Legislator Case Law & Legislation
VII U 2147/15 AI generated

VII U 2147/15 · Sąd powszechny

Case Number VII U 2147/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 17 listopada 2015 roku, znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 roku, poz. 748 ze zm.), wykonując postanowienie sądu z dnia 30 września 2015 roku przeliczył E. M. emeryturę. Do ustalenia podstawy wymiaru świadczenia organ rentowy przyjął podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 5 lat kalendarzowych od 1984 roku do 1988 roku oraz wskaźnik wysokości podstawy wymiaru z poprzedniej decyzji w wysokości 104, 70 %. (decyzja – k. 48 – 49v. akt rentowych tom V) W odwołaniu E. M. zaskarżył wskazaną decyzję w całości zarzucając rozstrzygnięciu: - oparcie decyzji na niepełnym materiale dowodowym i zupełne zignorowanie złożonych dowodów w sprawie o sygn. akt VII U 1513/14, w postaci dokumentów potwierdzających wysokość zarobków uzyskanych w innym okresie niż dotychczas przyjętym do obliczenia podstawy wymiaru za lata 1980 – 1989, świadectwa pracy sporządzonego przez Przedsiębiorstwo (...), potwierdzającego okres zatrudnienia od dnia 1 stycznia 1966 roku do 1990 roku, prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 9 grudnia 2008 roku w którym w pkt I zmieniono decyzję organu rentowego w ten sposób, że do ustalenia wysokości emerytury skarżącego uwzględniono okres zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 3 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1965 roku, co w konsekwencji doprowadziło do bezpodstawnego obniżenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury i przyjęcie w zaskarżonej decyzji wskaźnika w wysokości 104,70 %, mimo iż faktycznie wskaźnik ten był znacznie wyższy; - lakoniczne uzasadnienie zaskarżonej decyzji, które nie wskazuje dlaczego do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 5 lat kalendarzowych od 1984 roku do 1988 roku, a nie z innego pięcioletniego okresu lub z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia od dnia 3 października 1963 roku do dnia 30 listopada 1997 roku albo z kolejnych 10 lat w okresie 1963 – 1997 i brak wskazania których z tych okresów jest dla skarżącego najkorzystniejszy; - wykazania w zaskarżonej decyzji, że za okres od dnia 3 października 1963 roku do dnia 30 listopada 1997 roku przyjęto wynagrodzenie minimalne, mimo, że ze złożonych w Sądzie Okręgowym w Lublinie dokumentów, które nie budzą żadnych wątpliwości co do ich zgodności z rzeczywistymi zarobkami skarżącego, wynika, że uzyskiwane wynagrodzenie za lata 1980 – 1989 było znacznie wyższe niż wynagrodzenie minimalne.

Legislator headnote

AI generated

VII U 2147/15 · Sąd powszechny: Tym samym zasadność zarzutu odwołania w tym zakresie nie została potwierdzona. Natomiast prawidłowość zastosowanych przez Zakład reguł określonych w postanowieniach art. 15 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 roku, poz. 748) – zwaną dalej ustawą emerytalną, nie budziła wątpliwości Sądu. Odnosząc się do zarzutu nieuwzględnienia dowodu w postaci świadectwa pracy sporządzonego przez Przedsiębiorstwo (...), potwierdzającego okres zatrudnienia od dnia 1 stycznia 1966 roku do dnia 31 października 1990 roku, należy wskazać, że jest on zupełnie bezzasadny.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VII U 2147/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 czerwca 2016 roku. Sąd Okręgowy w Lublinie VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: Sędzia S.O. Lucyna Stąsik-Żmudziak Protokolant: st. sekretarz sąd. Małgorzata Gruza po rozpoznaniu w dniu 9 czerwca 2016 roku w Lublinie sprawy E. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w L. o wysokość emerytury na skutek odwołania E. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. z dnia 17 listopada 2015 roku znak (...) oddala odwołanie. Sygn. akt VII U 2147/15

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 17 listopada 2015 roku, znak: (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2015 roku, poz. 748 ze zm.), wykonując postanowienie sądu z dnia 30 września 2015 roku przeliczył E. M. emeryturę. Do ustalenia podstawy wymiaru świadczenia organ rentowy przyjął podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 5 lat kalendarzowych od 1984 roku do 1988 roku oraz wskaźnik wysokości podstawy wymiaru z poprzedniej decyzji w wysokości 104, 70 %. (decyzja – k. 48 – 49v. akt rentowych tom V) W odwołaniu E. M. zaskarżył wskazaną decyzję w całości zarzucając rozstrzygnięciu: - oparcie decyzji na niepełnym materiale dowodowym i zupełne zignorowanie złożonych dowodów w sprawie o sygn. akt VII U 1513/14, w postaci dokumentów potwierdzających wysokość zarobków uzyskanych w innym okresie niż dotychczas przyjętym do obliczenia podstawy wymiaru za lata 1980 – 1989, świadectwa pracy sporządzonego przez Przedsiębiorstwo (...), potwierdzającego okres zatrudnienia od dnia 1 stycznia 1966 roku do 1990 roku, prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 9 grudnia 2008 roku w którym w pkt I zmieniono decyzję organu rentowego w ten sposób, że do ustalenia wysokości emerytury skarżącego uwzględniono okres zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 3 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1965 roku, co w konsekwencji doprowadziło do bezpodstawnego obniżenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury i przyjęcie w zaskarżonej decyzji wskaźnika w wysokości 104,70 %, mimo iż faktycznie wskaźnik ten był znacznie wyższy; - lakoniczne uzasadnienie zaskarżonej decyzji, które nie wskazuje dlaczego do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne z 5 lat kalendarzowych od 1984 roku do 1988 roku, a nie z innego pięcioletniego okresu lub z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia od dnia 3 października 1963 roku do dnia 30 listopada 1997 roku albo z kolejnych 10 lat w okresie 1963 – 1997 i brak wskazania których z tych okresów jest dla skarżącego najkorzystniejszy; - wykazania w zaskarżonej decyzji, że za okres od dnia 3 października 1963 roku do dnia 30 listopada 1997 roku przyjęto wynagrodzenie minimalne, mimo, że ze złożonych w Sądzie Okręgowym w Lublinie dokumentów, które nie budzą żadnych wątpliwości co do ich zgodności z rzeczywistymi zarobkami skarżącego, wynika, że uzyskiwane wynagrodzenie za lata 1980 – 1989 było znacznie wyższe niż wynagrodzenie minimalne.

Mając na uwadze podniesione zarzuty skarżący wnosił o skorygowanie na jego korzyść wszystkich wskaźników przyjętych do przeliczenia świadczenia. W uzasadnieniu skarżący odwołał się do żądania przeliczenia podstawy wymiaru emerytury przy uwzględnieniu wynagrodzeń z kart wynagrodzeń za lata 1980 – 1989. (odwołanie – k. 2 – 4 akt sądowych) W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wnosił o jego oddalenie podnosząc argumenty, które legły u podstaw zaskarżonej decyzji. (odpowiedź na odwołanie – k. 20 – 20v. a.s.) Na posiedzeniu w dniu 9 czerwca 2016 roku ubezpieczony wyjaśnił, że w okresach w których organ rentowy przyjął dla potrzeb ustalenia podstawy wymiaru składki wynagrodzenia minimalne osiągał faktycznie wynagrodzenie wyższe. (protokół – k. 34 a.s.) Sąd Okręgowy ustalił, co następuje:

Wyrokiem z dnia 1 grudnia 2006 roku Sąd Okręgowy w Lublinie, wydanym w sprawie o sygn. akt VIII U 2127/06, ustalił E. M. prawo do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach w Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 1 stycznia 1966 roku do dnia 31 października 1990 roku, poczynając od dnia (...)Wykonując wyrok sądu organ rentowy decyzją z dnia 5 marca 2007 roku przyznał ubezpieczonemu prawo do emerytury od dnia (...) do ustalenia wysokości świadczenia przyjmując podstawę wymiary uprzednio pobieranej renty, w tym wskaźnik wysokości podstawy wymiaru w wysokości 104,70 %, przyjęty z lat 1984 – 1988 (1984 rok w wysokości 88.38 %, 1985 rok w wysokości 110.30 %, 1986 rok w wysokości 114,59 %, 1987 rok w wysokości 110.36 %, 1988 rok w wysokości 99.89 %), przy uwzględnieniu treści zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu, sporządzonego przez Urząd Wojewódzki w L. z dnia 3 lutego 1994 roku, w którym wykazano wynagrodzenie ubezpieczonego z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w L. za okres od dnia 1 stycznia 1984 roku do dnia 31 grudnia 1988 roku.

Za 1984 rok w wysokości 178.575 złotych, za 1985 rok w wysokości 264.785 złotych, za 1986 rok w wysokości 331.316 złotych, za 1987 rok w wysokości 386.498 złotych oraz za 1988 rok w wysokości 636.411 złotych. Do ustalenia wysokości emerytury Zakład uwzględnił również 25 lat i 7 miesięcy okresów składkowych oraz 6 miesięcy okresów nieskładkowych. Wyrokiem z dnia 9 grudnia 2008 roku Sąd Okręgowy w Lublinie, wydanym w sprawie o sygn. akt VIII U 1590/07, w pkt I zmienił zaskarżoną decyzję z dnia 5 marca 2007 roku w ten sposób, że do ustalenia wysokości emerytury E. M. uwzględnił okres zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 3 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1965 roku, jako okresu składkowego.

Poza zainteresowaniem Sądu pozostawała okoliczność wysokości wynagrodzenia osiąganego przez skarżącego w ustalonym okresie podlegającym zaliczeniu do wysokości świadczenia emerytalnego. Wykonując wskazany wyrok organ rentowy decyzją z dnia 29 stycznia 2009 roku uwzględnił ustalony do zaliczenia przez Sąd okres zatrudnienia, co skutkowało ustaleniem przez Zakład wymiaru okresów składkowych na poziomie 27 lat i 10 miesięcy. Wymiar okresów nieskładkowych poprzednio ustalony pozostał bez zmian na poziomie 6 miesięcy. Decyzją z dnia 26 maja 2014 roku organ rentowy odmówił ubezpieczonemu prawa do emerytury.

Od wskazanej decyzji E. M. odwołał się. W toku rozpoznania odwołania w sprawie o sygn. akt VII U 1513/14 skarżący złożył do akt sprawy karty wynagrodzeń sporządzone z okresu zatrudnienia skarżącego w Przedsiębiorstwie (...) w L. od 1980 roku do 1990 roku. Potwierdzają one wynagrodzenie za prace skarżącego za 1980 rok w wysokości 72.515 złotych, za 1981 rok w wysokości 101.216 złotych, za 1982 rok w wysokości 108.763 złotych, za 1983 rok wysokości 144.243 złotych, za 1984 rok wynika suma wynagrodzeń w wysokości 178.575 złotych, za 1985 rok w wysokości 238.085 złotych, za 1986 rok w wysokości 331.316 złotych, za 1987 rok w wysokości 386.498 złotych oraz za 1988 rok w wysokości 636.411 złotych, za 1989 rok w wysokości 374.129 złotych oraz za 1990 rok w wysokości 1203089 złotych.

Powołując się na treść kart wynagrodzeń skarżący zgłosił żądanie zobowiązania organu rentowego do przeliczenia świadczenia emerytalnego z uwzględnieniem wynagrodzeń z tych kart wynikających. Rozpoznający odwołanie Sąd Okręgowy w Lublinie postanowieniem z dnia 30 września 2015 roku w pkt I umorzył postępowanie w związku z cofnięciem odwołania, a w pkt II wniosek o przeliczenie emerytury z uwzględnieniem faktycznego wynagrodzenia uzyskanego w Przedsiębiorstwie (...) w L. przekazał do rozpoznania Zakładowi. W ramach rozpoznania przekazanego postanowieniem z dnia 30 września 2015 roku żądania organ rentowy przeliczył podstawę wymiaru świadczenia emerytalnego uwzględniając wynagrodzenie z kart wynagrodzeń z okresu od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 grudnia 1983 roku i od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 października 1990 roku.

Natomiast do wysokości świadczenia, z okresu od dnia 1 stycznia 1984 roku do dnia 31 grudnia 1988 roku, Zakład jak dotychczas przyjął wynagrodzenia wykazane w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 3 lutego 1994 roku. Zakład ponownie przyjął jako najkorzystniejszy wskaźnik wysokości podstawy wymiaru w wysokości 104,70 %, przyjęty z 5 lat kalendarzowych, tj. od 1984 roku do 1988 roku. Wysokość świadczenia emerytalnego po waloryzacji z dnia 1 marca 2015 roku wynosi 1.395,97 złotych, a po uwzględnieniu zwiększenia z tytułu opłacania składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników w wysokości 16,71 złotych, 1.412,68 złotych.

Wskaźniki wysokości podstawy wymiaru świadczenia w całym okresie ubezpieczenia wynoszą, przy uwzględnieniu osiąganych i przyjętych przez Zakład wynagrodzeń, w 1963 roku 10,64 %, w 1964 roku 41,30 %, w 1965 roku 40,17 %, w 1966 roku 40,93 %, 1967 roku 42,136 %, w 1968 roku 40,36 %, w 1969 roku 39,10 %, w 1970 roku 38,59 %, w 1971 roku 42,41 %, w 1972 roku 39,86 %, w 1973 roku 35,74 %, w 1974 roku 34,01 %, w 1975 roku 30,67 %, w 1976 roku 28,03 %, w 1977 roku 29,01 %, w 1978 roku 31,38 %, w 1979 roku 32,54 %, 1980 roku 100,05 %, w 1981 roku 109,70 %, w 1982 roku 77,93 %, w 1983 roku 83,04 %, w 1984 roku 88,38 %, w 1985 roku 110,30 %, w 1986 roku 114,59 %, w 1987 roku 110,36 %, w 1988 roku 99,89 %, w 1989 roku 15,08 %, w 1990 roku 9,74 %, w 1991 roku 34,59 %, w 1992 roku 26,45 %, w 1993 roku 9,39 %, w 1997 roku 19,99 %, w 2001 roku 18,43 % oraz w 2002 roku 13,81 %.

Do ustalenia podstawy wymiaru składek Zakład przyjął za okres od dnia 1 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1979 roku kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników w wysokości uwzględniające obowiązujące w poszczególnych latach wskazanego okresu stawki takiego wynagrodzenia. W aktach organu rentowego brak jest dokumentacji potwierdzającej wysokość osiąganego wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia skarżącego w okresie od dnia 1 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1979 roku. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia, tj. z lat od 1964 roku do 1973 roku oraz od 1980 roku do 1988 roku i 1991 roku, wynosi 66,47 %.

Natomiast wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia z 10 lat kalendarzowych poprzedzających rok w którym zgłoszono wniosek o przeliczenie świadczenia, tj. od 1997 oku do 2006 roku, wyniósł 5,22 %. Wysokość emerytury, przy uwzględnieniu wysokości wynagrodzeń skarżącego określonych w kartach wynagrodzeń z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w L. oraz przy uwzględnieniu najkorzystniejszych rocznych wskaźników wysokości podstawy wymiaru z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia o wartości 66,47 %, wynosi 904,91 złotych. (zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu – k. 4 a.r. tom I; wyroki i uzasadnienia – k. 16 – 21, 67 - 74 a.r. tom III; decyzje – k. 55, 79 a.r. tom III; decyzje – k. 8, 48 a.r. tom V; odwołanie – k. 21 a.r. tom V; pismo procesowe – k. 33 a.r. tom V; postanowienie – k. 38 a.r. tom V; kopie kart wynagrodzeń – k. 27 – 32v., 41 – 46v. a.r. tom V; kopie kart wynagrodzeń - k. 6 – 9v., 12 – 19v. a.s.; pismo Zakładu – k. 25 a.s.) Stan faktyczny Sąd Okręgowy ustalił w oparciu o powołane dowody z dokumentów, których autentyczność nie była kwestionowana przez strony.

Ich forma oraz treść nie wzbudziła ponadto wątpliwości co do ich autentyczności z urzędu, wobec czego zostały one uznane za wiarygodne w całości i jako takie stanowiły pełnowartościowe źródło informacji o okolicznościach faktycznych w sprawie, dotyczących wysokości należnego wynagrodzenia ubezpieczonego w okresie od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 października 1990 roku z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w L. oraz w pozostałych okresach ubezpieczenia, stanowiących podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.

W szczególności dotyczy do kart wynagrodzeń z okresu od 1980 roku do 1990 roku oraz zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 3 lutego 1994 roku. Sąd Okręgowy nie znalazł podstaw do uwzględnienia wniosku dowodowego pełnomocnika skarżącego o dopuszczenie dowodu z opinii biegłego z zakresu rachunkowości na okoliczność sprawdzenia wyliczeń wysokości emerytury ubezpieczonego, na uzasadnienie którego pełnomocnik podniósł występowanie niezgodności w wysokości wynagrodzeń określonych w kartach wynagrodzeń a w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu w latach 1984 – 1985, przyjętych przez Zakład do ustalenia wysokości świadczenia skarżącego.

Tymczasem dla weryfikacji wyliczeń wysokości świadczenia emerytalnego dokonanej przez organ rentowy w odniesieniu do okresu od dnia 1 stycznia 1984 roku do dnia 31 grudnia 1988 roku w oparciu o kwoty wynagrodzeń wykazanych co do tego okresu w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 3 lutego 1994 roku przy uwzględnieniu wysokości wynagrodzeń z tego okresu określonych w kartach wynagrodzeń wystraczające w ocenie Sądu było zsumowanie kwot wynagrodzeń określonych w kartach wynagrodzeń z poszczególnych lat wskazanego okresu i porównanie tych ustalonych sum wynagrodzeń z wartościami wynagrodzeń przyjętymi przez organ rentowy.

Dla przeprowadzenia wskazanego działania rachunkowego zdaniem Sądu nie jest niezbędna wiedza specjalna, posiadana jedynie przez biegłego. Wskazane działanie rachunkowe w ramach postępowania dowodowego zostało przez Sąd wykonane. Przyjęte przez Sąd orzekający stanowisko jest konsekwencją roli jaką spełnia opinia biegłego w procesie, a która nie może być źródłem materiału faktycznego w sprawie. Rolą biegłego nie jest bowiem dokonywanie samodzielnych ustaleń faktycznych istotnych dla zastosowania określonej normy prawnej. To strony winny wykazać fakty, z których wywodzą skutki prawne.

Zadaniem biegłego jest jedynie naświetlenie wyjaśnionych okoliczności z punktu widzenia wiadomości specjalnych, przy uwzględnieniu zebranego w toku procesu i udostępnionemu mu materiału sprawy. (wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 12 grudnia 2013 roku, sygn. I ACa 704/13; wyrok Sądu Apelacyjnego w Katowicach z dnia 18 października 2013 roku, sygn. I ACa 663/13)

Sąd Okręgowy zważył, co następuje:

Odwołanie E. M. nie jest zasadne i nie zasługuje na uwzględnienie. Do okoliczności spornej w rozpoznawanej sprawie, biorąc pod uwagę treść zaskarżonej decyzji oraz treść zarzutów odwołania, należy ocena zasadności przyjętej przez organ rentowy podstawy faktycznej ustalenia wysokości świadczenia rentowego w ramach rozpoznania wniosku o przeliczenie świadczenia z uwzględnieniem wynagrodzeń z kart wynagrodzeń, złożonych przez skarżącego w toku postępowania zakończonego postanowieniem z dnia 30 września 2015 roku. W ramach podniesionych zarzutów skarżący wskazał, że zaskarżone rozstrzygnięcie oparte zostało na niepełnym materiale dowodowym, zupełne ignorującym w zakresie ustalenia wysokości świadczenia złożone w sprawie o sygn. akt VII U 1513/14 dowody w postaci dokumentów potwierdzających wysokość zarobków uzyskanych w innym okresie niż dotychczas przyjętym do obliczenia podstawy wymiaru za lata 1980 – 1989, tj. kart wynagrodzeń.

Tymczasem z poczynionych ustaleń wynika w sposób jednoznaczny, że Zakład w zaskarżonej decyzji przeliczył podstawę wymiaru świadczenia emerytalnego, uwzględniając wynagrodzenie z kart wynagrodzeń z okresu od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 grudnia 1983 roku i od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 października 1990 roku. Natomiast do wysokości świadczenia, co do okresu od dnia 1 stycznia 1984 roku do dnia 31 grudnia 1988 roku, Zakład, jak dotychczas, przyjął wynagrodzenia wykazane w zaświadczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z dnia 3 lutego 1994 roku.

Przyjęty przez organ rentowy zakres ustaleń co do określenia wysokości świadczenia w oparciu o wskazane dokumenty w żaden sposób nie narusza uprawnień skarżącego. Jak bowiem ustalono zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu, sporządzone przez Urząd Wojewódzki w L., wykazano wynagrodzenie ubezpieczonego z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w L. za okres od dnia 1 stycznia 1984 roku do dnia 31 grudnia 1988 roku, za 1984 rok w wysokości 178.575 złotych, za 1985 rok w wysokości 264.785 złotych, za 1986 rok w wysokości 331.316 złotych, za 1987 rok w wysokości 386.498 złotych oraz za 1988 rok w wysokości 636.411 złotych.

Natomiast z kart wynagrodzeń za wskazany okres wykazano wynagrodzenie za 1984 rok sumę wynagrodzeń w wysokości 178.575 złotych, za 1985 rok w wysokości 238.085 złotych, za 1986 rok w wysokości 331.316 złotych, za 1987 rok w wysokości 386.498 złotych oraz za 1988 rok w wysokości 636.411 złotych. Poczynione ustalenie w sposób nie budzący wątpliwości wskazując, że oba źródła informacji w zakresie wysokości wynagrodzenia określając wynagrodzenie na tożsamym poziomie w odniesieniu do 1984, 1986, 1987 i 1988 roku. Natomiast w odniesieniu do 1985 roku przyjęte przez organ rentowy wynagrodzenie w oparciu o treść zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu jest wyższe niż wynikające z karty wynagrodzeń za ten rok.

Tym samym zasadność zarzutu odwołania w tym zakresie nie została potwierdzona. Natomiast prawidłowość zastosowanych przez Zakład reguł określonych w postanowieniach art. 15 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 roku, poz. 748) – zwaną dalej ustawą emerytalną, nie budziła wątpliwości Sądu. Odnosząc się do zarzutu nieuwzględnienia dowodu w postaci świadectwa pracy sporządzonego przez Przedsiębiorstwo (...), potwierdzającego okres zatrudnienia od dnia 1 stycznia 1966 roku do dnia 31 października 1990 roku, należy wskazać, że jest on zupełnie bezzasadny.

Jak wynika bowiem z poczynionych ustaleń, Zakład uwzględnił przy ustaleniu wysokość świadczenia okres zatrudnienia we wskazanym podmiocie i okresie już w decyzji z dnia 5 marca 2007 roku, wydanej w wykonaniu wyroku z dnia 1 grudnia 2006 roku Sąd Okręgowy w Lublinie, ustalającego E. M. prawo do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach w Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 1 stycznia 1966 roku do dnia 31 października 1990 roku. Wskazany okres zatrudnienia skarżącego mieścił się ramach uwzględnionych przez Zakład do ustalenia wysokości emerytury 25 lat i 7 miesięcy okresów składkowych oraz 6 miesięcy okresów nieskładkowych.

Powyższa ocena dotyczy to również zarzutu nieuwzględnienia prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w Lublinie z dnia 9 grudnia 2008 roku w którym w pkt I zmieniono decyzję organu rentowego w ten sposób, że do ustalenia wysokości emerytury skarżącego uwzględniono okres zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie (...) w L. od dnia 3 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1965 roku. Jak bowiem ustalono Zakład wykonując wskazany wyrok decyzją z dnia 29 stycznia 2009 roku uwzględnił ustalony do zaliczenia przez Sąd okres zatrudnienia, co skutkowało ustaleniem przez organ rentowy wymiaru okresów składkowych na poziomie 27 lat i 10 miesięcy, tj. jego zwiększeniem właśnie o wskazany okres zatrudnienia w porównaniu do poprzednio ustalonego wymiaru takich okresów.

Z tych względów nie doszło do zarzucanego bezpodstawnego obniżenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru emerytury i przyjęcia w zaskarżonej decyzji wskaźnika w wysokości 104,70 %, mimo, iż w ocenie skarżącego faktycznie wskaźnik ten był znacznie wyższy, czego ubezpieczony w żadnej mierze nie wykazał. Odnosząc się do zarzutu lakoniczności uzasadnienia co do okoliczności podniesionych w odwołaniu należy wskazać, że co do zasady ubezpieczony w tak zawężonym kontekście ma rację. Jednakże pozostaje to bez znaczenia dla oceny zasadności odwołania z uwagi na poczynione w toku postępowania przed Sądem ustalenia, które w sposób jednoznaczny odpowiadają na pytania stawiane przez skarżącego.

Poczynione ustalenia potwierdziły bowiem w sposób nie budzący wątpliwości zasadność przyjętej przez organ rentowy do ustalenia wysokości świadczenia podstawy wymiaru uprzednio pobieranej renty, w tym wskaźnika wysokości podstawy wymiaru w wysokości 104,70 %, przyjęty z lat 1984 – 1988 (1984 rok w wysokości 88.38 %, 1985 rok w wysokości 110.30 %, 1986 rok w wysokości 114,59 %, 1987 rok w wysokości 110.36 %, 1988 rok w wysokości 99.89 %). Wskazany wariant okazał się najkorzystniejszy bowiem inne przewidziane w przepisie art. 15 ustawy emerytalnej konfiguracje dawały następujące wartości.

I tak wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia, tj. z lat od 1964 roku do 1973 roku oraz od 1980 roku do 1988 roku i 1991 roku, wynosi 66,47 %. Natomiast wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia z 10 lat kalendarzowych poprzedzających rok w którym zgłoszono wniosek o przeliczenie świadczenia, tj. od 1997 oku do 2006 roku, wyniósł 5,22 %. Oparcie ustalenia wysokości emerytury na proponowanych przez skarżącego wynagrodzeniach określonych w kartach wynagrodzeń z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w L. oraz przy uwzględnieniu najkorzystniejszych rocznych wskaźników wysokości podstawy wymiaru z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia o wartości 66,47 %, skutkowałby ustaleniem świadczenia na poziomie 904,91 złotych.

Jest to rozwiązanie mniej korzystne w porównaniu z wynikiem będącym rezultatem przyjętego przez organ rentowy wyliczenia, polegającego na przyjęciu jako najkorzystniejszego wskaźnika wysokości podstawy wymiaru w wysokości 104,70 %, przyjęty z 5 lat kalendarzowych, tj. od 1984 roku do 1988 roku. Wysokość świadczenia emerytalnego po waloryzacji z dnia 1 marca 2015 roku wynosiła 1.395,97 złotych, a po uwzględnieniu zwiększenia z tytułu opłacania składek na Fundusz Ubezpieczenia Społecznego Rolników w wysokości 16,71 złotych, 1.412,68 złotych.

Zupełnie nieuzasadniony w ustalonym stanie faktyczny sprawy pozostawał ostatecznie zarzut wykazania w zaskarżonej decyzji za okres od dnia 3 października 1963 roku do dnia 30 listopada 1997 roku przyjęcia wynagrodzenia minimalnego. Jak bowiem ustalono do ustalenia podstawy wymiaru składek Zakład przyjął kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników w wysokości uwzględniające obowiązujące w poszczególnych latach stawki takiego wynagrodzenia jedynie za okres od dnia 1 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1979 roku. Odnosząc się natomiast do wyjaśnień skarżącego z posiedzenia z dnia 9 czerwca 2015 roku, co do tego, że we wskazanym okresie osiągał faktycznie wynagrodzenie wyższe niż minimalne należy wskazać, że w aktach organu rentowego na dzień wydania zaskarżonej decyzji brak było dokumentacji potwierdzającej wysokość osiąganego wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia skarżącego w okresie od dnia 1 października 1963 roku do dnia 31 grudnia 1979 roku.

Również w toku niniejszego postepowania skarżący nie wykazał okoliczności, które uzasadniałby zastosowanie innej niż przyjętej przez Zakład reguły. Z tych względów Sąd Okręgowy odwołanie oddalił i na mocy wyżej wskazanych przepisów oraz art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł jak w sentencji.