-06-2017 24-07-2017 do 28-07-2017 I dalej , jak wynika ze szczegółowego wykazu .. / zestawieniu zaświadczeń o niezdolnościach do pracy k. 96 akt sprawy/ S. M. (1) , w okresie od 16.11.2016r., nie wykonywała praktycznych czynności, tylko zaznajamiała się z przedmiotem działania płatnika.

Nie odbyła szkolenia – stanowiskowego, zawodowego, przeszkoliły ja , zatrudnione w firmie pracownice: K. P. i W. P. . S. M. (1) uczyła się sporządzania projektów pism dla spółki (...) . Przygotowane, przez wnioskodawczynię, projekty, nigdy nie kontrolował prezes , czyniły to K. P. i W. P. , czasem – B. K. (1) . Miała elastyczny czas aktywności . Firma, wprawdzie, czynna była w godzinach 9-17, ale wnioskodawczyni jeśli np. spóźniła się o godzinę, to mogła to odpracować. Wnioskodawczyni nie posiadała własnej pieczątki, także firmowej , nie posiadała pełnomocnictwa doi podpisywania wniosków o odszkodowania . /zeznania świadka B.

K. (1) e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. , płyta CD k. 101, zeznania wnioskodawczyni, zeznania K. S. , e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. płyta CD k. 101, / J. wyjaśniła wnioskodawczyni na rozprawie w dniu 20.11.2017r. , a zeznała na rozprawie w dniu 8.01.2018r. – nie podpisywała list obecności . /zeznania wnioskodawczyni e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. płyta CD k. 101 w związku z informacyjnymi wyjaśnieniami - e- protokół rozprawy z dnia 20.11.2017 , płyta CD k. 90/ Do akt ZUS zostały załączone kserokopie list obecności ze spornego okresu, ale bez list za : - listopad 2016r. , kwiecień 2017r., maj 2017r.

Prezes zarządu , ani świadek B. K. (1) nie potrafili wyjaśnić dlaczego. /kserokopie k. 23-20 , zeznania świadka B. K. (1) , zeznania K. S. e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. , płyta CD k. 101/ Już od 28 listopada 2016r. wnioskodawczyni stała się niezdolną do pracy . /okoliczność bezsporna/ Nikt nie został zaangażowany , na miejsce nieobecnej , z powodu zwolnień lekarskich, S. M. (1). /zeznania świadka B. K. (1) e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. , płyta CD k. 101/ Zaskarżoną decyzją numer (...), z dnia 30 maja 2017r. , Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że S. M. (1) nie podlega, od dnia 16 listopada 2016r. , obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym tj. ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu, jako pracownik u płatnika składek (...) .

W uzasadnieniu decyzji ZUS podniósł, że S. M. (1) była zgłoszona w okresie od 18.10.2016r. do 15.11.2016r. jako osoba bezrobotna przez Powiatowy Urząd Pracy w Ł.. Została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego jako pracownik w okresie od 16.11.2016r., a już od dnia 28.11.2016r. S. M. (1) stała się niezdolna do pracy. Zwolnienia lekarskie zostały wystawione na okres od 28.11.2016r. do 02.12.2016r., od 05.12.2016r. do 07.12.2016r. – zasiłek opiekuńczy, od 12.12.2016r. do 23.12.2016r. i od 27.12.2016r. do 27.05.2017r.

– zasiłek chorobowy. W ocenie Oddziału, S. M. (1) nie wykonywała pracy w firmie (...) Sp. Z o.o., a została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych jedynie w celu uzyskania świadczeń z ubezpieczenia społecznego. Zgodnie z art. 83 § 1 Kodeksu cywilnego, w związku z art. 300 Kodeksu pracy należy stwierdzić, że umowa o pracę, zawarta między firmą (...) Sp. Z o.o., a Panią S. M. (1), jako zawarta dla pozoru, jest nieważna, a zatem, z tytułu zawartej umowy o pracę S. M. (1) nie podlega ubezpieczeniom społecznym od 16.11.2016r. . (decyzja k. 78-76 akt ZUS) .

S. M. (1) nie jest już aktywna w firmie płatnika. /zeznania wnioskodawczyni e-protokół rozprawy z dnia 8.01.2018r. płyta CD k. 101 Ustalając stan faktyczny Sąd oparł się na dokumentach załączonych do akt sprawy , aktach ubezpieczeniowych , zeznaniach : świadka B. K. (1), E. C. , zeznaniach S. M. (1) i, aktualnego prezesa zarządu płatnika, K. S.. Odnośnie do zeznań E. C. , Sąd zwraca uwagę,, że świadek zeznał , że nigdy nie widział wnioskodawczyni , będącej jego konkubiną, przy wykonywaniu jakichkolwiek czynności na rzecz płatnika, zatem wartość dowodowa jego zeznań jest znikoma.

Sąd dał wiarę zeznaniom B. K. (1) , dyrektora generalnego w spółce, agenta współpracującego ze spółką , z których wynika , jednoznacznie, że świadek nie wykonywała , praktycznie żadnych czynności na rzecz spółki, tylko uczyła się jak wykonywać - czynności, jak sporządzać pisma z żądaniem odszkodowania , przypatrywała się, pracującym pracownicom, , które pouczały ją co ma robić. Jeśli sporządzała projekty pisma , one : K. P. i W. P., sprawdzały efekt – projektu , czasem czyniła to B. K. (1) , nigdy – prezes Zarządu .

Zeznania świadka znajdują potwierdzenie w pozostałym materiale dowodowym , zgormadzonym w sprawie, w postaci zeznań wnioskodawczyni i prezesa zarządu K. S.. Wnioskodawczyni została, w zarządzeniu z dnia 27 lipca 2017r. , pouczona o możliwościach dowodowych , w odpowiedzi na które, złożyła wniosek o przesłuchanie świadka E. C. i dopuszczenie dowodu z załączonych dokumentów. /zarządzenie z dnia 27.07.2017r. k. 19, pismo procesowe wnioskodawczyni k 23-25/ W tej kwestii brak jakiegokolwiek dowodu wykonywania aktywności zawodowej, Sąd Okręgowy , natomiast, analizując materiał dowodowy , zwrócił uwagę na następujące okoliczności :

1. umowa , nazwana umową o pracę, z dnia 16.11.2016r. została – Wstępna rozmowa kwalifikacyjna , jak zeznała S. M. (1) [ k. 89, płyta CD k. 90] odbyła się w dniu 2 listopada 2016r. Sąd zwraca uwagę, że skierowanie na badania lekarskie i orzeczenie lekarskie, zostało wydane w dniu 31.10.2016r. / skierowanie na badania lekarskie z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością z dnia 31.10.2016r. k. 73 akt ZUS, , orzeczenie lekarskie numer (...) z dnia 31 .10. 2016r.k. 72 akt ZUS - akta ZUS / 2. do akt sądowych nie zostały załączone oryginały akt osobowych wnioskodawczyni , mimo zobowiązania Sądu , w tym przedmiocie - zarządzenie z dnia 27.07.2017r. k. 19 – niewykonane zarządzenie, zawarte w postanowieniu Sadu Okręgowego w Łodzi , wydane na rozprawie z dnia 20.11.2017r. k. 89, płyta CD k. 90 – niewykonane , zarządzenie wydane na rozprawie z dnia 8.01.2018r. k. 100, płyta CD k. 101 – niewykonane;

3. do akt ZUS ani akt sądowych , w związku z powyższym [pkt 2], nie został złożony , protokół szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy , instruktaż stanowiskowy dla wnioskodawczyni , na stanowisku pracownik biurowy ;

4. w sprawie brak dowodów wykonywania faktycznych obowiązków pracowniczych przez S. M. (1) na rzecz płatnika. Brak jakiegokolwiek dowodu - w tej kwestii , albowiem listy obecności, [ brak list obecności za: listopad 2016r., kwiecień 2017r. maj 2017r. !!! ] ] nie są listą – aktywności , i nie stanowi dowodu , że wnioskodawczyni , wykonywała obowiązki pracownicze w firmie płatnika 5. z zeznań wnioskodawczyni – wynika obraz elastycznego czasu aktywności w firmie . J. zeznała świadek B. K. (2) , nawet nie wiedziała jakie czynności wykonywała S. M. (1) [ k. 99, płyta CD k. 100 ] , firma funkcjonowała w stałych godzinach tzn. 9-17 i , jak zeznała wnioskodawczyni , ona w takich godzinach była aktywna , ale mogło zdarzyło jej się spóźnienie do pracy , więc w innym dniu, pozostawała w firmie dłużej, , a przecież okres faktycznej aktywności trwał zaledwie niecały miesiąc ;

Sąd zważył co następuje:

Odwołanie nie jest zasadne. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt.1 oraz art. 13 pkt 1 Ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 37 poz. 887 z późn. zm) obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są pracownikami . Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu podlegają pracownicy od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku. Z dokonanych ustaleń wynika, że S. M. (1) podpisała, w dniu 16 listopada 2016r. , umowę, nazwaną umową o pracę na czas określony do 15.05.2017r. z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością , na stanowisku pracownika biurowego .

Ustalone warunki : wymiar pełen etat , miejsce wykonywania pracy – Ł. ul. (...)r. nr 59 , wynagrodzenie 1850 zł. , premia uznaniowa . Termin rozpoczęcia – pracy – 16.11.2016r. Z dokonanych ustaleń wynika, że w , złożonej do akt ZUS, dokumentacji, znajduje się – skierowanie do pracodawcy w ramach prac interwencyjnych Powiatowego Urzędu Pracy z dnia 8.11.2016r. , skierowanie na badania lekarskie z (...) spółka z ograniczona odpowiedzialnością z dnia 31.10.2016r. , orzeczenie lekarskie numer (...) z dnia 31 .10. 2016r. o zdolności S. M. (1) do podjęcia pracy na stanowisku pracownik biurowy + komputer , praca na stanowisku z monitorem w szkłach kontaktowych .

Wśród, przedstawionej do akt ZUS, dokumentacji - brak zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy. Sąd zwraca uwagę, na naruszenie art. 237 & 1 kodeksu pracy , który stanowi , że pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika, bez dostatecznej znajomości przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Zatem – uprawniona jest konkluzja orzecznicza , ze strony nie zamierzały realizować umowy o pracę . Z dokonanych ustaleń wynika, że S. M. (1) przebywała na zwolnieniach lekarskich - wskazanych w zestawieniu zaświadczeń o niezdolnościach do pracy k. 96 akt sprawy , w tym w okresach : 18-07-2015 do 31-07-2015 , 11-07-2016 do 15-07-2016 , 18-07-2016 22-07-2016, 25-07-2016 do 25-07-2016 , 16-08-2016 do 21-08-2016 , 28-11-2016 do 02-12-2016, 05-12-2016 do 07-12-2016 12-12-2016 do 16-12-2016 86 17-12-2016 do 23-12-2016 27-12-2016 do 03-01-2017 04-01-2017 do 13-01-2017 – 14.01-2017 do 28-01-2017 29.01.2017r. do 12-02-2017 25-02-2017 do 11-03-2017 12-03-2017 do 26-03-2017 27 -03-2017 do 05-04-2017 6.04.2017 do 20.04.2017 21.04.2017 do 12.05.2017 13.05.2017 do 27.05.2017 28.05.2-17 do 11-06-2017 24-07-2017 do 28-07-2017 I dalej , jak wynika w szczegółowego wykazu - zestawienia zaświadczeń o niezdolnościach do pracy k. 96 akt sprawy.

Sąd - analizując ustawowe przesłanki art. 22 kodeksu pracy , a zgodnie z brzemieniem tego przepisu przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę , a pracodawca do zatrudnienia pracownika za wynagrodzeniem, , miał na uwadze , że sama powtarzająca się obecność w zakładzie pracy nie jest wystarczającą przesłanką uznania istnienia stosunku pracy – wyrok Naczelnego Sadu Administracyjnego z dnia 22 czerwac1999r. w sprawie II SA 624/99 „Prawo Pracy nr (...) oraz wyrok Sądu Najwyższego z dnia 22 grudnia 1998r. w sprawie I PKN 517/98 OSNP nr 4 z 2000 r. poz. 138 , że „ wykonywanie zleconych czynności (…) nie przesądza o świadczeniu pracy w ramach podporządkowania pracowniczego” .

Zgromadzony w sprawie materiał dowodowy wskazuje , że, S. M. (1) , w okresie od 16.11.2016r., nie wykonywała praktycznych czynności, tylko zaznajamiała się z przedmiotem działania płatnika. Nie odbyła szkolenia – stanowiskowego, zawodowego, przeszkoliły ja , zatrudnione w firmie pracownice: K. P. i W. P. . S. M. (1) uczyła się sporządzania projektów pism dla spółki (...) . Przygotowane, przez wnioskodawczynię, projekty, nigdy nie kontrolował prezes , czyniły to K. P. i W. P. , czasem – B. K. (1) . Miała elastyczny czas aktywności .

Firma, wprawdzie, czynna była w godzinach 9-17, ale wnioskodawczyni jeśli np. spóźniła się o godzinę, to mogła to odpracować. Wnioskodawczyni nie posiadała własnej pieczątki, także firmowej , nie posiadała pełnomocnictwa doi podpisywania wniosków o odszkodowania . A zatem – w sprawie nie było nadzoru pracowniczego , zgodnie z przepisem art. 22 kodeksu pracy , nie było faktycznej realizacji , zawartej umowy. Na marginesie , Sąd akcentuje zeznania wnioskodawczyni , złożone na rozprawie w dniu 8.01.2018r. , w związku z wyjaśnieniami , złożonymi na rozprawie w dniu 20.11.2017r. , , że nie podpisywała list obecności .

Do akt ZUS zostały załączone kserokopie list obecności ze spornego okresu, ale bez list za : - listopad 2016r. , kwiecień 2017r., maj 2017r. Prezes zarządu , ani świadek B. K. (1) nie potrafili wyjaśnić dlaczego. Ten element stanu faktycznego także prowadzi do uprawnionego wniosku , że – wnioskodawczyni nie wykonywała czynności – w reżimie – prawa pracy. Nie jest , oczywiście naganne , korzystanie ze zwolnień lekarskich , ale Sąd nie może nie zwrócić uwagi, że już od 28 listopada 2016r. , wnioskodawczyni stała się niezdolną do pracy i , w firmie płatnika - była obecna , niespełna miesiąc .

Natomiast nikt nie został zaangażowany , na miejsce nieobecnej , z powodu zwolnień lekarskich, S. M. (1). A zatem uprawniona jest konkluzja , że czynności wykonywane przez S. M. (1) na rzecz płatnika, nie były wykonywane w reżimie prawa pracy. Z dokonanych ustaleń wynika, że umowa z dnia 16.11. 2016r. nie spełnia przesłanek art. 22 kodeksu pracy. Sąd miał na uwadze, ze w prawie polskim istnieje zasada swobody umów czyli możliwość zawierania umów i kształtowania stosunku prawnego zgodnie z wolą stron. Kontrahenci powinni jednak tak kształtować stosunek prawny , aby jego treść i cel nie sprzeciwiały sie właściwości tego stosunku ani ustawie ani zasadom współżycia społecznego (art. 353 ze Zn. 1 k.c) Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego z dnia 14.09.1998r.

I PKN 334/98. OSNP z 1999r. nr 20 poz. 646 – wobec różnych cech charakterystycznych wykonywania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę i umów cywilnoprawnych , dla oceny rodzaju stosunku prawnego decydujące jest ustalenie , które z tych cech mają charakter przeważający Z dokonanych ustaleń wynika, że w stosunkach prawnych, łączących strony , występowały elementy obce stosunkowi pracy – wskazane wyżej . Wobec powyższego, nie jest możliwa ocena , że zawarta została umowa o prace ( por. wyrok Sądu Najwyższego z 14.02.2001r.

I PKN 256/00 OSNP nr 5 poz. 175, oraz wyrok z 28.10.1998r. I PKN 416/98 OSNP z 1999r. nr 24, poz. 775) Sąd nie rozważał jaki rodzaj stosunku prawnego zawarła wnioskodawczyni , gdyż przedmiotem zaskarżonej decyzji była umowa o pracę. Sąd , wszechstronnie rozważając zgromadzony materiał dowodowy , miał także na względzie , że zawarta przez strony – umowa, nazwana umową o pracę , nie była faktycznie realizowana . Uprawnionym , i zgodnym z doświadczeniem życiowym i logicznym, rozumowaniem jest teza , że strony musiały mieć świadomość tego , ze umowa nie będzie realizowana , a ich , ewentualne zobowiązania z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne będą krótkotrwałe. .

A zatem nawiązanie stosunku pracy , którego elementami są zobowiązanie pracownika do wykonywania pracy i zobowiązanie pracodawcy do wypłacania wynagrodzenia , nie było rzeczywistym celem stron. Uprawniona i zgodna z zasadami logiki - jest teza , że wnioskodawczyni chodziło o uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego , a umowa o pracę miała stanowić przede wszystkim narzędzie do realizacji tego celu. Innymi słowy: działaniem S. . M. nie było świadczenie pracy w ramach stosunku pracy i zyskiwanie z tego tytułu wynagrodzenia , a jedynie osiągniecie innych korzyści , które prawo łączy z istnieniem stosunku pracy tj. uzyskaniem ochrony ubezpieczeniowej , której S. M., po zakończeniu aktywności w firmie (...) , - nie posiadała.

Zawarta umowa – miała stanowić narzędzie do realizacji takiego celu. A w takim przypadku , zawarta przez strony, czynność prawna, miałaby na celu ominiecie przepisów prawa i uzyskanie świadczeń z ubezpieczenia społecznego i z tego powodu nie może wywoływać skutków prawnych (art. 58 & 1 k.c w związku z art. 300 k.p) A najlepszym tego faktu potwierdzeniem , jest okoliczność , że S. M. (1) nie jest już aktywna w firmie płatnika. Mając na uwadze, że decyzja ZUS była prawidłowa, sąd, na podstawie art. 477 ze zn. 14 & 1 k.p.c orzekł jak w sentencji.

O kosztach zastępstwa procesowego w punkcie 2 wyroku – wobec S. M. (1) i płatnika , Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c oraz & 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22.10.2015r. w sprawie opłat za czynności radców (Dz. U z 2015r. poz. 1804 ) [ odwołanie wniesione w dniu 26.06.2017r.] ZARZĄDZENIE Odpis wyroku z uzasadnieniem doręczyć wnioskodawczyni