Legislator Case Law & Legislation
V Ua 26/13 AI generated

V Ua 26/13 · Sąd powszechny

Case Number V Ua 26/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 20 sierpnia 2013r. w sprawie o sygn. akt IV U 179/13 Sąd Rejonowy w Legnicy oddalił odwołanie J. N.od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.z dnia 7 maja 2013r. znak: (...)., na mocy której organ rentowy zobowiązał ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego w kwocie 5.386,60 zł za okres od 9 sierpnia 1994r. do 14 stycznia 1995r. Sąd Rejonowy ustalił, iż w okresie od 1 lutego 1991r. do lutego 1997r. J. N.był zatrudniony w Ośrodku (...)w J.. Na skutek wypadku przy pracy, w okresie od 9 sierpnia 1994r. do 14 stycznia 1995r. przebywał na zwolnieniu lekarskim.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; V Ua 26/13 · Sąd powszechny: naruszenie prawa materialnego w postaci art. 84 ust. 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, przez niewłaściwe zastosowanie tego przepisu i przyjęcie, ze ewentualne żądnie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia nie uległo przedawnieniu. Powołując się na powyższe J. N. wniósł o uchylenie wyroku w całości i zmianę zaskarżonej decyzji poprzez jej uchylenie i umorzenie postępowania w sprawie oraz rozstrzygniecie o kosztach postępowania. W uzasadnieniu apelacji wskazał, iż Sąd Rejonowy zaniechał ustalenia, czy okresie pobierania zasiłku chorobowego wnioskodawca wykorzystał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając powyższe na uwadze Sąd uznał, iż apelacja jako bezzasadna podlega oddaleniu na podstawie art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VUa 26/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 31 października 2013 roku Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie następującym: Przewodniczący – SSO Andrzej Marek Sędziowie: SSO Jacek Wilga (spr.) SSO Krzysztof Główczyński Protokolant: Ewa Sawiak po rozpoznaniu w dniu 31 października 2013 roku w Legnicy na rozprawie sprawy z odwołania J. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o zasiłek chorobowy na skutek apelacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Rejonowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy z dnia 20 sierpnia 2013 roku sygn. akt IV U 179/13 I. oddala apelację, II. zasądza od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego kwotę 60 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 20 sierpnia 2013r. w sprawie o sygn. akt IV U 179/13 Sąd Rejonowy w Legnicy oddalił odwołanie J. N.od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.z dnia 7 maja 2013r. znak: (...)., na mocy której organ rentowy zobowiązał ubezpieczonego do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego z funduszu chorobowego w kwocie 5.386,60 zł za okres od 9 sierpnia 1994r. do 14 stycznia 1995r. Sąd Rejonowy ustalił, iż w okresie od 1 lutego 1991r. do lutego 1997r. J. N.był zatrudniony w Ośrodku (...)w J.. Na skutek wypadku przy pracy, w okresie od 9 sierpnia 1994r. do 14 stycznia 1995r. przebywał na zwolnieniu lekarskim.

W okresie pobierania zasiłku chorobowego ubezpieczony pobierał również wynagrodzenie z tytułu pracy zarobkowej w (...)w J.. W tak ustalonym stanie faktycznym Sąd Rejonowy oddalił odwołanie wnioskodawcy. Wskazał, iż zgodnie z treścią art. 84 ust. 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych termin przedawnienia należności z tytułu nienależnie pobranego przez wnioskodawcę zasiłku chorobowego wynosi 10 lat i rozpoczyna swój bieg od dnia uprawomocnienie się decyzji stwierdzającej nienależność świadczenia i nakładającej na świadczeniobiorcę obowiązek jego zwrotu.

W konsekwencji dochodzone przez organ rentowy zobowiązanie nie uległo przedawnieniu. Powyższy wyrok w całości zaskarżył wnioskodawca, zarzucając: I. naruszenie prawa materialnego w postaci art. 66 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa i art. 84 ustawy z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych, przez niewłaściwe zastosowanie tych przepisów i błędne przyjęcie, ze powód ma zwrócić pobrany zasiłek chorobowy, gdy w czasie jego pobierania był niezdolny do pracy i wykorzystywał zwolnienie lekarskie zgodnie z przeznaczeniem;

II. naruszenie prawa materialnego w postaci art. 84 ust. 7 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, przez niewłaściwe zastosowanie tego przepisu i przyjęcie, ze ewentualne żądnie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia nie uległo przedawnieniu. Powołując się na powyższe J. N. wniósł o uchylenie wyroku w całości i zmianę zaskarżonej decyzji poprzez jej uchylenie i umorzenie postępowania w sprawie oraz rozstrzygniecie o kosztach postępowania. W uzasadnieniu apelacji wskazał, iż Sąd Rejonowy zaniechał ustalenia, czy okresie pobierania zasiłku chorobowego wnioskodawca wykorzystał zwolnienie lekarskie niezgodnie z jego przeznaczeniem.

Natomiast fakt wypłacenia na jego rzecz wynagrodzenia za prace w czasie pobierania świadczenia z funduszu chorobowego stanowi okoliczność obciążającą pracodawcę. Wywodził ponadto, iż wykładnia art. 84 ust. 7 ustawy systemowej, jakiej dokonał Sąd Rejonowy, umożliwia dochodzenie roszczeń z tytułu nienależnie pobranych świadczeń w każdym czasie.

Sąd Okręgowy zważył co następuje:

Apelacja nie zasługiwała na uwzględnienie. Zgodnie z treścią art. 84 ust. 1 osoba, która pobrała nienależne świadczenie z ubezpieczeń społecznych, jest obowiązana do jego zwrotu, wraz z odsetkami, w wysokości i na zasadach określonych przepisami prawa cywilnego, z uwzględnieniem ust.

11. Stosowanie do treści ust. 2 za kwoty nienależnie pobranych świadczeń uważa się: 1)świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do świadczeń albo wstrzymanie ich wypłaty w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do ich pobierania; 2)świadczenia przyznane lub wypłacone na podstawie nieprawdziwych zeznań lub fałszywych dokumentów albo w innych przypadkach świadomego wprowadzania w błąd organu wypłacającego świadczenia przez osobę pobierającą świadczenia.

W ocenie Sądu Odwoławczego, Sąd I instancji prawidłowo ustalił na podstawie zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego, iż w okresie pobierania zasiłku chorobowego, który przypadał w trakcie zatrudnienia w Ośrodku (...) w J.wnioskodawca świadczył pracę i pobierał z tego tytułu wynagrodzenie. Nie zasługiwało na uwzględnienie twierdzenie wnioskodawcy, iż w okresie objętym zaskarżoną decyzją nie wykonywał pracy na rzecz (...)w J.. Przesłuchany w sprawie J. Z.zeznał bowiem, iż umawiał się z dyrektorem na spotkania, celem podpisania dokumentów oraz wydania określonych dyspozycji, przy czym czynności te wykonywano praktycznie codziennie.

Należy zatem przyjąć, że J. N.wykonywał pracę rozumianą jako określone i powtarzające się czynności faktyczne. Powyższe pozostawało w zgodzie z zeznaniami E. B., który wskazał, iż z dokumentacji płacowej oraz osobowej wnioskodawcy wynikało, iż w spornym okresie świadczył pracę na rzecz (...)w J.i z tego tytułu otrzymywał wynagrodzenie. Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Z brzmienia powołanego przepisu wynika natomiast jasno, iż przesłanką utraty prawa do zasiłku chorobowego jest wykonywanie przez ubezpieczonego pracy zarobkowej. Skoro zatem w okresie od 9 sierpnia 1994r. do 14 stycznia 1995r wnioskodawca pobierał zasiłek chorobowy pomimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie prawa do tego świadczenia, to pobrana z tego tytułu kwota w wysokości 5.386,60 zł przybrała charakter świadczenia nienależnego w rozumieniu art. 84 ust. 2 pkt 1. Odnosząc się do zarzutu naruszenia art. 84 ust. 7 ustawy z dnia 13 października 1998r. (Dz.U.2009.205.1585) o systemie ubezpieczeń społecznych należało zauważyć, iż Sąd I instancji dokonał prawidłowej wykładni tego przepisu.

Z treści ust. 7 wynika wprost, iż termin przedawnienia należności z tytułu nienależnie pobranych świadczeń, wynoszący 10 lat rozpoczyna bieg z chwilą uprawomocnienia się decyzji organu rentowego w przedmiocie ustalenia tej należności. Przepisy ustawy systemowej nie przewidują natomiast cenzury czasowej dla wydania przez organ rentowy tego rodzaju decyzji, ani terminu przedawnienia dochodzenia roszczeń z tytułu nienależnie pobranych świadczeń. Jedynie na marginesie należy zauważyć, iż terminu przedawnienia dochodzenia roszczeń nie wprowadza art. 84 ust. 3 ustawy systemowej.

Jakkolwiek omawiany przepis operuje pojęciem „ostatnich 3 lat” oraz „ostatnich 12 miesięcy”, to jednak użyte sformułowania oznaczają, że za podstawę obliczania roszczenia wynikającego z nienależnie pobranych kwot należy wziąć ostatnie ze świadczeń wypłaconych bez podstawy prawnej. Prawidłowa wykładnia art. 84 ust. 3 ustawy systemowej pozwala na przyjęcie, że organ rentowy wydając decyzję w przedmiocie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia powinien ograniczyć zakres tego rozstrzygnięcia do kwot wypłaconych za ostatnie 3 lata okresu pobierania świadczenia.

Jak natomiast wskazano powyżej przepis ten nie konstytuuje przedawnienia orzekania w tych sprawach. (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 6 stycznia 2009r., sygn. akt II UK 124/08). Odnosząc się do zarzutu naruszenia art. 66 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa należało zauważyć, iż powyższy przepis reguluje przede wszystkim sposób egzekucji nienależnie pobranych zasiłków chorobowych. Wbrew twierdzeniu wnioskodawcy, nie wyrażono w nim natomiast zasad warunkujących uznanie zasiłku chorobowego za pobrany nienależnie (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 stycznia 2012r., sygn. akt i UK 194/11).

Mając powyższe na uwadze Sąd uznał, iż apelacja jako bezzasadna podlega oddaleniu na podstawie art. 385 k.p.c. Orzeczenie w przedmiocie kosztów procesu Sąd Okręgowy wydał na podstawie art. 98 § 1 i 3 k.p.c. zasadzając od wnioskodawcy na rzecz organu rentowego kwotę 60,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym.