Legislator Case Law & Legislation
IV U 139/17 AI generated

IV U 139/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 139/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją (...).08.2017r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. odmówił E. D. na podstawie art. 3 ust.1 i art.22 ustawy z dnia 30.10.2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych wypłaty zasiłku chorobowego za okres od 20.06.2017r. do 18.08.2017r. z ubezpieczenia wypadkowego, przyznając jej jednocześnie na podstawie art. 1,6 i 11 ustawy z 25 czerwca 1999r.ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia chorobowego za okres od 23.07.2017r. do 18.08.2017r.,tj. od następnego dnia po upływie okresu, za który przysługuje wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy( zgodnie z art.92 k.p.) finansowane przez pracodawcę.

Legislator headnote

AI generated

art.92 k.p; IV U 139/17 · Sąd powszechny: Tego jednakże nie uczynił. Zaniechanie powyższego obowiązku obciąża organ rentowy w takim wypadku jako stronę procesu i skutkuje uznaniem zajętego przez niego stanowiska za chybione. Tym samym Sąd uznał, że podniesiony przez odwołującą się zarzut niewyjaśnienia wszystkich istotnych okoliczności sprawy przez organ rentowy , jest zasadny. W rozumieniu art. 3 ust. 1 o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych.

Keywords

AI generated
art.92 k.p

Cited Legislation

AI generated
art.92 k.p
od następnego dnia po upływie okresu, za który przysługuje wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy( zgodnie z art.92 k.p.) finansowane przez pracodawcę.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IVU 139/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 listopada 2017r. Sąd Rejonowy w Łomży IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Urszula Zaleska Protokolant: st. sekr. sąd. Magdalena Laskowska po rozpoznaniu w dniu 9 listopada 2017r. w Łomży na rozprawie sprawy z odwołania E. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P. o zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego na skutek odwołania od decyzji z dnia 29 sierpnia 2017r., znak: (...) Zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje odwołującej się E. D. prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za okres od 20 czerwca 2017r. do 18 sierpnia 2017r.

UZASADNIENIE

Decyzją (...).08.2017r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. odmówił E. D. na podstawie art. 3 ust.1 i art.22 ustawy z dnia 30.10.2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych wypłaty zasiłku chorobowego za okres od 20.06.2017r. do 18.08.2017r. z ubezpieczenia wypadkowego, przyznając jej jednocześnie na podstawie art. 1,6 i 11 ustawy z 25 czerwca 1999r.ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, prawo do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia chorobowego za okres od 23.07.2017r. do 18.08.2017r.,tj. od następnego dnia po upływie okresu, za który przysługuje wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy( zgodnie z art.92 k.p.) finansowane przez pracodawcę.

W uzasadnieniu tejże decyzji organ rentowy stwierdził, iż nie uznał wypadku któremu uległa poszkodowana za wypadek przy pracy, ponieważ nie sposób ustalić w jakich okolicznościach i w jakim dniu doszło do zdarzenia i czy miał on związek z wykonywaną pracą. Wskazał, iż jak wynika z wyjaśnień poszkodowanej i świadka, wypadek miał miejsce w dniu 20.06.2017r. w nocy, co jednakże nie znalazło potwierdzenia w dokumentacji lekarskiej. Podniósł, że z dokumentacji lekarskiej z dnia 22.06.2017r.wynika, że E. D. doznała urazu stopy, jednakże brak jest zapisu, że uległa wypadkowi przy pracy w dniu 20.06.2017r.

Dlatego też odmówiono prawa do zasiłku chorobowego. E. D. złożyła odwołanie od tej decyzji, w którym wniosła o jej zmianę i przyznanie jej zasiłku chorobowego za okres od 20.06.2017r. do 18.08.2017r. z ubezpieczenia wypadkowego . Wydanej decyzji zarzuciła niewyjaśnienie wszystkich istotnych okoliczności sprawy. Odwołująca się potwierdziła, że nie załączyła do wniosku o zasiłek chorobowy dokumentacji lekarskiej z dnia 20.06.2017r. z wizyty u lekarza rodzinnego, lecz jedynie dokumentację z dnia 22.06.2017r. z wizyty u ortopedy, ponieważ sądziła że właśnie w tej dokumentacji znajdują się stosowne zapisy o dacie i okolicznościach wypadku.

Podniosła, że nie została poinformowana przez organ rentowy o konieczności złożenia dokumentacji z wizyty u lekarza rodzinnego, jak też zaznaczyła, że nie wystąpił on z takim wnioskiem. Wskazała ,że załączona do odwołania dokumentacja lekarska od lekarza rodzinnego potwierdza fakt jej wizyty w dniu 20.06.2017r. oraz rodzaj doznanego urazu . W odpowiedzi na odwołanie (...) Oddział w P. wniósł o jego oddalenie, podtrzymując stanowisko zawarte w zaskarżonej decyzji. Wskazał, że jak wynika z przedłożonej historii wizyty u lekarza rodzinnego z dnia 20.06.2017r., do wypadku doszło w dniu 19.06.2017r., a nie 20.06.2017r. jak to zostało podane w protokole ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku.

Sąd Rejonowy w Łomży ustalił i zważył, co następuje:

Odwołująca się E. D. jest zatrudniona w Spółdzielni (...), Aktywność” w O. na stanowisku pracownika usług czystościowych. W nocy z 19 na 20 czerwca 2017r. o godzinie 2.30 odwołująca się wykonując prace sprzątające w Parku (...) w O. poślizgnęła się na mokrych płytkach i doznała urazu stopy. W ciągu kolejnych godzin ból ulegał nasileniu i pojawił się obrzęk stopy. Świadkiem zdarzenia była koleżanka z pracy M. T., która potwierdziła czas i miejsce wypadku rodzaj urazu (informacje uzyskane od świadka wypadku akta ZUS).

W dniu 20.06.2017r. E. D. udała się do lekarza rodzinnego W. R., gdzie rozpoznano powierzchowny uraz stawu skokowego i stopy. W wywiadzie ogólnym zapisano: wczoraj uraz lewej stopy – podwinięcie palucha i wydano odwołującej się zwolnienie lekarskie na okres od 20.06.2017r. do 27.06.2017r. oraz skierowanie na RTG stopy lewej, które zostało wykonane w tym samym dniu. Badanie to wykazało pęknięcie nasady dalszej pierwszej kości śródstopia lewego. W dniu 22.06.2017r. lekarz rodzinny skierował odwołującą się do poradni ortopedycznej (dowód: dokumentacja medyczna z przychodni lekarza (...).

R. – akta ). W dniu 23.06.2017r. odwołująca się zgłosiła się do poradni ortopedycznej, gdzie w dniu 27.06.2017r. założono jej opatrunek gipsowy na 4 tygodnie. ( dowód: dokumentacja z poradni ortopedyczno-urazowej (...) Szpitala (...) w O.- akta ZUS). Odwołująca się zgłosiła pracodawcy ten wypadek w dniu 21.06.2017r.Powołany przez pracodawcę zespół powypadkowy sporządził protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy , w którym uznał zdarzenie z dnia 20 czerwca 2017r. za wypadek przy pracy wskazując ,iż było to zdarzenie nagłe, wywołane przyczyną zewnętrzną i nastąpiło w miejscu pracy , podczas wykonywania obowiązków pracowniczych, skutkiem którego był uraz stopy lewej (dowód: protokół nr (...) ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy z dnia 30.06.2017r.- akta ZUS).

E. D. w następujących okresach przebywała na zwolnieniu lekarskim: 20.06.-27.06.2017r., 28.06.-21.07.2017r., 22.07.-04.08.2017r., 05.08.-18.08.2017r. (dokumentacja ZUS). Odwołująca się podlega ubezpieczeniu wypadkowemu i ubezpieczeniu chorobowemu (vide - akta organu rentowego). Odwołująca się zwróciła się do organu rentowego o wypłatę zasiłku chorobowego za okres od 20.06.2017r. do 18.08. (...). z ubezpieczenia wypadkowego, składając dokumentację powypadkową oraz dokumentację medyczna z poradni ortopedycznej. Organ rentowy w dniu 29.08.2017r. wydał zaskarżoną decyzję, którą odmówił przyznania odwołującej się zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego za sporny okres wskazując, że nie sposób ustalić w jakich okolicznościach i w jakim dniu doszło do zdarzenia i czy wypadek miał związek z wykonywaną pracą.

Wskazał, iż w dokumentacji lekarskiej załączonej do wniosku brak jest potwierdzenia, że wypadek miał miejsce w dniu 20.06.2017r. w czasie i miejscu pracy. Podniósł, że z dokumentacji lekarskiej z dnia 22.06.2017r.wynika, że E. D. doznała urazu stopy, jednakże brak jest zapisu, że uległa wypadkowi przy pracy w dniu 20.06.2017r. (dowód: decyzja z 29.08.2017r. -akta ZUS).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie jest zasadne. Spór w sprawie dotyczył ustalenia daty wypadku , któremu uległa E. D. oraz czy miał on związek z wykonywaną przez nią pracą. W ocenie Sądu podniesione przez organ rentowy zarzuty należy uznać za bezpodstawne. Sąd po dokonaniu analizy całości zebranego w sprawie materiału dowodowego stwierdził z całym przekonaniem, że odwołująca się uległa wypadkowi przy pracy 20.06.2017r. o godzinie 2.30 . Bezsporne są również okoliczności wypadku, tj. miejsce i okoliczności w jakich doszło do wypadku oraz rodzaj doznanego urazu.

W ocenie Sądu świadczą o tym zarówno wyjaśnienia poszkodowanej zawarte w protokole nr (...) ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy z dnia 30.06.2017r. ,podtrzymane na rozprawie w dniu 09.11.2017r. (k.12) i potwierdzone zeznaniami naocznego świadka zdarzenia M. T.. Świadek potwierdziła bowiem czas i miejsce wypadku oraz rodzaj urazu (dowód: zapis informacji uzyskanych od świadka wypadku( dowód: dokumentacja powypadkowa - akta ZUS), jak też przede wszystkim załączona do sprawy przez odwołującą się dokumentacja lekarska, z której bezspornie wynika, że poszkodowana zgłosiła się do lekarza rodzinnego w dniu 20.06.2017r. z urazem stopy lewej (dowód: dokumentacja medyczna z przychodni lekarza rodzinnego - akta ZUS).

W ocenie Sądu zespól powypadkowy prawidłowo dokonał ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy. Odebrał wyjaśniania od poszkodowanej i bezpośredniego , naocznego świadka zdarzenia i dokumentacji medyczne leczenia odwołującej się od 20.06.2016r..Zdaniem Sądu dokumentacja powypadkowa jest wiarygodna , albowiem odzwierciedla obraz stanu faktycznego. Zespól powypadkowy ustalił bowiem gdzie i w jakich godzinach odwołująca się świadczyła pracę i czy zdarzenie wypadkowe miało związek z wykonywanymi przez nią obowiązkami pracowniczymi.

Na tę okoliczność odebrał wyjaśniania od odwołującej się i naocznego świadka zdarzenia. Wskazać należy, że zajęte w sprawie przez organ rentowy stanowisko było niespójne. W wydanej w dniu 29.08.2017r. decyzji zarzuty koncentrowały się wokół wątpliwości czy do zdarzenia doszło w dniu 20.06.2017r., skoro w dokumentacji lekarskiej z dnia 22.06.2017r. nie znalazło to potwierdzenia. Złożenie przez odwołującą się, już po wydaniu zaskarżonej decyzji, dokumentacji medycznej od lekarza rodzinnego potwierdzającej wizytę jej 20.06.2017r. u lekarza rodzinnego z urazem stopy lewej spowodowało, że organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie stwierdził, że do wypadku doszło w dniu 19.06.2017r., ponieważ w dniu 20.06.2017r. , gdy poszkodowana udała się do lekarza rodzinnego W.

R., w wywiadzie ogólnym zapisano:” wczoraj uraz lewej stopy – podwinięcie palucha”. Zdaniem Sądu, stanowisko organu rentowego wobec poczynionych przez Sąd ustaleń jest błędne. W opinii Sądu uczyniony w dokumentacji medycznej, na podstawie wyjaśnień poszkodowanej zapis, że wypadek miał miejsce wczoraj, był omyłkowy i był wynikiem tego, że do wypadku doszło w porze nocnej,(o godzinie 2.30),a odwołująca się świadczyła pracę na nocnej zmianie z 19 na 20 czerwca 2017r. Dlatego odwołująca się lekarzowi mogła odruchowo , bezmyślnie podać, że do urazu doszło „wczoraj”.

Była zdenerwowana , niewyspana i odczuwała dolegliwości bólowe i na tym się koncentrowała. Wskazać w tym miejscu należy ,że organ rentowy nie zakwestionował wiarygodności zeznań naocznego świadka zdarzenia M. T. , która wyraźnie podała ,że do zdarzenia doszło w dniu 20.06.2017r. o godzinie 2.30 na terenie Parku (...) w O., podczas wykonywania przez odwołującą się pracy . Dlatego też Sąd uznał, że do wypadku któremu uległa w pracy E. D. doszło w dniu 20.06.2017r., a nie jak twierdzi organ rentowy w dniu 19.06.2017r. Wskazać należy, że organ rentowy w przypadku powzięcia wątpliwości na podstawie zebranych dokumentów co do daty wystąpienia wypadku powinien w drodze przysługujących jemu uprawnień podjąć działania zmierzające do ich wyjaśnienia, tj. zwrócić się do poszkodowanej o udzielenie dodatkowych wyjaśnień i złożenia dokumentów.

Tego jednakże nie uczynił. Zaniechanie powyższego obowiązku obciąża organ rentowy w takim wypadku jako stronę procesu i skutkuje uznaniem zajętego przez niego stanowiska za chybione. Tym samym Sąd uznał, że podniesiony przez odwołującą się zarzut niewyjaśnienia wszystkich istotnych okoliczności sprawy przez organ rentowy , jest zasadny. W rozumieniu art. 3 ust. 1 o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych za wypadek przy pracy uważa się nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności lub poleceń przełożonych.

Na podstawie zgromadzonego w aktach sprawy materiału dowodowego należy stwierdzić z całym przekonaniem, iż zdarzenie z dnia 20.06.2017r. powinno zostać uznane za wypadek przy pracy, a podane w protokole powypadkowym okoliczności zdarzenia w ocenie Sądu, znajdują potwierdzenie w zgromadzonej dokumentacji medycznej (dowód akta ZUS). Było to zdarzenie nagłe ,spowodowane przyczyną zewnętrzną( poślizgnięcie na mokrej posadzce), pozostające w związku z pracą( zaistniało w miejscu i czasie pracy , podczas wykonywania sprzątania Parku (...) w O.), którego skutkiem było pęknięcie nasady dalszej pierwszej kości śródstopia lewego.

W związku z tym odwołującej się przysługują więc świadczenia z ustawy wypadkowej. W wyniku tego wypadku E. D. był niezdolna do pracy w okresie od 23.07.2017r. do 18.08.2017r., dlatego też za ten okres przysługuje jej prawo do zasiłku chorobowego na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 9 ust. 1 ustawy wypadkowej. Mając powyższe na uwadze Sąd orzekł jak w sentencji, zmieniając zaskarżoną decyzję na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c.