Legislator Case Law & Legislation
I C 874/17 AI generated

I C 874/17 · Sąd powszechny

Case Number I C 874/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Pozwem z dnia 10.05.2017 r. powód D. J. wniósł o zasądzenie na jego rzecz od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 6.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 22 marca 2016 r. do dnia zapłaty tytułem odszkodowania za szkodę. Nadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm prawem przewidzianych, ewentualnie przedłożonego spisu kosztów. W uzasadnieniu D. J. wskazał, iż w dniu 31.12.2015 r. doznał wypadku, w rezultacie którego nastąpiło u niego zerwanie ścięgna A. prawego oraz częściowe uszkodzenie głowy przyśrodkowej.

Legislator headnote

AI generated

art. 194§1 k.p.c, art. 98 §1 k.p.c; I C 874/17 · Sąd powszechny: W uzasadnieniu podkreślił, iż nie jest odpowiedzialny z tytułu uszczerbku na zdrowiu powoda spowodowanego zdarzeniem z dnia 31.12.2015 r. z uwagi na brak legitymacji biernej. (odpowiedź na pozew- k.57) Pismem z dnia 25.09.2017r. powód wniósł o wezwanie do udziału w sprawie w trybie art. 194§1 k.p.c. pozwanego (...) na (...) S.A. z siedzibą w W.. ( pismo – k.65) Postanowieniem wydanym na rozprawie w dniu 28.09.2017 r. Sąd postanowił oddalić wniosek powoda o wezwanie w charakterze pozwanego (...) S.A. na Życie. ( protokół z rozprawy z dnia 28.09.2017 r.- k.

Keywords

AI generated
accident insurance benefit health impairment in military insurance knee injury benefits statutory insurance obligation entitlement to compensation insurance coverage gap

Cited Legislation

AI generated
art. 194§1 k.p.c
powód wniósł o wezwanie do udziału w sprawie w trybie art. 194§1 k.p.c.
art. 98 §1 k.p.c
Sąd orzekł o kosztach procesu na zasadzie art. 98 §1 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: I C 874/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 września 2017 r. Sąd Rejonowy w Giżycku I Wydział Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: SSR Anna Kurzynowska - Drzażdżewska Protokolant: st. sekr. sądowy Urszula Młynarczyk po rozpoznaniu w dniu 28 września 2017 r. w Giżycku sprawy z powództwa D. J. przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. o zapłatę 1. Oddala powództwo.

2. Zasądza od powoda na rzecz pozwanego kwotę 1.800 zł (jeden tysiąc osiemset zł 00/100) tytułem zwrotu kosztów postępowania. SSR Anna Kurzynowska-Drzażdżewska Sygn. akt I C 874/17

UZASADNIENIE

Pozwem z dnia 10.05.2017 r. powód D. J. wniósł o zasądzenie na jego rzecz od pozwanego (...) S.A. z siedzibą w W. kwoty 6.000 zł wraz z ustawowymi odsetkami od dnia 22 marca 2016 r. do dnia zapłaty tytułem odszkodowania za szkodę. Nadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego, według norm prawem przewidzianych, ewentualnie przedłożonego spisu kosztów. W uzasadnieniu D. J. wskazał, iż w dniu 31.12.2015 r. doznał wypadku, w rezultacie którego nastąpiło u niego zerwanie ścięgna A. prawego oraz częściowe uszkodzenie głowy przyśrodkowej.

W związku z faktem, iż pracodawca powoda zawarł z pozwanym umowę grupowego ubezpieczenia wystąpił on do ubezpieczyciela o wypłatę należnego mu odszkodowania. Do dnia wniesienia pozwu powód nie otrzymał jednakże należnej mu kwoty, w związku z czym powództwo w jego ocenie jest w pełni zasadne i konieczne. (pozew- k.47-50, pismo k.8-10) W odpowiedzi na pozew pozwany (...) S.A. z siedzibą w W. wniósł o oddalenie powództwa oraz o zasądzenie od powoda na jego rzecz kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

W uzasadnieniu podkreślił, iż nie jest odpowiedzialny z tytułu uszczerbku na zdrowiu powoda spowodowanego zdarzeniem z dnia 31.12.2015 r. z uwagi na brak legitymacji biernej. (odpowiedź na pozew- k.57) Pismem z dnia 25.09.2017r. powód wniósł o wezwanie do udziału w sprawie w trybie art. 194§1 k.p.c. pozwanego (...) na (...) S.A. z siedzibą w W.. ( pismo – k.65) Postanowieniem wydanym na rozprawie w dniu 28.09.2017 r. Sąd postanowił oddalić wniosek powoda o wezwanie w charakterze pozwanego (...) S.A. na Życie. ( protokół z rozprawy z dnia 28.09.2017 r.- k.

80) Sąd ustalił, co następuje:W dniu 31.12.2015 r. nastąpiło zdarzenie, w wyniku którego D. J. doznał uszkodzenia kończyny dolnej prawej w postaci zerwania ścięgna A. prawego oraz częściowego uszkodzenia głowy przyśrodkowej mięśnia brzuchatego łydki. ( dowody: dokumentacja- k.11-16) Pracodawca powoda- Komenda Wojewódzka Policji w O. zawarła z (...) S.A. z siedzibą w W. przy ul. (...). J. P. II nr 24 (nr KRS (...)) umowę grupowego ubezpieczenia w Programie ubezpieczeniowym (...) dla funkcjonariuszy i pracowników Policji. Do grupowego ubezpieczenia przystąpił również powód. (dowód: płyta CD z dokumentami- k.6-7, 64) Powód wniósł powództwo o zapłatę odszkodowania przeciwko (...) S.A. z siedzibą w W. przy ul. (...). J. P. II nr 24 (nr KRS (...)). (dowód: kserokopia poświadczona za zgodność z oryginałem- pełny odpis KRS- k. 58v- 63)

Sąd zważył, co następuje:

Powództwo w niniejszej sprawie podlegało oddaleniu. Źródłem zobowiązania jest: umowa, decyzja organu administracyjnego, jednostronna czynność prawna, czyn niedozwolony i inne zdarzenie nie dające się zakwalifikować do wymienionych grup. Analiza materiału dowodowego nie pozwala na przyjęcie, że jakiekolwiek z wymienionych źródeł odnosi się w niniejszej sprawie do wskazanego przez powoda (...) S.A. jako podmiotu odpowiedzialnego za szkodę , której doznał. W tym kontekście zasadniczą wymagającą rozstrzygnięcia w przedmiotowej sprawie w pierwszej kolejności kwestią było ustalenie istnienia biernej legitymacji procesowej pozwanego.

Oczywistym jest, iż spełnienie przedmiotowego wymogu formalnego było niezbędne do dalszych ustaleń w sprawie, a w tym do czynienia rozważeń w przedmiocie ewentualnej odpowiedzialności odszkodowawczej pozwanego. Powód D. J. reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika- radcę prawnego domagając się zasądzenia odszkodowania za wypadek pozwał (...) S.A. w W. zaznaczając, iż wskazane towarzystwo obejmowało go w dniu zaistnienia zdarzenia ochroną ubezpieczeniową. W toku postępowania przedłożył stosowne dokumenty, które miały potwierdzać przystąpienia przez niego do ubezpieczenia grupowego pracowników Komendy Wojewódzkiej Policji w O. i tym samym udowadniać zasadność jego roszczenie wobec pozwanego.

Z przedłożonej przez D. J. dokumentacji wynikło, iż faktycznie jego pracodawca zawarł umowę ubezpieczenia pracowniczego w Programie ubezpieczeniowym (...) dla funkcjonariuszy i pracowników Policji, a powód w lipcu 2015 r. faktycznie do ubezpieczenia przystąpił. Niemniej jednak, analiza przedłożonych dowodów doprowadziła do ustalenia, iż w dniu zaistnienia zdarzenia (...) S.A. z siedzibą w W. nie zapewniał powodowi ochrony ubezpieczeniowej. Podstawą do takich twierdzeń była treść umowy ubezpieczenia, z której powód wywodził swe roszczenie w niniejszym postępowaniu.

Przedmiotowa umowa nie została bowiem zawarta z pozwanym - (...) S.A. z siedzibą w W., lecz z (...) S.A. z siedzibą w W., a zatem z inną osobą prawną. Mając powyższe na uwadze, odwołując się do doktryny prawa wskazać należy, że posiadanie przez określony podmiot zdolności sądowej i procesowej daje mu uprawnienie do bycia stroną w postępowaniu sądowym i dokonywaniu w takim postępowaniu czynności procesowych. Nadto tylko ze stosunku określonego przez prawo materialne płynie uprawnienie konkretnego podmiotu do występowania z konkretnym roszczeniem przeciwko innemu konkretnemu podmiotowi, a to szczególne uprawnienie jest legitymacją procesową.

Jeżeli zostanie wykazane, że strony są związane prawnomaterialnie z przedmiotem procesu, którym jest roszczenie procesowe, to zostanie wykazana legitymacja procesowa. W oparciu o powyższe uznać należy, że powód pozywając (...) S.A. z siedzibą w W. nie wykazał, aby ten pozwany był związany prawomaterialnie z przedmiotem procesu. Brak jest bowiem stosunku prawnego, z którego wynikałoby zarówno uprawnienie powoda do zgłoszenia konkretnego żądania - zapłaty odszkodowania, jak również obowiązek pozwanego do jego spełnienia - uiszczenia świadczenia.

Powoda nie łączył z tym pozwanym żaden stosunek, albowiem pracodawca powoda nie zawarł z (...) S.A. z siedzibą w W. umowy ubezpieczenia, której zapisy stanowiłyby podstawę dochodzonego obecnie przeciwko pozwanemu roszczenia. W niniejszej sprawie pozwany złożył odpowiedź na pozew, w której kwestionował swą odpowiedzialność co do zasady. Wprawdzie pełnomocnik reprezentujący interesy powoda pismem z dnia 25.09.2017r. wniósł o wezwanie do udziału w sprawie w trybie art. 194§1 k.p.c. pozwanego (...) na (...) S.A. z siedzibą w W., jednakże postanowieniem wydanym na rozprawie w dniu 28.09.2017 r.

Sąd postanowił oddalić niniejszy wniosek. Wskazane rozstrzygnięcie Sadu było podyktowane okolicznością, iż przedmiotowe postępowanie toczyło się w trybie uproszczonym, zaś zgodnie z art. 505 4§1 k.p.c. w postępowaniu uproszczonym nie stosuje się przepisów dotyczących przekształceń podmiotowych, w tym m.in. art. 194§1 k.p.c. dotyczącego wezwania do wzięcia udziału w sprawie w charakterze pozwanego. Rozpoznając sprawę Sąd dokonuje oceny w zakresie istnienia legitymacji procesowej w chwili orzekania, co do istoty sprawy, a stwierdzenie jej braku z oczywistych powodów skutkuje oddaleniem powództwa.

Mając na uwadze, iż w przedmiotowej sprawie występuje brak legitymacji procesowej biernej powództwo podlegało oddaleniu (art. 805 §1 kc a contrario). Sąd orzekł o kosztach procesu na zasadzie art. 98 §1 k.p.c. wedle którego Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powoda kwotę 1800 zł tytułem zwrotu koszty w procesu. Na kwotę te składało się wynagrodzenia pełnomocnika wyliczone w oparciu o §2 pkt 4 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22.10.2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U.2015, poz. 1804 z późn. zm).

SSR Anna Kurzynowska-Drzażdżewska