Legislator Case Law & Legislation
IV U 1002/16 AI generated

IV U 1002/16 · Sąd powszechny

Case Number IV U 1002/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 7 listopada 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.4 ustawy z 27 czerwca 2003r. o rencie socjalnej (Dz. U. z 2013r. poz. 982 ze zm.), odmówił K. B. prawa do renty socjalnej, wskazując, że u ubezpieczonej nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy. Odwołanie od w/w decyzji złożyła K. B., wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do renty socjalnej. W uzasadnieniu odwołania wyjaśniła, że od 10 lat stan jej zdrowia jest bardzo poważny, a problemy ze zdrowiem uniemożliwiające jej pracę rozpoczęły się w 2006r., kiedy to rozpoznano u niej guza jajnika prawego.

Legislator headnote

AI generated

IV U 1002/16 · Sąd powszechny: Biegli lekarze w sporządzonej opinii w sposób wyczerpujący uzasadnili swoje stanowisko, wskazując, że obecny stan zdrowia wnioskodawczyni nie sprowadza na nią całkowitej niezdolności do pracy. Podkreślono, że od 10 lat nie wystąpił czynny proces nowotworowy w obrębie miednicy małej/jamy otrzewnowej, brak cech wznowy, progresji czy przerzutów odległych. Podobnie nie występują cechy wznowy guza w obszarze mózgu. Sąd opinię tę podzielił w całości. Mając na uwadze powyższe okoliczności na podstawie art.477 14§1 kpc odwołanie ubezpieczonej podlegało oddaleniu.

Keywords

AI generated
reapplication for disability pension unfit notwithstanding health condition sufficient earning capacity suspension of pension medically certified work incapacity permanent earning incapacity
AI generated
IV U 852/18
Decyzją z (...)2018r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.4 ustawy z 27 czerwca 2003r. o rencie socjalnej odmówił M. G. prawa do renty socjalnej wskazując, że u ubezpieczonego nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy. Odwołanie od w/w decyzji złożył M. G. wnosząc o jej zmianę i ustalenie mu prawa do renty socjalnej. W uzasadnieniu stanowiska wskazał m.in., że orzeczenie komisji lekarskiej jest dla niego krzywdzące. Cierpi na upośledzenie umysłowe, które powoduje, że nie jest w stanie pracować. Naruszenie sprawności jego organizmu istnieje od dzieciństwa i ma charakter trwały. Dla wykazania swoich twierdzeń wniósł o przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych z zakresu psychiatrii i psychologii (odwołanie wraz z załącznikami k.1-17 akt sprawy).
IV U 969/15
Zaskarżoną decyzją z dnia 16.07.2016r.
VI U 146/17
Decyzją z dnia 29 listopada 2016 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
VII U 2020/14
K. w dniu 7 października 2014 r. złożyła za pośrednictwem Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W. do Sądu Okręgowego Warszawa – Praga w Warszawie, VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odwołanie od decyzji ww. organu rentowego z dnia 2 września 2014 r., znak: (...) odmawiającej przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Odwołująca podniosła, że przedmiotowa decyzja organu rentownego została oparta na błędnych orzeczeniach, które polegały na uznaniu, iż jest zdolna do pracy, podczas gdy stan jej zdrowia kwalifikuje do uznania, iż jest co najmniej częściowo niezdolna do pracy. Ubezpieczona wskazała, że jest po operacji usunięcia raka piersi i węzła wartowniczego oraz kolejnej operacji wycięcia wszystkich węzłów chłonnych pachy. Odwołująca wskazała, że jest osobą praworęczną i dłuższe wykonywanie wszelkich prac domowych takich, jak ścieranie kurzu, zmywanie, obieranie warzyw, czy nawet pisanie sprawiają kłopot. W związku z powyższym ubezpieczona wniosła o zmianę zaskarżonej decyzji poprzez przyznanie prawa do renty (
IV U 1312/14
Decyzją z 13 października 2014 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 1002/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 kwietnia 2017 r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Anna Wąsak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 kwietnia 2017 r. w S. odwołania K. B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 7 listopada 2016 r. Nr (...) w sprawie K. B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do renty socjalnej oddala odwołanie. Sygn. akt: IV U 1002/16

UZASADNIENIE

Decyzją z 7 listopada 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art.4 ustawy z 27 czerwca 2003r. o rencie socjalnej (Dz. U. z 2013r. poz. 982 ze zm.), odmówił K. B. prawa do renty socjalnej, wskazując, że u ubezpieczonej nie stwierdzono całkowitej niezdolności do pracy. Odwołanie od w/w decyzji złożyła K. B., wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do renty socjalnej. W uzasadnieniu odwołania wyjaśniła, że od 10 lat stan jej zdrowia jest bardzo poważny, a problemy ze zdrowiem uniemożliwiające jej pracę rozpoczęły się w 2006r., kiedy to rozpoznano u niej guza jajnika prawego.

Wówczas przebyła operację, a następnie w krótkim czasie zdiagnozowano u niej guza jajnika lewego, na skutek czego przeszła chemioterapię. W konsekwencji rozpoznanych schorzeń została poddana operacji usunięcia lewego jajnika i macicy. Kolejny zabieg przeszła w 2012r. z powodu kamieni pęcherzyka żółciowego. W 2013r. zdiagnozowano u wnioskodawczyni guza szyszynki, a badanie histopatologiczne wykazało szyszyniaka zarodkowego, w związku z czym została poddana radioterapii w okresie od sierpnia 2013r. do października 2013r. W 2014r. przeszła kolejny zabieg operacyjny z powodu przerostu migdała gardłowego.

W ocenie ubezpieczonej stan jej zdrowia nie uległ poprawie, a ona pozostaje pod stałą opieką Poradni Onkologicznej, Neurochirurgicznej, Neurologicznej. Podkreślono, że stwierdzona choroba ma przewlekły charakter a rokowania są poważne (odwołanie k.1-3 akt sprawy). W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie wskazując, że zaskarżona decyzja wydana została na podstawie orzeczenia komisji lekarskiej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 28 października 2016r., która nie stwierdziła u ubezpieczonej całkowitej niezdolności do pracy, a odwołanie nie daje podstaw do zmiany zaskarżonej decyzji (odpowiedź organu rentowego na odwołanie k.4-5 akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczona K. B. była uprawniona do renty socjalnej do dnia 30 września 2016r. (decyzja z 30.09.2013r. k.8 akt rentowych). W dniu 6 września 2016r. wpłynął do organu rentowego wniosek ubezpieczonej o ustalenie prawa do renty socjalnej na dalszy okres (wniosek k.12 akt rentowych). Rozpoznając wniosek organ rentowy skierował ubezpieczoną na badanie przez lekarza orzecznika ZUS, który w orzeczeniu z 30 września 2016r. ustalił, że nie jest ona całkowicie niezdolna do pracy (orzeczenie lekarza orzecznika z 30.09.2016r. k.14 akt rentowych).

Na skutek sprzeciwu ubezpieczonej od powyższego orzeczenia lekarza orzecznika ubezpieczona skierowana została na badanie przez komisję lekarską ZUS, która w orzeczeniu z 28 października 2016r. stwierdziła, że ubezpieczona nie jest całkowicie niezdolna do pracy (sprzeciw ubezpieczonego od orzeczenia lekarza orzecznika ZUS k.17-19 dokumentacji orzeczniczo-lekarskiej i orzeczenie komisji lekarskiej ZUS z 28.10.2016r. k.16 akt rentowych). Na podstawie powyższego orzeczenia, zaskarżoną decyzją z 7 listopada 2016r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił ubezpieczonej prawa do renty socjalnej (decyzja z 7.11.2016r. k.17 akt rentowych).

Ubezpieczona ma 25 lat. W okresie od 1 września 2008r. do 30 czerwca 2011r. uczęszczała do Technikum Ż. w Ż. (zaświadczenie szkolne k.3 akt rentowych). U ubezpieczonej w 2006r. rozpoznano guza prawego jajnika – operowana 18.09.2006r. poprzez laparotomię usunięto prawy jajnik. Wynik histopatologiczny wykazał złośliwego guza nowotworowego, nie stosowano leczenia uzupełniającego. W 2007r. w miednicy małej wykryto guza lewego jajnika, zastosowano chemioterapię, a następnie leczenie operacyjne – usunięto lewy jajnik z macicą i siecią większą.

Od 2007r. wnioskodawczyni stosuje hormonoterapię i pozostaje pod kontrolą ginekologiczno-onkologiczną. Obecnie u ubezpieczonej nie występują objawy czynnego procesu nowotworowego, brak jest objawów wznowy i/lub progresji choroby. W 2012r. przebyła cholecystektomię laparoskopową z powodu kamicy żółciowej. W 2015r. usunięto migdałek gardłowy z powodu przerostu. Dnia 5 lipca 2013r. ubezpieczona przeszła operację usunięcia guza szyszynki typu szyszyniak zarodkowy. Po leczeniu operacyjnym zastosowano leczenie uzupełniające – radioterapię na obszar mózgowia i osi mózgowo-rdzeniowej.

Kontrolne badania (...) z lutego, lipca 2015r. oraz z lutego i sierpnia 2016r. nie wykazały cech wznowy guza. K. B. pozostaje pod kontrolą Centrum Onkologii w W.. U ubezpieczonej występują niewielkie zaburzenia zborności lewej kończyny górnej, lecz nie stwierdzono naruszenia sprawności organizmu w stopniu kwalifikującym do orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy z przyczyn neurologicznych. Po przebytym leczeniu guzów obu jajników – dwukrotnym leczeniu operacyjnym polegającym na usunięciu obu jajników, usunięciu macicy i sieci większej oraz agresywnej chemioterapii uzupełniającej, nastąpiło pogorszenie ogólnego stanu zdrowia i upośledzenie ogólnej sprawności organizmu ubezpieczonej, ale nie w stopniu kwalifikującym do orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy.

Aktualnie u K. B. od 10 lat brak jest czynnego procesu nowotworowego w obrębie miednicy małej/jamy otrzewnowej, brak cech wznowy, progresji oraz przerzutów odległych. Zastosowana przed 10 laty agresywna chemioterapia i od 2007r. stosowana hormonoterapia skutkują okresowymi stanami złego samopoczucia, osłabienia i braku koncentracji. Schorzenia nowotworowe mogą skutkować wieloma objawami wywołującymi dyskomfort. Obecny stopień zaawansowania rozpoznanych schorzeń nie upośledza organizmu wnioskodawczyni w stopniu kwalifikującym do orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy (opinia biegłych lekarzy neurochirurga i onkologa k.19-21 akt sprawy).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonej K. B. nie zasługiwało na uwzględnienie i podlegało oddaleniu. Zgodnie z art.4 ust.1 ustawy z 27 czerwca 2003r. o rencie socjalnej (Dz.U. z 2013r. poz. 982 ze zm.) renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: przed ukończeniem 18. roku życia lub w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej – przed ukończeniem 25. roku życia albo w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Rozstrzygnięcie o zasadności odwołania ubezpieczonej od decyzji organu rentowego odmawiającej jej prawa do renty socjalnej wymagało ustalenia, czy ubezpieczona jest osobą całkowicie niezdolną do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało przed ukończeniem 18 roku życia albo później w trakcie nauki w szkole przed ukończeniem 25 roku życia.

W tym celu Sąd zasięgnął opinii biegłych z zakresu onkologii i neurochirurgii. W sporządzonej opinii biegli nie mieli wątpliwości, że proces nowotworowy wychodzący z jajników i przebyte leczenie, skutkują upośledzeniem ogólnego stanu zdrowia oraz upośledzeniem ogólnej sprawności organizmu, a wnioskodawczyni może odczuwać dyskomfort i stany złego samopoczucia, ale nie w stopniu kwalifikującym do orzeczenia całkowitej niezdolności do pracy. Analizując sporządzoną w sprawie opinię Sąd doszedł do przekonania, że stanowi ona wiarygodny dowód w sprawie.

Opinię wydali specjaliści z zakresu schorzeń rozpoznanych u ubezpieczonej. Przed jej wydaniem zapoznali się z dokumentacją medyczną i przeprowadzili badanie wnioskodawczyni. Opinia jest rzeczowa, spójna i należycie uzasadniona. Ubezpieczona nie zgadzała się z treścią opinii, która jest dla niej niekorzystna, lecz nie przedstawiła w tym zakresie żadnych merytorycznych zarzutów, jak również nie zgłaszała nowych wniosków dowodowych. W przypadku renty socjalnej konieczne jest ustalenie całkowitej niezdolności do pracy, zatem ubezpieczona musi być niezdolna do wykonywania jakiejkolwiek pracy.

Biegli lekarze w sporządzonej opinii w sposób wyczerpujący uzasadnili swoje stanowisko, wskazując, że obecny stan zdrowia wnioskodawczyni nie sprowadza na nią całkowitej niezdolności do pracy. Podkreślono, że od 10 lat nie wystąpił czynny proces nowotworowy w obrębie miednicy małej/jamy otrzewnowej, brak cech wznowy, progresji czy przerzutów odległych. Podobnie nie występują cechy wznowy guza w obszarze mózgu. Sąd opinię tę podzielił w całości. Mając na uwadze powyższe okoliczności na podstawie art.477 14§1 kpc odwołanie ubezpieczonej podlegało oddaleniu.