Legislator Case Law & Legislation
III AUa 982/16 AI generated

III AUa 982/16 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 982/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 16 grudnia 2015 roku w wykonaniu wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie przyznał Z. H. emeryturę i podjął jej wypłatę od 1 listopada 2015 roku od miesiąca, w którym wnioskodawca przedłożył dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy. Od tej decyzji odwołanie do Sądu Okręgowego w Lublinie złożył Z. H., wnosząc o jej zmianę co do daty podjęcia wypłaty emerytury oraz okresu wypłaty należnego wyrównania i wypłaty wyrównania za okres od dnia 1 kwietnia 2015 roku tj. od miesiąca, w którym rozwiązał stosunek pracy.

Legislator headnote

AI generated

III AUa 982/16 · Sąd powszechny: Tymczasem organ potraktował pismo ubezpieczonego z dnia 30 listopada 2015 r. jako nowy wniosek o wypłatę emerytury. Stosownie do art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz.U. z 2016 roku, poz.778) prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia świadczenia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa a wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, natomiast w myśl nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu (art. 129 ust.1 ustawy).

Keywords

AI generated
repayment of unemployment benefits suspension of pension unpaid remuneration effective date waiver of wage claims payment of benefits
AI generated
III AUa 13/16
Organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B.
IV U 975/14
Decyzją z dnia 28.07.2014 r.
VII U 1573/14
wniósł do Sądu Okręgowego Warszawa - Praga w Warszawie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddział w W.
IV U 1516/16
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.
III AUa 817/15
Ubezpieczony J. B. odwołała się od decyzji pozwanego organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 13.08.2014 r., którą ustalono wysokość i podjęto wypłatę emerytury od dnia 01.07.2014 r. Ubezpieczony zarzucił brak uwzględnienia wyrównania i nie przyznania zaległych świadczeń za okres od (...) r. do 30.06.2014 r. W uzasadnieniu odwołania ubezpieczony wyjaśnił, że wniosek o emeryturę złożył w dniu 17.01.2013 r. Decyzją z 28.01.2013 r. pozwany odmówił prawa do emerytury. Wobec odwołania od tej decyzji, ubezpieczonemu przyznano prawo do emerytury od dnia (...) r. Orzeczenie w tej sprawie uprawomocniło się w dniu 19.06.2014 r. Zaskarżoną decyzją pozwany przyznał wyrównanie za lipiec 2014 r., pomijając wcześniejszy okres, tj. od (...) r. do 30.06.2014 r. Zdaniem ubezpieczonego pozwany potraktował pismo ubezpieczonego z 14.07.2014 r. jako nowy wniosek o wypłatę emerytury, nie zaś jako pismo w dotychczas toczącej się sprawie o przyznanie prawa do emerytury. Zaskarżona decyzja nie zawiera uzasadnienia, co uniemożliwia jej skuteczną kontrolę instancyjną. Ubezpieczony ponadto wskazał, że rozwiązał stosunek pracy łączący go z dotychczasowym pracodawcą na mocy ugody przed sądem, z dniem 25.02.2013 r. i złożył świadectwo pracy w lipcu 2014 r., niezwłocznie po uprawomocnieniu się wyroku. Ubezpieczony twierdził, iż nie wiedział, że będzie ono wcześniej potrzebne, bo dopiero starał się o prawo do emerytury. Również organ nie żądał tego świadectwa w toku postępowania o ustalenie prawa do emerytury. Nadto, nie chciał rezygnować z zatrudnienia przed ostatecznym ustaleniem prawa do emerytury.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 982/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 23 lutego 2017 r. Sąd Apelacyjny w Lublinie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący - Sędzia SA Małgorzata Rokicka- Radoniewicz (spr.) Sędziowie: SA Elżbieta Czaja SA Małgorzata Pasek Protokolant: st. sekr. sądowy Urszula Goluch-Nikanowicz po rozpoznaniu w dniu 23 lutego 2017 r. w Lublinie sprawy Z. H. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w L. o wypłatę emerytury od wcześniejszej daty na skutek apelacji wnioskodawcy Z. H. od wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 8 czerwca 2016 r. sygn. akt VII U 130/16 I. zmienia zaskarżony wyrok oraz częściowo poprzedzającą go decyzję i ustala początkową datę wypłaty świadczenia na dzień (...); II. oddala apelację w pozostałej części; III. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. na rzecz Z. H. kwotę 30 (trzydzieści) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego. Małgorzata Pasek Małgorzata Rokicka - Radoniewicz Elżbieta Czaja III AUa 982/16

UZASADNIENIE

Organ rentowy - Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. decyzją z dnia 16 grudnia 2015 roku w wykonaniu wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie przyznał Z. H. emeryturę i podjął jej wypłatę od 1 listopada 2015 roku od miesiąca, w którym wnioskodawca przedłożył dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy. Od tej decyzji odwołanie do Sądu Okręgowego w Lublinie złożył Z. H., wnosząc o jej zmianę co do daty podjęcia wypłaty emerytury oraz okresu wypłaty należnego wyrównania i wypłaty wyrównania za okres od dnia 1 kwietnia 2015 roku tj. od miesiąca, w którym rozwiązał stosunek pracy.

Sąd Okręgowy w Lublinie wyrokiem z dnia 8 czerwca 2016 roku oddalił odwołanie. Sąd Okręgowy ustalił, że w dniu 15 stycznia 2015 roku Z. H. złożył wniosek o przyznanie prawa do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych. Organ rentowy decyzją z dnia 18 lutego 2015 roku odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury gdyż nie udokumentował 15 lat pracy w warunkach szczególnych. Wyrokiem z dnia 5 listopada 2015 roku Sąd Okręgowy w Lublinie w sprawie o sygn. akt VII U 460/15 zmienił zaskarżoną decyzje z dnia 18 lutego 2015 roku i ustalił Z.

H. prawo do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych od dnia 16 lutego 2015 roku. Zaskarżoną decyzją wykonującą wyrok organ rentowy przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia 16 lutego 2015 roku i podjął wypłatę emerytury od dnia 1 listopada 2015 roku to jest od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek i przedłożono dokument potwierdzający rozwiązanie stosunku pracy. Ubezpieczony w dniu 15 kwietnia 2015 roku rozwiązał stosunek pracy. Świadectwo pracy potwierdzające okres zatrudnienia i fakt rozwiązania umowy o pracę złożył do ZUS dnia 30 listopada 2015 roku.

W ocenie Sądu stan faktyczny nie był sporny, przy czym Sąd Okręgowy przyjął, że twierdzenie odwołującego, że organ rentowy miał wiedzę o rozwiązaniu przez niego stosunku pracy jeszcze przed wydaniem wyroku przyznającego prawo do emerytury nie znajduje potwierdzenia w aktach sprawy VII U 460/15. Brak jest jakichkolwiek zapisów dotyczących tego faktu w protokołach rozpraw i zeznaniach Z. H.. Odwołujący nie wykazał aby ZUS powziął wiadomość o rozwiązaniu umowy o prace przez odwołującego przed 30 listopada 2015 roku tj. złożeniem świadectwa pracy.

Okoliczność sporna dotyczyła możliwości wypłaty emerytury od dnia rozwiązania przez wnioskodawcę stosunku pracy w dniu 15 kwietnia 2015 roku, a nie jak ustalono w decyzji od miesiąca w którym zgłoszono wniosek tj. gdy skarżący złożył do organu rentowego w dniu 30 listopada 2015 roku świadectwo pracy potwierdzające okres zatrudnienia i fakt rozwiązania stosunku pracy. Sąd Okręgowy orzekł, ze zgodnie z treścią art 129 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych Ubezpieczeń (tekst jednolity:

Dz. U. z 2015 roku, poz. 748) świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu. Wobec powyższego złożenie przez skarżącego do organu rentowego w dniu 30 listopada 2015 roku świadectwa pracy potwierdzającego jego okres zatrudnienia i fakt rozwiązania stosunku pracy należało potraktować jako wniosek o wypłatę świadczenia oraz ustalić, że świadczenie to podlega wypłacie od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek.

Od tego wyroku apelację wniósł wnioskodawca Z. H. zaskarżając wyrok w całości. Wnosił o zmianę wyroku i wypłatę świadczenia od 1 kwietnia 2015 roku, czyli od miesiąca rozwiązania stosunku pracy. Wyrokowi zarzucał nieuwzględnienie okoliczności, że w toku postępowania odwoławczego stosunek pracy został rozwiązany i złożenie przez niego świadectwa pracy jedynie miało na celu potwierdzenie tego faktu.

Sąd Apelacyjny ustalił i zważył, co następuje:

Apelacja jest zasadna, a jej uwzględnienie skutkuje zmianą zaskarżonego wyroku oraz poprzedzającej go decyzji organu rentowego. Stan faktyczny w sprawie nie był sporny: wnioskodawca złożył w dniu 15 stycznia 2015 roku wniosek o przyznanie emerytury i wskazał w nim, że w dalszym ciągu kontynuuje zatrudnienie. Organ rentowy decyzją z dnia 18 lutego 2015 roku odmówił mu prawa do emerytury z uwagi na niewykazanie wymaganego 15 letniego okresu zatrudnienia w szczególnych warunkach przed dniem 1 stycznia 1999 roku. Na skutek odwołania wniesionego przez wnioskodawcę Sąd Okręgowy w Lublinie wyrokiem z dnia 5 listopada 2015 roku zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił wnioskodawcy prawo do emerytury od dnia 16 lutego 2015 roku.

Wyrok uprawomocnił się 27 listopada 2015 roku. W wykonaniu tego wyroku, działając z urzędu, zaskarżoną organ rentowy przyznał emeryturę od daty określonej w wyroku, ustając wysokość świadczenia i podejmując wypłatę od dnia 1 listopada 2015 roku w związku ze złożeniem przez wnioskodawcę świadectwo pracy, z którego wynika, że stosunek pracy ustał w dniu 15 kwietnia 2015 roku. Organ rentowy potraktował pismo wnioskodawcy jako wniosek o wypłatę świadczenia i orzekł o wznowieniu wypłaty wyłącznie od miesiąca złożenia wniosku, tj. listopada 2015 roku.

Postępowanie w wykonaniu wyroku z dnia 5 listopada 2015 roku nie było nowym postępowaniem. Stanowiło ono kontynuację pierwotnego postępowania z wniosku o ustalenie prawa do emerytury. Należało więc zweryfikować okres zatrudnienia ubezpieczonego i dopiero wówczas wydać stosowną decyzję. Nie należy przy tym tracić z pola widzenia faktu, że to właśnie organ ewidencjonuje składki płacone na rzecz ubezpieczonych. Wystarczyło więc, dla wstępnej weryfikacji, zbadać za jakie okresy opłacane były należne składki na konto ubezpieczonego i ewentualnie żądać od niego dalszych wyjaśnień.

Tymczasem organ potraktował pismo ubezpieczonego z dnia 30 listopada 2015 r. jako nowy wniosek o wypłatę emerytury. Stosownie do art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jedn. Dz.U. z 2016 roku, poz.778) prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia świadczenia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa a wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, natomiast w myśl nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu (art. 129 ust.1 ustawy).

O ile zatem pierwszy z powołanych przepisów odnosi się do nabycia prawa do świadczenia, o tyle drugi dotyczy prawa do jego realizacji, samo bowiem abstrakcyjne spełnienie się przesłanek warunkujących prawo do świadczenia nie stanowi podstawy do jego wypłaty. Nie budzi wątpliwości, że w przepisie art. 103a ustawy chodzi o zawieszenie prawa do wypłaty świadczenia emerytalnego. Przepis ten łączy konsekwencje w postaci zawieszenia prawa do świadczenia i w efekcie wstrzymania jego wypłaty z kontynuowaniem zatrudnienia po ustalonym w decyzji organu rentowego dniu nabycia prawa do emerytury, a nie z kontynuowaniem zatrudnienia po ustaleniu tego prawa decyzją organu rentowego.

Taka wykładnia może być uznana za prawidłową w sytuacjach typowych, gdy przesłanki nabycia prawa do emerytury nie budzą wątpliwości a prawo do świadczenia zostaje ustalone w decyzji organu rentowego w terminie określonym w art. 118 ust. 1 ustawy bezpośrednio po złożeniu przez zainteresowanego formalnego wniosku o emeryturę. W sprawie niniejszej prawo ubezpieczonego do emerytury zostało ustalone wyrokiem Sądu Okręgowego na skutek postępowania odwoławczego, a do daty wydania decyzji ustalającej prawo do emerytury w wykonaniu prawomocnego wyroku upłynął znaczny okres od złożenia wniosku o świadczenie.

W takim przypadku interpretacja omawianego uregulowania wymaga zastosowania wykładni funkcjonalnej. Trudno wymagać od ubezpieczonego, aby rozwiązał stosunek pracy z pracodawcą zatrudniającym go w momencie składania wniosku o ustalenie prawa do emerytury i - w przypadku wydania przez organ rentowy decyzji odmownej - oczekiwał na rozstrzygnięcie przez sąd kwestii swojego uprawnienia do tego świadczenia, tracąc źródło dochodu ze stanowiącej podstawę jego utrzymania pracy zarobkowej. Przepis art. 103a ustawy należy zatem interpretować w ten sposób, że w razie ustalenia prawa do emerytury orzeczeniem organu odwoławczego, zawieszenie jej wypłaty w przypadku kontynuowania przez emeryta zatrudnienia u dotychczasowego pracodawcy nie może nastąpić przed dniem ustalenia nabycia prawa do emerytury w decyzji organu rentowego.

Oczywiście w takim przypadku organ rentowy zobligowany jest do dokonania rozliczenia przychodów ubezpieczonego za okres wsteczny przez ich porównanie z określonymi w przepisach limitami, celem ustalenia, czy przychody te uzasadniały zawieszenie wypłaty świadczenia lub jego zmniejszenie na zasadach określonych w art. 104-106 ustawy. Z tych względów zaskarżony wyrok oraz poprzedzającą go decyzję należało zmienić i Sąd Apelacyjny na mocy powołanych powyżej przepisów oraz art.386 § 1 KPC orzekł, jak w punkcie I sentencji ustalając początkową datę do świadczenia od następnego dnia od rozwiązana stosunku pracy, oddalając odwołanie wnioskodawcy w pozostałym zakresie za okres pozostawania w zatrudnieniu.

Orzeczenie o kosztach Sąd Apelacyjny oparł na przepisach art.98 § 1 KPC.