Legislator Case Law & Legislation
IX U 1058/17 AI generated

IX U 1058/17 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1058/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 20.06.2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu H. M. (M.) prawa do wcześniejszej emerytury na podstawie art.184 w związku z art. 32 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, gdyż nie spełnia on ustawowych warunków do jej uzyskania, a w szczególności nie udokumentował na dzień 01.01.1999r. wymaganych 15-tu lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach oraz nie ukończył 60 lat. Ubezpieczony odwołał się od powyższej decyzji i domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do emerytury.

Legislator headnote

AI generated

IX U 1058/17 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 20.06.2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu H. M. (M.) prawa do wcześniejszej emerytury na podstawie art.184 w związku z art. 32 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, gdyż nie spełnia on ustawowych warunków do jej uzyskania, a w szczególności nie udokumentował na dzień 01.01.1999r. wymaganych 15-tu lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach oraz nie ukończył 60 lat. Ubezpieczony odwołał się od powyższej decyzji i domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do emerytury.

Keywords

AI generated
gainful employment past retirement age pension entitlement duration of incapacity sufficient earning capacity waiver of wage claims rest period
AI generated
V U 2565/12
Wnioskodawca L. S. w odwołaniu od decyzji ZUS z (...).(...).(...)r. wniósł o jej zmianę i przyznanie prawa do wcześniejszej emerytury zarzucając, iż stanowisko organu rentowego jest błędne, bowiem wykazał 15-letni okres pracy w szczególnych warunkach na podstawie przedłożonego świadectwa pracy. Nadto okres ten mogą potwierdzić świadkowie.
V U 1434/14
Decyzją z dnia 14.10.2014r.
IV U 1176/14
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
IX U 1351/13
Decyzją z dnia 15.07.2013r.
VII U 909/18
Ubezpieczony A. S. w dniu 19 lipca 2018 r. złożył za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w W. odwołanie od decyzji z dnia 14 czerwca 2018 r., znak: (...) odmawiającej mu prawa do wcześniejszej emerytury z warunków szczególnych. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczony zwrócił się o zaliczenie do jego stażu pracy okresu zatrudnienia od 1 września 1972 r. do 30 czerwca 1975 r. w (...) jako młodociany, na podstawie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego oraz zaliczenie do stażu pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia od 2 stycznia 1979 r. do 30 czerwca 1998 r. w Warsztatach i Składnicy (...) Zakwaterowania i Budownictwa Garnizonu Stołecznego W.. W ocenie ubezpieczonego fakt wypłacania mu dodatku za pracę w szczególnych warunkach oraz charakter i rodzaj wykonywanej przez niego pracy świadczy o wykonywaniu pracy w warunkach szczególnych mimo, że nie zostało to wykazane w świadectwie pracy wystawionym przez tego pracodawcę (odwołanie z dnia 19 lipca 2018 r. k. 1 – 3 a.s.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1058/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 października 2017r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Barbara Kużdrzał-Kiermaszek Protokolant: Monika Holona przy udziale po rozpoznaniu w dniu 16 października 2017 r. w Rybniku sprawy z odwołania H. M. (M.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury na skutek odwołania H. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 20 czerwca 2017r. Znak (...) - zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznaje ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od (...). Sędzia Sygn. akt IXU 1058/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 20.06.2017r. organ rentowy Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu H. M. (M.) prawa do wcześniejszej emerytury na podstawie art.184 w związku z art. 32 ustawy z 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, gdyż nie spełnia on ustawowych warunków do jej uzyskania, a w szczególności nie udokumentował na dzień 01.01.1999r. wymaganych 15-tu lat pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach oraz nie ukończył 60 lat. Ubezpieczony odwołał się od powyższej decyzji i domagał się jej zmiany poprzez przyznanie prawa do emerytury.

Wskazał, iż posiada wymagany co najmniej 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach, wobec czego spełnia przesłanki konieczne do nabycia prawa do wnioskowanego świadczenia. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił następujący stan faktyczny : Ubezpieczony urodził się w dniu (...) W dniu 09.06.2017r. złożył wniosek o przyznanie prawa do wcześniejszej emerytury. Organ rentowy uwzględnił ubezpieczonemu na dzień 1.01.1999r. łącznie 25 lat, 3 miesiące i 10 dni okresów składkowych i nieskładkowych - w tym 13 lat, 9 miesięcy i 3 dni pracy w szczególnych warunkach.

Ubezpieczony domagał się uwzględnienia do okresów pracy w szczególnych warunkach okresów zatrudnienia od 07.07.1989r. do 15.03.1990r., od 16.03.1990r. do 24.11.1990r., od 26.11.1990r. do 31.07.1991r. w P. Agencyjnych (...) w Ż. również w charakterze operatora żurawia. W spornych okresach ubezpieczony pracował na stanowisku operatora żurawia. Posiadał stosowne uprawnienia, które zdobył na kursie w C. w 1979r. Były to uprawnienia początkowo III, później II, a obecnie I kategorii. Przedsiębiorstwo (...) posiadało 30 żurawi KB-160, które przewożono z budowy na budowę.

Te same żurawie były później we wykorzystywane w placówkach ajencyjnych. Ubezpieczony pracował wyłącznie na żurawiach KB-160. Ubezpieczony pracował na budowach w O., w R., w N.. Pracował na I zmianę, w godzinach od 7.00, do 15.00, w pełnym wymiarze czasu pracy. Kabina dźwigu była 1-osobowa.Taką pracę wykonywał bez względu na warunki atmosferyczne. Kabina znajdowała się na wysokości około na 24m. Nie była klimatyzowana. W okresie zimowym była ogrzewana grzejnikiem. Przez cały okres zatrudnienia ubezpieczony wykonywał taką samą pracę.

Ubezpieczony nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Powyższe ustalił Sąd w oparciu o akta organu rentowego oraz zeznania ubezpieczonego (nagranie z rozprawy w dniu 16.10.2017r. k.14). Sąd uznał zgromadzony materiał dowodowy za kompletny, wiarygodny zatem mogący stanowić podstawę dokonania ustaleń faktycznych. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje. Odwołanie ubezpieczonego zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art.184 i 32 ust.1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( t.j.

Dz.U. z 2016r. poz. 1842 ze zm. ) w związku z § 4 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze ( Dz. U. Nr 8, poz.43 ze zm.) pracownik - mężczyzna, który wykonywał prace w szczególnych warunkach wymienione w Wykazie A załącznika do Rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury, jeżeli : ⚫ ukończył wiek 60 lat, ⚫ na dzień 1.01.1999r. osiągnął wymagany okres 25 lat zatrudnienia i udowodnił co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, ⚫ nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego, Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia czy ubezpieczony spełnia warunek posiadania co najmniej piętnastoletniego okresu pracy wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w szczególnych warunkach.

Przeprowadzone postępowanie dowodowe wykazało, iż ubezpieczony w spornych okresach pracy od 07.07.1989r. do 15.03.1990r., od 16.03.1990r. do 24.11.1990r., od 26.11.1990r. do 31.07.1991r. w P. Agencyjnych (...) w Ż. wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy pracę w szczególnych warunkach, o której mowa w wykazie A, w dziale V poz.3 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze tj. pracę maszynisty ciężkich maszyn budowlanych.

Ustalając powyższe w zakresie rzeczywiście wykonywanej przez ubezpieczonego pracy Sąd oparł się na dokumentacji znajdującej się w aktach emerytalnych ubezpieczonego- w szczególności świadectwach pracy potwierdzających zatrudnienie na tym stanowisku, jak również na zeznaniach ubezpieczonego. Sąd uznał powyższe zeznania za wiarygodne, gdyż znajdują potwierdzenie w powołanej dokumentacji. W sprawie ostatecznie bezsporne jest, iż ubezpieczony w dniu(...) ukończył wiek emerytalny 60 lat, udowodnił na dzień 01.01.1999r. wymagany co najmniej 25- letni okres składkowy i nieskładkowy oraz nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego.

Jednocześnie nie ulega wątpliwości, iż przy uwzględnieniu uznanych przez Sąd okresów pracy w szczególnych warunkach, wymienionych na wstępie rozważań, posiada on również okres takiej pracy przekraczający znacznie 15 lat. Mając powyższe na uwadze Sąd na podstawie art.477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury począwszy od (...) tj. od ukończenia wieku emerytalnego. Sędzia