Legislator Case Law & Legislation
VI U 1403/15 AI generated

VI U 1403/15 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1403/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczony R. S. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 8 maja 2015 r. , którą orzeczono o okresach jego podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. W/w – ny nie zgodził się z wyłączeniem go z ubezpieczenia chorobowego w styczniu 2011r. , w okresie od sierpnia do września 2011 r. , w lutym i czerwcu 2012 r. , w okresie od września do października 2012 r., w lutym i w maju 2013 r., w okresie od lipca do listopada 2013 r. , w okresie od stycznia do marca 2014 r, w okresie od maja do czerwca 2014 r. oraz we wrześniu 2014 r.

Legislator headnote

AI generated

VI U 1403/15 · Sąd powszechny: Ubezpieczony R. S. prowadzi samodzielnie ( jednoosobowo ) działalność gospodarczą polegającą na skupie i sprzedaży żywca oraz świadczeniu usług transportowych. W ubiegłych latach jego obroty miesięczne wahały się wokół 20 000 zł , obecnie utrzymują się na poziomie około 5000 zł. Ubezpieczony miesięcznie opłaca składki na ubezpieczenie społeczne w wysokości przeciętnie 1100 zł. Za styczeń 2011r. , sierpień - wrzesień 2011 r. , luty, czerwiec 2012 r. , wrzesień - październik 2012 r., grudzień 2012 r., luty i maj 2013 r. , lipiec – listopad 2013 r. , styczeń – marzec 2014 r, maj – czerwiec 2014 r. oraz za wrzesień 2009 r. składki na ubezpieczenia społeczne zostały przez odwołującego się opłacone po terminie.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 1403/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 września 2015r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na rozprawie w składzie: Przewodniczący: SSO Maciej Flinik Protokolant: st. sekr. sądowy Agnieszka Kozłowska po rozpoznaniu w dniu 14 września 2015r. w Bydgoszczy odwołania R. S. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 8 maja 2015 r. Nr (...) w sprawie R. S. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o wyłączenie z ubezpieczenia oddala odwołanie. Sygn. akt VI U 1403/15

UZASADNIENIE

Ubezpieczony R. S. wniósł odwołanie od decyzji (...) Oddział w B. z dnia 8 maja 2015 r. , którą orzeczono o okresach jego podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. W/w – ny nie zgodził się z wyłączeniem go z ubezpieczenia chorobowego w styczniu 2011r. , w okresie od sierpnia do września 2011 r. , w lutym i czerwcu 2012 r. , w okresie od września do października 2012 r., w lutym i w maju 2013 r., w okresie od lipca do listopada 2013 r. , w okresie od stycznia do marca 2014 r, w okresie od maja do czerwca 2014 r. oraz we wrześniu 2014 r.

W uzasadnieniu odwołujący się argumentował, iż z uwagi na profil prowadzonej przez niego działalności gospodarczej ( skup i sprzedaż żywca, usługi transportowe ) w spornych okresach opłacenie składek po terminie nastąpiło nie z jego winy, tylko z powodu opóźnień w zapłacie ze strony kontrahentów. W odpowiedzi na odwołanie pozwany wniósł o jego oddalenie wskazując, iż pismem z dnia 27 lutego 2015 r. odmówiono ubezpieczonemu wyrażenia zgody na opłacenie składek po terminie, albowiem organ rentowy nie znalazł szczególnych okoliczności niezależnych od ubezpieczonego - nie stanowi takowej okoliczności nieopłacenie składek z uwagi na brak gotówki spowodowany nieterminowymi wpłatami kontrahentów za wykonanie usługi.

Sąd Okręgowy ustalił i zważył co następuje :

Ubezpieczony R. S. prowadzi samodzielnie ( jednoosobowo ) działalność gospodarczą polegającą na skupie i sprzedaży żywca oraz świadczeniu usług transportowych. W ubiegłych latach jego obroty miesięczne wahały się wokół 20 000 zł , obecnie utrzymują się na poziomie około 5000 zł. Ubezpieczony miesięcznie opłaca składki na ubezpieczenie społeczne w wysokości przeciętnie 1100 zł. Za styczeń 2011r. , sierpień - wrzesień 2011 r. , luty, czerwiec 2012 r. , wrzesień - październik 2012 r., grudzień 2012 r., luty i maj 2013 r. , lipiec – listopad 2013 r. , styczeń – marzec 2014 r, maj – czerwiec 2014 r. oraz za wrzesień 2009 r. składki na ubezpieczenia społeczne zostały przez odwołującego się opłacone po terminie.

W lutym 2015 r. ubezpieczony stał się niezdolny do pracy . Odmówiono mu jednak prawa do zasiłku chorobowego z powodu wyłączenia go z ubezpieczenia chorobowego na skutek opóźnień w opłacaniu składek na ubezpieczenia społeczne. W tymże miesiącu w / w- ny wniósł o wyrażenie zgody na opłacanie składek w terminie. W uzasadnieniu wniosku wskazał, iż opóźnienia były spowodowane problemami finansowymi , które wynikały z nieterminowych wpłat kontrahentów ( za wykonane przez ubezpieczonego usługi ) co wiązało się z brakiem gotówki pozwalającej na terminowe regulowanie zobowiązań wobec poszczególnych funduszy ubezpieczeniowych.

Powyższy stan faktyczny sąd ustali częściowo na podstawie zeznań ubezpieczonego, które uznał w tym zakresie za miarodajne , w pozostałym zakresie w oparciu o dokumentację znajdującą się w aktach ZUS . Sąd nie dał wiary gołosłownym twierdzeniom w/ w- nego jakoby opóźnienia były wynikiem braku płynności finansowej stanowiącego rezultat nieterminowego realizowania zobowiązań przez kontrahentów ( nie zostały w jakikolwiek sposób potwierdzone ) . Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie . Ubezpieczony domagając się zmiany zaskarżonej decyzji ZUS , którą wyłączono go w poszczególnych okresach z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego w istocie zakwestionował również zasadność odmowy wyrażenia przez organ rentowy zgody na przywrócenie mu terminu do opłacenia składek.

Ubezpieczony nie negował bowiem faktu szeregu opóźnień w opłacaniu składek, jakie miały miejsce na przestrzeni szeregu lat ( lata 2011 – 2014 ). W tym kontekście należy wskazać, iż odmowa wyrażenia zgody na opłacenie składki ubezpieczeniowej po terminie podlega kontroli sądu (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 14 listopada 2007 r., II UK 65/07, LEX nr 863989. Organ rentowy został wyposażony w kompetencję wyrażenia zgody na opłacenie składki po terminie, czyli uznania, że mimo nieopłacenia składki w terminie ubezpieczenie nie ustało.

W ustawie nie zostały określone przesłanki "wyrażenia zgody" na opłacenie składki po terminie, co jednak nie oznacza przyznania Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych niczym nieskrępowanego uznania w uwzględnieniu lub nieuwzględnieniu wniosku o wyrażenie zgody. Przyznana kompetencja winna być wykonywana według sprawdzalnych, sprawiedliwych kryteriów. Zakład Ubezpieczeń Społecznych wyposażony w uprawnienie wyrażania zgody na opłacenie składki po terminie winien ujawnić jakimi przesłankami kierował się odmawiając jej, a jego decyzja podlega merytorycznej ocenie sądu, Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy należy stwierdzić, iż pozwany wskazał z jakich przyczyn nie uwzględnił wniosku odwołującego się o wyrażenie zgody na opłacenie składek po terminie.

Powodem były liczne opóźnienia w opłacaniu przezeń składek mające miejsce na przestrzeni kilku ostatnich lat. Jak wynika z dokumentacji ZUS opóźnienia takie zdarzały się odwołującemu wielokrotnie w przeszłości , dotyczyły często składek za kilka kolejnych miesięcy danego roku i miały wynikać ( jak twierdził sam zainteresowany w złożonym wniosku ) z braku środków finansowych z uwagi na brak płynności w zapłatach ze strony kontrahentów za świadczone na ich rzecz usługi. Abstrahując na razie od tego, iż ubezpieczony nie starał się w niniejszym postępowaniu choćby uprawdopodobnić problemów finansowych, na które się obecnie powołuje i zakładając, iż było tak jak podaje , o ile jednorazowe opóźnienie w opłaceniu składek z powodu nie otrzymania pieniędzy od kontrahenta można byłoby potraktować właśnie z uwagi na jego incydentalny charakter jako swoisty „wypadek przy pracy „ , o tyle nie może pozostać bez konsekwencji w sferze ubezpieczeń społecznych nagminna praktyka opłacania należności o charakterze publicznoprawnym z opóźnieniem .

Mając na uwadze częstotliwość oraz skalę opóźnień ( niekiedy dotyczyło to składek na ubezpieczenia za kilka kolejnych miesięcy ) należy wnioskować, iż odwołujący ( co jak się wydaje przyznał ) wielokrotnie w pełni świadomie - z uwagi na czasowy brak wystarczającej ilości środków finansowych - rezygnował z odprowadzenia składek i pożytkował posiadane środki na inne , jego zdaniem bardziej istotne cele. Tymczasem to nie do ubezpieczonego należało decydowanie o priorytetach w poszczególnych opłatach czy też ponoszonych wydatkach, obowiązek opłacania składek na ubezpieczenie społeczne przez osoby prowadzące działalność gospodarczą ma bowiem źródło ustawowe i bez znaczenia dla jego realizacji ( z wyjątkiem sytuacji zaprzestania czy zawieszenia działalności ) jest bieżąca kondycja finansowa podmiotu prowadzącego taką działalność .

To odwołujący ponosił i ponosi ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej i związane z tym zawsze potencjalne niebezpieczeństwo braku wystarczającej ilości środków na opłacenie czy też pokrycie wszystkich wydatków z tym związanych. Samowolna decyzja ubezpieczonego , iż w danym miesiącu czy w danych miesiącach składki na ubezpieczenie społeczne opłaci po terminie ( innymi słowy że pokryje inne należności tymczasowo kosztem należności ZUS ) nie może stanowić usprawiedliwionej podstawy uszczupleń ( choćby czasowych ) w zakresie przedmiotowej należności publicznoprawnych.

Odwołujący się znając realia prowadzonej działalności gospodarczej powinien był zabezpieczyć odpowiednie środki niezbędne na opłacenie składek i podatku. Jeżeli natomiast sam zdecydował o priorytetach w płatnościach ( nie mając żadnego zabezpieczenia ) to również ryzyko związane z konsekwencjami opóźnień musi obciążać jego samego . Niezależnie od powyższego jego twierdzenia o braku środków należy uznać za gołosłowne , nie przedstawił on bowiem jakiegokolwiek dowodu na czasowe ( przejściowe ) utraty płynności finansowej .

Nie ma również znaczenia brak świadomości konsekwencji takiego stanu rzeczy i przekonanie odwołującego, iż co najwyżej ( w efekcie uchybienia terminowi ) zapłaci odsetki od opłaconych z opóźnieniem składek. Wreszcie należy zauważyć, iż jego twierdzenia w odwołaniu, jakoby to księgowy zaniedbał poinformować go o skutkach uchybiania terminowi do opłacenia składek nijak się mają do jego zeznań złożonych na rozprawie z których wynika , iż to on sam dokonywał wpłat i nie korzystał w tym zakresie z obsługi biura rachunkowego.

I jedynie na koniec powyższych rozważań należy wskazać na stanowisko wyrażane w orzecznictwie, zgodnie z którym nawet jednodniowe opóźnienie nie jest uzasadnionym przypadkiem skutkującym wyrażenie zgody na opłacenie składki po terminie. Podobnie takim uzasadnionym przypadkiem nie jest długość prowadzonej działalności gospodarczej, rzadkość korzystania z zasiłków chorobowych, czy brak świadomości co do skutków jakie się, z tym wiążą ( patrz wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 22 stycznia 2013 r. w sprawie III AUa 889/12 ) .

W świetle powyższego odmowę pozwanego wyrażenia zgody na opłacenie przez ubezpieczonego składek po terminie, należy uznać za zasadną. Skutkiem jest jego wyłączenie z ubezpieczenia społecznego w okresach, w jakich składka została uiszczona z opóźnieniem . Stosownie bowiem do treści art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz chorobowe, o których mowa w ust. 1, ustają od pierwszego dnia miesiąca kalendarzowego, za który nie opłacono w terminie składki należnej na to ubezpieczenie - w przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących, duchownych oraz osób wymienionych w art. 7; w uzasadnionych przypadkach Zakład, na wniosek ubezpieczonego, może wyrazić zgodę na opłacenie składki po terminie, z zastrzeżeniem ust. 2a;

Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł jak w sentencji.