Legislator Case Law & Legislation
III AUa 653/15 AI generated

III AUa 653/15 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 653/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 sierpnia 2014r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C., wykonując wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie z dnia 10 czerwca 2014r., przyznał Z. S. prawo do emerytury od dnia 1 stycznia 2013r. oraz podjął wypłatę tego świadczenia od dnia 1 lipca 2014r. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany, poprzez wypłatę przysługującej mu emerytury od dnia 1 stycznia 2013r. wraz z ustawowymi odsetkami Ponadto ubezpieczony zakwestionował wysokość zarobków za lata 1988-1989, przyjętych przez organ rentowy do obliczenia wysokości emerytury i pominięcie dodatku za pracę w szczególnych warunkach.

Legislator headnote

AI generated

art. 355 k.p.c, art. 469 k.p.c, art. 385 k.p.c; III AUa 653/15 · Sąd powszechny: Powołując treść art. 184 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r.o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, zwanej dalej ustawą emerytalną, w brzmieniu obowiązującym na dzień złożenia przez Z. S. wniosku o emeryturę, art. 32 ust. 1, 2 i 4 oraz przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze - § 2 ust. 1, §3, § 4 ust. 1, Sąd Okręgowy zwrócił uwagę, że ustawą z dnia 11 maja 2012r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.

Keywords

AI generated
art. 355 k.p.c art. 469 k.p.c art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 355 k.p.c
żądanie odwołującego dotyczące wysokości świadczenia, Sąd Okręgowy na podstawie art. 355 k.p.c.
art. 469 k.p.c
art. 385 k.p.c
Uwzględniając powyższe, Sąd Apelacyjny na mocy art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 653/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 9 lutego 2016 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Jolanta Ansion (spr.) Sędziowie SSO del. Maria Pierzycka - Pająk SSA Krystyna Merker Protokolant Sebastian Adamczyk po rozpoznaniu w dniu 9 lutego 2016 r. w Katowicach sprawy z odwołania Z. S. (Z. S. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. o wypłatę emerytury na skutek apelacji ubezpieczonego Z. S. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Częstochowie z dnia 21 stycznia 2015 r. sygn. akt IV U 1888/14 oddala apelację. /-/SSO del. M.Pierzycka-Pająk /-/SSA J.Ansion /-/SSA K.Merker Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 653/15

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 sierpnia 2014r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C., wykonując wyrok Sądu Okręgowego w Częstochowie z dnia 10 czerwca 2014r., przyznał Z. S. prawo do emerytury od dnia 1 stycznia 2013r. oraz podjął wypłatę tego świadczenia od dnia 1 lipca 2014r. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany, poprzez wypłatę przysługującej mu emerytury od dnia 1 stycznia 2013r. wraz z ustawowymi odsetkami Ponadto ubezpieczony zakwestionował wysokość zarobków za lata 1988-1989, przyjętych przez organ rentowy do obliczenia wysokości emerytury i pominięcie dodatku za pracę w szczególnych warunkach.

W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Decyzją z dnia 17 października 2014r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. przeliczył emeryturę Z. S. od dnia 1 lipca 2014r. Do ustalenia wysokości emerytury, zgodnie z art. 53 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych organ rentowy przyjął przeciętną podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu ubezpieczenia od 1980r. do 2011r., wskaźnik wysokości podstawy wymiaru ustalając na 90,81%.

Do ustalenia wysokości emerytury organ rentowy uwzględnił okresy składkowe w wymiarze 42 lat i 14 dni, tj. 504 miesiące oraz okresy nieskładkowe w wymiarze 5 miesięcy i 21 dni, tj. 5 miesięcy. Wysokość emerytury została ustalona na kwotę 2.196,68 zł. Do ustalenia wysokości emerytury, zgodnie z art. 26 ustawy emerytalnej, Zakład przyjął kwotę składki zaewidencjonowanej na koncie z uwzględnieniem waloryzacji, kwotę zwaloryzowanego kapitału początkowego oraz średnie dalsze trwanie życia, wysokość emerytury ustalając na kwotę 2.501,64 zł.

Do ustalenia wysokości emerytury, zgodnie z art. 183 ustawy emerytalnej, Zakład przyjął 35% emerytury obliczonej na podstawie art. 53 ustawy emerytalnej oraz 65% emerytury obliczonej na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej, ustalając jej wysokość na kwotę 2.438,45 zł. Mając na uwadze powyższe, organ rentowy wskazał, iż ubezpieczonemu będzie wypłacane świadczenie emerytalne obliczone w myśl przepisów art. 26 ustawy emerytalnej, jako świadczenie korzystniejsze od obliczonego na podstawie art. 183 ustawy emerytalnej. W odwołaniu od decyzji ubezpieczony domagał się jej zmiany, poprzez ponowne wybranie do obliczenia wysokości przysługującej mu emerytury 20 najkorzystniejszych lat z całego okresu zatrudnienia od 1 września 1969r. do 28 lipca 2014r., w tym lat 2012-2013, które są korzystniejsze od lat 2008-2009.

Dodatkowo odwołujący wniósł o ponowne przeliczenie jego kapitału początkowego wskazując, iż dotychczas był on przeliczany 3 razy i za każdym razem był inny. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie. Zarządzeniem Przewodniczącego z dnia 11 grudnia 2014r. sprawy z odwołań ubezpieczonego od powyższych decyzji zostały połączone do wspólnego rozpoznania i rozstrzygnięcia. Zaskarżonym wyrokiem z dnia 21 stycznia 2015r., sygn. akt IV U 1888/14, Sąd Okręgowy w Częstochowie oddalił odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. z dnia 8 sierpnia 2014r. w części dotyczącej roszczenia o wypłatę świadczenia emerytalnego za okres od dnia 1 stycznia 2013r. do dnia 30 czerwca 2014r. i umorzył postępowanie w pozostałej części.

Sąd I instancji ustalił, że Z. S. urodził się w dniu (...) W dniu 31 sierpnia 2012r. ubezpieczony złożył wniosek o przyznanie mu prawa do emerytury. W wyniku rozpoznania powyższego wniosku, decyzją z dnia 28 sierpnia 2012r., nr (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w C. odmówił przyznania wnioskodawcy prawa do żądanego świadczenia, ponieważ nie wykazał on wymaganego 15-letniego okresu pracy w warunkach szczególnych oraz nie rozwiązał stosunku pracy. Od powyższej decyzji odwołał się ubezpieczony, w następstwie czego, wyrokiem z dnia 10 czerwca 2014r., sygn. akt IV U 513/14, Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Częstochowie zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał odwołującemu prawo do emerytury od dnia 1 stycznia 2013r.

Powyższy wyrok uprawomocnił się w dniu 16 lipca 2014r., a jego odpis, wraz z aktami rentowymi, wpłynął do organu rentowego w dniu 24 lipca 2014r. W dniu 30 lipca 2014r. Z. S. złożył w organie rentowym świadectwo pracy z dnia 28 lipca 2014r., wystawione przez Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe (...) G. T. w C., potwierdzające, iż w okresie od 15 sierpnia 1999r. do 28 lipca 2014r. był on zatrudniony w tym Przedsiębiorstwie na stanowisku ślusarza. W związku z powyższym, w dniu 8 sierpnia 2014r. organ rentowy wydał pierwszą z zaskarżonych w niniejszej sprawie decyzji.

Zarządzeniem Przewodniczącego z dnia 2 października 2014r. organ rentowy został zobowiązany do wskazania, w terminie 14 dni, które składniki wynagrodzenia zastępczego ubezpieczonego za lata 1988-1989 zostały uwzględnione do podstawy wymiaru składek za te lata, a które zostały pominięte, z podaniem przyczyn tego pominięcia. Wykonując powyższe zarządzenie, organ rentowy w dniu 17 października 2014r. wydał drugą z zaskarżonych w niniejszej sprawie decyzji, którą zaspokoił żądanie odwołującego przeliczenia kapitału początkowego z lat 1988-1989.

Na rozprawie w dniu 21 stycznia 2015r. ubezpieczony cofnął odwołanie od decyzji ZUS z dnia 17 października 2014r., popierając odwołanie od decyzji z dnia 8 sierpnia 2014r. w zakresie żądania wypłaty świadczenia emerytalnego od dnia 1 stycznia 2013r. Sąd Okręgowy wskazał, że spór, po częściowym cofnięciu odwołania przez ubezpieczonego, dotyczy wyłącznie oceny prawnej, czy przyznanie przez organ rentowy odwołującemu prawa do emerytury od dnia 1 stycznia 2013r., z jednoczesnym podjęciem jej wypłaty dopiero od dnia 1 lipca 2014r., jest prawidłowe.

Powołując treść art. 184 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r.o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, zwanej dalej ustawą emerytalną, w brzmieniu obowiązującym na dzień złożenia przez Z. S. wniosku o emeryturę, art. 32 ust. 1, 2 i 4 oraz przepisy rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze - § 2 ust. 1, §3, § 4 ust. 1, Sąd Okręgowy zwrócił uwagę, że ustawą z dnia 11 maja 2012r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.

U. z 2012r. poz. 637), z cytowanego art. 184 ust. 2 ustawy emerytalnej usunięto wymóg uprzedniego rozwiązania stosunku pracy przez osobę ubiegającą się o prawo do tzw. „wcześniejszej emerytury” z tytułu wykonywania pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze. Powyższa ustawa weszła w życie z dniem 1 stycznia 2013r. Sąd I instancji wskazał, że na dzień złożenia wniosku o emeryturę (21 sierpnia 2012r.) ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu w Przedsiębiorstwie Produkcyjno-Handlowym (...) G. T. w C. - stosunek pracy łączący go z tym Przedsiębiorstwem od dnia 15 sierpnia 1999r. ustał dopiero z dniem 28 lipca 2014r.

W konsekwencji powyższego, wszystkie przewidziane przywołanymi powyżej przepisami przesłanki nabycia prawa do wcześniejszej emerytury ubezpieczony spełnił dopiero z dniem 1 stycznia 2013r. - kiedy to dla nabycia prawa do emerytury nie było już konieczne rozwiązanie stosunku pracy z dotychczasowym pracodawcą. Nadto, w myśl art. 103 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011r., prawo do emerytur i rent ulega zawieszeniu lub świadczenia te ulegają zmniejszeniu na zasadach określonych w art. 103a-106.

W myśl z kolei postanowień art. 103a ustawy, prawo do emerytury ulega zawieszeniu, bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego. Sąd Okręgowy ustalił, że na dzień nabycia prawa do emerytury (1 stycznia 2013r.) Z. S. kontynuował zatrudnienie u pracodawcy, na rzecz którego wykonywał pracę bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury ( Przedsiębiorstwo (...)).

Tym samym, w myśl postanowień cytowanego powyżej art. 103a ustawy emerytalnej, jego prawo do emerytury podlegało z urzędu zawieszeniu, do czasu rozwiązania tegoż stosunku pracy, co nastąpiło w dniu 28 lipca 2014r. W ocenie Sądu, błędny jest pogląd skarżącego, iż o jego uprawnieniu do otrzymywania emerytury (wypłaty na jego rzecz świadczenia) od dnia 1 stycznia 2013r., świadczy treść art. 129 § 1 ustawy emerytalnej, zgodnie z którym świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak, niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust.

2. Powyższy przepis w żaden bowiem sposób nie rzutuje na samo powstanie, czy zawieszenie prawa do świadczeń określonych w ustawie, a jedynie reguluje moment, w którym najwcześniej może zostać podjęta wypłata tych świadczeń. Powyższe związane jest z tym, iż zgodnie z generalną zasadą wyrażoną w art. 100 ust. 1 ustawy emerytalnej, prawo do świadczeń określonych w ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa. Nabycie prawa do świadczenia następuje bowiem ex lege i co do zasady nie jest uzależnione ani od złożenia przez ubezpieczonego stosownego wniosku, ani też od ustalenia (potwierdzenia) tego prawa decyzją organu rentowego, która ma jedynie charakter deklaratoryjny.

Przewidziany w art. 116 ust. 1 ustawy emerytalnej wniosek o świadczenie nie jest elementem prawa do emerytury (te określają poszczególne przepisy ustawy emerytalnej), lecz stanowi jedynie żądanie realizacji świadczenia nabytego z mocy prawa. Innymi słowy, przepis art. 129 § 1 ustawy emerytalnej stanowi kiedy najwcześniej istniejące już prawo ubezpieczonego do emerytury może zostać zrealizowane w formie wypłaty świadczenia. Natomiast o samym powstaniu tego prawa oraz ewentualnie jego okresowym zawieszeniu, stanowią odrębne przepisy ustawy emerytalnej, w tym art. 103a.

Skoro zatem w okresie od 1 stycznia 2013r. do 28 lipca 2014r. prawo Z. S. do emerytury podlegało zawieszeniu, to automatycznie nie mogło być ono w tym czasie realizowane na podstawie art. 129 ust. 1 ustawy emerytalnej, poprzez wypłatę świadczenia. Wobec powyższego, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. oraz przepisów powołanych w treści uzasadnienia, oddalił odwołanie Z. S. od decyzji z dnia 8 sierpnia 2014r. w części dotyczącej roszczenia o wypłatę świadczenia emerytalnego za okres od 1 stycznia 2013r. do 30 czerwca 2014r., jako bezzasadne.

Mając na uwadze, iż cofnięcie przez ubezpieczonego odwołania od decyzji z dnia 17 października 2014r., na które organ rentowy wyraził zgodę, nie jest sprzeczne z prawem, zasadami współżycia społecznego, nie zmierza też do obejścia prawa i nie narusza słusznego interesu wnioskodawcy, a jednocześnie wobec wydania przez organ rentowy decyzji, na mocy której organ rentowy całkowicie zaspokoił zawarte w odwołaniu od decyzji z dnia 8 sierpnia 2014r. żądanie odwołującego dotyczące wysokości świadczenia, Sąd Okręgowy na podstawie art. 355 k.p.c. w związku z art. 203 § 1 i 4 k.p.c. i art. 469 k.p.c. oraz art. 477 13 k.p.c. umorzył postępowanie w sprawie w pozostałej części.

Apelację od wyroku wniósł ubezpieczony. Skarżący zarzucił, że z chwilą uprawomocnienia się wyroku w sprawie o sygn. akt IVU 513/14 Zakład Ubezpieczeń Społecznych w C. był zobowiązany do wypłacenia świadczenia emerytalnego zgodnie z wyrokiem Sądu z dnia 10 czerwca 2014r., od dnia 1 stycznia 2013r.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja ubezpieczonego jest bezzasadna. Sąd Apelacyjny nie znalazł podstaw do zakwestionowania orzeczenia Sądu I instancji, który przeprowadził prawidłowe postępowanie dowodowe i na jego podstawie wywiódł trafne wnioski. Sporna kwestia w rozpoznawanej sprawie sprowadzała się do ustalenia, czy przyznanie przez organ rentowy prawa do emerytury od dnia 1 stycznia 2013r. z jednoczesnym podjęciem wypłaty świadczenia od dnia 1 lipca 2014r., jest prawidłowe. W okolicznościach faktycznych sprawy na dzień złożenia wniosku o emeryturę - w dniu 21 sierpnia 2012r. - ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu.

Tym samym, słusznie uznał Sąd I instancji, że ubezpieczony spełnił przesłanki nabycia prawa do emerytury w obniżonym wieku z dniem 1 stycznia 2013r. Z tą bowiem datą do nabycia prawa do emerytury nie było konieczne rozwiązanie stosunku pracy z dotychczasowym pracodawcą. Ustawą z dnia 11 maja 2012r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2012r., poz. 637) usunięto przewidziany w art. 184 ust. 2 wymóg rozwiązania stosunku pracy przez osobę ubiegającą się o emeryturę z tytułu pracy w szczególnych warunkach.

Prawo do emerytury uległo jednak zawieszeniu na podstawie art. 103 a ustawy emerytalnej. Przepis ten stanowi, że prawo do emerytury ulega zawieszeniu bez względu na wysokość przychodu uzyskiwanego przez emeryta z tytułu zatrudnienia kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, ustalonym w decyzji organu rentowego. Przewidziana w tym unormowaniu instytucja zawieszenia wypłaty emerytury nie pozbawia ubezpieczonego należnego mu świadczenia, a jedynie uzależnia wypłatę tego świadczenia od spełnienia przesłanki niepozostawania w stosunku pracy, a co się z tym wiąże - nieotrzymywania zarobków z tytułu zatrudnienia.

Skoro w dacie nabycia prawa do emerytury - tj. w dniu 1 stycznia 2013r. -ubezpieczony kontynuował zatrudnienie u pracodawcy, na rzecz którego wykonywał pracę bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury, jego prawo do emerytury podlegało zawieszeniu z urzędu do czasu rozwiązania stosunku pracy, co miało miejsce w dniu 28 lipca 2014r. Prawidłowo zatem organ rentowy podjął wypłatę świadczenia emerytalnego ubezpieczonego od dnia 1 lipca 2014r. Z tych przyczyn, zasadnie Sąd Okręgowy oddalił zgłoszone przez ubezpieczonego żądanie wypłaty świadczenia za okres od 1 stycznia 2013r. do 30 czerwca 2014r.

Zważywszy na fakt, że na rozprawie w dniu 21 stycznia 2015r. ubezpieczony cofnął odwołanie od decyzji organu rentowego z dnia 17 października 2014r., prawidłowo Sąd I instancji na zasadzie art. 203 § 1 i 4 k.p.c. i art. 469 k.p.c. oraz art. 477 13 k.p.c. umorzył postępowanie w tym zakresie. Uwzględniając powyższe, Sąd Apelacyjny na mocy art. 385 k.p.c. oddalił apelację, jako bezzasadną. /-/SSO del. M.Pierzycka-Pająk /-/SSA J.Ansion /-/SSA K.Merker Sędzia Przewodniczący Sędzia JR