Legislator Case Law & Legislation
V U 166/17 AI generated

V U 166/17 · Sąd powszechny

Case Number V U 166/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 30 stycznia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił J. K. prawa do emerytury albowiem wnioskodawca nie udowodnił co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy żadnego okresu pracy w warunkach szczególnych albowiem wnioskodawca nie przedłożył wystawionego przez pracodawcę dokumentu potwierdzającego taką pracę. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. K.wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu zatrudnienia wykonywanego w latach 1974 – 1990 w (...)w G.jako okresu pracy w warunkach szczególnych.

Legislator headnote

AI generated

V U 166/17 · Sąd powszechny: Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt V U 166/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2017 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant Anna Sobańska po rozpoznaniu w dniu 31 marca 2017 r. w Kaliszu odwołania J. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 30 stycznia 2017 r. Nr (...) w sprawie J. K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o emeryturę Zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 30 stycznia 2017 r., znak (...), w ten sposób, że przyznaje odwołującemu J. K. prawo do emerytury poczynając od dnia 1 grudnia 2016 roku.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 30 stycznia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił J. K. prawa do emerytury albowiem wnioskodawca nie udowodnił co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. Tym samym organ rentowy nie uwzględnił wnioskodawcy żadnego okresu pracy w warunkach szczególnych albowiem wnioskodawca nie przedłożył wystawionego przez pracodawcę dokumentu potwierdzającego taką pracę. Odwołanie od powyższej decyzji złożył J. K.wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury przy zaliczeniu zatrudnienia wykonywanego w latach 1974 – 1990 w (...)w G.jako okresu pracy w warunkach szczególnych.

Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił co następuje: Odwołujący J. K. urodzony dnia (...), od dnia 1 października 1971 r. do dnia 31 marca 1990 r. był pracownikiem (...)w G.. W powyższym okresie odwołujący najpierw był zatrudniony jako uczeń a od dnia 1 lipca 1974 r. jako ślusarz – mechanik przy obsłudze sezonowej ciągników rolniczych, przyczep i maszyn rolniczych. W okresie 24.07.1975 – 8.04.1977 odwołujący odbywał zasadniczą służbę wojskową. Po jej zakończeniu odwołujący powrócił do zakładu w dniu 7 maja 1977 r. i do rozwiązania stosunku pracy był zatrudniony na stanowisku ślusarz – mechanik nadal przy obsłudze sezonowej ciągników rolniczych, przyczep i maszyn rolniczych.

W ramach obsługi odwołujący dokonywał wymiany oleju smarującego układy mechaniczne tych maszyn oraz wymiany filtrów oleju, uszczelek, regulacji układów jezdnych. Ponadto odwołujący w ramach swych obowiązków dokonywał bieżących napraw wymienionego wyżej sprzętu. Te ostanie prace polegały na wymianie bądź naprawie zużytych elementów napędu i zawieszenia pojazdu – mosty, walki napędu, przekaźniki mocy. Taki zakres prac odwołujący wykonywał przebywając całą część dniówki w kanale remontowym warsztatu. Czynności pomocnicze obejmowały jedynie udanie się do magazyny po określenie części podlegające wymianie.

Poza kanałem remontowym dokonywana była wymiana filtrów powietrza. dowód: zeznania świadków: S. S., M. P., zeznania odwołującego, świadectwo pracy w aktach ZUS. ZUS uznał odwołującemu na dzień 1 stycznia 1999 r. okres ubezpieczenia wynoszącym 25 lat. Odwołujący nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. /bezsporne/ Ustalając powyższy stan faktyczny Sąd dał wiarę zeznaniom świadków: S. S., M. P., zeznaniom odwołującego oraz dokumentom – świadectwu pracy.

Sąd zważył co następuje:

Zgodnie z przepisem art. 32 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17.12. 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 887) ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącymi pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 ustawy. Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948 r. w myśl uregulowania zawartego w przepisie art. 184 ust. 1 cytowanej ustawy mogą nabyć prawo do emerytury na powyższych warunkach po osiągnięciu wieku określonego w art.32 ustawy, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy tj. w dniu 1 stycznia 1999 r. osiągnęli: - okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wynoszący co najmniej 15 lat oraz - okres składkowy i nieskładkowy wynoszący w przypadku mężczyzn co najmniej 25 lat.

Dla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej, za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia w podmiotach, w których obowiązują wykazy stanowisk ustalone na podstawie przepisów dotychczasowych. Wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie, których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Zgodnie z przepisem § 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 07.02.1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach … /Dz. U. nr 8 poz. 43 z póz. zm. / za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej „wymaganym okresem zatrudnienia”, uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami składkowymi, okresami nieskładkowymi oraz ewentualnie okresami uzupełniającymi /okresy ubezpieczenia rolniczego, okresy pracy w gospodarstwie rolnym/.

W myśl § 4 ust. 1 cytowanego rozporządzenia pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 3) ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Zebrany w sprawie materiał dowodowy wskazuje jednoznacznie, iż odwołujący legitymuje się wymaganym okresem pracy w warunkach szczególnych. Co najmniej od dnia 1 lipca 1974 r. tj. od zakończenia nauki aż do dnia 31 marca 1990 r. z przerwą na odbywanie służby wojskowej w latach 1975 - 77 odwołujący wykonywał pracę jako mechanik przy obsłudze i naprawie ciągników rolniczych, przyczep i maszyn rolniczych w kanale remontowym.

Przedstawione świadectwo pracy odwołującego wskazuje jednoznacznie, iż w badanym okresie odwołujący wykonywał pracę ślusarza – mechanika sprzętu rolniczego a dowody o charakterze osobowym jednoznacznie wskazują na wykonywanie takiej pracy w kanałach remontowych. Praca taka wymieniona jest w wykazie A dział XIV pkt 16 załącznika do cytowanego wyżej rozporządzenia. Pracę taką odwołujący wykonywał codziennie i w pełnym wymiarze czasu pracy we wskazanym wyżej okresie. Omawiany okres łącznie ze służbą wojskową wynosi ponad 15 lat i 9 miesięcy.

Do tego okresu zaliczyć należy okres odbywania zasadniczej służby wojskowej. Zgodnie bowiem z uregulowaniem art. 108 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej w brzmieniu nadanym od dnia 1 stycznia 1975 r,, okres odbytej zasadniczej lub okresowej służby wojskowej wlicza się do okresu zatrudnienia, w zakresie wszelkich uprawnień związanych z zatrudnieniem, pracownikom, którzy po odbyciu tej służby podjęli zatrudnienie w tym samym zakładzie pracy, w którym byli zatrudnieni przed powołaniem do służby, pod warunkiem zachowania terminu, o którym mowa w art. 107 ust. 1 ustawy tj. jeżeli najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia zwolnienia z tej służby pracownik zgłosił swój powrót do zakładu pracy w celu podjęcia zatrudnienia.

Przepisy te, na podstawie których przerwę w wykonywaniu zatrudnienia w ramach stosunku pracy wywołaną odbywaniem zasadniczej służby wojskowej wlicza się - z zachowaniem ciągłości pracy - do okresu zatrudnienia w zakresie wszelkich uprawnień uzależnionych od ilości lat pracy w danym zakładzie oraz w zakresie szczególnych uprawnień uzależnionych od wykonywania pracy na określonym stanowisku lub w określonym zawodzie, należy tłumaczyć tak, że okres zasadniczej służby wojskowej jest okresem pracy na takich samych warunkach, jak przed powołaniem do służby, a poborowy odbywający służbę uważany jest za pracownika.

Doliczeniu do okresu do okresu pracy w warunkach szczególnych podlegał zatem zaliczeniu okres 24.05.1975 – 8.04.1977. Zaliczenie objętego badaniem okresu jako okresu pracy w warunkach szczególnych sprawi, iż odwołujący na dzień 1 stycznia 1999 r. legitymuje się ponad 15 letnim okresem pracy w warunkach szczególnych. Poza sporem pozostawało spełnienie przez odwołującego pozostałych warunków koniecznych do przyznania emerytury. Odwołujący legitymował się na dzień 1 stycznia 1999 r. 25 - letnim okresem ubezpieczenia. W chwili wydawania orzeczenia miał ukończony 60-ty rok życia.

Nie był członkiem otwartego fundusz emerytalnego. Zaskarżona decyzja podlegała więc zmianie jak w sentencji wyroku.