Legislator Case Law & Legislation
VI U 571/16 AI generated

VI U 571/16 · Sąd powszechny

Case Number VI U 571/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyznał ubezpieczonemu W. G. prawo do emerytury od dnia 1 października 2015 r. dokonując obliczenia kapitału początkowego na podstawie art. 26 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS w decyzji z dnia 1.12.2015 r. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji podnosząc, że wysokość jego emerytury winna zostać obliczona na podstawie wydanej przez ZUS decyzji z dnia 14 marca 2012 r. o obliczeniu kapitału początkowego, z której wynikał wskaźnik 227,13% i wysokość kapitału początkowego 240059,49 zł. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując, że przyznając zaskarżoną decyzją od dnia(...) r. emeryturę ubezpieczonemu dokonano przeliczenia i korekty kapitału początkowego, który uległ obniżeniu w stosunku do wysokości ustalonej decyzją z dnia 14 marca 2012 r., bowiem zdaniem organu rentowego w tej decyzji z dnia 14 marca 2012 r. błędnie przyjęto wynagrodzenia za jeden okres od macierzystego zakładu pracy i uzyskane z tytułu zatrudnienia ubezpieczonego za granicą.

Legislator headnote

AI generated

art.355 k.p.c; VI U 571/16 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 14 marca 2012 r. ustalono kapitał początkowy ubezpieczonego na kwotę 240.059,49%, wwpw 227,71%. Ubezpieczony w okresie od 1 czerwca 1988 r. do 31 października 1992 r. zatrudniony był w przedsiębiorstwie budownictwa energetycznego i przemysłowego E. w W., który to pracodawca wystawił ubezpieczonemu zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wskazując wysokość wynagrodzeń osiąganych przez ubezpieczonego za lata 1988-1992. ( zaświadczenie k. 26 ). Ubezpieczony został zatrudniony w firmie (...) na stanowisku zastępcy dyrektora do spraw technicznych.

Keywords

AI generated
capital reduction capital withdrawal tax reduction of statutory salary increase minimum capital adjustment of remuneration adjustment to the basic amount

Cited Legislation

AI generated
art.355 k.p.c
jedynie zobowiązania organu rentowego do przeliczenia wysokości emerytury w związku z wydaniem przez organ rentowy decyzji z dnia 27.03.2017 r., a w pozostałej części cofnął w istocie odwołanie, Sąd Okręgowy na podstawie art.355 k.p.c.
AI generated
III AUa 8/15
Ubezpieczony L. S. odwołał się od decyzji z dnia 30 czerwca 2014r. przyznającej mu emeryturę w wysokości 2.513,39 zł. W uzasadnieniu odwołania podniósł, że na złożony wcześniej wniosek otrzymał decyzję, w której wysokość świadczenia ustalono na kwotę 2.707,31 zł, to jest w wyższej wysokości. Ponadto wskazał, że gdyby pozwany wcześniej doręczył mu decyzje o przyznaniu emerytury, to on jeszcze w maju rozwiązałby stosunek pracy, a doręczenie decyzji w dniu 12 czerwca 2014r. skutkowało rozwiązaniem stosunku pracy w dniu 13 czerwca 2014r.
VII U 1401/15
Decyzją z dnia 18 czerwca 2015 r.
IV U 689/17
Ubezpieczona D. J. wniosła odwołania od dwóch decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w E. z dnia 23 lutego 2017r. – znak (...) o przyznaniu prawa do emerytury oraz znak (...) o ustaleniu okresowej emerytury kapitałowej. Ubezpieczona podniosła, że wysokość przyznanej jej emerytury jest zbyt niska i nieadekwatna do wysokości składek na ubezpieczenie emerytalne oraz kapitału początkowego, zgromadzonych i zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonej. Zdaniem skarżącej organ rentowy pominął, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru emerytury obliczony przez organ rentowy w piśmie stanowiącym załącznik do decyzji z dnia 5 lipca 2013r. został ustalony na poziomie 91,53%, a więc, zdaniem skarżącej, na dość znacznym poziomie, czego nie odzwierciedla wyliczona kwota emerytury. Skarżąca podniosła także, że organ rentowy pominął, że wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego obliczony przez organ rentowy w piśmie stanowiącym załącznik do decyzji z dnia 21 grudnia 2015r. znak (...)-2015 wyniósł 101,90%, a więc został ustalony na dość znacznym poziomie, co nie przekłada się na wyliczoną kwotę emerytury. Ubezpieczona zarzuciła także organowi rentowemu mało wnikliwe przeanalizowanie całości zgromadzonego w sprawie materiału, tj. dokumentacji złożonej przez skarżącą, a przedstawiającej jej historię świadczenia pracy, w tym okresów składkowych i nieskładkowych oraz osiągane w tym czasie zarobki, które zdaniem skarżącej, były dość wysokie i w związku z tym przyznana emerytura powinna być wyższa. W związku z powyższym wniosła o zmianę zaskarżonych decyzji w całości i ponowne ustalenie wysokości emerytury z FUS oraz okresowej emerytury kapitałowej.
III AUa 1274/15
Decyzją z dnia 23 stycznia 2015r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 571/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 sierpnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Ewa Milczarek Protokolant – stażysta Olga Szałapska po rozpoznaniu w dniu 17 sierpnia 2017 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: W. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 3 grudnia 2015 r., znak: (...) w sprawie: W. G. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o wysokość świadczenia 1. zobowiązuje organ rentowy do przeliczenia emerytury ubezpieczonego W. G. z uwzględnieniem treści decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o ponownym ustaleniu kapitału początkowego z dnia 27 marca 2017 r. (...) (...) 2. umarza postępowanie w pozostałej części. Na oryginale właściwy podpis.

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych przyznał ubezpieczonemu W. G. prawo do emerytury od dnia 1 października 2015 r. dokonując obliczenia kapitału początkowego na podstawie art. 26 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS w decyzji z dnia 1.12.2015 r. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji podnosząc, że wysokość jego emerytury winna zostać obliczona na podstawie wydanej przez ZUS decyzji z dnia 14 marca 2012 r. o obliczeniu kapitału początkowego, z której wynikał wskaźnik 227,13% i wysokość kapitału początkowego 240059,49 zł. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując, że przyznając zaskarżoną decyzją od dnia(...) r. emeryturę ubezpieczonemu dokonano przeliczenia i korekty kapitału początkowego, który uległ obniżeniu w stosunku do wysokości ustalonej decyzją z dnia 14 marca 2012 r., bowiem zdaniem organu rentowego w tej decyzji z dnia 14 marca 2012 r. błędnie przyjęto wynagrodzenia za jeden okres od macierzystego zakładu pracy i uzyskane z tytułu zatrudnienia ubezpieczonego za granicą.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje:

Decyzją z dnia 14 marca 2012 r. ustalono kapitał początkowy ubezpieczonego na kwotę 240.059,49%, wwpw 227,71%. Ubezpieczony w okresie od 1 czerwca 1988 r. do 31 października 1992 r. zatrudniony był w przedsiębiorstwie budownictwa energetycznego i przemysłowego E. w W., który to pracodawca wystawił ubezpieczonemu zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu wskazując wysokość wynagrodzeń osiąganych przez ubezpieczonego za lata 1988-1992. ( zaświadczenie k. 26 ). Ubezpieczony został zatrudniony w firmie (...) na stanowisku zastępcy dyrektora do spraw technicznych.

Otrzymał urlop bezpłatny na okres dwóch lat a następnie go przedłużano na czas pracy do 1992 r., bo w tym czasie ubezpieczony pracował dla E. do połowy 1992 r. Od 1.01.1989 r. do 30.04.1989 r. ubezpieczony pracował na rzecz E. w kraju jako zastępca dyrektora za wynagrodzeniem złotowym. Następnie od 2.05.1989 r. do 30.06.1989 r. pracował na rzecz E. w kraju za wynagrodzeniem złotowym. Faktycznie na kontrakcie w Z.ubezpieczony pracował od 1.07.1989 r. do końca 1989 r. za wynagrodzeniem dewizowym. W roku 1990r. ubezpieczony nadal był na kontrakcie przez cały rok za wynagrodzeniem dewizowym, w 1991 r. podobnie, do 17.08.1992 r. przebywał na kontrakcie a następnie od 2.07.1992 r. do 19.08.1992 r. pracował na rzecz macierzystej firmy.

Od 20.08.1992 r. do 31.12.1992 r. ubezpieczony pracował za granicą w Niemczech otrzymując wynagrodzenie dewizowe. Za wszystkie okresy pracy za granicą były odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne co wynika między innymi z druków Rp 7 przedłożonych organowi rentowemu. Okoliczności bezsporne nadto dowód : zeznania ubezpieczonego - zapis A/V protokołu rozprawy k.31 W zaświadczeniu z 6.10.1993 r. ( k.12 akt rentowych ) wykazano faktycznie otrzymywane wynagrodzenie ubezpieczonego przeliczone na złotówki. E. wystawił ubezpieczonemu zaświadczenie o wysokości jego wynagrodzenia za lata 1989-1991 i 1992.

Za okres zatrudnienia w kraju wynagrodzenie ubezpieczonego naliczono według karty wynagrodzeń pracownika a za okres pracy na budowie eksportowej 1.07.1989 r. do 30.06.1992 r. wyliczono wynagrodzenie zastępcze zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 5.10.1990 r. w sprawie ustalania podstawy wymiaru emerytur i rent, na podstawie wynagrodzenia pracownika W. K. zatrudnionego na równorzędnym stanowisku pracy (zaświadczenie k.27). Organ rentowy nie przyjął do obliczenia wysokości emerytury ubezpieczonego kwot wynagrodzeń wynikających z tych dokumentów.

Ubezpieczony uzyskał w trakcie postępowania sądowego zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 2 czerwca 2016 r., w którym wskazano wynagrodzenie uzyskane na równorzędnym stanowisku pracy za okres od dnia 1 lipca 1989 r. do dnia 31 grudnia 1990 r. Po złożeniu tego zaświadczenia do akt sprawy organ rentowy wydał nową decyzję kapitałową. Decyzją z dnia 27.03.2017r. dokonano bowiem przeliczenia wartości kapitału początkowego, przyjmując do podstawy wymiaru kapitału początkowego ubezpieczonego kwoty: Za rok 1989 -Kwotę 454.989,00 zł wynagrodzenie z przedłożonej karty z archiwum za okres 01.01.1989r. do 29.04.1989r. -kwotę 248.959,00 zł (Rp-7 z (...)-.A. z dnia 13.02.2002r. za okres od 02.05.1989r. do 30.06.1-989r.) -kwotę 3.048.635,00 zł (Rp-7 z (...) S.A. z dnia 02.06.2016r., za okres od 01.07.1989r. do 30.06.1991r. wynagrodzenia zastępcze).

Razem za rok 1989r. 3.752 583,00 zł wyliczony wskaźnik wyniósł 151,25% Organ rentowy nie uwzględnił kwot: 33.550 zł premii za XII wypłaconej w lutym 1989r. a dotyczącej roku poprzedniego 97.730 nagrody z zysku 137.290 zł nagrody z zysku Razem 268.570 zł. Organ rentowy nie dokonał jednak przeliczenia wysokości emerytury ubezpieczonemu w związku z wydaniem tej decyzji z dnia 27 marca 2017 r. Na rozprawie przed Sądem Okręgowym ubezpieczony domagał się więc jedynie zobowiązania organu rentowego do przeliczenia wysokości emerytury z uwzględnieniem treści decyzji ZUS z dnia 27 marca 2017 r., a w pozostałym zakresie (odnoszącym się do żądania uwzględnienia przy naliczaniu wysokości kapitału początkowego premii za listopad 1989 r., wypłaconej w 1989 r. oraz nagród z zysku za rok 1988, wypłaconych w 1989r.) cofnął swoje odwołanie.

Mimo, że organ rentowy dokonał przeliczenia wartości kapitału początkowego w decyzji z dnia 27 marca 2017 r. na kwotę 255.314,40 zł, nie dokonał w ślad za tym przeliczenia wysokości emerytury ubezpieczonego mimo wzrostu wwpw kapitału początkowego do 246,51%. Przeliczenie wysokości emerytury powinno być konsekwencją przeliczenia wartości kapitału początkowego ubezpieczonego. Sąd Okręgowy uznał więc, że wydanie przez organ rentowy decyzji z dnia 27 marca 2017 r. w oczywisty sposób powinno doprowadzić do zmiany ustalenia wysokości emerytury ubezpieczonego i dlatego, stosując w tych okolicznościach przez analogię przepis art. 477 14 § 3 k.p.c, zobowiązał organ rentowy do przeliczenia emerytury ubezpieczonego z uwzględnieniem treści decyzji z dnia 27 marca 2017 r.

Skoro ubezpieczony domagał się w istocie na rozprawie w dniu 17.08.2017 r. jedynie zobowiązania organu rentowego do przeliczenia wysokości emerytury w związku z wydaniem przez organ rentowy decyzji z dnia 27.03.2017 r., a w pozostałej części cofnął w istocie odwołanie, Sąd Okręgowy na podstawie art.355 k.p.c. umorzył postępowanie w takim zakresie, w jakim wydanie wyroku było zbędne. SSO Ewa Milczarek