Legislator Case Law & Legislation
IV U 816/17 AI generated

IV U 816/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 816/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 9 listopada 2017r. Decyzją z dnia 1.06.2017r. znak sprawy: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, odmówił wnioskodawcy S. B. prawa do emerytury. Od powyższej decyzji odwołał się wnioskodawca, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury od maja 2017 r. oraz o zasadzenie kosztów postępowania. Odwołujący wskazał, iż w okresie od 30 sierpnia 1973 r. do 28 lutego 1997 r. w sposób stały i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace przy spawaniu gazowym i elektrycznym, pracując na stanowisku spawacza. W ocenie wnioskodawcy powyższy charakter pracy odpowiada pracy wskazanej w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w wykazie A, dział XIV, poz.

Legislator headnote

AI generated

art. 473 k.p.c; IV U 816/17 · Sąd powszechny: Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w brzmieniu obowiązującym na dzień wydania decyzji przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku określonego w art. 32 ustawy emerytalnej, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. na dzień 1 stycznia 1999 r. osiągnęli oni okres zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze wymagany według przepisów dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 65 lat (dla mężczyzn), mają 25 lat okresu składkowego i nieskładkowego oraz nie przystąpili do Otwartego Funduszu Emerytalnego.

Keywords

AI generated
art. 473 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 473 k.p.c
świadectwa pracy) wynika co innego (art. 473 k.p.c.).

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 816/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 listopada 2017 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Jolanta Krzywonos Protokolant: st. sekr. sądowy Maria Misiuda po rozpoznaniu w dniu 9 listopada 2017 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku S. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę z tytułu pracy w warunkach szczególnych na skutek odwołania S. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 01/06/2017 r. znak (...) I.zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 01/06/2017 r , znak: (...)w ten sposób, że przyznaje S. B. prawo do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych poczynając od dnia 5 maja 2017r oraz ustala odpowiedzialność organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji II.zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. na rzecz S. B. kwotę 180 złotych / słownie : sto osiemdziesiąt / tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt: IV U 816/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 9 listopada 2017r. Decyzją z dnia 1.06.2017r. znak sprawy: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, odmówił wnioskodawcy S. B. prawa do emerytury. Od powyższej decyzji odwołał się wnioskodawca, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury od maja 2017 r. oraz o zasadzenie kosztów postępowania. Odwołujący wskazał, iż w okresie od 30 sierpnia 1973 r. do 28 lutego 1997 r. w sposób stały i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał prace przy spawaniu gazowym i elektrycznym, pracując na stanowisku spawacza. W ocenie wnioskodawcy powyższy charakter pracy odpowiada pracy wskazanej w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w wykazie A, dział XIV, poz.

12. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy podtrzymał stanowisko wyrażone w zaskarżonej decyzji i wniósł o oddalenie odwołania. Organ rentowy wskazał, że zaskarżoną decyzją odmówił wnioskodawcy ponownego ustalenia prawa do emerytury zgodnie z art. 114 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Wyjaśniał, że 6 lipca 2015 r. wydał decyzję o odmowie prawa do emerytury w obniżonym wieku albowiem wnioskodawca nie wykazał 15 lat pracy wykonywanej w szczególnych warunkach. Organ rentowy nie uznał wówczas okresu zatrudnienia wnioskodawcy na stanowisku spawacza od 1.11.1977 r. do 20.04.1995 r., gdyż ówczesny pracodawca Z. w wystawionym za ten okres świadectwie pracy w szczególnych warunkach nie wskazał charakteru zatrudnienia S. B..

W dalszej części uzasadnienia organ rentowy wskazuje na kolejne wydawane w sprawie decyzje, bądź to odmawiające prawa do emerytury ( z dnia 18 sierpnia 2015 r.), bądź o odmowie ponownego ustalenia prawa do emerytury ( z dnia 9 grudnia 2016 r.) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: S. B. urodził się (...) W dniu 6 lipca 2015r. złożył wniosek o emeryturę. Wnioskodawca nie jest członkiem OFE. Decyzją z dnia 17 lipca 2015r., znak: ENS/25/035093989 Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił S. B. prawa do emerytury.

W uzasadnieniu organ rentowy wskazał, że wnioskodawca nie ukończył 60 roku życia oraz nie udowodnił wymaganego 15 letniego stażu pracy w szczególnych warunkach na dzień 01.01.1999r. W uzasadnieniu wskazał, iż nie uznał wnioskodawcy okresu pracy w Z. R. od 1.11.1977 r. do 20.04.1995 r. i od 16.01.1996 r. do 28.02.1997 r. ponieważ w wystawionym przez zakład pracy świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach z dnia 28.02.1997 r. nie został określony charakter pracy. W dniu 12 sierpnia 2015r. S. B. złożył kolejny wniosek o emeryturę przedkładając jednocześnie nowe świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach z dnia 10 sierpnia 2015 r.

Decyzją z dnia 18 sierpnia 2015r., znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. ponownie odmówił S. B. prawa do emerytury. W uzasadnieniu podnosił, że nie uznał wnioskodawcy okresu pracy w Z. R. od 1.11.1977 r. do 20.04.1995 r. i od 16.01.1996 r. do 28.02.1997 r. ponieważ w wystawionym przez zakład pracy świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach z dnia 10.08.2015 r. błędnie został określony charakter pracy. Kolejnym wnioskiem, tym razem z 7 grudnia 2016 r., S. B. wniósł o przyznanie mu prawa do emerytury.

Wnioskodawca nie przedłożył wówczas żadnych nowych dowodów, stąd też organ rentowy decyzją z dnia 9.12.2016 r., wydaną na podstawie art. 114 ust 1 ustawy emerytalnej, odmówił mu prawa do ponownego ustalenia prawa do emerytury. Od powyższej decyzji wnioskodawca złożył odwołanie, jednakże zostało ono oddalone wyrokiem Sądu Okręgowego w Rzeszowie z dnia 15 marca 2017 r. sygn. akt IV U 79/17. W dniu 5 maja 2017 r. wnioskodawca złożył kolejny wniosek o emeryturę. Na skutek tego wniosku organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję. (akta organu rentowego) Wnioskodawca posiada udowodniony staż ogólny w wysokości 28 lat 2 miesięcy i 5 dni okresów składkowych i nieskładkowych. (akta organu rentowego) Sąd ustalił, że wnioskodawca w okresach od 3.11.1977 r. do 2.06.1994 r., od 5.06.1994r. do 20.04.1995 r. i od 16.01.1996 r. do 28.02.1997 r. był zatrudniony w (...) S.A. z siedzibą w R..

W tych okresach stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza. W ramach zatrudnienia wnioskodawca ciął palnikiem a następnie spawał elektrycznie lub gazowo zawieszki galwaniczne. (zeznania świadków J. T. i Z. G., zeznania wnioskodawcy S. B., akta organu rentowego w tym świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze z dnia 10.08.2015 r., akta osobowe wnioskodawcy w tym ogólne świadectwo pracy z dnia 28 lutego 1997 r.) Sąd dał wiarę zgromadzonym dokumentom, gdyż zostały sporządzone przez powołane do tego organy, w przepisanej formie, w ramach posiadanych kompetencji a ich treść nie budzi wątpliwości Sądu.

Sąd dał wiarę dowodom z zeznań świadków J. T. i Z. G., gdyż są to osoby, które w spornym okresie zatrudnienia w ww. zakładzie pracy pracowały z wnioskodawcą, a zatem mają najlepszą wiedzę o tym, jakiego rodzaju czynności wykonywał na zajmowanych stanowiskach pracy. Zeznania ich są rzeczowe, logiczne oraz wzajemnie się uzupełniają. Świadkowie wskazywali jednoznacznie, iż wnioskodawca pracował stale i w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku spawacza. W powyższym kontekście również zeznania wnioskodawcy S. B. nie budzą wątpliwości Sądu, albowiem są one zgodne z zeznaniami ww.

świadków.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest uzasadnione. Zgodnie z art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w brzmieniu obowiązującym na dzień wydania decyzji przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych, ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku określonego w art. 32 ustawy emerytalnej, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. na dzień 1 stycznia 1999 r. osiągnęli oni okres zatrudnienia w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze wymagany według przepisów dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 65 lat (dla mężczyzn), mają 25 lat okresu składkowego i nieskładkowego oraz nie przystąpili do Otwartego Funduszu Emerytalnego.

Przepisy Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego i pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.Nr 8, poz. 43 ze zm.) , do którego odsyła art. 32 ustawy emerytalnej określają niższy wiek emerytalny, rodzaje prac i stanowisk oraz warunki na podstawie których przysługuje prawo do emerytury. Okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

Warunkiem niezbędnym do uzyskania na podstawie przepisów powołanego rozporządzenia emerytury przez pracownika, który wykonywał pracę w szczególnych warunkach wymienione w wykazie A, jest spełnienie łącznie następujących przesłanek z § 3 i § 4 ust. 1 w/w rozporządzenia, tj. dla mężczyzn osiągnięcie wieku 60 lat, posiadanie okresu zatrudnienia w wysokości 25 lat, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczonymi do okresów zatrudnienia oraz legitymuje się 15 – letnim okresem zatrudnienia w warunkach szczególnych.

Stosownie do w/w rozporządzenia okresy pracy w szczególnych warunkach stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionych według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust 2 rozporządzenia lub w świadectwie pracy. Należy przy tym zauważyć, że o tym czy praca był wykonywana w szczególnych warunkach decyduje nie stanowisko, lecz wykonywane czynności. Ustalenie zatem, jakie prace wnioskodawca faktycznie wykonywał, nie zaś nazwa zajmowanego stanowiska, przesądza o ewentualnym istnieniu przesłanek do przyznania dochodzonego świadczenia (z uzasadnienia wyroku SN z dnia 21.04.2004r., II UK 337/03).

Należy wskazać, że zgodnie ze stanowiskiem Sądu Najwyższego wyrażonym w wyroku z dnia 9 kwietnia 2009 r. sygn. akt I UK 316/08 w postępowaniu przed sądem ubezpieczeń społecznych w sprawach o świadczenia emerytalno-rentowe prowadzenie dowodu z zeznań świadków lub z przesłuchania stron nie podlega żadnym ograniczeniom. Nie może zatem ulegać wątpliwości, że pracownik albo ubezpieczony ubiegający się o świadczenie z ubezpieczenia społecznego może w postępowaniu przed sądem pracy i ubezpieczeń społecznych wszelkimi dowodami wykazywać okoliczności, od których zależą jego uprawnienia z tytułu ubezpieczenia - także wówczas, gdy z dokumentu (np.

świadectwa pracy) wynika co innego (art. 473 k.p.c.). Należy wprawdzie stwierdzić, że okres zatrudnienia w szczególnych warunkach organ rentowy stwierdza na podstawie wystawianych przez zakład pracy świadectw pracy, jednakże pracownik nie może ponosić ujemnych konsekwencji za niedokładności w określaniu stanowisk pracy przez pracodawcę, albo braku wystawienia stosownych zaświadczeń, jeżeli w sposób niebudzący wątpliwości wykaże wykonywał pracę stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Sąd w toku postępowania zainicjowanego odwołaniem wnioskodawcy nie może zatem ograniczyć możliwości udowodnienia, że dana praca wykonywana była w szczególnych warunkach jedynie do świadectw wykonywania pracy w szczególnych warunkach wystawionych według ustalonego w przepisach wzorca, lecz powinien wszelkimi dostępnymi dowodami wskazanymi przez strony postępowania dokonać oceny czy praca była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy w spornym okresie.

Należy podkreślić, że w niniejszej sprawie wnioskodawca S. B., w sposób bezsporny udowodnił, że w okresach od 3.11.1977 r. do 2.06.1994 r., od 5.06.1994r. do 20.04.1995 r. i od 16.01.1996 r. do 28.02.1997 r., wykonywał prace spawacza w (...) S.A. z siedzibą w R., oraz że świadczona przez niego praca była wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. Dowodami przesądzającymi o rodzaju pracy wykonywanej przez S. B. było ogólne świadectwo pracy z dnia 28 lutego 1997 r., świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze z dnia 10.08.2015 r., zeznania świadków J.

T. i Z. G. oraz zeznania samego wnioskodawcy. Wskazani świadkowie z całą stanowczością świadczyli, iż wnioskodawca pracując wraz z nimi w w/w okresach wykonywał wyłącznie pracę spawacza. Praca spawacza określona została w wykazie A, dziale XIV, pkt. 12 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze - jako prace różne, prace przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowowodorowym. Sąd zatem na podstawie niebudzących wątpliwości dowodów z zeznań świadków i zeznań wnioskodawcy, a także na podstawie dokumentów – akt osobowych wnioskodawcy oraz akt organu rentowego stwierdził, iż niesłuszne było stanowisko Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, że wnioskodawca nie legitymuje się wymaganym co najmniej 15-letnim okresem pracy w szczególnych warunkach.

Uwzględnienie bowiem spornych okresów zatrudnienia w (...) S.A. z siedzibą w R. od 3.11.1977 r. do 2.06.1994 r., od 5.06.1994r. do 20.04.1995 r. i od 16.01.1996 r. do 28.02.1997 r. na stanowisku spawacza pozwala na przyjęcie, że wnioskodawca posiada udowodniony co najmniej 15-letni staż pracy w szczególnych warunkach. Poczynione przez Sąd ustalenia bezsprzecznie pozwalają na stwierdzenie, że w dacie wejścia w życie ustawy, tj. na dzień 1 stycznia 1999 r. wnioskodawca spełniał wymóg stażu zatrudnienia w szczególnych warunkach i ogólnego stażu ubezpieczeniowego.

Należy zauważyć, iż wnioskodawca spełnił wszystkie warunki do uzyskania prawa do emerytury od dnia złożenia kolejnego wniosku tj. od 5 maja 2017 r. dlatego też sporne świadczenie zostało przyznane od tej właśnie daty. Skutkiem powyższego Sąd uwzględnił odwołanie i stosownie do treści art. 477 14 § 2 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R., przyznając wnioskodawcy prawo do emerytury poczynając od dnia 5 maja 2017 r. Jednocześnie należy wskazać, że do zasad przyznawania i wypłacania świadczeń emerytalno-rentowych zastosowanie ma art. 118 ust. 1 ustawy emerytalnej, zgodnie, z którym, organ rentowy wydaje decyzję w sprawie prawa do świadczenia lub ustalenia jego wysokości po raz pierwszy w terminie 30 dni od wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania tej decyzji, przy czym w razie ustalenia prawa do świadczenia lub jego wysokości orzeczeniem organu odwoławczego, za dzień wyjaśnienia ostatniej okoliczności uważa się również dzień wpływu prawomocnego orzeczenia organu odwoławczego (ust. 1a).

W niniejszej sprawie, jak wynika z poczynionych ustaleń faktycznych, organ rentowy na dzień wydania zaskarżonej decyzji dysponował materiałem dowodowym pozwalającym na ustalenie wnioskodawcy prawa do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych. Stąd też w ocenie Sądu Okręgowego należy uznać, iż organ rentowy ponosi odpowiedzialność, za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Orzeczenie o kosztach w punkcie II sentencji wyroku, znajduje postawę w art. 98 § 1 i 3 k.p.c. zgodnie, z którymi strona przegrywająca sprawę zobowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony (koszty procesu).

W przedmiotowej sprawie kosztami poniesionymi przez S. B. były koszty wynagrodzenia reprezentującego go w sprawie profesjonalnego pełnomocnika, które zgodnie z § 9 ust 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz.U. z 2015 r. poz. 1800), wynoszą 180 zł.