Legislator Case Law & Legislation
VIII U 501/17 AI generated

VIII U 501/17 · Sąd powszechny

Case Number VIII U 501/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REGULATION

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 29 listopada 2016 roku znak: PCN/13929707/25 Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., z urzędu, ustalił wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową G. C. na kwotę 1940,44 zł. , zwiększając wypłacane świadczenie o połowę emerytury tj. o kwotę 877,61 zł. i zmniejszając je z powodu nienależnie pobranych świadczeń tj. o 1409,02zł. Świadczenie do wypłaty od 1.12.2016r. wynosi 1184,22 zł. /decyzja k. 133-135 akt ZUS/ Decyzją z dnia 9 grudnia 2016r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 84 ust. 1 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, zobowiązał G.

Legislator headnote

AI generated

art. 355 k.p, art. 98 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c, art. 98 § 3 k.p.c; VIII U 501/17 · Sąd powszechny: Świadczenie do wypłaty od 1.12.2016r. wynosi 1184,22 zł. /decyzja k. 133-135 akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 9 grudnia 2016r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 84 ust. 1 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, zobowiązał G. C. do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres od 1.12. 2013 r. do 30.09.2016 r. w łącznej kwocie 29471,54 zł., z odsetkami od 28.12.2013r. do 9.12.2016r. w kwocie 3733,72 zł., uchylając decyzję z dnia 5.10.2016r. oraz z dnia 29.11.2016r. /decyzja k. 149 akt ZUS/ Decyzją z dnia 21 czerwca 2017r.

Keywords

AI generated
revocation of pension refund of contributions reintegration of pension beneficiaries cessation of disability pension pensioner residual earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 355 k.p
Wobec powyższego, S ąd, na podstawie art. 355 k.p.c umorzył postępowanie odnośnie do tej decyzji.
art. 98 k.p.c
O kosztach zastępstwa p[procesowego Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
Zgodnie bowiem z art. 98 § 1 k.p.c.
art. 98 § 3 k.p.c
Stosownie do z art. 98 § 3 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VIII U 501/17

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 29 listopada 2016 roku znak: PCN/13929707/25 Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., z urzędu, ustalił wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową G. C. na kwotę 1940,44 zł. , zwiększając wypłacane świadczenie o połowę emerytury tj. o kwotę 877,61 zł. i zmniejszając je z powodu nienależnie pobranych świadczeń tj. o 1409,02zł. Świadczenie do wypłaty od 1.12.2016r. wynosi 1184,22 zł. /decyzja k. 133-135 akt ZUS/ Decyzją z dnia 9 grudnia 2016r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 84 ust. 1 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, zobowiązał G.

C. do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres od 1.12. 2013 r. do 30.09.2016 r. w łącznej kwocie 29471,54 zł., z odsetkami od 28.12.2013r. do 9.12.2016r. w kwocie 3733,72 zł., uchylając decyzję z dnia 5.10.2016r. oraz z dnia 29.11.2016r. /decyzja k. 149 akt ZUS/ W dniu 28 grudnia 2016 r. do organu rentowego wpłynęło odwołanie G. C. od powyższej decyzji. Odwołująca wskazała, że corocznie składa do organu rentowego informacje i że , osiągane przez nią przychody z tytułu aktywności zawodowej , nie przekraczają dopuszczalnej wysokości dochodów , wobec czego świadczenie rentowe jej przysługiwało. /odwołanie k. 2-3/ W dniu 6 lutego 2017r. do organu rentowego zostało złożone odwołanie G.

C. od decyzji z dnia 9.12.2016r. , złożone przez profesjonalnego pełnomocnika. /odwołanie od decyzji z dnia 9.12.2016r. k. 4-9/ W odpowiedzi na odwołanie , która wpłynęła do tutejszego Sądu w dniu 8 marca 2017 r. pełnomocnik organu rentowego wniósł o ich oddalenie, podnoszą, że decyzją z dnia 9.12.2016r. , uchylona została decyzja z dnia 29.11.2016r. ZUS powołał się na przepis art. 138 Ustawy FUS oraz 26 Ustawy z dnia 30.10.2002 o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (t.j Dz. U z 2015 poz. 1242) /odpowiedź ZUS na odwołania k. 18/ Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny:

G. C. urodziła się dnia (...) Ukończyła Akademię (...) na kierunku rolnictwo i podyplomowe studia pedagogiczne. /okoliczności bezsporne/ Wnioskodawczyni pobierała rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową , przyznaną decyzją ZUS z dnia 14.09.2007r. Decyzja ta zawierała pouczenie, w szczególności o okolicznościach, w jakich świadczenie ustaje lub podlega zawieszeniu, podlega zmniejszeniu, w związku z osiąganiem przez ubezpieczonego dodatkowego przychodu oraz o obowiązku ubezpieczonego powiadomienia organu rentowego o wszelkich okolicznościach mających wpływ na prawo do renty i jej wysokość. /decyzja ZUS k. 32 -33 akt ZUS/ Decyzją z dnia 14.09.2007r.

ZUS przyznał wnioskodawczyni prawo do emerytury od dnia 1.09.2007r. i ustalił uprawnienia do wypłaty więcej niż jednego świadczenia. /decyzja k. 42-43 akt ZUS/ Wnioskodawczyni do dnia 31.08.2007r. pracowała jako nauczycielka w Gimnazjum w Ś. . /świadectwo pracy k. 51 akt ZUS/ Wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą od 1995r. o profilu brukarstwo. Angażuje dwie lub trzy osoby na podstawie umów zlecenia. Wnioskodawczyni corocznie składała do ZUS oświadczenia o wysokości osiąganych przychodów z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. /zeznania wnioskodawczyni e-protokół rozprawy z dnia 26.04.2017r. , płyta k. 31/ Decyzją z dnia 13.06.2012r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2011 wyniósł łącznie 24184,80 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 28444,40 zł., osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni.

Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . /decyzja k. 101 akt ZUS/ Decyzją z dnia 4.06.2013r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2012 wyniósł łącznie 25387,20 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 29772,30 zł. Osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni. Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . /decyzja k. 105 akt ZUS/ Decyzja z dnia 5.05.2015r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2014, wyniósł łącznie 26971,20 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 31822,80 zł., osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni.

Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . /decyzja k. 109 akt ZUS/ 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wynosiło: – od 1 stycznia do 28 lutego 2015 r. – 2.646,80 zł, – od 1 marca do 31 maja 2015 r. – 2.759,90 zł, – od 1 czerwca do 31 sierpnia 2015 r., – 2.838,50 zł, - od 1 września 2015 do 30..lisyopad2015 – 2698,50 zł. - 1-31 grudnia 2015- 2726,80 zł. /MP z 2015r. poz. 220, 430, 750, 1117/ Wnioskodawczyni w 2015r. osiągnęła przychód wysokości 212212,50 zł., koszty uzyskania przychodu 188149,37 zł., dochód 24063,13 zł. /kserokopia (...) za 215 rok k. 14-16/ 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wynosi:

– od 1 stycznia do 29 lutego 2016 r. – 2.726,80 zł, – od 1 marca do 31 maja 2016 r. – 2.846,90 zł, – od 1 czerwca do 31 sierpnia 2016 r., – 2.927,10 zł, /MP z 2016r. poz. 165, 459/ Wnioskodawczyni w 2016r. osiągnęła przychód wysokości 65 400 zł., koszty uzyskania przychodu 65257,64 zł., dochód 142,36 zł. /kserokopia (...), kserokopia PIT B – za 2016 rok – okoliczności bezsporne / Decyzją z dnia 27.09.2016r. ZUS z urzędu wstrzymał wnioskodawczyni wypłatę emerytury w zbiegu z rentą z tytułu niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową, z uwagi na uzyskiwanie przychodów przez wnioskodawczynię, informując, że wnioskodawczyni ma prawo do jednego świadczenia , wybranego lub korzystniejszego. /decyzja k. 127-128 akt ZUS/ Decyzją z dnia 27.09.2016r.

ZUS przeliczył od dnia 1.10.2016r. wnioskodawczyni rentę z tytułu częściowej niezdolności do prac w związku z chorobą zawodowa , przysługującą na stałe , ustalając jej wysokość na kwotę 1666,43 zł. ; kwota do wypłaty – 1613,80 zł. /decyzja k. 134-135 akt ZUS/ W dniu 5.10.2016r. wnioskodawczyni złożyła w ZUS informację o zawieszeniu od dnia 5.10.2016r.dziallnosci gospodarczej /informacja k. 136-137 akt ZUS/ Decyzją z dnia 5 października 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Ł. zobowiązał wnioskodawczynię do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres: 1.09.2007r.

– 30.09.2016r. w łącznej kwocie 85 742,63 zł. . Nienależnie pobrane świadczenia za okres: 1.09.2007r. – 30.09.2015r. w łącznej kwocie 75 221,81 zł. nie podlegają dochodzeniu. /decyzja k. 125 akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 29 listopada 2016 roku znak: PCN/13929707/25 Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., z urzędu, ustalił wysokość renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową G. C. na kwotę 1940,44 zł. , zwiększając wypłacane świadczenie o połowę emerytury tj. o kwotę 877,61 zł. i zmniejszając je z powodu nienależnie pobranych świadczeń tj. o 1409,02zł.

Świadczenie do wypłaty od 1.12.2016r. wynosi 1184,22 zł. /decyzja k. 133-135 akt ZUS/ Zaskarżoną decyzją z dnia 9 grudnia 2016r. znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł., na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 84 ust. 1 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych, zobowiązał G. C. do zwrotu nienależnie pobranych świadczeń za okres od 1.12. 2013 r. do 30.09.2016 r. w łącznej kwocie 29471,54 zł., z odsetkami od 28.12.2013r. do 9.12.2016r. w kwocie 3733,72 zł., uchylając decyzję z dnia 5.10.2016r. oraz z dnia 29.11.2016r. /decyzja k. 149 akt ZUS/ Decyzją z dnia 21 czerwca 2017r.

ZUS zmienił częściowo decyzję z dnia 9.12.2016r. zobowiązał wnioskodawczynię do zwrotu nienależnie pobranej renty za okres od 1.12.2013 do 31.12.2013r. i od 1.01.2015r. do 30.09. 2016r. w kwocie 19 208,42 zł. wraz z odsetkami od dnia 28.12.2013r. do 9.12.2016r. w kwocie 1617,42 zł. /decyzja k. 153 akt ZUS/ Powyższych ustaleń Sąd Okręgowy dokonał na podstawie, zgromadzonych w aktach sądowych oraz aktach rentowych, dokumentów, uznając te dowody za wystarczające do poczynienia przedmiotowych ustaleń. Sąd oparł się także na zeznaniach wnioskodawczyni w zakresie okoliczności , że corocznie składała w ZUS informacje o wysokości uzyskiwanych przychodów z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej .

Powołane dowody nie były kwestionowane w toku postępowania przez żadną ze stron, a Sąd Okręgowy nie znalazł podstaw, aby z urzędu zakwestionować ich wartość dowodową w sprawie.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie zasługuje na uwzględnienie. W myśl art. 138 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2016 roku, poz. 887 z późn. zm.) osoba, która nienależnie pobrała świadczenia, jest obowiązana do ich zwrotu. Za nienależnie pobrane świadczenia, w rozumieniu ust. 1, uważa się świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania (ust. 2 pkt 1 art. 138 ustawy o emeryturach z FUS). Zgodnie z art.84 ust.1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych z dnia 13 października 1998 r. (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r. poz. 963 z późn. zm.) osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

11. Za działalność podlegającą obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, o której mowa w ust. 1, uważa się zatrudnienie, służbę, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 i 6 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, lub inną pracę zarobkową albo prowadzenie działalności pozarolniczej (art. 10 ust. 2 ustawy o rencie socjalnej). Z treści powołanych przepisów wynika jednoznacznie, że przesłanką konieczną dla uznania świadczenia za pobrane nienależnie jest wypłacenie go ubezpieczonemu przez organ rentowy (pobranie go przez ubezpieczonego). Zgodnie z art. 26.

1. Ustawy z dnia 30.10.2002r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U z 2015r. poz. 1242 z późn. Zm) - osobie uprawnionej do renty z tytułu niezdolności do pracy z ubezpieczenia wypadkowego oraz do emerytury na podstawie odrębnych przepisów wypłaca się, zależnie od jej wyboru:

1) przysługującą rentę powiększoną o połowę emerytury albo 2) emeryturę powiększoną o połowę renty. Zgodnie z ustępem 3 – tego artykułu - przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli osoba uprawniona osiąga przychód powodujący zawieszenie prawa do świadczeń lub zmniejszenie ich wysokości , określony w ustawie o emeryturach i rentach z FUS, niezależnie od wysokości tego przychodu. Z poczynionych przez Sąd ustaleń faktycznych wynika, że wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą od 1995r. o profilu brukarstwo. Wnioskodawczyni corocznie składała do ZUS oświadczenia o wysokości osiąganych przychodów z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzją z dnia 13.06.2012r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2011 wyniósł łącznie 24184,80 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 28444,40 zł., osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni. Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzją z dnia 4.06.2013r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2012 wyniósł łącznie 25387,20 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 29772,30 zł.

Osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni. Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . Z dokonanych ustaleń wynika , że decyzja z dnia 5.05.2015r. , ZUS uznał, że przychód, osiągnięty przez wnioskodawczynię, w roku 2014, wyniósł łącznie 26971,20 zł. i nie przekroczył niższej kwoty granicznej przychodu ( 70% przeciętnego wynagrodzenia ) ustalonej dla tego roku czyli kwoty 31822,80 zł., osiągnięty przychód nie uzasadnił zmniejszenia ani zawieszenia renty wnioskodawczyni.

Świadczenie było wypłacane przez ZUS w należytej wysokości . Bezspornym jest fakt – bo wynika z publikacji w Monitorze Polskim , iż 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wynosiło: – od 1 stycznia do 28 lutego 2015 r. – 2.646,80 zł, – od 1 marca do 31 maja 2015 r. – 2.759,90 zł, – od 1 czerwca do 31 sierpnia 2015 r., – 2.838,50 zł, - od 1 września 2015r. do 30..listopada 2015 – 2698,50 zł. - 1-31 grudnia 2015 r.- 2726,80 zł. Z dokonanych ustaleń wynika, że wnioskodawczyni w 2015r. osiągnęła przychód wysokości (...),50 z., koszty uzyskania przychodu 188149,37 zł., dochód 24063,13 zł.

Bezspornym jest fakt – bo wynika z publikacji w Monitorze Polskim , iż 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia 2016 roku wynosi: – od 1 stycznia do 29 lutego 2016 r. – 2.726,80 zł, – od 1 marca do 31 maja 2016 r. – 2.846,90 zł, – od 1 czerwca do 31 sierpnia 2016 r., – 2.927,10 zł, Z dokonanych ustaleń wynika, że wnioskodawczyni w 2016r. osiągnęła przychód wysokości 65 400 zł., koszty uzyskania przychodu 65 257,64 zł., dochód 142,36 zł. W konsekwencji brak jest podstaw do uznania, że w grudniu 2013 r. i w okresie od 1. (...). do 30.09.2016r. wnioskodawczyni osiągnęła przychód w łącznej kwocie wyższej niż 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za te okresy kalendarze, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego do celów emerytalnych, co skutkowało uznaniem, że kwoty pobranej renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową należy zwrócić , czyli w konsekwencji, że świadczenie to zostało pobrane nienależnie.

Z dokonanych ustaleń wynika, że decyzja z dnia 29.11.2016r. została uchylona , zatem wyłączona z obrotu prawnego . Wobec powyższego, S ąd, na podstawie art. 355 k.p.c umorzył postępowanie odnośnie do tej decyzji. Zgodnie z art. 477 ze zn. 13 ( 142) § 1.kodeksu postępowania cywilnego - zmiana przez organ rentowy zaskarżonej decyzji lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności zaskarżonego orzeczenia przed rozstrzygnięciem sprawy przez sąd - przez wydanie decyzji lub orzeczenia uwzględniającego w całości lub w części żądanie strony - powoduje umorzenie postępowania w całości lub w części.

Wobec powyższe, Sąd na tej podstawie umorzył postępowanie w odniesieniu do decyzji z 21.06.2016 w zakresie zmiany decyzji z 9.12.2016r Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy uznał, że wnioskodawczyni nie jest zobowiązana do zwrotu pobranego świadczenia z tytułu renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z chorobą zawodową za okres od 1 do 31 grudnia 2013 r. i w okresie od 1.01.2015r. do 30.09.2016r., o czym orzekł na postawie art. 477 14 § 2 k.p.c. dokonując zmiany zaskarżonej decyzji. O kosztach zastępstwa p[procesowego Sąd orzekł na podstawie art. 98 k.p.c. Zgodnie bowiem z art. 98 § 1 k.p.c. strona przegrywająca sprawę obowiązana jest zwrócić przeciwnikowi na jego żądanie koszty niezbędne do celowego dochodzenia praw i celowej obrony.

Stosownie do z art. 98 § 3 k.p.c. do niezbędnych kosztów procesu strony reprezentowanej przez wykwalifikowanego pełnomocnika zalicza się wynagrodzenie. Wysokość wynagrodzenia pełnomocnika (biorąc pod uwagę wartość przedmiotu sprawy) Sąd ustalił w oparciu § 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności adwokackie (Dz. U. z 2015 roku, poz. 1800 z późniejszymi zmianami ) ZARZĄDZENIE odpis wyroku wraz z uzasadnieniem doręczyć organowi rentowemu, któremu udzielić zgody na wypożyczenie akt rentowych.