Legislator Case Law & Legislation
IV U 84/17 AI generated

IV U 84/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 84/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 28 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, stwierdził, że J. P. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od 7 marca 2011 r. do 31 marca 2011 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł m. in., że w 2011 r. najniższa podstawa wymiaru składek dla osób prowadzących działalność gospodarczą wynosiła 418,50 zł.

Legislator headnote

AI generated

IV U 84/17 · Sąd powszechny: W marcu 2011 r. J. P. był co prawda zatrudniony na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek (...) sp. z o. o. w W., jednakże w okresie tym przychód stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe wyniósł 0 zł. Skoro zatem podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe z tytułu umowy zlecenia była niższa od obowiązującej najniższej podstawy wymiaru składek, to w myśl art. 9 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2015 r.), J. P. podlegał ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Keywords

AI generated
health insurance financing mandatory health insurance health claims claim for insurance benefits claim for contributions social security liability
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 84/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 grudnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Jerzy Zalasiński Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 grudnia 2017 r. w S. odwołania J. P. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 28 grudnia 2016 r. Nr (...) w sprawie J. P. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o ustalenie niepodlegania ubezpieczeniom społecznym zmienia zaskarżoną decyzję i ustala, że J. P. nie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu w okresie od dnia 7 marca 2011 roku do dnia 31 marca 2011 roku z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. Sygn. akt IV U 84/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 28 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 83 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. art. 6 ust. 1 pkt 5, art. 9 ust. 2a, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, stwierdził, że J. P. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu w okresie od 7 marca 2011 r. do 31 marca 2011 r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy podniósł m. in., że w 2011 r. najniższa podstawa wymiaru składek dla osób prowadzących działalność gospodarczą wynosiła 418,50 zł.

W marcu 2011 r. J. P. był co prawda zatrudniony na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek (...) sp. z o. o. w W., jednakże w okresie tym przychód stanowiący podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe wyniósł 0 zł. Skoro zatem podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe z tytułu umowy zlecenia była niższa od obowiązującej najniższej podstawy wymiaru składek, to w myśl art. 9 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2015 r.), J. P. podlegał ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. P.. Wskazał, że w spornym okresie był zatrudniony w (...) sp. z o. o. w W. na podstawie umowy zlecenia i był on objęty ubezpieczeniem społecznym, a z racji tego zatrudnienia odprowadzane były składki. Okoliczność tę potwierdza zaświadczenie o zatrudnieniu z dnia 30 czerwca 2011 r., które to zostało przez ubezpieczonego dołączone do odwołania. W odpowiedzi na odwołanie, organ rentowy wniósł o jego oddalenie powtarzając argumentację, iż skoro w marcu 2011 r. ubezpieczony nie uzyskał przychodu z tytułu umowy zlecenia, to podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej.

Przychody za miesiąc marzec 2011 r. ubezpieczony otrzymał w kolejnym miesiącu, tj. dopiero w kwietniu 2011 r. Sąd Okręgowy ustalił, co następuje: Ubezpieczony J. P. rozpoczął prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej w marcu 2011 r. W tym czasie odprowadzał z powyższego tytułu jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowym J. P. podlegał z tytułu zatrudnienia w ramach umów zlecenia. W okresie od 1 marca 2011 r. do 30 kwietnia 2011 r. był przyjmującym zlecenie od (...) sp. z o. o. w W. i z tego tytułu odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne (zaświadczenie o zatrudnieniu z 30 czerwca 2011 r. k. 2 akt sprawy).

Poprzednio, tj. w lutym 2011 r. J. P. również był przyjmującym zlecenie od dwóch podmiotów: (...) sp. z o. o. w W. oraz Agencji Pomocy (...) sp. z o. o. w W. i w związku z tym otrzymał stosowne wynagrodzenie, które zostało wpłacone przelewem na jego rachunek bankowy w marcu 2011 r. w łącznej kwocie 2140,43 zł, tj. od pierwszego z wymienionych podmiotów w kwocie 1980,68 zł oraz od drugiego w kwocie 159,75 zł (wydruk historii rachunku k. 14 akt sprawy, zeznania J. P. k. 11-11v i 15v akt sprawy).

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego jest uzasadnione. Organ rentowy dopuścił się błędnych zaliczeń składek na obowiązkowe ubezpieczenia społeczne z tytułu zawartej przez J. P. umowy zlecenia z (...) sp. z o. o. w W.. Skutkiem powyższej nieprawidłowości było przyjęcie, iż ubezpieczony w marcu 2011 r. nie uzyskał przychodu z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia i z kolei ustalenie, że z powyższego tytułu wystąpiła nadpłata za maj w 2011 r. Wynikiem powyższego było błędne uznanie, że J. P. podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej z uwagi na brzmienie art. 9 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.

Podkreślić należy, iż tytuł objęcia ubezpieczeniem społecznym nie powstaje z chwilą zapłaty składek. Wręcz przeciwnie, to chwila rozpoczęcia zatrudnienia wpływa na objęcie określonej osoby ubezpieczeniem społecznym. Do takiego wniosku skłania brzmienie art. 6 ust. 1 pkt 4 oraz art. 13 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. W myśl pierwszego z przepisów, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są: osobami wykonującymi pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia.

Z kolei zgodnie z treścią art. 13 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu podlegają osoby fizyczne w następujących okresach: zleceniobiorcy - od dnia oznaczonego w umowie jako dzień rozpoczęcia jej wykonywania do dnia rozwiązania lub wygaśnięcia tej umowy. Dlatego też organ rentowy błędnie uznał, iż skoro J. P. otrzymał dopiero w kwietniu 2011 r. wynagrodzenie za czynności wykonywane w marcu 2011 r. w ramach umowy zlecenia, to w miesiącu wywiązywania się z obowiązków wynikających z tej umowy (czyli w marcu), nie podlegał ubezpieczeniu społecznemu z uwagi na zawarcie umowy cywilnoprawnej.

Niezależnie od powyższego działania ZUS, podkreślić należy, iż nawet podążając wadliwym tokiem rozumowania organu rentowego nie ma podstaw do przyjęcia prawidłowości zaskarżonej decyzji. Jak wynika z logicznych i uznanych za wiarygodne oraz przekonujących zeznań ubezpieczonego, w lutym 2011 r. pozostawał on w zatrudnieniu w ramach umów zlecenia zawartych z Agencją Pomocy (...) sp. z o. o. w W. oraz z (...) sp. z o. o. w W. i w marcu 2011 r. otrzymał wynagrodzenie za wykonanie zlecenia w łącznej kwocie 2140,43 zł (wydruk historii rachunku k. 14 akt sprawy), a zatem w kwocie wyższej niż najniższa podstawa wymiaru składek dla osób prowadzących działalność gospodarczą (418,50 zł).

Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na mocy art. 477 14 § 2 kpc orzekł jak w wyroku.