Legislator Case Law & Legislation
IV U 317/17 AI generated

IV U 317/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 317/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 25 października 2017 roku Działając w oparciu o treść art. 66 w zw. z art. 17 i art. 68 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa / tekst jednolity : Dz. U. Nr 71 poz. 512 z 2010 roku ze zmianami/ oraz art. 84 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych / tekst jednolity: Dz.U. z 2013 r., poz. 1442 zez m./ - decyzją z dnia 28 lipca 2017 roku znak : (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. zobowiązał wnioskodawcę G.

Legislator headnote

AI generated

art. 359 § 2 k.c, art. 481 § 1 k.c, art. 120§ 1 k.c, art. 108 k.p.c; IV U 317/17 · Sąd powszechny: Wnioskodawczyni G. M. (1) będąc zatrudnioną w firmie (...) SP. z o.o. w (...), za okres od 29 lipca 2015 roku do 28 grudnia 2015 roku pobrała zasiłek chorobowy. Równocześnie wnioskodawczyni miała zawartą w dniu 5 maja 2015 roku umowę zlecenie Nr (...) z (...) Spółką Akcyjną z siedzibą w (...), której przedmiotem była kompleksowa obsługa grupowego ubezpieczenia pracowniczego na życie. Zgodnie z § 4 w/w umowy zleceniobiorca był zobowiązany do wykonywania czynności osobiście. Wnioskodawczyni przed udaniem się na zwolnienie chorobowe przekazała login oraz hasło do systemu grupowego ubezpieczenia pracowniczego na życie kadrowej firmy (...).

Keywords

AI generated
art. 359 § 2 k.c art. 481 § 1 k.c art. 120§ 1 k.c art. 108 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 359 § 2 k.c
Z tą chwilą następuje też wymagalność (w prawnym znaczeniu według prawa cywilnego – art. 359 § 2 k.c.) roszczenia o odsetki, gdyż od tej chwili dłużnik pozostaje w opóźnieniu ze spełnieniem świadczenia głównego (art.
art. 481 § 1 k.c
359 § 2 k.c.) roszczenia o odsetki, gdyż od tej chwili dłużnik pozostaje w opóźnieniu ze spełnieniem świadczenia głównego (art. 481 § 1 k.c.).
art. 120§ 1 k.c
Z tą też chwilą rozpoczyna się bieg przedawnienia roszczenia o zapłatę odsetek (art. 120§ 1 k.c.) – wyrok SA w Gdańsku z dnia 18 października 2013 r., III AUa 229/13, wyrok SA w Łodzi z dnia 19 listopada 2013 r., III AUa 198/13, wyrok SA w Łodzi z dnia 3 grudnia 2013 r., III AUa 436/13.
art. 108 k.p.c
477 14 § 2 kpc, zmienił zaskarżoną decyzję oraz na podstawie art. 108 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV.U 317/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 25 października 2017 r. Sąd Rejonowy, Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Krośnie Wydział IV w składzie: Przewodniczący: SSR Katarzyna Gurgacz Protokolant: sekr. sądowy Agnieszka Wulw-Kondej po rozpoznaniu w dniu 25 października 2017 r. w Krośnie sprawy z wniosku G. M. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania G. M. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. z dnia 28 lipca 2017 roku nr sprawy: (...) I. z m i e n i a zaskarżoną decyzję Oddziału ZUS w J. z dnia 28 lipca 2017 roku nr sprawy: (...) i u s t a l a, że wnioskodawczyni G. M. (1) nie jest zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami za okres od dnia 29 lipca 2015 r. do dnia 28 grudnia 2015 r.; II. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. na rzecz wnioskodawczyni G. M. (1) kwotę 180 zł (słownie: sto osiemdziesiąt złotych) – tytułem zwrotu kosztów procesu. SSR Katarzyna Gurgacz Sygn. akt IV. U. 317/17

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 25 października 2017 roku Działając w oparciu o treść art. 66 w zw. z art. 17 i art. 68 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa / tekst jednolity : Dz. U. Nr 71 poz. 512 z 2010 roku ze zmianami/ oraz art. 84 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych / tekst jednolity: Dz.U. z 2013 r., poz. 1442 zez m./ - decyzją z dnia 28 lipca 2017 roku znak : (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w J. zobowiązał wnioskodawcę G.

M. (1) do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego za okres od 29.07.2015 r. do 28.12.2015 r. wraz z odsetkami. Uzasadniając swoją decyzję (...) w J. wskazał że wnioskodawczyni w czasie pobierania zasiłku chorobowego z tytułu umowy o pracę w (...) Sp. z o.o. w (...), świadczyła pracę zarobkową na podstawie umowy zlecenie w (...) S.A. w (...). W związku z powyższym, nie ma prawa do zasiłku chorobowego za wymieniony wyżej okres. Od powyższej decyzji wnioskodawczyni wniosła odwołanie zarzucając, że nie świadczyła osobiście pracy na rzecz (...) S.A. a w jej imieniu czynności na rzecz grupowego ubezpieczenia pracowników wykonywała K.

U.. Przed rozpoczęciem choroby wnioskodawczyni przekazała jej dostęp do systemu (...)w postaci hasła i loginu. K. U. w oparciu o uzyskany dostęp do w/w systemu prowadziła na rzecz (...) S.A. obsługę ubezpieczenia pracowniczego i wykonywała wszelkie czynności. Czynności te to sprawdzenie raz w miesiącu stanu ubezpieczenia w systemie komputerowym. Wnioskodawczyni ponadto podniosła, że zwróciła wynagrodzenie za okres nie wykonywania czynności na rzecz (...) zwróciła, do czego została zobowiązana pismem (...) S.A. z dnia 09.08.2017 r.

Wnioskodawczyni końcowo zarzuciła, że ZUS nie udowodnił, iż pouczył wnioskodawczynię o okolicznościach powodujących ustanie prawa do świadczenia. W odpowiedzi na odwołanie ZUS O/J. wniósł o oddalenie odwołania albowiem wnioskodawczyni w okresie pobierania zasiłku chorobowego, otrzymywała wynagrodzenie związane z wykonywanymi przez nią czynnościami wynikającymi z zawartej z (...) umowy zlecenia, zgodnie z której zapisami, zleceniobiorca zobowiązany jest do wykonywania czynności osobiście. . Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych ustalił następujący stan faktyczny :

Wnioskodawczyni G. M. (1) będąc zatrudnioną w firmie (...) SP. z o.o. w (...), za okres od 29 lipca 2015 roku do 28 grudnia 2015 roku pobrała zasiłek chorobowy. Równocześnie wnioskodawczyni miała zawartą w dniu 5 maja 2015 roku umowę zlecenie Nr (...) z (...) Spółką Akcyjną z siedzibą w (...), której przedmiotem była kompleksowa obsługa grupowego ubezpieczenia pracowniczego na życie. Zgodnie z § 4 w/w umowy zleceniobiorca był zobowiązany do wykonywania czynności osobiście. Wnioskodawczyni przed udaniem się na zwolnienie chorobowe przekazała login oraz hasło do systemu grupowego ubezpieczenia pracowniczego na życie kadrowej firmy (...).

W okresie zwolnienia chorobowego wnioskodawczyni w ogóle nie przychodziła do firmy i nie wykonywała żadnych czynności z tytułu zawartej umowy zlecenie z (...) S.A. w (...). W jej zastępstwie te czynności wykonywała K. U.. To ona w dniach 30.07.2015 r., 14.08.2015 r., 21.09.2015 r., 21.10.2015 r., 13.11.2015 r. i 28.12.2015 r. zatwierdziła rozliczenia miesięczne w systemie informatycznym grupowego ubezpieczenia pracowniczego. Wnioskodawczyni otrzymała wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenie z (...) S.A. w (...) za wskazane wyżej okresy, jednak po powiadomieniu przez wnioskodawczynię zleceniodawcy, iż nie wykonywała osobiście czynności we wskazanych okresach, została pismem z dnia 09.08.2017 r. (...) S.A. zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranego wynagrodzenia w łącznej kwocie 703, 01 zł.

Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o akta zasiłkowe O/ ZUS w J., pismo z dnia 09.08.2017 r. (...) S.A. k.5, kserokopię umowy zlecenie z dnia 5 maja 2015 roku Nr (...), zeznania świadka K. U. k.13-14, oraz zeznania wnioskodawczyni G. M. (1) k.14. Tym wszystkim dowodom Sąd dał wiarę, albowiem nie zachodzą między nimi sprzeczności, są logiczne, spójne i wzajemnie się uzupełniają.

Sąd zważył co następuje :

Zgodnie z art. 6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 roku o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa /Dz. U. Nr 60 poz. 636 ze zm./ - zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. Stosownie do art. 17 ust. 1 wyżej wymienionej ustawy – ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy niezgodnie z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

W rozumieniu tego przepisu „pracą zarobkową”, której wykonywanie w okresie orzeczonej niezdolności do pracy powoduje utratę prawa do zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego, jest każda aktywność ludzka zmierzająca do osiągnięcia zarobku, w tym pozarolnicza działalność gospodarcza, choćby nawet polegająca na czynnościach nieobciążających w istotny sposób organizmu przedsiębiorcy i zarazem pracownika pozostającego ma zwolnieniu lekarskim /wyrok SN z 03.03.2010 r., III UK 71/09/. Orzecznictwo Sądu Najwyższego przyjmuje wąską wykładnię tej przesłanki utraty prawa do zasiłku chorobowego, uznając zasadniczo, że wszelka aktywność zarobkowa w okresie pobierania zasiłku powoduje taki skutek.

Praca powinna być świadczona osobiście, choć nie musi to być praca fizyczna /wyrok SN z 03.12.1999 r., II UKN 236/99/. Odnosząc orzecznictwo Sądu Najwyższego do stanu faktycznego przedmiotowej sprawy, należy uznać, że wnioskodawczyni G. M. w okresie niezdolności do pracy za który pobrała zasiłek chorobowy nie wykonywała osobiście żadnych czynności w ramach zawartej z (...) S.A. w (...) umowy zlecenie. Zgodnie z art. 84 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych /tekst jednolity : Dz. U. z 2015 poz. 121 t. j./ - osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu, wraz z odsetkami.

Zgodnie natomiast z ust. 2 pkt 1 tego przepisu za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania. Podstawowym warunkiem uznania, że wypłacone świadczenie podlega zwrotowi w myśl powołanego przepisu art. 84 ust. 2 pkt 1 ustawy systemowej jest po pierwsze, brak prawa do świadczenia oraz, po drugie, świadomość tego osoby przyjmującej to świadczenie, płynąca ze stosownego pouczenia.

Obie te przesłanki muszą wystąpić w trakcie pobierania świadczenia. W niniejszej sprawie ustalono, że wnioskodawczyni G. M. nie utraciła prawa do zasiłku chorobowego, dlatego nie ma też podstawy do żądania zwrotu tego świadczenia jako nienależnego. Z tych też względów nie wymaga rozważania zarzut dotyczący braku stosownego pouczenia ze strony organu rentowego. Jedynie na marginesie należy zaznaczyć, że zgodnie z utrwalonym orzecznictwem Sądu Najwyższego oraz Sądów Apelacyjnych, „żądanie zwrotu” nienależnie pobranego świadczenia następuje przez doręczenie dotyczącej tego decyzji (można powiedzieć, że staje się wymagalne w tym momencie, a nie w czasie spełniania świadczeń).

Z tą chwilą następuje też wymagalność (w prawnym znaczeniu według prawa cywilnego – art. 359 § 2 k.c.) roszczenia o odsetki, gdyż od tej chwili dłużnik pozostaje w opóźnieniu ze spełnieniem świadczenia głównego (art. 481 § 1 k.c.). Z tą też chwilą rozpoczyna się bieg przedawnienia roszczenia o zapłatę odsetek (art. 120§ 1 k.c.) – wyrok SA w Gdańsku z dnia 18 października 2013 r., III AUa 229/13, wyrok SA w Łodzi z dnia 19 listopada 2013 r., III AUa 198/13, wyrok SA w Łodzi z dnia 3 grudnia 2013 r., III AUa 436/13.

Nie było więc podstawy prawnej do naliczania odsetek już w samej decyzji zobowiązującej do zwrotu świadczenia nienależnego. W wyniku ustalenia powyższych okoliczności Sąd uznał że odwołanie wnioskodawczyni zasługuje na uwzględnienie i na zasadzie art. 477 14 § 2 kpc, zmienił zaskarżoną decyzję oraz na podstawie art. 108 k.p.c. w zw. z § 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1804) – w zakresie kosztów procesu.

Sędzia