Legislator Case Law & Legislation
IV U 592/14 AI generated

IV U 592/14 · Sąd powszechny

Case Number IV U 592/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

wyroku z dnia 21 grudnia 2015 roku Decyzją z dnia 10 października 2014 roku znak: (...)- (...)/ (...) Oddział w R. na podstawie przepisów art. 29 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r., nr 77, poz. 512), zwanej dalej „ustawą zasiłkową” oraz art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 121) odmówił M. S. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 13 czerwca 2014 r. do dnia 11 czerwca 2015 r.

Legislator headnote

AI generated

IV U 592/14 · Sąd powszechny: na podstawie przepisów art. 29 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r., nr 77, poz. 512), zwanej dalej „ustawą zasiłkową” oraz art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 121) odmówił M. S. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 13 czerwca 2014 r. do dnia 11 czerwca 2015 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 592/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 grudnia 2015r. Sąd Rejonowy w Rzeszowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Beata Bury Protokolant: Magdalena Zając po rozpoznaniu w dniu 21 grudnia 2015r. w Rzeszowie sprawy z wniosku M. S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o zasiłek macierzyński na skutek odwołania M. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 10 października 2014 r. znak (...)- (...)/(...) I. zmienia zaskarżoną decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 10 października 2014 r. znak (...)- (...)/ZASs, (...) w ten sposób, że przyznaje wnioskodawczyni M. S. prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres od 13 czerwca 2014r. do 11 czerwca 2015r., II. zasądza od organu rentowego ZUS O/R. na rzecz wnioskodawczyni M. S. kwotę 60,00 zł (sześćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. Sygn. akt IV U 592/14

UZASADNIENIE

wyroku z dnia 21 grudnia 2015 roku Decyzją z dnia 10 października 2014 roku znak: (...)- (...)/ (...) Oddział w R. na podstawie przepisów art. 29 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r., nr 77, poz. 512), zwanej dalej „ustawą zasiłkową” oraz art. 83 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2015 r., poz. 121) odmówił M. S. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 13 czerwca 2014 r. do dnia 11 czerwca 2015 r.

W uzasadnieniu (...) Oddział w R. wskazał, że wnioskodawczyni została zgłoszona do ubezpieczeń społecznych na podstawie umowy o pracę zawartej z płatnikiem W. C. prowadzącym Usługi (...) w pełnym wymiarze czasu pracy. W związku z urodzeniem córki P. w dniu 13 czerwca 2014 r. wnioskodawczyni udzielono urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego na okres do dnia 11 czerwca 2015 r. W wyniku postępowania wyjaśniającego ustalono, że wnioskodawczyni nie podlega ubezpieczeniom społecznym od dnia 24 marca 2014 r. Powyższe stało się przedmiotem decyzji z dnia 30 września 2014 r. znak: (...)/ (...)- (...).

W konsekwencji, urodzenie dziecka nie nastąpiło w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego. W dniu 6 listopada 2014 r. wnioskodawczyni M. S. wniosła odwołanie od powyższej decyzji i - zaskarżając ją w całości – zanegowała niepodleganie przez skarżącą ubezpieczeniu chorobowemu. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy (...) Oddział w R. wniósł o jego oddalenie, argumentując jak w zaskarżonej decyzji. Dodał, że decyzja ta stanowi konsekwencję decyzji z dnia 30 września 2014 r. Powołał się na argumentację przytoczoną w tej decyzji, a dotyczącą pozorności zatrudnienia wnioskodawczyni.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Prawomocnym wyrokiem z dnia 29 czerwca 2015 r. sygn. akt IV U 1655/14 Sąd Okręgowy w Rzeszowie zmienił decyzję organu rentowego (...) Oddział w R. nr (...) z dnia 30 września 2014 r. znak: (...)/ (...)- (...) w ten sposób, że stwierdził, że M. S. jako pracownik u płatnika składek Usługi (...) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od dnia 24 marca 2014 r., tj. od dnia zatrudnienia. Wnioskodawczyni w dniu (...) urodziła córkę P. i w okresie od dnia 13 czerwca 2014 r. do dnia 11 czerwca 2015 r. korzystała z urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego.

Skarżąca, w okresie spornym, podlegała ubezpieczeniu chorobowemu. (dowód: akta zasiłkowe wnioskodawczyni, wyrok SO w Rzeszowie z dnia 29 czerwca 2015 r. sygn. akt IV U 2655/14 i wyrok SA w Rzeszowie z dnia 7 października 2015 r. sygn. akt III AUa 783/15 – k. 19-30) Powyższy stan faktyczny, w istocie bezsporny pomiędzy stronami, Sąd ustalił na podstawie wyżej powołanych dowodów. Aspekt wiarygodności posiadają ujawnione w toku postępowania dowody z dokumentów. Ich treść i autentyczność nie budzi wątpliwości, stanowiąc odzwierciedlenie stanu rzeczywistego.

Sąd zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2014 r., poz. 159) zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego albo w okresie urlopu wychowawczego urodziła dziecko. Zasiłek macierzyński przysługuje przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego (do dnia 1 stycznia 2016 r.), okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, okres dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego (do dnia 1 stycznia 2016 r.) oraz okres urlopu rodzicielskiego (art. 29 ust. 5 ustawy zasiłkowej).

W przedmiotowej sprawie wnioskodawczyni M. S. spełniła powyższe warunki nabycia prawa do zasiłku macierzyńskiego. Mając na uwadze powyższe, Sąd, na podstawie art. 477 14 § 2 KPC, zmienił zaskarżoną decyzję i orzekł jak w pkt I wyroku. O kosztach zastępstwa procesowego orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i § 3 KPC w zw. z art. 99 KPC i art. 108 § 1 KPC oraz § 11 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego ustanowionego z urzędu (Dz.

U. Nr 163, poz. 1349), w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 lipca 2015 roku. Sąd nie znalazł podstaw do zasądzenia kosztów zastępstwa procesowego w wysokości 3-krotności stawki minimalnej, mając na uwadze nakład pracy pełnomocnika oraz jego przyczynienie się do rozstrzygnięcia sprawy (jeden termin rozprawy, oparcie rozstrzygnięcia na toku postępowania prowadzonego pod sygn. akt IV U 2655/14).