Legislator Case Law & Legislation
IV U 2102/13 AI generated

IV U 2102/13 · Sąd powszechny

Case Number IV U 2102/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 14 listopada 2013 r. Decyzją z dnia 17 lipca 2013 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2009/153/1227 ze zm. ), odmówił W. G.prawa do przeliczenia przyznanej jej emerytury. W uzasadnieniu powyższego wskazano, że wnioskodawczyni nie przedłożyła żadnych nowych dokumentów, które mogłyby być podstawą do przeliczenia świadczenia. Dodano też, że okres opłacania składki na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych Rolników od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1988 r. został doliczony do stażu pracy o czym zawiadomiono wnioskodawczynię decyzją z 7 sierpnia 2008 r.

Legislator headnote

AI generated

IV U 2102/13 · Sąd powszechny: Konsekwencją wniosku i ponownej analizy akt sprawy przez ZUS były decyzje z 28 sierpnia 2013 r. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dowodów z dokumentów zgromadzonych a aktach organu rentowego, których treść i forma nie budziły wątpliwości. Przepis art. 27 a ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS stanowi, że emeryturę przyznaje się z urzędu zamiast pobieranej renty z tytułu niezdolności do pracy osobie, która osiągnęła wiek emerytalny. Zasadą jest też przyjęcie podstawy wymiaru poprzedniego świadczenia do świadczenia nowego.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 2102/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 14 listopada 2013 r. Sąd Okręgowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Elżbieta Selwa Protokolant: st. sekr. sądowy Katarzyna Pokrzywa po rozpoznaniu w dniu 14 listopada 2013 r. w Rzeszowie sprawy z wniosku W. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zwiększenie emerytury na skutek odwołań W. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 17.07.2013 r. znak (...) i z dnia 28.08.2013 r. znak (...) oddala odwołania.- Sygn. akt IV U 2102/13

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 14 listopada 2013 r. Decyzją z dnia 17 lipca 2013 r. znak (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R., powołując się na przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( tekst jednolity Dz. U. z 2009/153/1227 ze zm. ), odmówił W. G.prawa do przeliczenia przyznanej jej emerytury. W uzasadnieniu powyższego wskazano, że wnioskodawczyni nie przedłożyła żadnych nowych dokumentów, które mogłyby być podstawą do przeliczenia świadczenia. Dodano też, że okres opłacania składki na Fundusz Ubezpieczeń Społecznych Rolników od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1988 r. został doliczony do stażu pracy o czym zawiadomiono wnioskodawczynię decyzją z 7 sierpnia 2008 r.

Po ponownej analizie akt sprawy, wskutek przedłożenia przez W. G.zaświadczenia Urzędu Gminy w D. o opłacaniu składek na ubezpieczenie od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1988 r., organ rentowy w dniu 28 sierpnia 2013 r. wydał kolejne decyzje, w których odmawiał ponownego ustalenia wysokości emerytury wnioskodawczyni z uwagi na brak nowych dowodów mających wpływ na wysokość świadczenia oraz stwierdzał, że dotychczasowy wskaźnik wysokości podstawy wymiaru przyjęty do ustalenia wysokości emerytury ustalony został według najkorzystniejszego wariantu.

W odwołaniach od decyzji ZUS W. G.zakwestionowała stanowiska w nich zawarte. Domagała się ponownego przeliczenia emerytury z uwzględnieniem okresu opłacania składek podwójnie, raz z tytułu umowy o prace a drugi raz z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego. Zakład Ubezpieczeń Społecznych w odpowiedzi na odwołanie wnosił o jego oddalenie podnosząc, że stanowiska zawarte w zaskarżonych decyzjach są prawidłowe. Raz jeszcze wskazał, że przyznając wnioskodawczyni emeryturę z urzędu, za okres opłacania składek na FUSR od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1988 r., w decyzji z 7 sierpnia 2008 r. przyznał stosowne zwiększenie.

Sąd ustalił i zważył co następuje:

W. G.od 8 sierpnia 1990 r. posiadała ustalone prawo do renty inwalidzkiej trzeciej grupy inwalidów. Do ustalenia podstawy wymiaru renty przyjęto kwotę bazową wynoszącą 666,96%, wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wynoszące 62,03% wyliczony w oparciu o wynagrodzenia z 3 lat kalendarzowych od 1985 r. do 1987 r. Do ustalenia wysokości podstawy wymiaru świadczenia przyjęto wariant najkorzystniejszy. Ponadto uwzględniono zwiększenie z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników. Decyzją z dnia 5 czerwca 2008 r. organ rentowy z urzędu przyznał wnioskodawczyni prawo do emerytury o dnia osiągnięcia wieku emerytalnego w miejsce dotychczas pobieranej renty.

Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto dotychczasową podstawę wymiaru renty. Przy ustalaniu wysokości emerytury uwzględniono zwiększenia z tytułu opłacania składek na ubezpieczenie rolne za 46 kwartałów. Wskaźnik części rolnej wyniósł 11,50% W dniu 12 lipca 2013 r. W. G.złożył w ZUS wniosek o przeliczenie emerytury, w związku z podwójnym opłacaniem składek z tytułu zatrudnienia i z rolnictwa. W dniu 17 lipca 2013 r. organ rentowy wydał decyzję, którą odmawiał przeliczenia. Wobec powyższego wnioskodawczyni wystąpiła z kolejnym wnioskiem o przeliczenia świadczenia przedkładając zaświadczenie Urzędu Gminy o opłacaniu składek na FUSR od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1986 r. i od 1 stycznia 1987 r. do 31 grudnia 1988 r.

Konsekwencją wniosku i ponownej analizy akt sprawy przez ZUS były decyzje z 28 sierpnia 2013 r. Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił na podstawie dowodów z dokumentów zgromadzonych a aktach organu rentowego, których treść i forma nie budziły wątpliwości. Przepis art. 27 a ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS stanowi, że emeryturę przyznaje się z urzędu zamiast pobieranej renty z tytułu niezdolności do pracy osobie, która osiągnęła wiek emerytalny. Zasadą jest też przyjęcie podstawy wymiaru poprzedniego świadczenia do świadczenia nowego.

Do dnia 31 grudnia 1988 r. istniał obowiązek ubezpieczenia zarówno z tytułu podlegania ubezpieczeniu pracowniczemu, jak i z tytułu prowadzenia gospodarstwa rolnego. Od dnia 1 stycznia 1989 r. obowiązek ten ustał, o ile osoba prowadząca gospodarstwo rolne pozostawała w stosunku pracy w wymiarze czasu pracy nie niższym niż połowa wymiaru obowiązującego w danym zawodzie, albo była objęta innymi przepisami o ubezpieczeniu społecznym lub zaopatrzeniu emerytalnym, co znalazło też potwierdzenie w aktualnie obowiązującej ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników (art. 16 ust. 3 tej ustawy).

Rekompensatą za okres podwójnego ubezpieczenia (zbieg opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników i ubezpieczenie pracownicze) jest instytucja zwiększenia świadczenia również w sytuacji, gdy okresów pracy rolniczej nie wykorzystano w celu uzupełnienia brakujących okresów składkowych i nieskładkowych przy ustalaniu prawa do emerytury. Zasady ustalania zwiększenia emerytury z tytułu pracy w gospodarstw rolnym i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników regulują przepisy art. 56 ustawy emerytalnej. W przypadku wnioskodawczyni organ rentowy przyjął za udowodniony okres składkowy i nieskładkowy w wymiarze 26 lat i 1 miesiąca tj. w wymiarze wystarczającym do przyznania emerytury (20 lat).

Dlatego ten ogólny staż ubezpieczeniowy nie wymagał uzupełnienia okresami pracy w gospodarstwie rolnym. Zatem, zgodnie z art. 56 ust. 4 ustawy, jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe nie zostały uzupełnione okresami wymienionymi w art. 10, emerytura ulega zwiększeniu za okres opłacania składek na Fundusz Emerytalny Rolników, Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników i ubezpieczenie emerytalno-rentowe rolników a zwiększenie to ustala się według zasad wymiaru przewidzianych dla części składkowej określonych w ustawi o ubezpieczeniu społecznym rolników z 20 grudnia 1990 r.

Zgodnie z art. 25 ust. 1 tej ustawy część składkową ustala się przyjmując po 1 % emerytury podstawowej za każdy rok podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, z uwzględnieniem ust. 2-7. Niepełne lata przelicza się odpowiednio, z uwzględnieniem art. 21a.

2. Do liczby lat, o których mowa w ust. 1, dolicza się liczbę lat: -podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w okresie od dnia 1 stycznia 1983 r. do dnia 31 grudnia 1990 r.; - prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym w okresie od dnia 1 lipca 1977 r. do dnia 31 grudnia 1982 r., za który była opłacana składka na Fundusz Emerytalny Rolników; -prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym - bez podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu - po ukończeniu 16. roku życia, przypadających przed dniem 1 lipca 1977 r., jednak nie wcześniej niż 25 lat przed spełnieniem warunków nabycia prawa do emerytury rolniczej lub renty inwalidzkiej rolniczej.

Jak zostało ustalone w sprawie organ rentowy przyznając wnioskodawczyni emeryturę w miejsce renty jaką pobierała uprzednio, za okres opłacania przez nią składek w podwójnej wysokości w tym na FUSR od 1 lipca 1977 r. do 31 grudnia 1988 r. przyznał stosowne zwiększenie, o czym mowa jest w decyzji z 7 sierpnia 2008 r. przyznającej prawo do emerytury. Dlatego brak jest podstaw do ponownego przeliczenia emerytury w oparciu o to żądanie. Przedłożone przez W. G.wraz z wnioskiem z 26 sierpnia 2013 r. zaświadczenie z Urzędu Gminy nie stanowi dowodu nowego wskazującego na nową okoliczność, która miałaby wpływ na wysokość przyznanego jej świadczenia.

Skutkiem uprzedniego, odwołania wnioskodawczyni zostały oddalone w oparciu o art. 477 ( 14 )§ 1 kpc.