Legislator Case Law & Legislation
VIII U 1448/16 AI generated

VIII U 1448/16 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 1448/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją nr (...) z dnia 30 czerwca 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że E. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym (emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu) w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. oraz od 1 czerwca 2006r. do 31 października 2006r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, iż prawomocnymi decyzjami (...) Oddział w R. z dnia 26 czerwca 2013r. i (...) Oddział w C. z dnia 11 lipca 2014r. ustalono, że ubezpieczona w powyższych okresach nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznych z tytułu wykonywania umowy zlecenia u płatnika składek (...) K.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VIII U 1448/16 · Sąd powszechny: Obowiązek ubezpieczenia społecznego osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą uregulowany został przepisami ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U z 2016, poz. 963 ze zm.). Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowo podlegają ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym. Zgodnie zaś z art. 12 ust. 1 osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu. W myśl art. 13 pkt 4 osoba prowadząca działalność gospodarczą ubezpieczeniom tym podlega od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.

Keywords

AI generated
art. 98 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach orzeczono po myśli art. 98 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 1448/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 20 września 2016 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Teresa Kalinka Protokolant: Ewa Grychtoł po rozpoznaniu w dniu 20 września 2016 r. w Gliwicach sprawy E. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. o podleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu działalności gospodarczej na skutek odwołania E. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 30 czerwca 2016 r. nr (...) 1. oddala odwołanie;

2. zasądza od E. S. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. kwotę 2400 zł (dwa tysiące czterysta złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) SSO Teresa Kalinka Sygn. akt VIII U 1448/16

UZASADNIENIE

Decyzją nr (...) z dnia 30 czerwca 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. stwierdził, że E. S. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym (emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu) w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. oraz od 1 czerwca 2006r. do 31 października 2006r. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, iż prawomocnymi decyzjami (...) Oddział w R. z dnia 26 czerwca 2013r. i (...) Oddział w C. z dnia 11 lipca 2014r. ustalono, że ubezpieczona w powyższych okresach nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznych z tytułu wykonywania umowy zlecenia u płatnika składek (...) K.

K. oraz zatrudnienia na podstawie umowy o pracę nakładczą u płatnika składek (...) Sp. z o.o. W odwołaniu od powyższej decyzji ubezpieczona wniosła o jej zmianę przez uznanie, że nie podlegała w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. oraz od 1 czerwca 2006r. do 31 października 2006r. obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. W uzasadnieniu podała, że w jej ocenie w okresach spornych miała prawo do swobodnego wyboru tytułu ubezpieczenia i w związku z tym powinna w tych okresach podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym jako osoba wykonująca umowę zlecenia i umowę o pracę nakładczą.

Ponadto w toku procesu w dalszym ciągu kwestionowała zasadność decyzji odmawiających jej objęcia obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi jako osoby wykonującej umowę zlecenia i umowę o pracę nakładczą. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie i podtrzymał dotychczasowe stanowisko. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: E. S. od roku 1980 do chwili obecnej prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą. Z tytułu prowadzonej pozarolniczej działalności gospodarczej ubezpieczona zgłosiła się do ZUS w okresie od 1 stycznia 1999r. do 28 lutego 1999r. do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, następnie w okresie od 1 marca 1999r. do 30 listopada 2004r. do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego oraz do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, w okresie od 1 listopada 2005r. do 31 maja 2006r. do obowiązkowego ubezpieczenia społecznego oraz do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, w okresie od 1 czerwca 2006r. do 31 października 2006r. do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, w okresie od 1 listopada 2006r. do 31 grudnia 2014r. do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego oraz w okresie od 1 marca 2016r. do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego.

Decyzją z dnia 26 czerwca 2013r. (...) Oddział w R. stwierdził, że ubezpieczona w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznych z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia u płatnika składek K. K. prowadzącego firmę (...). Decyzja ta jest prawomocna. Sąd ustalił, iż E. S. wniosła odwołanie od powyższej decyzji, które wyrokiem Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 8 stycznia 2014r., sygn. akt VIII U 2031/13 zostało oddalone. Następnie apelacja ubezpieczonej od tego wyroku została oddalona wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 21 kwietnia 2015r., w sprawie III AUa 748/14.

Decyzją z dnia 5 czerwca 2014r., zmienioną następnie decyzją z dnia 11 lipca 2014r. (...) Oddział w C. ostatecznie stwierdził, że ubezpieczona w okresie od 1 czerwca 2006r. do 30 grudnia 2006r. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznych z tytułu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę nakładczą u płatnika składek (...) Sp. z o.o. w K.. Decyzja ta jest prawomocna. Sąd ustalił, iż E. S. wniosła odwołanie od powyższej decyzji, które wyrokiem Sądu Okręgowego w Gliwicach z dnia 18 listopada 2014r., sygn. akt VIII U 1532/14 zostało oddalone.

Apelacja ubezpieczonej od tego wyroku została oddalona wyrokiem Sądu Apelacyjnego w K. z dnia 25 lutego 2016r., w sprawie III AUa 747/15. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie akt organu rentowego oraz informacji (...) Oddział w Z., a także akt tut Sądu w sprawach VIII U 2031/13 i VIII U 1532/14. Znajdujące się w aktach ZUS dokumenty nie były kwestionowane przez strony a stan faktyczny sprawy nie był sporny. Strony nie zgłaszały wniosków dowodowych. Sąd zważył: Odwołania ubezpieczonej nie zasługują na uwzględnienie.

Obowiązek ubezpieczenia społecznego osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą uregulowany został przepisami ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz. U z 2016, poz. 963 ze zm.). Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 5 osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą obowiązkowo podlegają ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym. Zgodnie zaś z art. 12 ust. 1 osoby podlegające ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają obowiązkowo ubezpieczeniu wypadkowemu. W myśl art. 13 pkt 4 osoba prowadząca działalność gospodarczą ubezpieczeniom tym podlega od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.

Z kolei stosownie do art. 8 ust. 6 ustawy za osobę prowadzącą działalność uważa się między innymi osobę prowadzącą pozarolniczą działalność na postawie przepisów o działalności gospodarczej. E. S., jako osoba prowadząca działalność gospodarczą podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom z tego tytułu. Decyzją z dnia 26 czerwca 2013r. (...) Oddział w R. wyłączył E. S. z ubezpieczeń społecznych z tytułu umowy zlecenia w okresie od 1 grudnia 2004r. do 31 października 2005r. u płatnika składek K. K.. Decyzja ta jest prawomocna i przesądza o braku tytułu do objęcia ubezpieczeniami społecznymi z umowy zlecenia w pierwszym ze spornych okresów.

Natomiast kolejną decyzją z dnia 5 czerwca 2014r., zmienioną następnie decyzją z dnia 11 lipca 2014r. (...) Oddział w C. wyłączył E. S. z ubezpieczeń społecznych z tytułu umowy o pracę nakładczą w okresie od 1 czerwca 2006r. do 30 grudnia 2006r. u płatnika składek M. Sp. z o.o. w K.. Decyzja ta jest prawomocna i przesądza o braku tytułu do objęcia ubezpieczeniami społecznymi z umowy o pracę nakładczą w drugim ze spornych okresów. W tej sytuacji organ rentowy prawidłowo wydał zaskarżoną decyzję o objęciu obowiązkowymi ubezpieczeniami: emerytalnym, rentowymi i wypadkowym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej w obu spornych okresach.

Odnosząc się z kolei do zarzutów odwołującej, iż w dalszym ciągu może ona swobodnie wybierać pomiędzy alternatywnymi podstawami podlegania, w spornych okresach, obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym, a to z tytułu wykonywania umowy o pracę nakładczą, umowy zlecenia, czy też samej działalności gospodarczej, należy podkreślić, że w pierwszej kolejności kwestia ta została prawomocnie przesądzona powołanymi wyżej wyrokami Sądu Apelacyjnego w Katowicach, których odwołująca nie skarżyła. Natomiast w drugiej kolejności należy zauważyć, że w sprawach z odwołań od decyzji ZUS zakres zaskarżania wyznacza treść zaskarżonej decyzji, którymi w niniejszej sprawie są decyzje określające jedynie obowiązek podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, nie zaś, jak w prawomocnych decyzjach z dnia 26 czerwca 2013r. i z dnia 5 czerwca 2014r. kwestia podlegania tym ubezpieczeniom z innych tytułów.

W tym zakresie Sąd orzekający w niniejszej sprawie w pełni akceptuje pogląd wyrażony w wyroku Sądu Najwyższego z dnia 29 września 2000r. w sprawie II UKN 759/99 (LEX nr 44367), gdzie podkreślono, że w postępowaniu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych niedopuszczalne jest merytoryczne rozpoznanie żądań, które wykraczają poza podstawę faktyczną zaskarżonej odwołaniem decyzji. W konsekwencji powyższych rozważań, Sąd uznał, iż zaskarżona decyzja jest prawidłowa i – na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. - oddalił odwołanie.

O kosztach orzeczono po myśli art. 98 k.p.c. w związku z § 2 pkt 4 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2015r. poz. 1804) w punkcie drugim orzeczenia. (-) SSO Teresa Kalinka