Legislator Case Law & Legislation
VIII U 606/17 AI generated

VIII U 606/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 606/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 11 stycznia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że A. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy, a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 68.653,59 złotych, w tym: ⚫ z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od kwietnia 2008 roku do listopada 2016 roku w kwocie 40.914,79 złotych, odsetek za zwłokę 9.582 złotych;

Legislator headnote

AI generated

art.102 k.p.c; VIII U 606/17 · Sąd powszechny: Odwołanie jest niezasadne. Z treści art.6 ust.1 pkt 5 i art.2 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2016 roku, poz.963) wynika, że obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym, wypadkowym - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi. Zgodnie z dyspozycją art. 17 ust. 3 powołanej ustawy składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą sami obliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu.

Keywords

AI generated
art.102 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art.102 k.p.c
Na podstawie art.102 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

UZASADNIENIE Decyzją z dnia 11 stycznia 2017 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł. stwierdził, że A. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy, a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 68.653,59 złotych, w tym: ⚫ z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od kwietnia 2008 roku do listopada 2016 roku w kwocie 40.914,79 złotych, odsetek za zwłokę 9.582 złotych;

⚫ z tytułu składek na ubezpieczenie zdrowotne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od grudnia 2012 roku do listopada 2016 roku w kwocie 12.124,56 złotych, odsetek za zwłokę 1.856 złotych; ⚫ z tytułu składek na Fundusz Pracy w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od maja 2008 roku do listopada 2016 roku w kwocie 3.422,24 złotych, odsetek za zwłokę 754 złotych. (decyzja – w aktach ZUS) W odwołaniu z dnia 15 grudnia 2016 roku A. M. wskazał, że nie jest w stanie opłacać ZUS ze względu na wysokość dochodów osiągniętych w latach 2012 - 2015, że zadłużenie jest wynikiem niewykonywania zobowiązań pieniężnych przez jego kontrahentów, których nie może wyegzekwować, co spowodowało niemożliwość terminowego wywiązywania się przez niego z opłat składek.

ZUS . (odwołanie k.

2) Odpowiadając na odwołanie pismem z dnia 23 marca 2017 roku organ rentowy wniósł o jego oddalenie. ( odpowiedź na odwołanie k.6) Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: W okresie od kwietnia 2008 roku do listopada 2016 roku A. M. prowadził pozarolniczą działalność gospodarczą. (niesporne) A. M. jest dłużnikiem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu nieopłaconych składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne i Fundusz Pracy, a zadłużenie wraz z należnymi odsetkami za zwłokę naliczonymi na dzień wydania decyzji wynosi łącznie 68.653,59 złotych, w tym:

⚫ z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od kwietnia 2008 roku do listopada 2016 roku w kwocie 40.914,79 złotych, odsetek za zwłokę 9.582 złotych; ⚫ z tytułu składek na ubezpieczenie zdrowotne w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od grudnia 2012 roku do listopada 2016 roku w kwocie 12.124,56 złotych, odsetek za zwłokę 1.856 złotych; ⚫ z tytułu składek na Fundusz Pracy w ramach zakresów numerów deklaracji 01-39 za okres od maja 2008 roku do listopada 2016 roku w kwocie 3.422,24 złotych, odsetek za zwłokę 754 złotych. (niesporne – zestawienie należności w aktach ZUS)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie jest niezasadne. Z treści art.6 ust.1 pkt 5 i art.2 ust.1 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (t.j. Dz.U. z 2016 roku, poz.963) wynika, że obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym, wypadkowym - podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi. Zgodnie z dyspozycją art. 17 ust. 3 powołanej ustawy składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą sami obliczają i przekazują co miesiąc do Zakładu.

Na mocy art.46 ust.1 płatnik składek jest obowiązany według zasad wynikających z przepisów ustawy obliczać, potrącać z dochodów ubezpieczonych, rozliczać oraz opłacać należne składki za każdy miesiąc kalendarzowy. Stosownie do treści art.46 ust.4 pkt 9 deklaracja rozliczeniowa zawiera między innymi oświadczenie płatnika składek, że dane zawarte w deklaracji są zgodne ze stanem faktycznym, potwierdzone podpisem płatnika składek lub osoby przez niego upoważnionej albo podpisem elektronicznym. W myśl zaś przepisu art.107 ust.1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 roku o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.

U. z 2008 roku, Nr 69, poz.415 z póxn.zm.) składki na Fundusz Pracy opłaca się za okres trwania obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych w trybie i na zasadach przewidzianych dla składek na ubezpieczenia społeczne. Obecnie obowiązujący art.66 ust.1 pkt 1 lit c ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz.U. z 2015 roku, poz.581 z późn. zm.) stanowi, iż obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi, które są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność gospodarczą.

Na podstawie art. 69 ust. 1 wyżej wskazanej ustawy obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób prowadzących działalność gospodarczą powstaje i wygasa w terminach określonych w przepisach o ubezpieczeniach społecznych. Stosownie zaś do brzmienia art.74 ust.1 tej ustawy do ubezpieczenia zdrowotnego osób objętych ubezpieczeniami społecznymi (…) stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące zasad, trybu i terminu zgłaszania do ubezpieczenia społecznego (…). Zgodnie z ustalonym przez Sąd i niespornym stanem faktycznym po stronie wnioskodawcy na jego koncie osobistym istnieje zadłużenie z tytułu nieopłacania składek w kwotach wskazanych w zaskarżonej decyzji.

Wnioskodawca w swoim odwołaniu, jak również na rozprawie, jednoznacznie wskazał, iż nie kwestionuje faktu nieopłacenia wskazanych w decyzji składek. Nie kwestionował także wysokości naliczonych na dzień wydania decyzji odsetek od nieterminowej zapłaty należności. Wskazywał jedynie na okoliczności dotyczące jego sytuacji materialnej – problem z wyegzekwowaniem należnych mu od kontrahentów środków pieniężnych. Okoliczności te jednak – w ocenie Sądu rozpoznającego przedmiotową sprawę - nie mogą stanowić podstawy do wzruszenia zaskarżonej decyzji, stwierdzającej wysokość niekwestionowanego zadłużenia.

Mogą być one ewentualnie podstawą do ubiegania się o rozłożenie należności na raty, o czym wnioskodawca został pouczony pismem organu rentowego z dnia 20 lutego 2017 roku. Z tych względów Sąd na postawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oddalił odwołanie jako niezasadne. Orzeczenie o częściowym zwrocie kosztów zastępstwa procesowego zapadło na podstawie art.98 § 1 i 3 k.p.c. w zw. z § 2 pkt 6 rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (Dz.U. z 2015 r. poz. 1804), poprzez zasądzenie od wnioskodawcy jako przegrywającego spór kwotę 1.000 złotych.

Na podstawie art.102 k.p.c. Sąd nie obciążył wnioskodawcy pełną kwotą przewidzianą rozporządzeniem (5.400 złotych). Zgodnie bowiem z tym przepisem w wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami. Przedmiotowa zasada będąca odstępstwem od zasady odpowiedzialności za wynik procesu częściowo znajduje zastosowanie w przedmiotowej sprawie. Omawiany przepis pozostawia sądowi orzekającemu swobodę oceny, czy fakty związane z przebiegiem procesu, jak i dotyczące sytuacji życiowej strony, stanowią podstawę do nieobciążania jej kosztami procesu.

Do kręgu "wypadków szczególnie uzasadnionych" należą zarówno okoliczności związane z samym przebiegiem procesu, jak i leżące na zewnątrz. Całokształt okoliczności, które mogłyby uzasadniać zastosowanie tego wyjątku, powinien być przy tym oceniony z uwzględnieniem zasad współżycia społecznego. (por. wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 27 listopada 2013 r. wydany w sprawie I ACa 725/13). Biorąc pod uwagę obecną sytuację majątkową ubezpieczonego, uzyskującego dochód około 1.500 złotych miesięcznie oraz nakład pracy pełnomocnika organu rentowego w niniejszym postępowaniu Sąd nie obciążył A.

M. kosztami zastępstwa procesowego ponad zasądzoną kwotę. Z tych wszystkich względów Sąd orzekł jak w sentencji wyroku.