Legislator Case Law & Legislation
III AUa 983/15 AI generated

III AUa 983/15 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 983/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona I. G. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 26 września 2014r., odmawiającej jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu wskazała, iż stan jej zdrowia nie pozwala na pracę zawodową, co uzasadnia przyznanie jej prawa do renty. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania z uwagi na to, iż zarówno lekarz orzecznik ZUS, jak i komisja lekarska ZUS orzekli, iż ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy, co uzasadniało wydanie zaskarżonej decyzji, odmawiającej jej prawa do renty z tego tytułu.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 983/15 · Sąd powszechny: Powołując się na przepis art. 57 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz. U. z 2013r., poz. 1440 z późn. zm.), Sąd I instancji wskazał, iż ubezpieczona nie utraciła zdolności do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Sąd ten odwołał się przy tym do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12 stycznia 2010r. (I UK 204/09; LEX nr 577813), w którym wskazano, iż w sprawie o prawo do renty z ubezpieczenia społecznego, warunkująca powstanie tego prawa ocena niezdolności do pracy w zakresie wymagającym wiadomości specjalnych musi znaleźć oparcie w dowodzie z opinii biegłych posiadających odpowiednią wiedzę medyczną, adekwatną do rodzaju schorzeń ubezpieczonego.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając powyższe na względzie, na mocy art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
I UK 204/09
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 stycznia 2010 r.
III UK 30/09
(III UK 30/09; LEX nr 537018), gdy sprawa wymaga wiadomości specjalnych, to sąd nie może rozstrzygać wbrew opinii biegłych.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 983/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 marca 2016 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Jolanta Pietrzak Sędziowie SSO del. Anna Petri (spr.) SSA Tadeusz Szweda Protokolant Sebastian Adamczyk po rozpoznaniu w dniu 3 marca 2016 r. w Katowicach sprawy z odwołania I. G. (I. G. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy na skutek apelacji ubezpieczonej I. G. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 10 marca 2015 r. sygn. akt XI U 2543/14 oddala apelację. /-/SSO del. A. Petri /-/SSA J. Pietrzak /-/SSA T. Szweda Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 983/15

UZASADNIENIE

Ubezpieczona I. G. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. z dnia 26 września 2014r., odmawiającej jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. W uzasadnieniu wskazała, iż stan jej zdrowia nie pozwala na pracę zawodową, co uzasadnia przyznanie jej prawa do renty. Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania z uwagi na to, iż zarówno lekarz orzecznik ZUS, jak i komisja lekarska ZUS orzekli, iż ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy, co uzasadniało wydanie zaskarżonej decyzji, odmawiającej jej prawa do renty z tego tytułu.

Wyrokiem z dnia 10 marca 2015r. Sąd Okręgowy w Katowicach oddalił odwołanie. Sąd ustalił, że ubezpieczona urodziła się (...) Ma wykształcenie podstawowe. Pracowała dotychczas pięć lat jako magazynier oraz w latach 1992-2012 na stanowisku zmywacza pojazdów tramwajowych, kontrolera jakości produkcji - kontrolera bramowego, regulatora ruchu i pracownika gospodarczego. Dnia 1 sierpnia 2014r. złożyła wniosek o przyznanie jej prawa do renty. Orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS z dnia 27 sierpnia 2014r. nie uznano jej za niezdolną do pracy.

W wyniku rozpoznania jej sprzeciwu, komisja lekarska ZUS wydała w dniu 22 września 2014r. orzeczenie tej samej treści. W jego następstwie, organ rentowy wydał zaskarżoną decyzję. Dotąd ubezpieczona leczyła się neurologicznie i ortopedycznie, a także pozostawała pod kontrolą lekarską w związku z okresowymi nasileniami nadciśnienia tętniczego. Na podstawie opinii biegłych specjalistów z zakresu neurologii dr n. med. E. M. i z zakresu ortopedii i traumatologii - dr n. med. K. W. oraz biegłej sądowej z zakresu chorób wewnętrznych dr n. med. A.

C., Sąd Okręgowy ustalił u ubezpieczonej zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa z okresowym zespołem bólowym - bez objawów korzeniowych, wielopoziomową dyskopatię lędźwiową bez istotnej manifestacji klinicznej, koślawość kolan (głównie prawego) - bez objawów klinicznych, charakterystycznych dla choroby zwyrodnieniowej oraz labilne nadciśnienie tętnicze i otyłość. Biegli wskazali na dobrą wydolność statyczną i dynamiczną szkieletu osiowego, umiarkowane ograniczenie ruchomości kręgosłupa, spowodowane częściowo otyłością oraz wydolny chód, bez cech patologii.

Nie stwierdzili zaników mięśniowych, objawów podrażnienia korzeni rdzeniowych, ani też zmian w obwodowym i ośrodkowym układzie nerwowym. Nadciśnienie jest prawidłowo leczone, nie daje istotnych powikłań klinicznych i nie ogranicza zdolności do zatrudnienia. W ocenie biegłych, ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy, ponieważ stwierdzone u niej zmiany chorobowe nie naruszają sprawności organizmu w stopniu uniemożliwiającym pracę zawodową, a zgłaszane dolegliwości mogą być leczone ambulatoryjnie. Organ orzekający wskazał, iż ubezpieczona zaakceptowała opinię biegłej z zakresu chorób wewnętrznych, a opinii biegłych neurologa i ortopedy zarzuciła, iż bóle jej kręgosłupa są na tyle dokuczliwe, że nie jest w stanie normalnie chodzić, ani pracować.

Nie podważyła przy tym wartości merytorycznej opinii biegłych. Sąd I instancji dał wiarę rzetelnym i spójnym opiniom biegłych sądowych lekarzy - specjalistów reprezentujących dziedziny medycyny, adekwatne do oceny wpływu rozpoznanych u ubezpieczonej schorzeń na jej zdolność do pracy. Znajdują one pełne odzwierciedlenie w zgromadzonej dokumentacji medycznej i wynikach przeprowadzonych badań, a ich wnioski nie nasuwają wątpliwości co do zgodności z faktycznym stanem rzeczy. Sąd Okręgowy uznał, że odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie.

Powołując się na przepis art. 57 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz. U. z 2013r., poz. 1440 z późn. zm.), Sąd I instancji wskazał, iż ubezpieczona nie utraciła zdolności do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Sąd ten odwołał się przy tym do wyroku Sądu Najwyższego z dnia 12 stycznia 2010r. (I UK 204/09; LEX nr 577813), w którym wskazano, iż w sprawie o prawo do renty z ubezpieczenia społecznego, warunkująca powstanie tego prawa ocena niezdolności do pracy w zakresie wymagającym wiadomości specjalnych musi znaleźć oparcie w dowodzie z opinii biegłych posiadających odpowiednią wiedzę medyczną, adekwatną do rodzaju schorzeń ubezpieczonego.

W świetle zebranego w sprawie materiału dowodowego, w tym wiarygodnych, kategorycznych i przekonująco uzasadnionych opinii biegłych z zakresu neurologii, ortopedii - traumatologii i chorób wewnętrznych, wątpliwości Sądu I instancji nie budził fakt, iż ubezpieczona nie jest osobą niezdolną do pracy w rozumieniu art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, albowiem nasilenie dolegliwości ze strony schorzeń, na które cierpi nie uzasadnia przyjęcia, iż w stopniu znacznym utraciła zdolność do wykonywania pracy zarobkowej zgodnie z posiadanym poziomem kwalifikacji.

Tym samym, organ rentowy prawidłowo odmówił przyznania jej prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Z tych przyczyn, na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c., Sąd I instancji oddalił jej odwołanie. Apelację od tego wyroku wniosła ubezpieczona. Ubezpieczona domagała się zmiany zaskarżonego wyroku i przyznania jej prawa do wnioskowanego świadczenia. Zarzuciła jego niezgodność ze stanem faktycznym. Podkreśliła, iż stale dokuczają jej bóle kręgosłupa i cierpi na zwyrodnienie kolana. Dolegliwości te utrudniają jej chodzenie i świadczenie pracy, co uzasadnia przyznanie jej prawa do renty.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja nie zasługuje na uwzględnienie. Sąd odwoławczy uznaje za własne ustalenia poczynione przez Sąd I instancji i w pełni podziela dokonaną na ich podstawie ocenę prawną zasadności odwołania ubezpieczonej. Zgodnie z treścią prawidłowo powołanego przez Sąd Okręgowy art. 57 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz. U. z 2015r. poz. 748 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą emerytalną, renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: 1.jest niezdolny do pracy; 2.ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy; 3.niezdolność do pracy powstała w okresach ubezpieczenia, bądź w okresach opłacania składek na ubezpieczenie społeczne w wysokości określonej w przepisach o organizacji i finansowaniu ubezpieczeń społecznych albo nie później, niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Definicję niezdolności do pracy zawiera przepis art. 12 ust. 1 ustawy emerytalnej, który stanowi, iż niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu. Po myśli art. 12 ust. 2 tej ustawy, całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Z mocy art. 12 ust. 3 tej ustawy, częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.

Na zasadzie art. 13 ust. 1 ustawy, przy ocenie stopnia i przewidywanego okresu niezdolności do pracy oraz rokowania co do odzyskania zdolności do pracy uwzględnia się: 1.stopień naruszenia sprawności organizmu oraz możliwości przywrócenia niezbędnej sprawności w drodze leczenia i rehabilitacji; 2.możliwość wykonywania dotychczasowej pracy lub podjęcia innej pracy oraz celowość przekwalifikowania zawodowego, biorąc pod uwagę rodzaj i charakter dotychczas wykonywanej pracy, poziom wykształcenia, wiek i predyspozycje psychofizyczne.

Jak słusznie ustalił Sąd I instancji, na podstawie opinii biegłych sądowych - specjalistów z zakresu neurologii, ortopedii, traumatologii i chorób wewnętrznych, ubezpieczona nie jest niezdolna do pracy w rozumieniu art. 12 ustawy emerytalnej, albowiem nasilenie dolegliwości ze strony schorzeń, na jakie cierpi, nie uzasadnia przyjęcia, że w znacznym stopniu utraciła zdolność do wykonywanej pracy zgodnie z posiadanym poziomem kwalifikacji. Zmiany chorobowe nie naruszają sprawności jej organizmu w stopniu uniemożliwiającym pracę zawodową, a zgłaszane dolegliwości mogą być leczone ambulatoryjnie.

Trafnie przy tym podkreślił Sąd I instancji, iż opinie biegłych zostały wydane w oparciu o badanie ubezpieczonej, kompletną dokumentację lekarską i akta sprawy, co wynika z ich treści. Są one fachowe i rzetelne, a zawarte w nich kategoryczne konkluzje sformułowane zostały jasno i wynikają logicznie z części opisowych opinii. Nie było zatem podstaw do kwestionowania przyjętych przez biegłych wniosków o braku niezdolności ubezpieczonej do pracy. Ustalenia Sądu Okręgowego, poczynione w oparciu o niebudzące wątpliwości opinie biegłych, zasługują na aprobatę.

W tym miejscu zauważyć należy, iż organ orzekający trafnie ocenił zastrzeżenia ubezpieczonej do opinii biegłych z zakresu neurologii i ortopedii uznając, iż nie zasługują one na uwzględnienie. Miały one charakter bardzo ogólnikowy i sprowadzały się wyłącznie do podnoszenia twierdzeń o jej niezdolności do pracy. Polegały na przyjęciu przez ubezpieczoną generalnego założenia o jej niezdolności do pracy. Nie odnosiły się przy tym w ogóle do konkretnych wyjaśnień biegłych i przyczyn, z powodu których nie uznano jej za niezdolną do pracy.

Jak jednocześnie wynika z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 3 września 2009r. (III UK 30/09; LEX nr 537018), gdy sprawa wymaga wiadomości specjalnych, to sąd nie może rozstrzygać wbrew opinii biegłych. Wydane w niniejszej sprawie opinie zawierają przekonujące uzasadnienie przyjętych wniosków, są kategoryczne, wzajemnie się uzupełniają i jako takie, stanowiły prawidłową podstawę rozstrzygnięcia Sądu I instancji. Jak słusznie wywiódł Sąd Okręgowy, ubezpieczona nie spełnia przesłanki przewidzianej w powołanym na wstępie art. 12 ust. 3 ustawy emerytalnej, warunkującej przyznanie jej renty z tytułu niezdolności do pracy.

Obecny stopień zaawansowania jej dolegliwości nie narusza sprawności organizmu w stopniu uniemożliwiającym wykonanie pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Wyklucza to możliwość przyznania jej renty z tego tytułu. Brak jakiegokolwiek dowodu pozwalającego na przyjęcie, że jest inaczej i uwzględnienie apelacji. Mając powyższe na względzie, na mocy art. 385 k.p.c. apelację ubezpieczonej, jako bezzasadną, należało oddalić. /-/SSO del. A. Petri /-/SSA J. Pietrzak /-/SSA T. Szweda Sędzia Przewodniczący Sędzia JR