Legislator Case Law & Legislation
IV U 918/16 AI generated

IV U 918/16 · Sąd powszechny

Case Number IV U 918/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 20 września 2016r. Nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016r. poz. 887) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), odmówił A. C. prawa do emerytury wskazując, że na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, a nadto nie osiągnął wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat.

Legislator headnote

AI generated

IV U 918/16 · Sąd powszechny: W myśl przywołanego wyżej art. 32 ust. 1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych.

Keywords

AI generated
eligibility for unemployment benefits calculation of years of service occupational disability benefits duration of incapacity adequate earning capacity minimum contribution period
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 918/16

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 2 lutego 2017r. Sąd Okręgowy w Siedlcach IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSO Katarzyna Antoniak Protokolant st. sekr. sądowy Dorota Malewicka po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 2 lutego 2017r. w S. odwołania A. C. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 20 września 2016 r. Nr (...) w sprawie A. C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury zmienia zaskarżoną decyzję i ustala prawo A. C. do emerytury od (...) Sygn. akt IV U 918/16

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 20 września 2016r. Nr (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 184 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2016r. poz. 887) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. z 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), odmówił A. C. prawa do emerytury wskazując, że na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych, a nadto nie osiągnął wieku emerytalnego wynoszącego 60 lat.

Do stażu pracy Zakład nie uwzględnił okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.10.1972r. do 1.07.1974r., ponieważ na podstawie oświadczenia wnioskodawcy i zeznań świadków nie można jednoznacznie stwierdzić, w jakim wymiarze ubezpieczony pracował w gospodarstwie (świadkowie zeznali, że praca była wykonywana przez 4-6 godzin dziennie w zależności od potrzeb, a w oświadczeniu ubezpieczonego brak jest jakiejkolwiek informacji na ten temat), a nadto świadkowie określili pracę jako dorywczą a nie stałą. Odwołanie od w/w decyzji złożył ubezpieczony A.

C., wnosząc o jej zmianę i przyznanie prawa do emerytury. Ubezpieczony wskazał, że organ rentowy nie uwzględnił okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.10.1972r. do 1.07.1974r., ponieważ w godzinach, w których przebywał w szkole nie mógł pracować, więc pracę określono jako dorywczą, jednak miała ona charakter stały i była wykonywana przez 6-8 godzin dziennie. Wobec tego wniesiono o uwzględnienie okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, którą wykonywał od 1.11.1978r. do 31.08.1980r., jak również w okresie pracy w (...) Związku Spółek (...) od 5.05.1979r. do 30.09.1979r.

Do odwołania dołączono sprostowane zeznania świadków oraz nowe dowody w sprawie (odwołanie k. 1 akt sprawy). Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. uznał w/w odwołanie w części za zasadne i na tej podstawie decyzją z dnia 9 listopada 2016r. zmienił w części decyzję z dnia 20 września 2016r. oraz ponownie odmówił ubezpieczonemu prawa do przyznania emerytury na podstawie art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Do stażu pracy zaliczono okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców wnioskodawcy od 1.10.1972r. do 1.07.1974r., a tym samym uznano, iż na dzień 1 stycznia 1999r.

A. C. wykazał okresy składkowe i nieskładkowe uzupełnione pracą w gospodarstwie rolnym w łącznym wymiarze 24 lat, 7 miesięcy i 19 dni. Organ rentowy nie zaliczył do ogólnego stażu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.11.1978r. do 31.08.1980r., ponieważ w tym samym okresie od 5.05.1979r. do 30.09.1979r. wnioskodawca był zatrudniony na pełny etat w (...) Związku Spółek (...). Ubezpieczonemu ponownie odmówiono prawa do emerytury, gdyż na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił łącznie 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych (decyzja z 9.11.2016r. k.34 akt emerytalnych).

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, umorzenie postępowania w zakresie zaliczenia do stażu pracy okresu od 5.05.1979r. do 30.09.1979r., a także umorzenie postępowania w zakresie zaliczenia do stażu pracy okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.10.1972r. do 1.07.1974r. (odpowiedź organu rentowego na odwołanie, k. 2-4 akt sprawy). Na rozprawie w dniu 2 lutego 2017r. ubezpieczony wyjaśnił, że wnosi o zaliczenie okresu pracy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.11.1978r. do 31.08.1980r. oraz okresu urlopu bezpłatnego, kiedy to odbywały się żniwa (k. 12v akt sprawy).

Sąd ustalił, co następuje: Ubezpieczony A. C. w dniu (...) ukończył 60-ty rok życia. Uprzednio 6 września 2016r. wystąpił do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z wnioskiem o emeryturę (k.1-3v akt emerytalnych). Ostatecznie na podstawie przedłożonych dokumentów organ rentowy ustalił, że na dzień 1 stycznia 1999 r. ubezpieczony udowodnił staż ubezpieczeniowy uzupełniony pracą w gospodarstwie rolnym w wymiarze 24 lat, 7 miesięcy i 19 dni, w tym 22 lata, 9 miesięcy i 2 dni okresów składkowych oraz 1 miesiąc i 16 dni okresów nieskładkowych.

Ponadto uwzględniono staż pracy w szczególnych warunkach wynoszący 17 lat, 1 miesiąc i 2 dni. Do stażu pracy zaliczono okres pracy wnioskodawcy w gospodarstwie rolnym rodziców od 1.10.1972r. do 1.07.1974r., nie zaliczono zaś okresu od 1.11.1978r. do 31.08.1980r., gdyż w tym okresie od 5.05.1979r. do 30.09.1979r. ubezpieczony był zatrudniony na pełny etat w (...) Związku Spółek (...). Zaskarżoną decyzją z dnia 20 września 2016r., która po częściowym uwzględnieniu odwołania została w części zmieniona decyzją z dnia 9 listopada 2016r., Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmówił A.

C. prawa do emerytury, bowiem na dzień 1 stycznia 1999r. nie udowodnił 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych (decyzja z 20.09.2016r. k.31 akt emerytalnych; decyzja z dnia 9.11.2016r. k.34 akt emerytalnych). A. C. w okresie od 30 września 1956r. do 10 listopada 1978r. był zameldowany na pobyt stały w miejscowości B. pod numerem 32. W związku ze zmianą numeracji nieruchomości na terenie całej gminy budynek mieszkalny, w którym wcześniej był zameldowany A. C. otrzymał nowy numer 40 (zaświadczenie o zameldowaniu na pobyt stały k.11 akt emerytalnych; zaświadczenie k.11 akt sprawy).

Od 2 lipca 1974r. do 31 października 1978r. ubezpieczony był zatrudniony w Zakładach (...) w S. na stanowisku rozbieracza-wykrawacza, a następnie w okresie od 5 maja 1979r. do 30 września 1979r. pracował w (...) Związku Spółek (...) w S., przy czym w okresie od 11 lipca 1979r. do 31 sierpnia 1979r. przebywał na urlopie bezpłatnym. Od 1 września 1980r. A. C. podjął zatrudnienie w Gminnej Spółdzielni (...) w Z. w Zakładzie (...) (świadectwo pracy z 2.10.1978r. k.14 akt emerytalnych; świadectwo pracy z 30.11.1981r. k. 16 akt emerytalnych;

świadectwo pracy k. 40 akt emerytalnych). W okresie od 9 stycznia 1976r. do 12 stycznia 1978r. odbywał zasadniczą służbę wojskową (zaświadczenie k. 13 akt emerytalnych). Rodzice ubezpieczonego J. i I. C. od dnia 4 maja 1958r. prowadzili własne gospodarstwo rolne o powierzchni ogólnej 8,28 ha, położone we wsi B. i B. do momentu przekazania go aktem notarialnym 1007/89 z dnia 15 lutego 1989r. (zaświadczenie k.12 akt emerytalnych). A. C. mieszkał wraz z rodzicami i pracował w ich gospodarstwie rolnym, a czynności gospodarskie zajmowały mu codziennie po 6-8 godzin.

Rodzice wnioskodawcy uprawiali zboże, ziemniaki, buraki cukrowe, hodowali krowy, trzodę chlewną, posiadali konia. Ubezpieczony wykonywał wszystkie prace polowe oraz przy obrządku inwentarza żywego. Wnioskodawca jest najstarszy z rodzeństwa, ma dwóch młodszych braci. W okresie po zakończeniu pracy w Zakładach (...) w S. do czasu rozpoczęcia pracy w (...) Związku Spółek (...) w S. (od 1 listopada 1978r. do 4 maja 1979r.), w okresie urlopu bezpłatnego (od 11 lipca 1979r. do 31 sierpnia 1979r.) oraz po zakończeniu pracy w (...) Związku Spółek (...) w S. do rozpoczęcia pracy w Gminnej Spółdzielni (...) w Z. (od 1 października 1979r. do 31 sierpnia 1980r.) ubezpieczony stale zamieszkiwał z rodzicami i pracował w ich gospodarstwie rolnym (zeznania świadków R.

M. i P. M. k.13-13v akt sprawy; wyjaśnienia i zeznania ubezpieczonego k. 12-13 i 13v akt sprawy). Ubezpieczony nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego (okoliczność bezsporna, nadto raport z analizy konta k.27 akt emerytalnych).

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego A. C. zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z art. 184 ust.1 i 2 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego przewidzianego w art.32, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 stycznia 1999 r. osiągnęli okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymaganym w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn oraz osiągnęli okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 ustawy, a także nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego albo złożyli wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

W myśl przywołanego wyżej art. 32 ust. 1 i 4 ustawy pracownikom zatrudnionym w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze przysługuje emerytura w wieku 55 lat dla kobiet i 60 lat dla mężczyzn, a w myśl przywołanego wyżej art. 27 ustawy wymagany okres składkowy i nieskładkowy wynosi co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn. Zgodnie z § 4 ust.1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. pracownik, który wykonywał prace w szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A załącznika do rozporządzenia, nabywa prawo do emerytury w w/w wieku jeżeli ma wymagany okres zatrudnienia (co najmniej 25 lat mężczyzna), w tym co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych.

Ponadto zgodnie z § 2 ust.1 przedmiotowego rozporządzenia okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku. Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przy ustalaniu prawa do emerytury oraz przy obliczaniu jej wysokości uwzględnia się również przypadające przed dniem 1 stycznia 1983 r. okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia w zakresie niezbędnym do uzupełnienia okresu ubezpieczeniowego, traktując je, z zastrzeżeniem art. 56, jak okresy składkowe, jeżeli okresy składkowe i nieskładkowe, ustalone na zasadach określonych w art. 5-7, są krótsze od okresu wymaganego do przyznania emerytury.

W okolicznościach niniejszej sprawy jedyną kwestią sporną było to, czy na dzień 1 stycznia 1999r. ubezpieczony legitymuje się co najmniej 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym. Poza sporem pozostawało bowiem, że A. C. osiągnął wymagany ustawą wiek w dniu 30 września 2016r., spełnił przesłankę co najmniej 15–letniego stażu pracy w szczególnych warunkach, wykazując 17 lat, 1 miesiąc i 2 dni, jak również nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Ostatecznie - po częściowej zmianie zaskarżonej decyzji z dnia 20 września 2016r. decyzją z dnia 9 listopada 2016r. - organ rentowy przyjął za udowodniony staż ubezpieczeniowym w łącznym wymiarze 24 lat, 7 miesięcy i 19 dni, zatem do 25-letniego okresu wymaganego do przyznania emerytury brakowało mu niespełna 5 miesięcy.

W tym celu A. C. wnosił o uwzględnienie okresów pracy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia, a obejmujących okresy przerw pomiędzy kolejny zatrudnieniami, jak również okresu bezpłatnego urlopu, który przypadał w czasie żniw. Jak wskazuje się w doktrynie i orzecznictwie, aby można było zaliczyć okresy pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia traktując je jako okresy składkowe ubezpieczony musi wykazać, iż pracował w gospodarstwie rolnym co najmniej 4 godziny dziennie. W ocenie Sądu w niniejszej sprawie zasadne było uzupełnienie okresu ubezpieczenia okresem pracy w gospodarstwie rolnym rodziców wnioskodawcy po ukończeniu 16-tego roku życia.

Niewątpliwie w okresie po zakończeniu pracy w Zakładach (...) w S. do czasu rozpoczęcia pracy w (...) Związku Spółek (...) w S. (od 1 listopada 1978r. do 4 maja 1979r.), w okresie urlopu bezpłatnego (od 11 lipca 1979r. do 31 sierpnia 1979r.) oraz po zakończeniu pracy w (...) Związku Spółek (...) w S. do rozpoczęcia pracy w Gminnej Spółdzielni (...) w Z. (od 1 października 1979r. do 31 sierpnia 1980r.) ubezpieczony stale zamieszkiwał z rodzicami i pracował w ich gospodarstwie rolnym, przy czym praca ta zajmowała mu ponad 4 godziny dziennie.

Organ rentowy w/w okresów nie rozpatrywał, a w ocenie Sądu powinny one uzupełniająco podlegać zaliczeniu do stażu ubezpieczeniowego, bowiem A. C. wówczas nigdzie nie pracował i nie miał innego źródła utrzymania, a zatem zasadne są twierdzenia, że był to okres pracy w gospodarstwie rolnym rodziców, z którymi stale zamieszkiwał. Bezspornie gospodarstwo rolne rodziców wnioskodawcy o powierzchni 8,28 ha wymagało dużego nakładu pracy, w szczególności wobec hodowanego inwentarza żywego oraz prowadzonej uprawy roślin. Ubezpieczony wykonywał wówczas wszelkie czynności przy obrządku zwierząt, prace polowe oraz w czasie żniw.

Do stażu ubezpieczeniowego zaliczyć należało także okres urlopu bezpłatnego, bo – choć jest to okres, który nie podlega wliczeniu do zatrudnienia – to ubezpieczony wskazał, że odbywały się wtedy żniwa (lipiec-sierpień 1979r.). Świadkowie R. M. i P. M., którzy byli sąsiadami rodziców ubezpieczonego potwierdzili, że widzieli go wykonującego prace w gospodarstwie rolnym. Zeznania te, jak również zeznania ubezpieczonego Sąd ocenił jako spójne, logiczne i w całości wiarygodne. Do wymaganego przepisami 25-letniego okresu składkowego i nieskładkowego ubezpieczonemu brakowało zaledwie 4 miesiące i 11 dni (ostatecznie organ rentowy przyjął za udowodniony staż ubezpieczeniowy w wymiarze 24 lat, 7 miesięcy i 19 dni).

Co za tym idzie w okolicznościach niniejszej sprawy wystarczyło zaliczenie uzupełniająco, stosownie do treści art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, okresu pracy wnioskodawcy w gospodarstwie rolnym rodziców po ukończeniu 16 roku życia w w/w zakresie. Przeprowadzone postępowanie dowodowe pozwoliło zatem ustalić, iż ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. legitymuje się 25-letnim okresem składkowym i nieskładkowym, uzupełnionym okresem pracy w gospodarstwie rolnym. W dniu ukończenia wymaganego przepisami wieku emerytalnego ubezpieczony spełnił ostatnią przesłankę określoną w art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w zw. z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze.

Mając na uwadze powyższe, na podstawie art. 477 14 § 2 kpc, Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i ustalił prawo A. C. do emerytury od (...)tj. od osiągnięcia przez ubezpieczonego 60-tego roku życia.