Legislator Case Law & Legislation
VIII U 255/17 AI generated

VIII U 255/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 255/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 15 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonej U. J. na dzień 1.01.1999 r., w wysokości 68.618,88 zł. Odwołanie od decyzji złożyła ubezpieczona U. J. wskazując, że nie zgadza się z wyliczeniem lat pracy dotyczącym okresów składkowych i nieskładkowych, gdyż są one rozbieżne z wyliczeniem z dnia 05.08.2003 r W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podnosząc wartość kapitału początkowego ustalił z okresu sprzed 01.10.1999 r., natomiast w decyzji z dnia 05.08.2003 r. przyznającej świadczenie, do ustalenia podstawy wymiaru renty przyjęto okres do grudnia 2000 r.

Legislator headnote

AI generated

VIII U 255/17 · Sąd powszechny: Odwołanie ubezpieczonej nie zasługuje na uwzględnienie. Stosownie do treści art. 173 ust. 1, ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., Nr 1440) dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy, opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy. Stosownie do treści art. 174 ust. 1 i 2 kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

Keywords

AI generated
capital depreciation calculation of insured earnings recalculation of disability pension actuarial reserve capitalized earnings value share capital
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 255/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 sierpnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR del. Magdalena Kimel Protokolant: Justyna Jarzombek po rozpoznaniu w dniu 2 sierpnia 2017 r. w Gliwicach sprawy U. J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. o ustalenie kapitału początkowego na skutek odwołania U. J. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 15 grudnia 2016 r. nr (...)-2016 oddala odwołanie. (-) SSR del. Magdalena Kimel Sygn. akt VIII U 255/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 15 grudnia 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonej U. J. na dzień 1.01.1999 r., w wysokości 68.618,88 zł. Odwołanie od decyzji złożyła ubezpieczona U. J. wskazując, że nie zgadza się z wyliczeniem lat pracy dotyczącym okresów składkowych i nieskładkowych, gdyż są one rozbieżne z wyliczeniem z dnia 05.08.2003 r W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, podnosząc wartość kapitału początkowego ustalił z okresu sprzed 01.10.1999 r., natomiast w decyzji z dnia 05.08.2003 r. przyznającej świadczenie, do ustalenia podstawy wymiaru renty przyjęto okres do grudnia 2000 r.

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczona urodziła się w dniu (...) Na mocy decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 05.08.2003 r ubezpieczonej przyznana została renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy. Do ustalenia wysokości renty organ rentowy uwzględnił 17 lat okresów składkowych, 5 lat 8 miesięcy okresów nieskładkowych. Do ustalenia podstawy wymiaru przyjęto wynagrodzenie, które stanowiło podstawę wymiaru składek z 10 lat kalendarzowych tj od 01.1991 r. do 12.2000 r. Zaskarżoną decyzją z dnia 15.12.2016 r organ rentowy ustalił wartość kapitału początkowego ubezpieczonej na kwotę 66.618,88 zł, przy uwzględnieniu wskaźnika wysokości podstawy wymiaru wynoszącego 27,64 % obliczonego z kolejnych lat kalendarzowych z okresu od 1973-1982.

Organ rentowy uwzględnił 15 lat 6 miesięcy i 23 dni okresów składkowych oraz 5 lat i 10 dni okresów nieskładkowych. Powyższy stan faktyczny był między stronami bezsporny i został ustalony w oparciu o akta rentowe. Sąd uznał zebrany w sprawie materiał dowodowy za spójny i kompletny, a przez to mogący stanowić podstawę prawdziwych ustaleń w sprawie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej nie zasługuje na uwzględnienie. Stosownie do treści art. 173 ust. 1, ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2013 r., Nr 1440) dla ubezpieczonych urodzonych po dniu 31 grudnia 1948r., którzy przed dniem wejścia w życie ustawy, opłacali składki na ubezpieczenie społeczne lub za których składki opłacali płatnicy składek, ustala się kapitał początkowy. Stosownie do treści art. 174 ust. 1 i 2 kapitał początkowy ustala się na zasadach określonych w art. 53, z uwzględnieniem ust. 2-12.

1. Przy ustalaniu kapitału początkowego przyjmuje się przebyte przed dniem wejścia w życie ustawy: - okresy składkowe, o których mowa w art. 6, - okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 5, - okresy nieskładkowe, o których mowa w art. 7 pkt 1-4 i 6-12, w wymiarze nie większym niż określony w art. 5 ust.

2. Zgodnie natomiast z treścią ust.

3. w/w artykułu powoływanej ustawy, podstawę wymiaru kapitału początkowego ustala się na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 r. W myśl art. 53 ust 2 ustawy, który zgodnie z cytowanym wyżej art. 174 ust. 1 znajduje zastosowane do obliczenia kapitału początkowego, przy obliczaniu świadczenia okresy składkowe i nieskładkowe ustala się z uwzględnieniem pełnych miesięcy. Rozbieżność w liczbie okresów składkowych i nieskładkowych przyjętych w zaskarżonej decyzji i decyzji przyznając ubezpieczonej prawo do renty wynika z tego, iż w decyzji przyznającej rentę do ustalenia podstawy wymiaru świadczenia przyjęto okres do grudnia 2000 r., natomiast w zaskarżonej decyzji do dnia 01 stycznia 1999 r.

Ponieważ odwołanie dotyczyło wyłącznie rozbieżności pomiędzy wymienionymi okresami wskazanymi w decyzji przyznającej świadczenie i decyzji o ustaleniu kapitału początkowego, Sąd tylko w tym zakresie dokonał oceny zaskarżonej decyzji. Należy wskazać, że wartość kapitału początkowego może ulec zmianie na skutek przedłożenia w organie rentowym nowych dowodów dotyczących zatrudnienia, czy wysokości zarobków uzyskiwanych przed dniem 01.01.1999 r., co ubezpieczona uczyniła i co w konsekwencji doprowadziło do ponownego ustalenia wartości kapitału początkowego na mocy decyzji z dnia 29.03.2017 r., poprzez uwzględnienie wykazanych zarobków za lata od 1976 r. do 1981 r.

Mając powyższe na uwadze Sąd oddalił odwołanie ubezpieczonej na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. jako bezzasadne. (-) SSR del Magdalena Kimel