Legislator Case Law & Legislation
IX U 642/16 AI generated

IX U 642/16 · Sąd powszechny

Case Number IX U 642/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 2.03.2016r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił E. G. ponownego ustalenia wysokości emerytury w myśl art. 110a ustawy emerytalnej gdyż wskaźnik wysokości podstawy wymiaru obliczony od zarobków z lat 1965-1999 wyniósł 171,73% a więc jest niższy niż 250%. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji i wniósł o jej zmianę zarzucając, że nie uwzględniono jego zarobków za okresy wykazane w legitymacji ubezpieczeniowej a nadto do ustalenia podstawy wymiaru przyjęto kwoty minimalnego wynagrodzenia. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji.

Legislator headnote

AI generated

IX U 642/16 · Sąd powszechny: W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 110a ustawy z dnia 17.12.1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015r, poz. 748) wysokość emerytury oblicza się ponownie od podstawy wymiaru ustalonej w sposób określony w art. 15 z uwzględnieniem art.110 ust. 3 jeżeli do jej obliczenia wskazano podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenie emerytalne i rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego przypadającą w całości lub w części po przyznaniu świadczenia a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru przed zastosowaniem ograniczenia, o którym mowa w art. 14 ust. 5, jest wyższy niż 250%.

Keywords

AI generated
basic salary adjustment of remuneration calculation of pensionable income annual salary pension increase adjustment to the basic amount
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 642/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 maja 2017 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Mariola Łącka Protokolant: Joanna Metera przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 31 maja 2017 r. w Rybniku sprawy z odwołania E. G. (G.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o ponowne ustalenie wysokości emerytury na skutek odwołania E. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 2 marca 2016 r. Znak (...) oddala odwołanie Sędzia Sygn.akt IX U 642/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 2.03.2016r Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił E. G. ponownego ustalenia wysokości emerytury w myśl art. 110a ustawy emerytalnej gdyż wskaźnik wysokości podstawy wymiaru obliczony od zarobków z lat 1965-1999 wyniósł 171,73% a więc jest niższy niż 250%. Ubezpieczony odwołał się od tej decyzji i wniósł o jej zmianę zarzucając, że nie uwzględniono jego zarobków za okresy wykazane w legitymacji ubezpieczeniowej a nadto do ustalenia podstawy wymiaru przyjęto kwoty minimalnego wynagrodzenia. Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie podtrzymując stanowisko zajęte w zaskarżonej decyzji.

Wskazał, że ze względu na brak dokumentacji zarobkowej przyjął minimalne wynagrodzenie za okresy od 30.03.1960r do 31.12.1964r i od 1.01.1967r do 28.04.1970r oraz od 30.04.1970r do 31.12.1978r. Sąd ustalił następujący stan faktyczny. E. G. od 1.07.1985r jest uprawniony do emerytury. W okresie od 30.03.1960r do 28.04.1970r ubezpieczony był zatrudniony w KWK (...) jako ładowacz, młodszy górnik i górnik pod ziemią. Następnie od 30.04.1970r do 31.12.1985r był zatrudniony w KWK (...) jako górnik pod ziemią. W dniu 27.08.2015r ubezpieczony złożył wniosek o ponowne ustalenie wysokości emerytury i załączył do niego legitymację ubezpieczeniową z adnotacją o wysokości zarobków za rok 1965 i 1966 oraz zaświadczenie o wynagrodzeniu i zatrudnieniu za lata 1979 do 1985 oraz za okresy od 1986r do 1992r i od 1992r do 2000r wydane przez pracodawcę, a sporządzone w oparciu o dokumentację płacową (akta rentowe).

Ubezpieczony był wynagradzany w systemie akordowym, pracował jako kombajnista od 1986r i z tego tytułu miał wyższą stawkę wynagrodzenia. Oprócz wynagrodzenia zasadniczego otrzymywał dodatkowe wynagrodzenie z Karty Górnika, dodatek za pracę na II i III zmianie, dodatek za pracę w warunkach szkodliwych oraz deputat węglowy. Otrzymał także premie związane z wielkością wydobycia i o jej wysokości decydował kierownik oddziału. W latach 70-tych pracował w niedziele (zezn. ubezp. k. 79a akt sprawy). W aktach osobowych ubezpieczonego są karty czasu pracy za 1969r i 1970r z KWK (...) i za 1984r i 1985r z KWK (...), karta zasiłkowa i stawki zaszeregowania po przeniesieniu do KWK (...) w wysokości 116 zł i od 1.12.1982r - 316 zł (załączone akta osobowe).

Przy odtworzeniu wynagrodzenia ubezpieczonego stanowiącego podstawę wymiaru składek za lata 1967r do 1978r przy przyjęciu, że składało się ono z wynagrodzenia zasadniczego liczonego jako iloczyn stawki zaszeregowania osobistego i ilości obowiązujących dniówek roboczych, dodatkowego wynagrodzenia z Karty Górnika, dodatków za pracę na II i III zmianie, dodatku za pracę w warunkach szkodliwych, deputatu węglowego oraz dodatki za pracę w jedną niedzielę w miesiącu wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyliczony od podstawy wymiaru z lat 1965-1977 i od 1979-1985r wynosi 243,48% (opinia biegłej S. K. k. 38-55 akt sprawy).

W oparciu o powyższe, Sąd zważył, co następuje. Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z art. 110a ustawy z dnia 17.12.1998r o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015r, poz. 748) wysokość emerytury oblicza się ponownie od podstawy wymiaru ustalonej w sposób określony w art. 15 z uwzględnieniem art.110 ust. 3 jeżeli do jej obliczenia wskazano podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenie emerytalne i rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego przypadającą w całości lub w części po przyznaniu świadczenia a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru przed zastosowaniem ograniczenia, o którym mowa w art. 14 ust. 5, jest wyższy niż 250%.

W myśl art. 116 ust. 5 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych do wniosku w sprawie przyznania świadczeń powinny być dołączone dowody uzasadniające prawo do świadczenia i ich wysokości, określone w drodze rozporządzenia przez Ministra właściwego do spraw zabezpieczenia społecznego. E. G. udokumentował podstawę wymiaru składek jedynie lata 1965 i 1966r oraz od 1979r do 1985r. W aktach osobowych ubezpieczonego z okresu jego zatrudnienia w KWK (...) jest tylko karta czasu pracy za 1969r i 1970r i adnotacja o premii w kwocie 400 zł i 800 zł wypłaconych 15.11.1962r i 15.04.1961r a brak jest jakichkolwiek adnotacji o stawkach jego zaszeregowania.

Z tej ewidencji czasu pracy wynika, że w 1969r ubezpieczony przepracował 10 niedziel zaś do kwietnia 1970r – 6 niedziel. Natomiast w aktach osobowych z okresu jego pracy w KWK (...) są karty czasu pracy za 1984r i 1985r i stawka osobistego zaszeregowania po podjęciu pracy w wysokości 116 zł. Brak jest także w tych aktach informacji o składnikach wynagrodzenia. W tej sytuacji odtwarzając wynagrodzenie ubezpieczonego biegła mogła przyjąć tylko stałe składniki wynagrodzenia wynikające z układów zbiorowych pracy także jak pensja zasadnicza obliczona jako iloczyn stawki dziennej zaszeregowania i ilości dniówek w poszczególnych miesiącach, wynagrodzenie z Karty Górnika, dodatek za pracę na II i III zmianie, dodatek z tytułu pracy szkodliwej i niebezpiecznej, deputat węglowy.

Ubezpieczony był wynagradzany w systemie akordowym ale odtworzenie takiego wynagrodzenia nie jest możliwe bo nie zachowały się normy akordowe, które zmieniano zależnie od postępu ściany, czy wielkości wydobycia. Brak jest także możliwości ustalenia, kiedy i w jakiej wysokości ubezpieczony otrzymywał premie bo miały one charakter uznaniowy. Zarówno w Układzie Zbiorowym Pracy dla pracowników zatrudnionych w zakładach pracy Ministerstwa Górnictwa i Energetyki z 24.01.1957r, jak i Układzie Zbiorowym Pracy dla Przemysłu Węglowego z dnia 1.01.1975r nie przewidziano dla górnika kombajnisty żadnego dodatku a jedynie miał on wyższą stawkę zaszeregowania osobistego i jak zeznał uczciwie ubezpieczony, tylko za te dni, kiedy faktycznie obsługiwał kombajn.

Sąd uznał więc opinię biegłej za rzeczową i przekonywującą. Wobec braku ewidencji czasu pracy nie było możliwe przyjęcie, że E. G. pracował w każdym miesiącu w trzy niedziele bo z karty ewidencyjnej dniówek przodkowych, a tylko w przodkach pracowali kombajniści, wynika, że tylko w 1971r przepracował 8 dniówek poza obowiązujący go normę czasu pracy. Jego więc twierdzenia, że w latach 70-tych pracował w trzy niedziele w miesiącu, nie znajdują potwierdzenia w zachowanej dokumentacji. Sądowi z doświadczenia życiowego wiadomo, że w latach 1971 do stycznia 1980 pracowało się zwykle dwie niedziele w miesiącu.

Po doliczeniu jednak do wysokości wynagrodzenia ustalonych przez biegłą dodatku za pracę w dwie niedziele w miesiącu wskaźnik wysokości podstawy wymiaru kształtuje się w sposób następujący: 1971r – 192,58% 1972r – 217,29% 1973r – 200,7% 1974r – 226,94% 1975r – 201,8% 1976r – 171,34% 1977r – 151,63% a więc jest wyższy o 20,7%. Za lata 1965-1977 i 1979-1985 wynosi 4869,52 + 20,7 = 4890,22% : 20 to jest 244,51% i jest niższy niż 250%. Odtworzone wynagrodzenie jest istotnie niższe od wykazanego przez płatnika składek w zaświadczeniu o wynagrodzeniu czy też legitymacji ubezpieczeniowej ale zdaniem Sądu w oparciu o zebrane w sprawie dowody nie było możliwe inne jego wyliczenie.

Dlatego też Sąd na mocy art. 477 14 § 1 kpc Sąd oddalił odwołanie jako niezasadne. Sędzia: