Legislator Case Law & Legislation
IV Ua 1/17 AI generated

IV Ua 1/17 · Sąd powszechny

Case Number IV Ua 1/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 22.11.2016 r. wydanym w sprawie IV U 238/16 Sąd Rejonowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie od decyzji Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności w W. z dnia 9.05.2016r. Rozstrzygnięcie to było wynikiem następujących ustaleń i rozważań Sądu Rejonowego: Decyzją z dnia 9.05.2016 r. Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w W. utrzymał w mocy orzeczenie (...) do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w S. z 4.03.2016 r. zaliczające małoletnią P. K. do osób niepełnosprawnych na okres do 5.02.2019 r.

Legislator headnote

AI generated

IV Ua 1/17 · Sąd powszechny: Dziecko w wieku 13 lat uczęszcza do piątej klasy w Specjalnym Ośrodku Szkolno- (...) w W. dla dzieci słabo słyszących i od pięciu lat mieszka na miejscu w internacie. Jest samodzielna w czynnościach samoobsługowych adekwatnych do wieku, sprawna ruchowo, i nawiązuje prawidłowe kontakty z rówieśnikami. W związku z powyższym, na podstawie art. 477 14 § 1 kpc, Sąd Rejonowy oddalił odwołanie ubezpieczonej. Apelację od tego wyroku wniosła ubezpieczona, reprezentowana przez przedstawiciela ustawowego, tj. matkę. P. K. zaskarżyła w całości przywołane orzeczenie, wnosząc o jego zmianę i uznanie, iż wymaga ona konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.

Keywords

AI generated
intellectual disability disabled minor need for special education lack of parental capacity medical care requirements capacity of discernment
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV Ua 1/17

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 marca 2017r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący : SSO Jacek Witkowski (spr.) Sędziowie : SO Katarzyna Antoniak SO Elżbieta Wojtczuk Protokolant : st.sekr.sądowy Marzena Mazurek po rozpoznaniu w dniu 9 marca 2017 r. w Siedlcach na rozprawie sprawy z wniosku P. K. reprezentowanej przez przedstawicielkę ustawową A. K. przeciwko Wojewódzkiemu Zespołowi do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności o ustalenie stopnia niepełnosprawności na skutek apelacji wnioskodawczyni od wyroku Sądu Rejonowego w Siedlcach IV Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 22 listopada 2016r. sygn. akt IV U 238/16 oddala apelację. K. A. J. W. E. W. Sygn. akt IV Ua 1/17

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 22.11.2016 r. wydanym w sprawie IV U 238/16 Sąd Rejonowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie od decyzji Wojewódzkiego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności w W. z dnia 9.05.2016r. Rozstrzygnięcie to było wynikiem następujących ustaleń i rozważań Sądu Rejonowego: Decyzją z dnia 9.05.2016 r. Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w W. utrzymał w mocy orzeczenie (...) do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w S. z 4.03.2016 r. zaliczające małoletnią P. K. do osób niepełnosprawnych na okres do 5.02.2019 r.

Podstawą do wydania decyzji było ustalenie, iż schorzenie w postaci niedosłuchu zmysłowo-nerwowego powoduje niewątpliwie niepełnosprawność. Jednocześnie stwierdzono, iż dziecko nie wymaga konieczności stałej i długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. W odwołaniu od decyzji przedstawiciel ustawowy P. K.-matka, A. K., argumentowała, iż Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w W. mało wnikliwie i jednostronnie rozpoznał sprawę.

Niedosłuch powoduje bowiem, iż córka musi uczęszczać do specjalnego Ośrodka Szkolno- (...) w W., w którym jest cały czas pod stałą opieką a ona sama musiała zrezygnować z zatrudnienia i opiekować się córką. Gdyby stwierdzono, iż istnieją wskazania z punktu 7 to otrzymałaby zasiłek. W celu ustalenia czy P. K. wymaga konieczności stałej bądź długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji powołano biegłych lekarzy laryngologa i neurologa. Biegli w swojej opinii (k. 18-20) potwierdzili istnienie u badanej obustronnego, głębokiego czuciowo-nerwowego ubytku słuchu i pogranicza funkcjonowania intelektualnego.

Schorzenia te, zdaniem biegłych, czynią badaną niepełnosprawną, ale w żadnym razie nie daje to podstaw do uznania konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innych osób. Brak jest bowiem znacznie ograniczonej zdolności do samodzielnej egzystencji, nie przyjmuje żadnych leków z ordynacji neurologicznej i psychiatrycznej . Korzysta jedynie z leczenia logopedycznego w związku z niedużymi zaburzeniami artykulacji. Sąd Rejonowy podzielił opinię biegłych w całości, gdyż jest ona wyczerpująca i, jak wynika z jej treści, została oparta na szczegółowej analizie dokumentacji medycznej i wnikliwych badaniach.

Sąd ten zwrócił uwagę, iż stosownie do § 29 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz. U. z 2015, poz.1110), przez długotrwałą opiekę i pomoc w pełnieniu ról społecznych należy rozumieć konieczność jej sprawowania przez okres powyżej 12 miesięcy przy czym: konieczność sprawowania opieki oznacza całkowitą zależność osoby od otoczenia, polegającą na pielęgnacji w zakresie higieny osobistej i karmienia lub w wykonywaniu czynności samoobsługowych, ułatwianiu kontaktów ze środowiskiem, zaś konieczność udzielenia pomocy, w tym również w pełnieniu ról społecznych oznacza zależność osoby od otoczenia, polegającą na udzielaniu wsparcia w czynnościach samoobsługowych, współdziałaniu procesie leczenia, rehabilitacji, edukacji oraz w pełnieniu ról społecznych właściwych dla każdego człowieka, zależnych od wieku, płci, czynników społecznych i kulturowych.

Sąd pierwszej instancji wskazał, iż naruszenie sprawności organizmu udokumentowane w toku postępowania w pełni uzasadnia uznanie małoletniej za osobę niepełnosprawną ze wskazaniem konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, natomiast nie daje żadnych podstaw do stwierdzenia konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. Z przeprowadzonego badania oraz wywiadu wynika, że dziewczynka nie wymaga długotrwałej opieki i pomocy w sposób przewyższający wsparcie w porównaniu do rówieśników w tym samym wieku.

Dziecko w wieku 13 lat uczęszcza do piątej klasy w Specjalnym Ośrodku Szkolno- (...) w W. dla dzieci słabo słyszących i od pięciu lat mieszka na miejscu w internacie. Jest samodzielna w czynnościach samoobsługowych adekwatnych do wieku, sprawna ruchowo, i nawiązuje prawidłowe kontakty z rówieśnikami. W związku z powyższym, na podstawie art. 477 14 § 1 kpc, Sąd Rejonowy oddalił odwołanie ubezpieczonej. Apelację od tego wyroku wniosła ubezpieczona, reprezentowana przez przedstawiciela ustawowego, tj. matkę. P. K. zaskarżyła w całości przywołane orzeczenie, wnosząc o jego zmianę i uznanie, iż wymaga ona konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji.

Ubezpieczona zarzuciła błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę orzeczenia, polegający na nieprzyjęciu za podstawę orzekania stanu jej zdrowia oraz mało wnikliwe i krótkowzroczne rozpatrzenie sprawy jak również niekierowanie się doświadczeniem życiowym w odniesieniu do sprawy. W uzasadnieniu apelacji wskazano, iż ubezpieczona ma 90% niedosłuchu oraz wadę wzroku, które powodują, że musi ona uczęszczać do specjalnego Ośrodka Szkolno- (...) w W.. Matka ubezpieczonej, z powodu konieczności sprawowania stałej opieki nad P. K., musiała zrezygnować z zatrudnienia. (...) do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności w orzeczeniu z dnia 28.02.2014 r. uznał, iż ubezpieczona jest osobą niepełnosprawną i jednocześnie wymaga ona stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością do samodzielnej egzystencji.

Stan zdrowia ubezpieczonej od momentu wydania powyższego orzeczenia nie uległ poprawie.

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Apelacja ubezpieczonej jako niezasadna podlegała oddaleniu. W ocenie Sądu Okręgowego rozstrzygnięcie Sądu I instancji jest prawidłowe i odpowiadające obowiązującym przepisom prawnym. Sąd Rejonowy dokonał prawidłowej oceny zebranego w sprawie materiału dowodowego. Podkreślić należy, iż kwestionowany przez ubezpieczoną stan faktyczny sprawy został ustalony przez Sąd pierwszej instancji na podstawie opinii biegłych z zakresu neurologii i otolaryngologii (k. 18 akt sprawy). Biegli ci jednoznacznie wskazali, iż występujące u ubezpieczonej schorzenia nie powodują, by była ona osobą o znacznie ograniczonej zdolności do samodzielnej egzystencji.

Stwierdzenie to zostało poprzedzone analizą dokumentacji medycznej oraz badaniem ubezpieczonej. W ocenie Sądu Okręgowego, wnioski wyrażone przez biegłych zasługują na podzielenie. Nie ma natomiast podstaw do podważania wartości dowodowej powyższej opinii. W tym miejscu podkreślić należy, iż przy ocenie opinii biegłych lekarzy sąd nie może zająć stanowiska odmiennego, niż wyrażone w tej opinii, na podstawie własnej oceny stanu faktycznego (wyrok SN z 13.10.1987 r., II URN 228/87, PiZS 1988/7/62). W toku postępowania przedstawiciel ustawowy ubezpieczonej nie zgadzał się z treścią powyższej opinii.

Nie skorzystał jednak z prawa do zgłaszania wniosków dowodowych. W ocenie Sądu Okręgowego, sporządzona w opinia biegłych w sposób wystarczający wyjaśnia sporną kwestię i nie było podstaw do uzupełniania postępowania dowodowego. W tej sytuacji Sąd pierwszej instancji, opierając się na treści wskazanej opinii prawidłowo przyjął, iż ubezpieczona nie jest osobą, która wymaga stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innych osób w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. Zaznaczyć należy, iż P. K. aktualnie uczy się w szkole specjalnej w W. i mieszka w internacie.

W związku z tym posiada zdolność do wykonywania samodzielnie czynności samoobsługowych adekwatnych do jej wieku. Prawidłowo nawiązuje kontakty z rówieśnikami. Zasadne zatem orzekł Sąd Rejonowy, iż ubezpieczona nie wymaga długotrwałej opieki i pomocy w sposób, który przewyższa wsparcie w porównaniu do jej rówieśników. Mając na uwadze powyższe, Sąd Okręgowy, na podstawie art. 385 kpc, oddalił apelację ubezpieczonej.