Legislator Case Law & Legislation
VI U 2813/16 AI generated

VI U 2813/16 · Sąd powszechny

Case Number VI U 2813/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 7 września 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił M. K. prawa do emerytury w obniżonym wieku emerytalnym , albowiem nie udowodnił on wymaganego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Na dzień 1 stycznia 1999 r. ubezpieczony udowodnił staż pracy wynoszący łącznie 27 lat 1 miesiąc i 21 dni . Pozwany nie uwzględnił do stażu pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach jego zatrudnienia w Spółdzielni Pracy Usług (...) w B. w okresie od 1 września 1974 r. do 28 lutego 1998 r. , ponieważ w świadectwie wykonywania pracy w warunkach szczególnych nie wskazano charakteru pracy zgodnie z rozporządzeniem RM z 7 lutego 1983 r. oraz zarządzeniem resortowym.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 k.p.c; VI U 2813/16 · Sąd powszechny: Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Przeprowadzone postępowanie dowodowe pozwala na stwierdzenie, iż ubezpieczony w całym wskazanym wyżej okresie wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy prace mechanika samochodowego czyli pracę w warunkach szczególnych w rozumieniu cytowanego przepisu art. 184 ust 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity gainful employment past retirement age medically certified work incapacity reasonable alternative employment invalidity pension temporary loss of work

Cited Legislation

AI generated
art. 98 k.p.c
O kosztach orzeczono w oparciu o przepis art. 98 k.p.c.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 2813/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 lutego 2017 r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Maciej Flinik Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Hańc po rozpoznaniu w dniu 27 lutego 2017 r. w Bydgoszczy na rozprawie odwołania: M. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w B. z dnia 7 września 2016 r., znak: (...) w sprawie: M. K. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w B. o emeryturę 1) zmienia zaskarżoną decyzję ZUS z dnia 7 września 2016 r. w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonemu M. K. prawo do emerytury od dnia 22 września 2016 r.;

2) stwierdza, iż organ rentowy nie ponosi odpowiedzialności za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji;

3) zasądza od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kwotę 360 ( trzysta sześćdziesiąt ) zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa prawnego. Sygn. akt VI U 2813/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 7 września 2016 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. odmówił M. K. prawa do emerytury w obniżonym wieku emerytalnym , albowiem nie udowodnił on wymaganego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Na dzień 1 stycznia 1999 r. ubezpieczony udowodnił staż pracy wynoszący łącznie 27 lat 1 miesiąc i 21 dni . Pozwany nie uwzględnił do stażu pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach jego zatrudnienia w Spółdzielni Pracy Usług (...) w B. w okresie od 1 września 1974 r. do 28 lutego 1998 r. , ponieważ w świadectwie wykonywania pracy w warunkach szczególnych nie wskazano charakteru pracy zgodnie z rozporządzeniem RM z 7 lutego 1983 r. oraz zarządzeniem resortowym.

Odwołanie od powyższej decyzji złożył ubezpieczony M. K. wnosząc o ustalenie, iż udokumentował 15 – letni okres zatrudnienia w warunkach szczególnych jako mechanik samochodowy stale wykonujący pracę w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych oraz prace przy naprawie pomp wtryskowych , wtryskiwaczy i gaźników do silników pojazdów. W odpowiedzi na odwołanie Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. wniósł o jego oddalenie powołując argumentację wskazaną w zaskarżonej decyzji Sąd Okręgowy ustalił co następuje:

Ubezpieczony M. K. 60 lat ukończył z dniem(...)r. Do dnia 1 stycznia 1999 r. w / w- ny wykazał łącznie ponad 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych. Nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Ubezpieczony w okresie w okresie od 1 września 1974 r. do 28 lutego 1998 r. pozostawał zatrudniony na stanowisku mechanika w Spółdzielni Pracy Usług (...) w B. . Początkowo w/w – ny posiadał status ucznia, w latach 1974 – 1976 pracował jako monter - demontował podzespoły w silnikach samochdoowych. W latach 1976 – 1978 odbywał zasadniczą służbę wojskową.

Przejściowo we wskazanym okresie – przez około 3 lata wykonywał prace diagnosty samochodowego w znajdującej się w zakładzie stacji diagnostyki ( następnie zlikwidowanej ) . Pracę mechanika świadczył w znajdującej się na terenie zakładu hali , na której oprócz niego pracowało jeszcze kilkunastu innych mechaników, elektryków samochodowych i blacharzy. Hala była wyposażona w dwa długie kanały remontowe ( po trzy stanowiska każdy ). Ubezpieczony zajmował się naprawami pojazdów typu Ż., N. , T. , S., F. (...) wykonywał początkowo przy montowaniu i wymontowywaniu silników, następnie przy naprawach wymagających wejścia do kanału , rodzajowo bardzo różnych ( naprawach zawieszenia, naprawach układów wydechowych, układów pędnych ) oraz przy konserwacji kabin, ram , podwozia , zajmował się również naprawami gaźników.

Drugi oddział firmy znajdował się na ul . (...) ( gdzie ubezpieczony wykonywał prace montera samochodowego do roku 1976 ) i w nim zajmowano się naprawami wymontowanych silników ( poza kanałem ) . Powyższy stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił na podstawie zbieżnych ze sobą zeznań świadków M. S. , T. G. , A. T. i ubezpieczonego oraz korespondujących z nimi dokumentów znajdujących się w aktach ZUS ( w tym świadectwa pracy i świadectwa wykonywania prac w warunkach szczególnych ) , których prawdziwości i wiarygodności strony w toku procesu skutecznie nie zakwestionowały.

Sąd Okręgowy zważył co następuje :

Odwołanie zasługiwało na uwzględnienie. Przeprowadzone postępowanie dowodowe pozwala na stwierdzenie, iż ubezpieczony w całym wskazanym wyżej okresie wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy prace mechanika samochodowego czyli pracę w warunkach szczególnych w rozumieniu cytowanego przepisu art. 184 ust 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Wykonywana przez niego praca wymieniona jest w wykazie A dziale XIV ( prace różne ) pod poz. 16 ( prace wykonywane w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych lub szynowych ) oraz poz. 14 ( prace przy naprawie pomp wtryskowych, wtryskiwaczy i gaźników do silników spalinowych ) . Wprawdzie w świetle doświadczenia życiowego nie do przyjęcia jest teza , iż wszystkie naprawy pojazdów wykonywane przez ubezpieczonego wymagały pracy w kanale remontowym ( zresztą fakt wykonywania prac nie wymagających wykonywania ich z poziomu kanału remontowego przyznał) , ale te poza kanałem miały ( z wyjątkiem krótkiego okresu do 1976 r. , kiedy to ubezpieczony pracował w silnikowni oraz 3 letniego okresu pracy w charakterze diagnosty samochodowego w wydzielonej na terenie zakładu stacji diagnostycznej ) incydentalny i odosobniony charakter.

W tym miejscu należy przytoczyć tezy wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 16 maja 2013 r. III AUa 1722/12 LEX nr 1327511, zgodnie z którymi nie jest wprawdzie dopuszczalne uwzględnianie do okresów pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wykonywanej stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, wymaganych do nabycia prawa do emerytury w niższym wieku emerytalnym, innych równocześnie wykonywanych prac w ramach dobowej miary czasu pracy, które nie oddziaływały szkodliwie na organizm pracownik, jednak od reguły tej istnieją odstępstwa.

Pierwsze z nich dotyczy sytuacji, kiedy inne równocześnie wykonywane prace stanowią integralną część (immanentną cechę) większej całości dającej się zakwalifikować pod określoną pozycję załącznika do rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Drugie odstępstwo dotyczy przypadków, kiedy czynności wykonywane w warunkach nienarażających na działanie czynników szkodliwych dla zdrowia mają charakter incydentalny, krótkotrwały, uboczny.

Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy i mając na uwadze specyfikę działalności spółdzielni ( nastawionej na naprawy wszelkiego rodzaju pojazdów ), ówczesną awaryjność pojazdów , wreszcie wielkość warsztatu naprawczego ( dwa kanały po trzy stanowiska ) należy przyjąć, iż prace naprawcze nie wykonywane przez ubezpieczonego w kanale remontowym miały charakter epizodyczny i krótkotrwały lub też były integralnie związane z tymi kanałowymi. Reasumując, materiał dowodowy zgromadzony w sprawie pozwala stwierdzić, iż ubezpieczony wykonując stale i w pełnym wymiarze czasu pracy prace kwalifikowane jako wykonywane w warunkach szczególnych spełnia warunki konieczne do przyznania emerytury określone w cytowanych wyżej przepisach ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku i § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. Nr 8 z 1983 r., poz. 43 ze zm ). Kierując się powyższym Sąd Okręgowy w punkcie 1 wyroku na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia (...)r, tj. od dnia ukończenia 60 – tego roku życia. W punkcie 2 sentencji wyroku Sąd Okręgowy zgodnie z przepisem art. 118 ust. 1a ustawy emerytalno- rentowej FUS z urzędu orzekał w przedmiocie odpowiedzialności organu rentowego za nieustalenie ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Ustalenie stanu faktycznego wymagało przeprowadzenia postępowania dowodowego przed sądem , tym samym nie zachodzą przesłanki dla stwierdzenia takiej odpowiedzialności pozwanego.

O kosztach orzeczono w oparciu o przepis art. 98 k.p.c. w zw. z art. § 9 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych / Dz. U. 2015.1804 / w brzmieniu obowiązującym w okresie od 1 stycznia do 26 października 2016 r - stosownie do treści § 2 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności radców prawnych z dnia 3 października 2016 r. Dz.U. z 2016 r. poz. 1667 ) obciążając nimi pozwanego jako przegrywającego proces.