Legislator Case Law & Legislation
IV U 866/14 AI generated

IV U 866/14 · Sąd powszechny

Case Number IV U 866/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. z dnia 11.08.2014r., znak: (...)/2014, organ rentowy na podstawie art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz 29 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz. U. z 2014 r., poz. 159 ze zm.) oraz art. 84 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (j.t.: Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) zobowiązał M. O. do zwrotu nienależnie wypłaconego dla I. J.: zasiłku chorobowego w kwocie (...).32 zł za okres od 04.10.2013 r. do 20.12.2013 r. i zasiłku macierzyńskiego w kwocie 19881,60 zł za okres od 21.12.2013 r. do 30.06.2014r., łączna kwota wraz z odsetkami w wysokości 1818,03 zł, wyniosła 31795,95 zł.

Legislator headnote

AI generated

IV U 866/14 · Sąd powszechny: Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Okoliczności faktyczne w niniejszej sprawie nie były sporne, spór dotyczył prawa. Zaskarżoną decyzją z dnia 11.08.2014 r., znak: (...), organ rentowy na podstawie art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz 29 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz. U. z 2014 r., poz. 159 ze zm.) oraz art.84 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (j.t.: Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) zobowiązał skarżącego do zwrotu nienależnie wypłaconego dla I.

Keywords

AI generated
labor disputes expulsion despite health conditions concept of occupational disease failure to prove deterioration medically certified work incapacity employment relationship
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 866/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 15 lutego 2017 r. Sąd Rejonowy w (...) IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Barbara Kokoryn Protokolant: st. sekr. sądowy Danuta Zakrzewska po rozpoznaniu w dniu 15 lutego 2017 r. w (...) sprawy M. O. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z udziałem zainteresowanej I. J. o zwrot nienależnie wypłaconego zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego na skutek odwołania M. O. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 11 sierpnia 2014 r. nr (...) oddala odwołanie Sygn. akt IV U 866/14

UZASADNIENIE

Zaskarżoną decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. z dnia 11.08.2014r., znak: (...)/2014, organ rentowy na podstawie art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz 29 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz. U. z 2014 r., poz. 159 ze zm.) oraz art. 84 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (j.t.: Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) zobowiązał M. O. do zwrotu nienależnie wypłaconego dla I. J.: zasiłku chorobowego w kwocie (...).32 zł za okres od 04.10.2013 r. do 20.12.2013 r. i zasiłku macierzyńskiego w kwocie 19881,60 zł za okres od 21.12.2013 r. do 30.06.2014r., łączna kwota wraz z odsetkami w wysokości 1818,03 zł, wyniosła 31795,95 zł.

Organ podniósł, że zgodnie z decyzją nr (...) z dnia 14.07.2014r. I. J. od dnia 01.06.2013r. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u płatnika składek M. O.. Zatem zasiłki z ubezpieczenia chorobowego pobrane przez nią podlegają zwrotowi wraz z odsetkami jako nienależne. M. O. wniósł o uchylenie decyzji oraz uznanie, że I. J. podlega ubezpieczeniom, a wypłacone jej świadczenia nie podlegają zwrotowi. W odpowiedzi na odwołanie ZUS, Oddział w O. wniósł o oddalenie odwołania. Organ rentowy podtrzymał swoje dotychczasowe stanowisko zawarte w uzasadnieniu decyzji.

Sąd zawiadomił jako zainteresowaną I. J.. W związku z tym, że zainteresowana złożyła odwołanie od decyzji nr (...) z dnia 14.07.2014r., a odwołanie zostało przekazane w dniu 21.08.2014r. do Sądu Okręgowego w (...). Postanowieniem z dnia 28 października 2014r. Sąd Okręgowy połączył do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia sprawę z odwołania sprawy z odwołania M. O. i I. J.. Na wniosek ZUS postępowanie w niniejszej sprawie zostało zawieszone do czasu prawomocnego zakończenia postępowania przed Sądem Okręgowym. Wobec wyroku Sądu Apelacyjnego w (...) III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 24 lutego 2016r., sygn. akt (...) oddalającego apelację M.

O. i I. J. od wyroku Sądu Okręgowego w (...), IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 22 grudnia 2014r., sygn. akt IV (...)postanowieniem tutejszego Sądu z dnia 18.10.2016r. zawieszone postępowanie zostało podjęte. Sąd ustalił, co następuje: I. J. oraz płatnik M. O. złożyli odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. z dnia 14 lipca 2014r., nr (...) stwierdzającej, że I. J. jako pracownik u płatnika składek M. O. nie podlega od 1 czerwca 2013r. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu, domagając się zmiany zaskarżonej decyzji i stwierdzenia, że I.

J. jako pracownik u płatnika składek M. O. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu od 1 czerwca 2013r. Sąd Okręgowy w (...) wyrokiem z dnia 22 grudnia 2014 r. w sprawie o sygn. (...) oddalił odwołania. Sąd ten ustalił, że M. O. zgodnie z wpisem do Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej od 1 stycznia 2010r. prowadzi działalność gospodarczą pod firmą (...) w zakresie: przygotowywania i podawania napojów ((...).Z ­przeważająca działalność gospodarcza). Miejsce prowadzonej działalności to D. ul. (...).

I. J. i M. O. tworzyli związek partnerski. I. J. od 1 stycznia 2010r. do 31 grudnia 2012r. prowadziła działalność gospodarczą w zakresie: przygotowywania i podawania napojów ((...).Z - przeważająca działalność gospodarcza) również w D. przy ul. (...). Odwołujący w ramach spółki cywilnej prowadził bar, gdzie podawane były również przekąski, takie jak zapiekanki, hot dogi i chipsy. Bezpośrednio przed zatrudnieniem przez płatnika odwołująca była bezrobotna i pobierała zasiłek dla bezrobotnych. I. J. nadal pomagała partnerowi w prowadzeniu działalności gospodarczej, w szczególności w weekendy oraz w dni powszednie w godzinach wieczornych, gdy bar odwiedzało więcej klientów.

We wniosku o przyznanie zasiłku dla bezrobotnych jako adres do korespondencji wskazała adres zamieszkania płatnika. Według dokumentów rozliczeniowych przekazanych do ZUS odwołująca została zgłoszona od 1 czerwca 2013r. do ubezpieczeń społecznych jako pracownik u płatnika składek M. O., w pełnym wymiarze czasu pracy, na stanowisku menadżera lokalu, na czas nieokreślony, z wynagrodzeniem 4500 zł brutto. Wskazane w umowie stanowisko pracy nigdy dotąd, ani też później nie istniało w strukturze organizacyjnej firmy płatnika. W umowie o pracę jako miejsce wykonywania pracy wskazano siedzibę pracodawcy.

Strony sporządziły pisemny zakres obowiązków, zgodnie z którym do obowiązków odwołującej należało: obsługiwanie klientów baru, tj. przygotowywanie i podawanie napojów, obsługa kasy fiskalnej, rozliczenie gotówki na koniec dnia, ustalenie zapotrzebowania na towary, ocena zapasów towarowych, dobór dostawców, planowanie i organizacja imprez rozrywkowych w (...). Odwołująca została przeszkolona w dziedzinie BHP oraz przeszła badania lekarskie i ocenę narażeń występujących na stanowisku pracy. Dnia 1 września 2013r. odwołująca zgłosiła swoją niezdolność do pracy w związku z chorobą w ciąży, a od 21 grudnia 2013r. wystąpiła z roszczeniem o wypłatę zasiłku macierzyńskiego.

W okresie jej niezdolności do pracy płatnik nie zatrudnił innego pracownika w celu jej zastępstwa. Sąd pierwszej instancji ustalił również, że ubezpieczona podpisywała listę obecności a wynagrodzenie miała otrzymywać „do ręki". W okresie zatrudnienia podpisała się na dwóch fakturach VAT oraz dowodzie wydania dostarczanego do baru towaru. W okresie od czerwca do sierpnia 2013r. widywana była w barze prowadzonym przez płatnika, gdzie wykonywała obsługę barową. Ponadto Sąd Okręgowy ustalił, że odwołującej 15 maja 2013r. założono kartę ciąży.

W dniu pierwszego badania była ona w 7 tygodniu ciąży. Ciąża przebiegała poprawnie. (vide: dokumenty w aktach sprawy o sygn. akt IV (...))

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie. Okoliczności faktyczne w niniejszej sprawie nie były sporne, spór dotyczył prawa. Zaskarżoną decyzją z dnia 11.08.2014 r., znak: (...), organ rentowy na podstawie art. 1 ust. 1, art. 6 ust. 1 oraz 29 ust. 1 ustawy z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (j.t.: Dz. U. z 2014 r., poz. 159 ze zm.) oraz art.84 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (j.t.: Dz. U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) zobowiązał skarżącego do zwrotu nienależnie wypłaconego dla I.

J.: - zasiłku chorobowego w kwocie (...).32 zł za okres od 04.10.2013 r. do 20.12.2013 r., - zasiłku macierzyńskiego w kwocie 19881,60 zł za okres od 21.12.2013 r. do 30.06.2014 r. Łączna kwota wraz z odsetkami w wysokości 1818,03 zł, wyniosła 31795,95 zł. Zgodnie z przywołanym na wstępie art. 84 cyt. ustawy za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się: 1) świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2) świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia.

Dodatkowo, należy wskazać, że nie można żądać zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń z ubezpieczeń społecznych za okres dłuższy niż ostatnie 12 miesięcy, jeżeli osoba pobierająca świadczenia zawiadomiła organ wypłacający świadczenia o zajściu okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty, a mimo to świadczenia były nadal wypłacane, a w pozostałych przypadkach - za okres dłuższy niż ostatnie 3 lata. Przypomnieć należy też, że w myśl ust. 6 jeżeli pobranie nienależnych świadczeń zostało spowodowane przekazaniem przez płatnika składek lub inny podmiot nieprawdziwych danych mających wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość, obowiązek zwrotu tych świadczeń wraz z odsetkami obciąża odpowiednio płatnika składek lub inny podmiot.

Natomiast zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa świadczenia pieniężne na warunkach i w wysokości określonych ustawą przysługują osobom objętym ubezpieczeniem społecznym w razie choroby i macierzyństwa określonym w ustawie z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych. Z akt sprawy o sygn. IV U (...) wynika, że zgodnie z prawomocną decyzją nr (...) z dnia 14.07.2014r. I. J. od dnia 01.06.2013r. nie podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u płatnika składek M.

O.. Sąd zgodnie z art. 365 kpc jest związany treścią prawomocnego orzeczenia dotyczącego podlegania ubezpieczeniom przez I. J.. Odwołujący przekazał nieprawdziwe dane dotyczące podlegania ubezpieczeniu przez zainteresowaną. Zatem zasiłki z ubezpieczenia chorobowego pobrane przez zainteresowaną podlegają zwrotowi wraz z odsetkami jako nienależne przez płatnika składek. Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O. prawidłowo przeprowadził wnioskowanie w ramach zaskarżonej decyzji z dnia 11.08.2014r., znak:(...) i opierając się na powołanych przepisach zobowiązał M.

O. do zwrotu kwot wypłaconych I. J.. Mając na uwadze powyższe Sąd oddalił odwołanie w oparciu o powołane przepisy oraz art. 477 14 § 2k.p.c SSR Barbara Kokoryn