Legislator Case Law & Legislation
V U 154/17 AI generated

V U 154/17 · Sąd powszechny

Case Number V U 154/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 16 stycznia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił H. D. prawa do emerytury albowiem mimo ukończonego 60-go roku życia, nie legitymuje się co najmniej 25-letnim okresem ubezpieczenia ani też okresem ubezpieczenia wynoszącym co najmniej 20 lat. Ponadto ZUS w powyższej decyzji uznał wnioskodawcy okres ubezpieczenia wynoszący 12 lat i 16 dni przypadający w latach 1969 – 81, odmawiając zaliczenia do okresu ubezpieczenia okresów pracy w gospodarstwie rolnym i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników.

Legislator headnote

AI generated

V U 154/17 · Sąd powszechny: Zgodnie z przepisem art. 27 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach (Dz. U. z 2016 r. nr 887) ubezpieczeni urodzeni przed dniem 1 stycznia 1949 r., którzy osiągnęli podstawowy wiek emerytalny, wynoszący w przypadku mężczyzn 65 lat mogą przejść na emeryturę, jeżeli mają wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynoszący w przypadku mężczyzn 25 lat. Gdy ubezpieczony będący mężczyzną nie legitymuje się podanym wyżej okresem składkowym i nieskładkowym, na zasadzie art. 28 cytowanej wyżej ustawy, może uzyskać emeryturę po ukończeniu 65-go roku życia jeżeli legitymuje się co najmniej 20-letnim okresem składkowym i nieskładkowym.

Keywords

AI generated
calculation of years of service duration of disability pension complete contribution period gainful employment past retirement age occupational disability benefits duration of insurance entitlement
AI generated
IV U 798/13
Decyzją z dnia (...)r. znak: (...)Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.184 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze odmówił A. M. prawa do emerytury wskazując, że ubezpieczony nie udowodniła, iż do dnia 1 stycznia 1999r. ma wymagany staż ubezpieczeniowy 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych. Organ rentowy przyjął za udowodnione przez ubezpieczonego na datę 01.01.1999 r. okresy nieskładkowe: 9 miesięcy i 9 dni, okresy składkowe: 22 lata, 1 dzień tj. łącznie 22 lata, 9 miesięcy i 10 dni, w tym staż pracy w warunkach szczególnych w wymiarze 18 lat, 2 miesięcy i 4 dni. Organ rentowy nie zaliczył ubezpieczonemu do stażu pracy okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców tj. od 02.05.1969 r. do 14.11.1973 r., wskazując że brak jest dokumentów potwierdzających posiadanie przez rodziców ubezpieczonego gospodarstwa rolnego.
III U 489/13
Decyzją z dnia 06.02.2013r.
VII U 987/24
W dniu 29 kwietnia 2024 r. H. Ś. (1) odwołał się od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział (...) w W. z dnia 25 marca 2024 r. znak (...) (...), którą odmówiono mu prawa do emerytury rolniczej. Odwołujący się wniósł o zmianę decyzji ewentualnie o jej uchylenie w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi rentowemu. Przedmiotowej decyzji zarzucił:
III U 26/15
Decyzją z dnia 28 listopada 2014 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 154/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 marca 2017 r. Sąd Okręgowy w Kaliszu V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie : Przewodniczący SSO Romuald Kompanowski Protokolant Małgorzata Przybyła po rozpoznaniu w dniu 31 marca 2017 r. w Kaliszu odwołania H. D. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 16 stycznia 2017 r. Nr (...) w sprawie H. D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o emeryturę Oddala odwołanie

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 16 stycznia 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił H. D. prawa do emerytury albowiem mimo ukończonego 60-go roku życia, nie legitymuje się co najmniej 25-letnim okresem ubezpieczenia ani też okresem ubezpieczenia wynoszącym co najmniej 20 lat. Ponadto ZUS w powyższej decyzji uznał wnioskodawcy okres ubezpieczenia wynoszący 12 lat i 16 dni przypadający w latach 1969 – 81, odmawiając zaliczenia do okresu ubezpieczenia okresów pracy w gospodarstwie rolnym i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników.

Odwołanie od powyższej decyzji złożył H. D. wnosząc o zmianę decyzji i przyznanie prawa do emerytury powołując się na wykonywanie pracy w latach 1969 - 81. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania. Sąd ustalił, co następuje: Poza sporem pozostaje legitymowanie się przez odwołującego H. D. urodzonego dnia (...) okresem ubezpieczenia wynoszącym łącznie 12 lat i 16 dni. Okres ten przypada na lata 1969 – 81. Poza wskazanym okresem, odwołujący posiada okres pracy w gospodarstwie rolnym i opłacania składek na ubezpieczenie społeczne rolników.

Poza sporem pozostaje również zgłoszenie przez odwołującego w KRUS wniosku o emeryturę i przyznanie przez tę jednostkę prawa do emerytury przy zaliczeniu zgłoszonego tam okresu pracy w rolnictwie. /bezsporne/

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z przepisem art. 27 ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach (Dz. U. z 2016 r. nr 887) ubezpieczeni urodzeni przed dniem 1 stycznia 1949 r., którzy osiągnęli podstawowy wiek emerytalny, wynoszący w przypadku mężczyzn 65 lat mogą przejść na emeryturę, jeżeli mają wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynoszący w przypadku mężczyzn 25 lat. Gdy ubezpieczony będący mężczyzną nie legitymuje się podanym wyżej okresem składkowym i nieskładkowym, na zasadzie art. 28 cytowanej wyżej ustawy, może uzyskać emeryturę po ukończeniu 65-go roku życia jeżeli legitymuje się co najmniej 20-letnim okresem składkowym i nieskładkowym.

Jeżeli wnioskujący o emeryturę nie legitymuje się jednym ze wskazanych wyżej okresów składkowych i nieskładkowych, brakujący okres uzupełniony może zostać okresami wymienionymi w art. 10 ust. 1 cytowanej na wstępie ustawy w zakresie niezbędnym do uzupełnienia brakującego okresu. W przywołanym w tym miejscu przepisie mowa jest o okresach pracy w rolnictwie przed 1 stycznia 1983 r. w charakterze domownika względnie prowadzenia gospodarstwa rolnego po dniu 1 lipca 1977 r. i opłacania z tego tytułu składki na ubezpieczenie społeczne rolników.

Warunkiem dokonania takiego uzupełnienia jest aby okresy takie nie zostały uwzględnione do okresów przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty na podstawie przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników. Z twierdzeń odwołującego zawartych tak we wniosku jak i przyznanych w toku rozprawy wynika, iż okresy pracy w rolnictwie zostały zaliczone do okresów przy ustalaniu prawa do emerytury z ubezpieczenia społecznego rolników jaką odwołujący pobiera nieprzerwanie do chwili wyrokowania. Oznacza to brak możliwości uzupełnienia odwołującemu brakującego do uzyskania prawa do emerytury okresu i okres pracy rolniczej.

Zasadą jest bowiem aby raz zaliczone okresy przy ustalaniu prawa do świadczenia z ubezpieczenia społecznego nie mogły być ponownie uwzględniane przy ustalaniu do podobnego świadczenia z innego ubezpieczenia społecznego. W realiach niniejszej sprawy taka przeszkoda odnosi się do rent i emerytur przysługujących z ubezpieczeń społecznych: emerytalnego i rentowych oraz emerytur i rent z ubezpieczenia społecznego rolników. Stanowią o tym przepisy: zarówno cytowany wyżej przepis art. 10 ust. Ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach jak i przepis art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników.

W tych warunkach odwołanie w zakresie w jakim zmierzało do uzyskania prawa do emerytury jako nieuzasadnione podlegało oddaleniu. SSO Romuald Kompanowski