Legislator Case Law & Legislation
IV U 72/17 AI generated

IV U 72/17 · Sąd powszechny

Case Number IV U 72/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 8 grudnia 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, odmówił Z. G. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Legislator headnote

AI generated

IV U 72/17 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art. 32 ust. 1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. l pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity determination of work incapacity occupational disability benefits employment status qualification reintegration into employment employment subject to social contributions
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 72/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 września 2017r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Elżbieta Wojtczuk Protokolant st. sekr. sądowy Marta Żuk po rozpoznaniu w dniu 15 września 2017r. w Siedlcach na rozprawie odwołania Z. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 8 grudnia 2016 r. (Nr (...)) w sprawie Z. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury I. zmienia zaskarżoną decyzję i ustala, że ubezpieczonemu Z. G. przysługuje prawo do emerytury od dnia 17 października 2016 roku; II. w pozostałym zakresie odwołanie oddala; III. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na rzecz Z. G. kwotę 180 (sto osiemdziesiąt) złotych tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt IV U 72/17

UZASADNIENIE

Decyzją z 8 grudnia 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, odmówił Z. G. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Do pracy w szczególnych warunkach zaliczono okres zatrudnienia w (...) od 01.12.1989r. do 26.10.1995r. oraz od 2.11.1995r. do 31.12.1998r. (z wyłączeniem okresów przebywania na zwolnieniu lekarskim), tj. 8 lat, 9 miesięcy i 12 dni. Do pracy w szczególnych warunkach nie zaliczono zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. od 11.08.1978r. do 1.08.1989r., ponieważ ubezpieczony nie przedłożył świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Odwołanie od w/w decyzji złożył Z. G., wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do emerytury od marca 2016r., a także zasądzenie od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kosztów procesu według norm przepisanych.

Ubezpieczony domagał się uznania jako pracy w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. od dnia 11.08.1978r. do 1.08.1989r., gdzie stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza wymienioną w wykazie A dziale III pod poz. 18 „obsługa urządzeń podstawowych i pomocniczych w spawalniach i zgrzewalniach rur i walczaków” oraz w wykazie A dziale XIV poz. 12 „prace przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowowodorowym”. Zaliczając ubezpieczonemu w/w okres pracy w (...) Przedsiębiorstwie (...) do okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach uznanego przez organ rentowy ubezpieczony na dzień 31 grudnia 1998r. spełnił przesłankę 15 lat pracy w szczególnych warunkach.

Podkreślono, że wnioskodawca spełnił również pozostałe przesłanki do przyznania mu prawa do wcześniejszej emerytury (odwołanie k.1-4 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, powołując się na argumentację i przepisy prawa zawarte w uzasadnieniu zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.5-5v akt sprawy). Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony Z. G. w dniu(...) ukończył 60 lat. W dniu 17 październiku 2016r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury (wniosek o emeryturę k.l-4 akt emerytalnych).

We wniosku tym złożył oświadczenie, że jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego, wobec czego złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa (k.2 akt emerytalnych). Na podstawie przedłożonych dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony udowodnił okresy składkowe i nieskładkowe uzupełnione pracą w gospodarstwie rolnym w wymiarze 25 lat, z czego okresy składkowe stanowią 24 lata i 4 dni, a okresy nieskładkowe 3 miesiące i 18 dni.

Do pracy w szczególnych warunkach zaliczono okres zatrudnienia w (...) od 01.12.1989r. do 26.10.1995r. oraz od 2.11.1995r. do 31.12.1998r. (z wyłączeniem okresów przebywania na zwolnieniu lekarskim), tj. 8 lat, 9 miesięcy i 12 dni. Do pracy w szczególnych warunkach nie zaliczono zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. od 11.08.1978r. do 1.08.1989r., ponieważ ubezpieczony nie przedłożył świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Z uwagi na brak wymaganego ustawą co najmniej 15-letniego stażu pracy w szczególnych warunkach decyzją z 8 grudnia 2016r. organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury (decyzja z 8.12.2016 r. k.86 akt emerytalnych).

Z. G. był zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. od 11 sierpnia 1978r. do 1 sierpnia 1989r. w pełnym wymiarze czasu pracy, a w okresie zatrudnienia zgodnie z angażami zajmował stanowiska ślusarza remontowego maszyn i urządzeń hutniczych, spawacza podstawowego i ślusarza remontowego urządzeń energetycznych. W okresie od 27.09.1980r. do 8.10.1980r. i od 16.12.1988r. do 3.01.1989r. ubezpieczony przebywał na urlopach bezpłatnych. Na podstawie umowy o pracę z 11.08.1978r. Z. G. został zatrudniony na stanowisku ślusarza remontowego maszyn i urządzeń hutniczych.

W okresie od 27 maja 1980r. do 15 lipca 1980r. ubezpieczony odbywał kurs podstawowego spawania elektrycznego. Po uzyskaniu uprawnień spawalniczych zostały mu powierzone obowiązki spawacza elektrycznego, które świadczył stale i w pełnym wymiarze czasu pracy. po uzyskaniu uprawnień spawalniczych Z. G. wykonywał tylko pracę spawacza elektrycznego w brygadzie remontowej zajmującej się usuwaniem awarii na wielkim piecu w hucie (...) w N. (...). W okresie od 22.06.1988r. do 15.12.1988r. ubezpieczony przebywał na urlopie bezpłatnym i był oddelegowany do pracy eksportowej w Bułgarii, gdzie również wykonywał pracę spawacza elektrycznego pracując przy spawaniu rurociągu (dokumenty zgromadzone w aktach osobowych; książeczka spawacza k.29 akt sprawy; zeznania świadka Z.

U. k.17v-18 akt sprawy; zeznania świadka J. K. k.41-42 akt sprawy; zeznania ubezpieczonego k.18-18v akt sprawy). Ubezpieczony jako członek otwartego funduszu emerytalnego wraz z wnioskiem o emeryturę w dniu 17 października 2016r. złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa (wniosek k. 2 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie Z. G. podlegało uwzględnieniu. Zgodnie z art. 184 ust. 1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016r. poz. 887) ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art. 32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu l stycznia 1999 r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art. 32 ust. 1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art.27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust. l pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U.

Nr 8, poz. 43 ze zm.) pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Ponadto zgodnie z § 2 ust. 1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku.

Rozstrzygnięcie sprawy wymagało ustalenia, czy ubezpieczony spełnia przesłankę wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach. Poza sporem pozostawało, że ubezpieczony osiągnął wymagany ustawą wiek w dniu 8 października 2016r., spełnił przesłankę ogólnego stażu ubezpieczenia wykazując 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych uzupełnionych pracą w gospodarstwie rolnym, jak również w dniu 17 października 2016r. złożył wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w OFE, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Do pracy w szczególnych warunkach organ rentowy zaliczył okres zatrudnienia w (...) od 01.12.1989r. do 26.10.1995r. oraz od 2.11.1995r. do 31.12.1998r. (z wyłączeniem okresów przebywania na zwolnieniu lekarskim), tj. 8 lat, 9 miesięcy i 12 dni, nie zaliczono zaś zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. od 11.08.1978r. do 1.08.1989r., ponieważ ubezpieczony nie przedłożył świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach. Ubezpieczony wnosił, by wskazany okres pracy uznać jako pracę w szczególnych warunkach, gdzie – według wnioskodawcy – stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wykonywał pracę spawacza elektrycznego.

Z dokumentów zgromadzonych w aktach osobowych wynika, że Z. G. na podstawie umowy o pracę z dnia 11.08.1978r. został zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. na stanowisku ślusarza remontowego maszyn i urządzeń hutniczych. Kurs podstawowego spawania elektrycznego ukończył w dniu 15 lipca 1980r. Po uzyskaniu uprawnień spawalniczych w angażach ubezpieczonego widnieje stanowisko spawacz. Przesłuchani w sprawie świadkowie Z. U. i J. K. wskazywali, że ubezpieczony faktycznie wykonywał tylko pracę spawacza elektrycznego. Biorąc pod uwagę zeznania świadków i zeznania ubezpieczonego, jak również dokumenty z akt osobowych, Sąd obdarzył te dowody wiarygodnością.

Niemniej jednak uznał, że zliczeniu do okresu pracy w szczególnych warunkach podlegał okres od daty nabycia przez Z. G. uprawnień spawacza elektrycznego, tj. od 15 lipca 1980r. do 1 sierpnia 1989r. z wyłączeniem okresów urlopów bezpłatnych (od 27.09.1980 r. do 8.10.1980 r., od 16.12.1988 r. do 03.01.1989 r. -31 dni). Niewątpliwie prace wykonywane przez ubezpieczonego w w/w zakładzie pracy od dnia 15 lipca 1980r. odpowiadają rodzajowo pracom wskazanym w wykazie A, dziale XIV poz.12 załącznika do w/w rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, tj. pracom przy spawaniu i wycinaniu elektrycznym, gazowym, atomowowodorowym.

Wobec powyższego do stażu pracy w szczególnych warunkach dotychczas uznanego przez organ rentowy w wymiarze 8 lat, 9 miesięcy i 12 dni należało doliczyć pracę ubezpieczonego w (...) Przedsiębiorstwie (...) w K. na stanowisku spawacza elektrycznego w wymiarze 8 lat, 11 miesięcy i 14 dni. Z. G. na dzień 1 stycznia 1999r. wykazał zatem ponad 15 lat pracy w szczególnych warunkach, wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy (łącznie 17 lat, 8 miesięcy i 26 dni). Należy również wskazać, iż bezzasadnie organ rentowy od stażu pracy w warunkach szczególnych odliczył ubezpieczonemu okresy przebywania przez niego na zwolnieniach lekarskich w okresie zatrudnienia w (...) S.A.

Całokształt okoliczności sprawy pozwolił zatem uznać, że ubezpieczony w dniu złożenia wniosku o emeryturę spełnił wszystkie przesłanki do przyznania prawa do emerytury określone w art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w związku z przepisami w/w rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. Mając na uwadze powyższe Sąd na podstawie art.477 14§ 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił, że Z. G. przysługuje prawo do emerytury od 17 października 2016r., tj. od dnia złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Sąd oddalił odwołanie w zakresie przyznania prawa do emerytury od wcześniejszej daty. Ubezpieczony jako członek otwartego funduszu emerytalnego dopiero w dniu 17 października 2016r. złożył wniosek, o którym mowa w art. 184 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wobec tego wówczas ziściła się ostatnia przesłanka do przyznania prawa do wcześniejszej emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. Brak było zatem podstaw do przyznania świadczenia od dnia ukończenia przez wnioskodawcę 60-tego roku życia, tj. od dnia (...).

O kosztach procesu Sąd orzekł, zgodnie z zasadą odpowiedzialności za wynik sprawy na podstawie art.98 § 1 i 3 kpc w zw. z art.99 kpc i § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz. U. z 2015r. poz. 1804 ze zm.).