Legislator Case Law & Legislation
VI U 694/13 AI generated

VI U 694/13 · Sąd powszechny

Case Number VI U 694/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 15 marca 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił A. K. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, a tylko 14 lat, 2 miesięcy i 4 dni takiej pracy. A. K. (1) zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury, wskazując że w warunkach szczególnych pracował ponad 15 lat. Wniósł o doliczenie do jego stażu pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w S. od 17 lipca 1978 r. do 30 września 1984 r., podając że pracował tam na stanowisku kierowcy samochodów ciężarowych.

Legislator headnote

AI generated

art. 245 k.p.c; VI U 694/13 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). W ust. 2 wskazano, że emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Keywords

AI generated
art. 245 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 245 k.p.c
Zaświadczenie to jest bowiem jedynie dokumentem prywatnym (art. 245 k.p.c.), wydawanym dla celów dowodowych, a okoliczności w tym dokumencie potwierdzone przez pracodawcę podlegają weryfikacji zarówno w postępowaniu sądowym, jak i w postępowaniu przed organem rentowym.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 694/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 września 2013 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSO Monika Miller-Młyńska Protokolant: St. sekr. sądowy Katarzyna Herman po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 września 2013 r. w S. sprawy A. K. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury na skutek odwołania A. K. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 15 marca 2013 roku nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje A. K. (1) prawo do emerytury poczynając od 5 stycznia 2013 roku.

UZASADNIENIE

Decyzją z 15 marca 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił A. K. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze, a tylko 14 lat, 2 miesięcy i 4 dni takiej pracy. A. K. (1) zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury, wskazując że w warunkach szczególnych pracował ponad 15 lat. Wniósł o doliczenie do jego stażu pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w S. od 17 lipca 1978 r. do 30 września 1984 r., podając że pracował tam na stanowisku kierowcy samochodów ciężarowych.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania w całości, podtrzymując argumentację wyrażoną w zaskarżonej decyzji. Wskazał, że do stażu pracy ubezpieczonego w warunkach szczególnych zaliczono mu wszystkie okresu zatrudnienia wykazane stosownym dokumentem (świadectwami pracy w warunkach szczególnych). Zaznaczono też, iż jeśli chodzi o okres zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w S. ubezpieczony nie przedłożył takiego dokumentu. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: A. K. (1)urodził się w dniu (...)roku. Jego łączny staż ubezpieczeniowy (udowodnione okresy składkowe i nieskładkowe) na dzień 1 stycznia 1999 r. wynosił 27 lat, 8 miesięcy i 7 dni.

W okresie od 1 października 1984 r. do 31 grudnia 1998 r. A. K. pracował w warunkach szczególnych, wykonując pracę kierowcy autobusu. Ubezpieczony nie przystąpił do Otwartego Funduszu Emerytalnego. Wniosek o emeryturę złożył w ZUS w dniu 27 grudnia 2012 roku. Okoliczności niesporne, a nadto dowody: - wniosek o emeryturę – k. 1-2 plik III akt rentowych; - świadectwa pracy - k. 5-12 plik I akt rentowych; - karta przebiegu zatrudnienia - k. 5 plik III akt rentowych; - raport z ustalenia uprawnień do świadczenia - k. 6 plik III akt rentowych; - świadectwo wykonywania pracy w warunkach szczególnych - k. 13, 34 plik I akt rentowych; - zaświadczenie o okresach zasiłkowych - k. 14, 39 plik I akt rentowych.

W okresie od 17 lipca 1978 r. do 30 września 1984 r. A. K. był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) Przedsiębiorstwie (...) w S. na stanowisku kierowcy. Faktycznie w tym czasie ubezpieczony zajmował się wyłącznie kierowaniem samochodem ciężarowym marki J. oraz od stycznia 1979 r. - marki S. (typu „wywrotka”); oboma o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony. Ubezpieczony przewoził nimi płyty betonowe, kręgi, asfalt. W tym czasie A. K. (1) oprócz prac kierowcy samochodów ciężarowych pow. 3,5 tony pracodawca nie powierzał żadnych innych prac.

W razie ewentualnej usterki powierzonego ubezpieczonemu do używania pojazdu, przydzielano mu inny pojazd, również ciężarowy. Tylko w razie drobnych usterek kierowcy wykonywali sami naprawę. Sporadycznie mogło się zdarzyć, że nie było konieczności przewiezienia materiałów lub samochód był w naprawie, wówczas ubezpieczony pomagał w pracach drogowych – mogło to mieć miejsce najwyżej raz, dwa razy w miesiącu. Ubezpieczony posiadał w tym czasie prawo jazdy kategorii A, B, C i E. Dowody: - świadectwo pracy - k. 11 plik I akt rentowych; - dokumentacja z akt osobowych koperta k. 36 akt sprawy: opinia z 22.12.1982 r. - k. 15, opinia służbowa z 18.12.1982 r. - k. 13, informacja o przekazaniu do używania samochodu S.z 17.01.1979 r. - k. 12, informacja z 21.07.1978 r. (dodatek za prowadzenie przyczepy, dodatek spedycyjny)- k. 11, zlecenie spedycyjne z 25.08.1982 r. - k. 10, z 22.01.1979 r. - k. 9, z 18.07.1978 r. - k. 8, powierzenie do używania samochodu marki J. z 21.07.1978 r. - k. 6, podanie o pracę - k. 5; - oświadczenie pisemne M.

K. - k. 14 akt sprawy; - oświadczenie pisemne W. Ł. - k. 15 akt sprawy; - zeznania ubezpieczonego w formie elektronicznej (nagranie); - zeznania świadka M. K. w formie elektronicznej (nagranie); - zeznania świadka W. Ł. w formie elektronicznej (nagranie);

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie okazało się uzasadnione. Zgodnie z przepisem art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2013 r. (t. jedn. Dz. U. z 2009 Nr 153, poz. 1227 z późn. zm.; dalej jako: ustawa emerytalna) - ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego, wynoszącego co najmniej 60 lat dla kobiet i co najmniej 65 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a i 50e i 184. W myśl przepisu art. 184 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej - ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). W ust. 2 wskazano, że emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Wykaz prac zaliczanych do prac w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze został zamieszczony w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 z późn. zm.). Przepis §4 ust. 1 tego rozporządzenia stanowi przy tym, że pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. myśl przepisu §2 powołanego aktu prawnego, okresami pracy uzasadniającymi prawo do emerytury są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy. Okresy pracy, o którym mowa stwierdza przy tym zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 cytowanego rozporządzenia lub w świadectwie pracy.

W załączniku do powyższego rozporządzenia, w Wykazie A w dziale VIII, zatytułowanym „W transporcie i łączności”, w podtytule „Transport”, pod pozycją 2 wskazano, że pracami w szczególnych warunkach są „ prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, specjalizowanych, specjalistycznych (specjalnych), pojazdów członowych i ciągników samochodowych balastowych, autobusów o liczbie miejsc powyżej 15, samochodów uprzywilejowanych w ruchu w rozumieniu przepisów o ruchu na drogach publicznych, trolejbusów i motorniczych tramwajów”.

W niniejszej sprawie poza sporem pozostawał fakt, że ubezpieczony ukończył 60 lat w dniu (...)roku, nie przystąpił do OFE oraz że posiada łączny okres składkowy i nieskładkowy przekraczający 25 lat, w tym co najmniej 14 lat 2 miesiące i 4 dni w szczególnych warunkach (nie uwzględniając okresu spornego). Przedmiotem sporu pozostawało natomiast, czy ubezpieczony pracował w warunkach szczególnych również w okresie zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...)w S.. Organ rentowy odmówił bowiem zaliczenia tego okresu (od 17 lipca 1978 r. do 30 września 1984 r.) do okresów wykonywania przez A.

K.pracy w warunkach szczególnych, powołując się na nieprzedłożenie stosownego dokumentu (świadectwa wykonywania pracy w warunkach szczególnych). Mając na uwadze powyższe Sąd w pierwszej kolejności zwrócił uwagę, że faktem jest, że zgodnie z §2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), okresy pracy w warunkach szczególnych stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia lub w świadectwie pracy.

Trzeba jednak zwrócić uwagę, że zgodnie z utartą praktyką i orzecznictwem w postępowaniu przed sądem okresy zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przewidziane rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 z późn. zm.) mogą być ustalane także innymi środkami dowodowymi niż dowód z zaświadczenia z zakładu pracy (por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 marca 1984 r., III UZP 6/84 oraz uchwała Sądu Najwyższego z dnia 21 września 1984 r.

III UZP 48/84), a więc wszelkimi dopuszczalnymi przez prawo środkami dowodowym. W tym miejscy podkreślenia bowiem wymaga, iż wydanie lub niewydanie przez pracodawcę świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach nie rodzi żadnych skutków materialnoprawnych. Zaświadczenie to jest bowiem jedynie dokumentem prywatnym (art. 245 k.p.c.), wydawanym dla celów dowodowych, a okoliczności w tym dokumencie potwierdzone przez pracodawcę podlegają weryfikacji zarówno w postępowaniu sądowym, jak i w postępowaniu przed organem rentowym.

Określenie stanowiska pracy i jej charakteru wskazane w wystawionym przez pracodawcę świadectwie pracy nie wiąże zatem Sądu, który na podstawie całego zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego ocenia, czy ubezpieczony pracował – stale i w pełnym wymiarze czasu pracy – w warunkach szczególnych. Mając to na względzie, w toku postępowania dowodowego w niniejszej sprawie Sąd przeprowadził dowód z dokumentów zawartych w aktach emerytalnych ubezpieczonego oraz w jego oryginalnych aktach osobowych ze spornego okresu zatrudnienia.

Autentyczność dokumentów nie była przez strony kwestionowana i nie budziła wątpliwości Sądu. Zostały one sporządzone w sposób zgodny z przepisami prawa, przez uprawnione do tego osoby, w ramach ich kompetencji, stąd też Sąd ocenił je jako wiarygodne. Prymat wiarygodności przyznał Sąd także zeznaniom świadków oraz korespondującym z tymi zeznaniami zeznaniom ubezpieczonego. Oceniając zeznania świadków Sąd miał na względzie, że są oni osobami obcymi dla ubezpieczonego i nie mają żadnego interesu w tym, by nieprawdziwie zeznawać na jego korzyść, narażając się jednocześnie na odpowiedzialność karną.

Zeznania przesłuchanych świadków były przy tym spójne, konsekwentne i zbieżne, nie budząc jakichkolwiek wątpliwości Sądu co do ich wiarygodności. W wyniku przeprowadzenia postępowania dowodowego Sąd ustalił, iż w okresie od 17 lipca 1978 r. do 30 września 1984 r. A. K.był zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w (...) Przedsiębiorstwie (...)w S.na stanowisku kierowcy, wykonując w tym czasie pracę w warunkach szczególnych. Sąd uznał za w pełni wiarygodne zeznania świadków oraz samego ubezpieczonego, z których wynika, że podczas zatrudnienia na stanowisku kierowcy A.

K.stale i w pełnym wymiarze czasu pracy kierował samochodami ciężarowym powyżej 3,5 tony – marek S.i J.i nie były mu w tym czasie powierzane do wykonania inne prace. Powyższe znalazło bowiem pełne potwierdzenie w dokumentacji znajdującej się w aktach osobowych ubezpieczonego ze spornego okresu zatrudnienia. Mianowicie, w aktach tych znajdują się dokumenty przekazania ubezpieczonemu do używania samochodu marki J. (pismo z 21.07.1978 r.) oraz marki S.(pismo z 17.01.1979 r.); dodatkowo w aktach tych znajdują się opinie służbowe z grudnia 1982 r., w których pracodawca wprost wskazał, że ubezpieczony zatrudniony jest w charakterze kierowcy samochodu ciężarowego.

Nie uszło przy tym uwadze Sądu, że świadek M. K. wskazał, że zdarzało się, iż kierowcy samochodu ciężarowego uczestniczyli w naprawach swoich pojazdów, jeżeli się popsuły, oraz że zdarzało się, iż ubezpieczony wykonywał prace zastępcze, tj. pomagał w pracach drogowych. Świadek ten podkreślił zarazem jednak, że zdarzało się to sporadycznie - może przez jeden, dwa dni w miesiącu. Zdaniem Sądu fakt ewentualnego incydentalnego wykonywania innych czynności w czasie zatrudnienia na stanowisku kierowcy samochodu ciężarowego nie może jednak podważyć ustalenia o stałym i ciągłym wykonywaniu przez ubezpieczonego jako kierowcę samochodu ciężarowego pow. 3,5 tony pracy w warunkach szczególnych.

Oczywistym jest bowiem, że zdarzają się sytuacje (niezależne od pracownika), w których występują przemijające przeszkody w wykonywaniu pracy określonego rodzaju. Sam fakt jednak krótkotrwałego kierowania ubezpieczonego do wykonywania innych prac nie może być podstawą do uznania, że pracy danego rodzaju (w tym przypadku: pracy kierowcy samochodu ciężarowego) nie wykonywał on „stale”. W powyższej sytuacji, w ocenie Sądu koniecznym było uznanie, że ubezpieczony legitymuje się okresem zatrudnienia w warunkach szczególnych (łącznie z okresem uznanym przez organ za pracę w warunkach szczególnych) przekraczającym 15 lat.

W myśl przepisu art. 129 ust 1 ustawy emerytalnej - świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust.

2. Ubezpieczony wniosek o emeryturę złożył zaś w dniu grudniu 2012 r., zaś 60 rok życia ukończył w dniu (...)r., W tym stanie rzeczy na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., Sąd zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia (...)r., tj. od dnia osiągnięcia przezeń wieku emerytalnego.