Legislator Case Law & Legislation
V U 796/16 AI generated

V U 796/16 · Sąd powszechny

Case Number V U 796/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2016 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił wnioskodawcy K. G. prawa do emerytury, z uwagi na brak wymaganych 15 lat pracy w szczególnych warunkach. W odwołaniu z dnia 11 sierpnia 2016 roku, wnioskodawca wniósł o zmianę przedmiotowej decyzji, poprzez przyznanie mu prawa do emerytury wnosząc o zaliczenia okresu zatrudnienia od 1 czerwca 1979 roku do 31 marca 1995 roku w (...) (...)na stanowisku kierowcy, jako pracy w szczególnych warunkach. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. wniósł o oddalenie odwołania.

Legislator headnote

AI generated

V U 796/16 · Sąd powszechny: odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz. U. z 2013 r., poz. 1440) ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku, będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1 (tj. poniżej 65 lat dla mężczyzn). Ustęp 4 art. 32 stanowi zaś, że wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie których osobom wymienionym w ust. 2 i 3 przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Keywords

AI generated
sufficient earning capacity suitable employment employment status qualification cessation of gainful employment work permits occupational disability benefits
AI generated
VII U 1397/17
Ubezpieczony Z. M. (1) w dniu 31 sierpnia 2017 roku, odwołał się od decyzji organu rentowego z 31 lipca 2017 roku, znak: (...), odmawiającej mu prawa do wcześniejszej emerytury podważając ustalenia organu rentowego w zakresie stażu pracy w warunkach szczególnych. Argumentując swoje stanowisko odwołujący wskazał, że nie jest w stanie przedstawić prawidłowego świadectwa pracy w szczególnych warunkach, ponieważ jego ówcześni pracodawcy tj. Spółdzielnia (...) w N. oraz (...) już nie istnieją (
IX U 2172/13
Decyzją z dnia 19.11.2013r.
III AUa 525/15
Decyzją z 20 lutego 2015 r.
III AUa 433/12
K. odwołał się od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 12 kwietnia 2011 r. odmawiającej mu przyznania emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. Wyrokiem z dnia 20 grudnia 2011 r. Sąd Okręgowy w Opolu zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że zaliczył wnioskodawcy dodatkowo okresy pracy w warunkach szczególnych w sposób następujący: okres pracy w Przedsiębiorstwie (...) w O. od 1 lipca 1971 r. do 30 kwietnia 1975 r. na stanowiskach operatora koparki i kierowcy samochodu ciężarowego o masie powyżej 3,5 tony oraz okres pracy w Przedsiębiorstwie (...) - Usługi s.c. J. M. w O., od 2 stycznia 1996 r. do 10 kwietnia 1997 r. i od 3 sierpnia 1998 r. do 31 grudnia 1998 r. na stanowisku operatora spycharki i przyznaje wnioskodawcy J. K., poczynając od dnia 15 stycznia 2011 r., prawo do wcześniejszej emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych.
IV U 714/17
Decyzją z dnia 24 maja 2017 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 796/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 lutego 2017 roku Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim, Wydział V Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Agnieszka Leżańska Protokolant st. sekr. sądowy Cezary Jarocki po rozpoznaniu w dniu 21 lutego 2017 roku w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z wniosku K. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. o prawo do emerytury na skutek odwołania K. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. z dnia 4 sierpnia 2016 r. sygn. (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznaje ubezpieczonemu K. G. prawo do emerytury od dnia 28 lipca 2016 roku. Sygn. akt VU 796/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2016 roku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. odmówił wnioskodawcy K. G. prawa do emerytury, z uwagi na brak wymaganych 15 lat pracy w szczególnych warunkach. W odwołaniu z dnia 11 sierpnia 2016 roku, wnioskodawca wniósł o zmianę przedmiotowej decyzji, poprzez przyznanie mu prawa do emerytury wnosząc o zaliczenia okresu zatrudnienia od 1 czerwca 1979 roku do 31 marca 1995 roku w (...) (...)na stanowisku kierowcy, jako pracy w szczególnych warunkach. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. wniósł o oddalenie odwołania.

Sąd Okręgowy ustalił następujący stan faktyczny: K. G., urodzony w dniu (...), złożył w dniu 27 maja 2015 roku wniosek o przyznanie emerytury. Wnioskodawca nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Do wniosku skarżący załączył świadectwo pracy z (...) Sp. z o.o. Oddział R. za okres zatrudnienia od 3 marca 1997 roku do 31 grudnia 2004 roku, świadectwo pracy z (...) Sp. z o.o. Oddział R. za okres od 1 stycznia 2005 roku do 31 maja 2007 roku, umowy zlecenia z dnia 1 czerwca 2007 roku, 1 lipca 2007 roku, 1 sierpnia 2007 roku 31 sierpnia 2007 roku, zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z okresu zatrudnienia od 1 października 2007 roku do nadal w (...) Sp. z o.o.

Oddział R. (dowód: wniosek o emeryturę k. 1-3 wraz z załącznikami k. 7-19 akt emerytalnych I). Decyzją z dnia 24 czerwca 2015 roku, ZUS odmówił przyznania wnioskodawcy prawa do emerytury, ponieważ nie osiągnął wymaganego wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat oraz nie udowodnił 15 –letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (dowód: decyzja z dnia 24 czerwca 2015 roku k. 28 akt emerytalnych I). Od powyższej decyzji skarżący wniósł odwołanie (dowód: odwołanie k. 31 akt emerytalnych I).

Wyrokiem z dnia 10 listopada 2015 roku, Sąd Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim, w sprawie V U 737/15, oddalił odwołanie wnioskodawcy (dowód: wyrok z dnia 10 listopada 2015 roku Sad Okręgowy w Piotrkowie Trybunalskim w sprawie V U 737/15 k. 36 akt emerytalnych I). W dniu 28 lipca 2016 roku K. G. ponownie złożył wniosek o emeryturę, załączając do wniosku załączył druk Rp-7 z okresu zatrudnienia od 1 października 2007 roku do nadal w (...) Sp. z o.o. Oddział R. (dowód: wniosek o emeryturę k. 1-3 wraz z załącznikiem k. 7-10 akt emerytalnych II).

Decyzją z dnia 4 sierpnia 2016 roku, ZUS odmówił wnioskodawcy prawa do emerytury, z uwagi na brak wymaganego okresu pracy w szczególnych warunkach (dowód: decyzja z dnia 4 sierpnia 2016 roku k. 13 akt emerytalnych II). Na dzień 1 stycznia 1999 roku skarżący udowodnił staż pracy wynoszący 25 lat, 3 miesiące i 9 dni. Do pracy w szczególnych warunkach organ rentowy nie zaliczył wnioskodawcy żadnego okresu zatrudnienia (dowód: decyzja z dnia 4 sierpnia 2016 roku k. 13 akt emerytalnych II, odpowiedź na odwołanie k. 5-6 akt sprawy). Wnioskodawca był zatrudniony w okresie od 1 czerwca 1979 roku do 31 marca 1995 roku w (...) Przedsiębiorstwie Budowlano-Usługowym w R. na stanowisku kierowcy (dowód: zeznania świadka M.

L. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 8:02 do 8:07, zeznania wnioskodawcy – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 11:54 do 12:15). Przedsiębiorstwo to było przedsiębiorstwem ogólnobudowlanym, zajmowało się budową m. in. budynków mieszkalnych, gospodarczych, przemysłowych, posiadało na wyposażeniu: wywrotki, osinobusy, ciągniki siodłowe (dowód: zeznania świadka M. L. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 7:01 do 7:21, od 8:59 do 9:26, zeznania wnioskodawcy – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 12:15 do 12:50).

Wnioskodawca początkowo kierował samochodem typu (...) z przyczepą, którym woził beton, produkty stolarskie, cement, cegłę, materiały sypkie. Skarżący otrzymywał tzw. dodatek spedycyjny z tytułu ponoszenia materialnej odpowiedzialności za przewożony towar (dowód: zeznania świadka M. A. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 3:50 do 4:14, od 4:47 do 5:24, zeznania świadka M. L. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 8:07 do 8:09, od 9:50 do 10:00, zeznania wnioskodawcy – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 12:50 do 12:59).

W późniejszym okresie wnioskodawca kierował ciągnikiem siodłowym marki (...) z czterema naczepami (samochód ciężarowy), którym przewoził sprzęt, dłuższe elementy, zbrojenia na budowę, kierował także pojazdem marki (...) (dowód: zeznania świadka M. A. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 4:19 do 4:34, zeznania świadka M. L. – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 8:09 do 8:17, od 10:00 do 10:10, zeznania wnioskodawcy – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 12:59 do 13:45). Wnioskodawca pracował w pełnym wymiarze czasu pracy (dowód: zeznania wnioskodawcy – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku od 13:45 do 13:54).

K. G. posiada uprawnienia do kierowania pojazdami kategorii C, które uzyskał 22 czerwca 1978 roku, w tym również uprawnienia BT oraz CE (dowód: okazanie dokumentu potwierdzającego uprawnienia – protokół rozprawy z dnia 21 lutego 2017 roku). Pracodawca nie wystawił wnioskodawcy świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach (okoliczność bezsporna).

Sąd Okręgowy dokonał oceny dowodów i zważył, co następuje:

odwołanie zasługuje na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz. U. z 2013 r., poz. 1440) ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 roku, będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1 (tj. poniżej 65 lat dla mężczyzn). Ustęp 4 art. 32 stanowi zaś, że wiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie których osobom wymienionym w ust. 2 i 3 przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych.

Stosownie do art. 184 ust. 1 wskazanej wyżej ustawy ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy (tj. w dniu 1 stycznia 1999 roku) osiągnęli: 1)okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat – dla kobiet i 65 lat – dla mężczyzn oraz 2)okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art.

27. Emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy – w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem (ust. 2). Od dnia 1 stycznia 2013 roku przepis art.184 ust. 2 został natomiast zmieniony i od tej daty dla nabycia prawa do emerytury w wieku obniżonym nie jest już wymagane uprzednie rozwiązanie stosunku pracy.

W świetle powyższych regulacji żądanie wnioskodawczyni należało zatem rozpoznać w aspekcie przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8 poz. 43 z późn. zm.), zwanego dalej rozporządzeniem. Z treści § 4 tego rozporządzenia wynika, iż pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach wymienione w Wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1. osiągnął wiek emerytalny wynoszący: 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, 2. ma wymagany okres zatrudnienia, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Ten „wymagany okres zatrudnienia” to okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia (§ 3 rozporządzenia), natomiast pracą w warunkach szczególnych jest praca świadczona stale i w pełnym wymiarze na stanowiskach wskazanych w załączniku do tegoż aktu (§ 1 i § 2 rozporządzenia).

Należy dodać, że warunek wykonywania pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy jest spełniony tylko wówczas, gdy pracownik w ramach obowiązującego go pełnego wymiaru czasu pracy na określonym stanowisku pracy nie wykonuje czynności pracowniczych nie związanych z tym stanowiskiem pracy, ale stale wykonuje prace o jakich mowa w rozporządzeniu (tak też Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 15 listopada 2000 roku, II UKN 39/00, OSNAP 2002/11/272).

Okresy pracy w warunkach szczególnych, stosownie do § 2 ust. 2 rozporządzenia, stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia, lub w świadectwie pracy. Brak takiego świadectwa lub jego zakwestionowanie przez organ rentowy nie wyklucza jednak dokonania ustalenia zatrudnienia w warunkach szczególnych innymi środkami dowodowymi w toku postępowania sądowego.

Stanowisko takie wielokrotnie zajmował również Sąd Najwyższy, który między innymi w wyroku z dnia 2 lutego 1996 roku, II URN 3/95, OSNAP 1996/16/239 stwierdził, że w postępowaniu przed sądami pracy i ubezpieczeń społecznych okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń lub ich wysokości mogą być udowadniane wszelkimi środkami dowodowymi, przewidzianymi w Kodeksie postępowania cywilnego. Ograniczenia dowodowe zawarte w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 roku w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno - rentowe i zasad wypłaty tych świadczeń (Dz.

U. Nr 10, poz. 49 ze zm.) dotyczą wyłącznie postępowania przed tymi organami. Spór pomiędzy stronami, w związku z zarzutami podniesionymi w odwołaniu przez wnioskodawcę, ograniczał się do faktu, czy ma on wymagany 15-letni okres zatrudnienia w szczególnych warunkach. Spełnienie pozostałych przesłanek nie było przedmiotem sporu (nie budzi wątpliwości, że wnioskodawca ma wymagany okres zatrudnienia, tj. 25 lat, a w dniu (...) 2014 r. ukończył 60 lat). Sam fakt zatrudnienia wnioskodawcy w spornym okresie od 1 czerwca 1979 roku do 31 marca 1995 roku w (...) Przedsiębiorstwie Budowlano-Usługowym w R. na stanowisku kierowcy był niesporny między stronami w świetle dokumentów znajdujących się w jego aktach ubezpieczeniowych.

Sporny pozostawał jedynie charakter wykonywanej przez wnioskodawcę pracy, albowiem z dokumentów osobowych skarżącego z przedmiotowego przedsiębiorstwa w postaci przede wszystkim, umów o pracę, angaży , kart obiegowych, kart wynagrodzeń i świadectwa pracy potwierdzających zatrudnienie w spornych okresach wynikało, że wnioskodawca był zatrudniony na stanowiskach kierowcy. W tym miejscu należy jednak wskazać, iż okoliczność nieprecyzyjnego określenia stanowiska pracy wnioskodawcy w w/w dokumentach polegającego na niewskazaniu kierowcą jakich pojazdów był wnioskodawca, nie oznacza – jak chce organ rentowy – że wnioskodawca nie był kierowcą samochodów ciężarowych o ciężarze całkowitym ponad 3,5 tony.

Odnosząc się do zasadności odmowy zaliczenia przez ZUS okresu zatrudnienia w w/w Przedsiębiorstwie do pracy w szczególnych warunkach stwierdzić należy, iż materiał dowodowy zgromadzony w toku sprawy (w postaci zeznań świadków i wnioskodawcy) potwierdza, iż praca świadczona przez ubezpieczonego w spornym okresie, odpowiadała definicji zawartej w wykazie A, Dział VIII, pkt 2 – prace w transporcie i łączności - prace kierowców samochodów ciężarowych o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, stanowiącym załącznik do w/w rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.

Jak ustalił Sąd Okręgowy prace, jakie wykonywał wnioskodawca w w/w Przedsiębiorstwie w spornym okresie, faktycznie polegały na prowadzeniu samochodów ciężarowych. Wnioskodawca jeżdżąc samochodem ciężarowym marki S., K. oraz (...), przewoził materiały budowlane. Wnioskodawca wykonywał tą prace stale i w pełnym wymiarze czasu pracy, do innych prac nie był w tym czasie kierowany. Okoliczności powyższe znajdują potwierdzenie w treści zgodnych, jasnych i logicznych zeznań świadków: M. A. oraz M. L., którzy pracowali razem z wnioskodawcą w spornym okresie w (...) Przedsiębiorstwie Budowlano-Usługowym w R. i których zeznania Sąd uznał za w pełni wiarygodne.

Z zeznaniami w/w świadków korespondują jasne i przekonywujące zeznania wnioskodawcy, który potwierdził, iż przez cały okres zatrudnienia w w/w Przedsiębiorstwie pracował wyłącznie, jako kierowca samochodów ciężarowych marki: S., K. i J.. Mając na uwadze powyższe rozważania, Sąd Okręgowy uznał, że wnioskodawca udowodnił, iż w okresie od 1 czerwca 1979 roku do 31 marca 1995 roku w (...) Przedsiębiorstwie Budowlano-Usługowym w R. zajmował stanowisko kierowcy samochodu ciężarowego o dopuszczalnym ciężarze całkowitym powyżej 3,5 tony, tj.

że wykonywał pracę w szczególnych warunkach. Zaliczenie powyższego okresu powoduje, iż wnioskodawca posiada 15 letni okres pracy w szczególnych warunkach, spełniając jednocześnie pozostałe warunki do uzyskania wcześniejszej emerytury. Dlatego też, Sąd Okręgowy uznając wniesione odwołanie za zasadne, zmienił ww. decyzję na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c. i przyznał wnioskodawcy prawo do świadczenia emerytalnego, poczynając od dnia 28 lipca 2016 roku (art. 129 ustawy o emeryturach i rentach z FUS).