Legislator Case Law & Legislation
VI U 168/15 AI generated

VI U 168/15 · Sąd powszechny

Case Number VI U 168/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome REASONS

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczona M. S. wniosła odwołanie od decyzji ZUS z dnia 14 listopada 2014 r. , ( którą orzeczono , iż podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne M. S. jako pracownika (...) spółka z o.o. wynosi od miesiąca maja 2014 r. - 2100 zł ) domagając się jej zmiany poprzez ustalenie , iż podstawa ta wynosi 4800 zł i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych. W uzasadnieniu w/w – na wskazała, iż od 2012 r. stale współpracuje z płatnikiem , jej zatrudnienie na stanowisku asystenta prezesa zarządu było awansem na ścieżce kariery świadczącym o zaufaniu zarządu, wcześniej takiego stanowiska w spółce nie było , ubezpieczona jest wykwalifikowanym pracownikiem z doświadczeniem zawodowym , zakres obowiązków i odpowiedzialności ubezpieczonej odpowiadał wysokości wynagrodzenia, które było ustalone rzetelnie i odpowiednio, zmiana warunków zatrudnienia nie była związana z uzyskaniem wysokich świadczeń z ubezpieczenia społecznego i dobrej sytuacji finansowej spółki.

Legislator headnote

AI generated

art. 58 k.c; VI U 168/15 · Sąd powszechny: W ramach art. 41 ust. 12 i 13 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych może zakwestionować wysokość wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, jeżeli okoliczności sprawy wskazują, że zostało wypłacone na podstawie umowy sprzecznej z prawem, zasadami współżycia społecznego lub zmierzającej do obejścia prawa. Nadmierne podwyższenie wynagrodzenia pracownika w zakresie prawa ubezpieczeń społecznych może być bowiem ocenione jako dokonane z zamiarem nadużycia prawa do świadczeń.

Keywords

AI generated
art. 58 k.c

Cited Legislation

AI generated
art. 58 k.c
Odpowiednie zastosowanie art. 58 k.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt. VI U 168/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 5 sierpnia 2015r. Sąd Okręgowy w Bydgoszczy VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych na rozprawie w składzie: Przewodniczący: SSO Maciej Flinik Protokolant: st. sekr. sądowy Agnieszka Kozłowska po rozpoznaniu w dniu 5 sierpnia 2015r. w B. odwołania M. S. przy udziale zainteresowanej (...) Spółka z o.o. w B. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. z dnia 14 listopada 2014 r. Nr Znak (...), (...) w sprawie M. S. przeciwko: Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w B. o podstawę wymiaru składek oddala odwołanie Sygn. akt VI U 168/15

UZASADNIENIE

Ubezpieczona M. S. wniosła odwołanie od decyzji ZUS z dnia 14 listopada 2014 r. , ( którą orzeczono , iż podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne M. S. jako pracownika (...) spółka z o.o. wynosi od miesiąca maja 2014 r. - 2100 zł ) domagając się jej zmiany poprzez ustalenie , iż podstawa ta wynosi 4800 zł i zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego wg norm przepisanych. W uzasadnieniu w/w – na wskazała, iż od 2012 r. stale współpracuje z płatnikiem , jej zatrudnienie na stanowisku asystenta prezesa zarządu było awansem na ścieżce kariery świadczącym o zaufaniu zarządu, wcześniej takiego stanowiska w spółce nie było , ubezpieczona jest wykwalifikowanym pracownikiem z doświadczeniem zawodowym , zakres obowiązków i odpowiedzialności ubezpieczonej odpowiadał wysokości wynagrodzenia, które było ustalone rzetelnie i odpowiednio, zmiana warunków zatrudnienia nie była związana z uzyskaniem wysokich świadczeń z ubezpieczenia społecznego i dobrej sytuacji finansowej spółki.

W odpowiedzi na odwołanie pozwany organ rentowy wniósł o jego oddalenie. W uzasadnieniu wskazał, iż niezrozumiała jest zmiana od dnia 1 kwietnia 2014 r. wymiaru czasu pracy ubezpieczonej, z pełnego do 3/ 4 etatu w sytuacji jednoczesnego znacznego podwyższenia wynagrodzenia do kwoty 4800 zł brutto. Pozwany nadmienił, iż bezpośredni przełożony ubezpieczonej jako prezes spółki zatrudniony jest za wynagrodzeniem minimalnym, zastępująca ubezpieczoną w czasie jej absencji N. S. (1) zgłoszona została do ubezpieczeń z podstawą wymiaru odpowiadającą wynagrodzeniu minimalnemu, a następnie od września 2014 r. za wynagrodzeniem w kwocie 1950 zł brutto w przeliczeniu na okres miesiąca. Z dokumentacji wynika, że spółka (...) posiada zaległości w opłacaniu należnych składek na ubezpieczenia społeczne.

Zmiana wysokości podstawy wymiaru składek nastąpiła od miesiąca maja 2014 r. , ponieważ płatnik składek wykazuje podstawę wymiaru składek z miesięcznym przesunięciem . Sąd Okręgowy ustalił co następuje: Ubezpieczona M. S. ( wcześniej B. ) została zatrudniona przez (...) spółka z o.o. w B. na podstawie umowy o pracę na okres próbny od dnia 2 kwietnia 2013 r. do 2 lipca 2013 r. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku specjalisty za wynagrodzeniem w wysokości 1600 zł plus premia uznaniowa. Od dnia 1 lipca 2013 r. strony zawarły umowę o pracę na czas nieokreślony w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku kierownika działu realizacji zamówień za wynagrodzeniem 2800 zł brutto.

W ramach zatrudnienia ubezpieczona kierowała całym biurem firmy – zajmowała się korespondencją firmy z jej kontrahentami , wprowadzaniem stażystów i nowych pracowników w obowiązki, bezpośrednią obsługą klientów, początkowo zwykłych, następnie strategicznych. Na mocy porozumienia zmieniającego warunki pracy i płacy datowanego na dzień 31 marca 2014 r. strony określiły ( od 1 kwietnia 2014 r. ) nowe stanowisko ubezpieczonej - asystentka prezesa zarządu, jej wynagrodzenie na kwotę 4800 zł, a etat zmniejszyły do ¾ . Zgodnie z nowym zakresem obowiązków do ubezpieczonej miało należeć : - prowadzenie kalendarza spotkań przedłożonego - przygotowanie niezbędnej dokumentacji i informacji na spotkania prezesa, - przygotowanie prezentacji, sporządzanie na potrzeby prezesa sprawozdań, raportów, analiz - prowadzenie kluczowej korespondencji , - prowadzenie tłumaczenia ustnego i pisemnego - dbałość o zaopatrzenie biura - utrzymywanie pozytywnego wizerunku firmy - utrzymywanie kontaktów z klientami firmy / dowód : częściowo zeznania ubezpieczonej, prezesa zainteresowanej oraz świadka T.

Z., zeznania świadków M. Z. , P. D. , N. S. - zapis AV k. 53, 83, umowy o pracę, porozumienie zmieniające , zakres obowiązków - akta osobowe ubezpieczonej k. 57 akt sprawy / W tym czasie ubezpieczona zmieniła miejsce zamieszkania – zamieszkała w odległym o 130 km kilometrów od B. S.. Podczas wizyty ubezpieczonej u lekarza w dniu 24 kwietnia 2014 r. ginekolog położnik w rozpoznaniu wpisał : „ brak, skąpe i rzadkie miesiączki „ , w wywiadzie wpisał : „ ostatnia miesiączka 19 marca 2014 r, testy ciążowe +/- „. W dniu 8 maja 2014 r. lekarz ginekolog rozpoznał u ubezpieczonej sześciotygodniową ciążę.

Imienny raport miesięczny ZUS RCA ( za ubezpieczoną ) za miesiąc kwiecień 2014 r. wpłynął do ZUS w dniu 12 maja 2014 r. droga elektroniczną z podstawą wymiaru składek w wysokości 2800 zł. W dniu 10 czerwca 2014 r. do organu rentowego wpłynął imienny raport miesięczny za miesiąc maj z podstawą wymiaru składki wynoszącą 4800 zł. Od dnia 18 czerwca 2014 r. ubezpieczona rozpoczęła korzystanie z zasiłku chorobowego . Po zmianie stanowiska część obowiązków ubezpieczonej ( np. obsługa telefoniczna klienta ) przeszła na N. S. (1), która swoje obowiązki musiała wówczas podzielić pomiędzy podległy jej zespół biura. / dowód : zeznania świadka N. S. - zapis AV k. 53 informacja z ZUS, deklaracje ZUS RCA i ZUS DRA, zaświadczenie, dokumentacja medyczna k. 60 , 75 – 76 , 84, 91 – 95 akt sprawy / W czasie zatrudnienia ubezpieczonej w spółce (...) początkowo funkcje prezesa sprawował T.

Z. (2), a wiceprezesem była siostra ubezpieczonej E. B.. W/w – na od stycznia 2015 r. została prezesem spółki. Przedmiotem działalności firmy były marketing i szkolenia – spółka promowała inne podmioty na facebook-u oraz prowadziła szkolenia z zakresu technik sprzedaży i motywacji dla pracowników innych firm. W ostatnim okresie przeważającym w działalności spółki jest organizowanie i prowadzenie szkoleń. Spółka posiadała i posiada zaległości w płaceniu składek na ubezpieczenie społeczne pracowników ( ponad 27 000 zł na FUS , ponad 7000 zł na FUZ i 2279, 12 zł na FP i FGŚP ). / dowód : zeznania świadka - T.

Z. i prezesa zainteresowanej spółki – (...). B. - zapis AV k. 53 , 83 , informacja ZUS k. 41 akt sprawy / Na przestrzeni okresu od stycznia 2014 r. do kwietnia 2014 r. wynagrodzenie ubezpieczonej w wysokości 2800 zł było najwyższym w firmie . Tożsame uzyskiwała jedynie M. Z. (2), w miesiącu kwietniu 2014 r. wyższe wynagrodzenie zanotowała S. K.. Zarząd spółki - T. Z. (2) oraz E. B. uzyskiwali w tym okresie wynagrodzenie minimalne ( druga z w/ w- nich była okresowo zatrudniona również na podstawie umowy zlecenia ).Dopiero w listopadzie 2014 r.

M. Z. (2) podwyższono wynagrodzenie do kwoty 10 000 zł. / dowód : zestawienie podstawy wymiaru składki k. 42 – 44 akt sprawy / Sąd powyższy stan faktyczny ustalił częściowo w oparciu o zeznania świadków , ubezpieczonej, prezes zainteresowanej oraz na podstawie przedłożonych do sprawy dokumentów , których autentyczności i wiarygodności nie ma podstaw kwestionować. Wyjątek stanowi data widniejąca na porozumieniu zmieniającym warunki pracy i płacy ubezpieczonej , która nie odpowiada w ocenie sądu rzeczywistej dacie jego powstania.

Miarodajność tej daty podważają okoliczności towarzyszące, o których szerzej będzie mowa poniżej. W tym miejscu należy wskazać w szczególności na fakt zadeklarowania podstawy wymiaru składki w dotychczasowej wysokości ( od dotychczasowego wynagrodzenia ubezpieczonej czyli 2800 zł ) za kwiecień 2014 r. ( gdy tymczasem gdyby w dacie tej funkcjonowało już porozumienie zmieniające , powinna byłą zostać wskazana podstawa wymiaru składek w zmienionej wysokości - od podwyższonego wynagrodzenia, przy zmniejszonym etacie to jest od kwoty 4800 ), zeznania N. S. (1) ( z których wynika, iż w okresie pomiędzy kwietniem i czerwcem ta nie zaobserwowała zmiany w zakresie i rodzaju obowiązków ubezpieczonej ) oraz fakt zmiany numeracji poszczególnych dokumentów w aktach ( pierwotnie widniejące na nich numery zostały zamazane korektorem ) .

Sąd nie dał wiary twierdzeniom ubezpieczonej oraz prezesa zainteresowanej odnośnie zakresu obowiązków ubezpieczonej po zmianie jej stanowiska i zmniejszeniu etatu, w tym zakresie są one bowiem ogólnikowe, niekonsekwentne, niespójne ze sobą. Twierdzeniom o faktycznej zmianie obowiązków ubezpieczonej pomiędzy kwietniem a czerwcem 2014 r. przeczą przede wszystkim zeznania jej bliskiego współpracownika - N. S. (1) , która faktu takiego w żadnym razie nie potwierdziła. Za niemiarodajne sąd uznał również twierdzenia w/ w- nich dotyczące czynności realizowanych rzekomo przez ubezpieczoną z miejsca jej zamieszkania – S. , są one bowiem ze sobą sprzeczne w tym zakresie .

Część zeznających ( przykładowo siostra ubezpieczonej – E. B. ) twierdziła , ze w/ w- na wykonywała takie czynności na odległość ( „ zdalnie „), podczas gdy sama ubezpieczona akcentowała konieczność przyjazdów do B. i niewielką ilość czynności , które mogła realizować ze S.. Na marginesie za całkowicie niewiarygodne należy uznać twierdzenia ubezpieczonej, jakoby jakiekolwiek czynności realizowała podczas podróży samochodem ze S. do B. . W świetle doświadczenia życiowego wykluczyć należy możliwość pracy ubezpieczonej w tym czasie na komputerze, ewentualne telefoniczne kontakty miały zaś z pewnością w czasie drogi charakter incydentalny.

Zeznania ubezpieczonej oraz byłego prezesa spółki ( T. Z. ) co do jego wiedzy o ciąży w momencie zawierania porozumienia zmieniającego są ze sobą całkowicie sprzeczne, a miarodajność twierdzeń ubezpieczonej w tym zakresie podważają okoliczności towarzyszące dokonanej zmianie warunków pracy i płacy , zasygnalizowane wyżej.

Sąd Okręgowy zważył co następuje :

Odwołanie nie zasługiwało na uwzględnienie. Sąd Okręgowy podziela stanowisko organu rentowego , zgodnie z którym podwyższenie wynagrodzenia ubezpieczonej z kwoty 2800 zł ( pełny wymiar czasu pracy ) do 4800 zł przy jednoczesnym zmniejszeniu wymiaru czasu pracy ( i przeniesieniu się ubezpieczonej do innego odległego od B. miasta ) nie zostało bynajmniej podyktowane zmianą stanowiska ( i powierzeniem zadań o większej wadze ) , a jedyną intencją było w rzeczywistości uzyskanie przez nią wyższych świadczeń z ubezpieczenia społecznego w razie macierzyństwa.

Gdyby kierować się jedynie datą widniejącą na porozumieniu zmieniającym warunki pracy i płacy ubezpieczonej tj. 31 marca 2014 r. oraz datą rozpoznania u niej ciąży ( 8 maja 2014 r., pomijając wizytę lekarską z 24 kwietnia 2014 r. po której ubezpieczona musiała przyjąć za wielce prawdopodobne , iż jest w ciąży ) , rzeczywiście pozornie wydawać by się mogło, iż ubezpieczona w momencie zawierania przedmiotowego aneksu nie miała wiedzy o tym , że znajduje się w ciąży, bo wiedzy takowej mieć nie mogła. I rację miałaby twierdząc, iż ówczesny prezes spółki przyznając, iż w momencie zmiany warunków pracy i płacy wiedział o jej ciąży , zwyczajnie się pomylił się.

Teza taka ( o braku wiedzy ubezpieczonej w momencie zawierania porozumienia zmieniającego , iż znajduje się w ciąży ) byłaby jednak prawdziwa jedynie przy założeniu, iż widniejąca na porozumieniu zmieniającym data odpowiada rzeczywistej dacie jego zawarcia. W ocenie sądu takiego założenia nie sposób jednak poczynić, albowiem okoliczności towarzyszące sporządzeniu przedmiotowego dokumentu wskazują na jego wysoce prawdopodobne antydatowanie . W pierwszym rzędzie o innej ( znacznie późniejszej dacie diametralnej zmiany warunków płacowych ubezpieczonej - znacznego ich polepszenia przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążenia ilością pracy poprzez redukcję etatu z pełnego do 3/4) świadczy fakt, iż za kwiecień 2014 r. ( a zatem za miesiąc, w którym ubezpieczona jak wynikałoby z porozumienia zmieniającego musiała już otrzymywać znacząco bo ponad dwukrotnie - w przeliczeniu na pełen etat - wyższe wynagrodzenie ) pracodawca nadal deklarował ( w dniu 12 maja 2014r. ) jako podstawę wymiaru składek kwotę 2800 zł ( uprzednią wysokość wynagrodzenia ubezpieczonej przy pełnym etacie ) .

Powyższe wskazuje, iż porozumienie zmieniające pojawiło się dopiero po ujawnieniu stanu ciąży ubezpieczonej ( czyli 8 maja 2014 r. ). Złożenie deklaracji ZUS RCA w dniu 10 czerwca 2014r. z kwotą deklarowanej w stosunku do odwołującej się podstawy wymiaru składek wynoszącą 4800 zł dopiero za maj 2014 r. nie było w ocenie sądu przypadkowe, dopiero bowiem po ujawnieniu faktu ciąży ( co miało miejsce na początku maja, a w zasadzie pod koniec kwietnia – patrz dokumentacja medyczna ) sporządzono przedmiotowe porozumienie, w konsekwencji można było zadeklarować zgodną z nim podstawę wymiaru składek.

Pośrednio fakt, iż widniejąca na porozumieniu data nie odpowiada rzeczywistej dacie jego sporządzenia, a pracodawca odwołującej robił wszystko aby uzasadnić ową diametralną nagłą podwyżkę wynagrodzenia ( podyktowaną w istocie chęcią zapewnienia jej wyższych świadczeń z ubezpieczenia społecznego ale płaconych nie przez niego tylko przez ZUS ) potwierdzają zeznania świadków, , którzy nie potrafili precyzyjnie wskazać konkretnych obowiązków jakie powierzono ubezpieczonej w miejsce tych znacznie szerszych wykonywanych dotychczas.

Z części zeznań tychże wynikać miałoby, iż ubezpieczonej po objęciu przez nią stanowiska asystenta prezesa zarządu pozostali niejako do obsługi strategiczni klienci, co pozwala z kolei sądzić , iż liczba obowiązków ubezpieczonej w stosunku do tych przypisanych jej wcześniej na stanowisku kierownika biura ( działu rozliczeń ) uległa obniżeniu. Tam bowiem obsługiwała zarówno klientów zwykłych jak i dla spółki strategicznych. Co więcej zmniejszenie ilości obowiązków wynika wprost z formalnego obniżenia o 1 / 4 jej etatu.

Zmiana miejsca zamieszkania ubezpieczonej z B. na S. z pewnością nie ułatwiała jej pracy na rzecz spółki. W świetle zasad doświadczenia życiowego i racjonalnego rozumowania można zaś postawić tezę , iż w/ w- na nie mogła jej świadczyć ( w sposób pełnowartościowy ) na powierzonym i mającym uzasadniać diametralnie podwyższenie wynagrodzenia stanowisku. Trudno bowiem przyjąć, iż kobieta znajdująca się w ciąży dojeżdżała po kilkadziesiąt kilometrów dziennie ( średnio 15 – 16 dni w miesiącu ) do pracy w B., efektywne wykonywanie zaś funkcji asystenta prezesa ( umawianie spotkań , prowadzenie kalendarza i inne czynności wymagające zapewne często bezpośredniego kontaktu z klientem ) z odległego o 130 km miasteczka musiało być znacząco ograniczone.

Działanie pracodawcy ( niezależnie od tego jakie zasługi dla firmy ma ubezpieczona ), gdyby zaaprobować jego obecnie stanowisko mające uzasadniać przedmiotową zmianę warunków pracy i płacy , byłoby całkowicie nielogiczne i sprzeczne z jego własnym interesem czyli działalnością opartą na dążeniu do osiągnięcia zysku . Tenże pracodawca musiałby bowiem w takiej sytuacji za wykonywanie przez ubezpieczoną jedynie części jej dotychczasowych obowiązków ( wcześniej jak wynika przynajmniej z zeznań części świadków obsługa strategicznych klientów również należała do niej ) oraz w znacznie ograniczonym zakresie wykonywanie nowych obowiązków ( wymagających bytności w siedzibie firmy i przynajmniej częściowo niemożliwych do zrealizowania na odległość ) płacić wynagrodzenie ponad dwukrotnie wyższe , mając jeszcze na uwadze potencjalne duże ryzyko szybkiego przejścia ubezpieczonej na zwolnienie chorobowe ( z uwagi na ciąże ) .

Znamienne w tym kontekście są zeznania świadka N. S. (1), która stwierdziła, iż pomiędzy mającą mieć miejsce zmianą warunków pracy i płacy ubezpieczonej , a datą rozpoczęcia korzystania przez nią ze zwolnienia lekarskiego nic w istocie jeżeli chodzi o sposób wykonywania tak przez świadka jak i ubezpieczoną pracy się nie zmieniło. Obowiązki ubezpieczonej powierzono świadkowi dopiero po tym, jak ta stała się niezdolna do pracy. Wcześniej pracowały w tym samym pokoju i świadek nie zaobserwował jakiejkolwiek zmiany w zakresie świadczenia pracy przez ubezpieczoną w tym okresie .

Świadek wskazała, iż w obowiązki ubezpieczonej była przez nią wdrażana dopiero w trakcie jej przebywania na zwolnieniu lekarskim , a okres pomiędzy zmianą warunków pracy i płacy ubezpieczonej , a jej odejściem na zwolnienie określiła jako bardzo krótki , co potwierdza tezę o odmiennej aniżeli widniejąca na porozumieniu zmieniającym dacie wprowadzenia nowych warunków pracy i płacy ubezpieczonej. Mimo rzekomego przygotowywania przez ubezpieczoną po powierzeniu jej stanowiska asystentki prezesa zarządu istotnych analiz dotyczących firmy, żadnej z takowych strona odwołująca ani zainteresowana spółka nie przedstawiły , podobnie jak w toku całego postępowania nie została przedstawiona jakakolwiek korespondencja mailowa, która potwierdzałaby rzeczywistą zmianą w zakresie obowiązków ubezpieczonej po 1 kwietnia 2014 r.

Z ekonomicznego punktu widzenia nawet dla laika wydaje się oczywistym, iż decyzja o podwyższeniu wynagrodzenia ubezpieczonej z kwoty 2800 zł przy pełnym etacie do kwoty 4800 przy zmniejszeniu etatu do 3/ 4 , przeniesieniu ubezpieczonej do odległego od B. o 130 km S. ( co musiało skutkować w przypadku codziennych przyjazdów do B. kosztami paliwa wynoszącymi co najmniej 1500 zł miesięcznie ) była całkowicie nielogiczna, sprzeczna nie tylko z doświadczeniem życiowym ale i ze zdrowym rozsądkiem. I jedynie na marginesie należy dodać, iż nie bez znaczenia dla czynności podejmowanych przez pracodawcę w zakresie warunków pracy i płacy ubezpieczonej był fakt jej bliskiego pokrewieństwa ( rodzeństwo ) z ówczesną wiceprezes, a obecną prezes ( i udziałowcem w 40 % ) zainteresowanej spółki – (...).

W ramach art. 41 ust. 12 i 13 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) Zakład Ubezpieczeń Społecznych może zakwestionować wysokość wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe, jeżeli okoliczności sprawy wskazują, że zostało wypłacone na podstawie umowy sprzecznej z prawem, zasadami współżycia społecznego lub zmierzającej do obejścia prawa. Nadmierne podwyższenie wynagrodzenia pracownika w zakresie prawa ubezpieczeń społecznych może być bowiem ocenione jako dokonane z zamiarem nadużycia prawa do świadczeń.

Autonomia stron umowy o pracę w kształtowaniu jej postanowień podlega ochronie jedynie w ramach wartości uznawanych i realizowanych przez system prawa, a strony obowiązuje nie tylko respektowanie własnego interesu jednostkowego, lecz także wzgląd na interes publiczny. Odpowiednie zastosowanie art. 58 k.c. prowadzi do wniosku, że postanowienia umowy o pracę sprzeczne z ustawą albo mające na celu jej obejście są nieważne, chyba że właściwy przepis przewiduje inny skutek, a sprzeczne z zasadami współżycia społecznego - nieważne bezwzględnie.

Ocena wysokości wynagrodzenia uzgodnionego przez strony stosunku pracy na gruncie prawa ubezpieczeń społecznych ma istotne znaczenie z uwagi na okoliczność, że ustalanie podstawy wymiaru składki z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy następuje w oparciu o przychód, o którym mowa w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, a więc wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne, a w szczególności wynagrodzenie zasadnicze, wynagrodzenie za godziny nadliczbowe, różnego rodzaju dodatki, nagrody, ekwiwalenty itp. Umowa o pracę wywołuje zatem nie tylko skutki bezpośrednie, dotyczące wprost wzajemnych relacji między pracownikiem i pracodawcą, lecz także dalsze, pośrednie, w tym w dziedzinie ubezpieczeń społecznych kształtując stosunek ubezpieczenia społecznego, w tym wysokość składki, co w konsekwencji prowadzi do uzyskania odpowiednich świadczeń.

W związku z powyższym ocena postanowień umownych może i powinna być dokonywana także z punktu widzenia prawa ubezpieczeń społecznych, a więc nie tylko z punktu widzenia interesu pracownika (ubezpieczonego), ale także interesu publicznego. Godziwość wynagrodzenia za pracę w prawie ubezpieczeń społecznych musi być zatem interpretowana przy uwzględnieniu wymogu ochrony interesu publicznego oraz zasady solidarności ubezpieczonych. Alimentacyjny charakter świadczeń przyznawanych z tytułu ubezpieczenia społecznego oraz zasada solidaryzmu sprawiają, że płaca stanowiąca jednocześnie podstawę wymiaru składki nie może być ustalana ponad granicę płacy słusznej, sprawiedliwej i zapewniającej godziwe utrzymanie i nie może rażąco przewyższać wkładu pracy, by w konsekwencji składka na ubezpieczenie społeczne nie przekładała się na świadczenie w kwocie nienależnej.

Przepisy prawa ubezpieczeń społecznych odwołują się bowiem do takiego przełożenia pracy i uzyskanego za nią wynagrodzenia na składkę na ubezpieczenie społeczne, które pozostaje w harmonii z poczuciem sprawiedliwości w korzystaniu ze świadczeń z ubezpieczenia, udzielanych z zasobów ogólnospołecznych. Podsumowując należy stwierdzić, że podstawę wymiaru składki ubezpieczonego będącego pracownikiem stanowi wynagrodzenie godziwe, a więc należne, właściwe, odpowiednie, rzetelne, uczciwe i sprawiedliwe, zachowujące cechy ekwiwalentności do pracy, natomiast ocena godziwości tego wynagrodzenia wymaga uwzględnienia okoliczności każdego konkretnego przypadku, a zwłaszcza rodzaju, ilości i jakości świadczonej pracy oraz wymaganych kwalifikacji.

Dokonywana przez organ rentowy kontrola zgłoszeń do ubezpieczenia oraz prawidłowości i rzetelności obliczenia składki oznacza przyznanie Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych kompetencji do badania zarówno tytułu zawarcia umowy o pracę, jak i ważności jej poszczególnych postanowień, a zatem, również postanowień umowy o pracę w zakresie wynagrodzenia, które pozostają w kolizji z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa ( patrz uzasadnienie wyroku SA w Krakowie z dnia 16 października 2013 r.

III AUa 294/13 ). W wyroku z dnia 29 kwietnia 2014 r. III AUa 1136/13 S. A. w Gdańsku wskazał, iż podstawę wymiaru składki ubezpieczonego będącego pracownikiem stanowi wynagrodzenie godziwe, a więc należne, właściwe, odpowiednie, rzetelne, uczciwe i sprawiedliwe, zachowujące cechy ekwiwalentności do pracy, natomiast ocena godziwości tego wynagrodzenia wymaga uwzględnienia okoliczności każdego konkretnego przypadku, a zwłaszcza rodzaju, ilości i jakości świadczonej pracy oraz wymaganych kwalifikacji. Dokonywana przez organ rentowy kontrola zgłoszeń do ubezpieczenia oraz prawidłowości i rzetelności obliczenia składki oznacza przyznanie Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych kompetencji do badania zarówno tytułu zawarcia umowy o pracę, jak i ważności jej poszczególnych postanowień, a zatem, również postanowień umowy o pracę w zakresie wynagrodzenia, które pozostają w kolizji z prawem lub zasadami współżycia społecznego albo zmierzają do obejścia prawa.

Przenosząc powyższe na grunt niniejszej sprawy należy wskazać, iż zmiana warunków płacy ubezpieczonej winna być oceniana jako sprzeczna z zasadami współżycia społecznego. A każde postanowienie umowy o pracę, zmierzające do wyłudzenia świadczeń z ubezpieczenia społecznego, należy ocenić jako nieważne przez istnienie zamiaru obejścia prawa albo przez swą sprzeczność z zasadami współżycia społecznego, wyrażającą się np. niegodziwością celu albo zderzeniem się z prawem innych ubezpieczonych. Nie do zaakceptowania jest instrumentalne i nielogiczne w świetle towarzyszących okoliczności działanie stron jakie miało miejsce w niniejszej sprawie ( podwyższenie wynagrodzenia ubezpieczonej mimo nie tylko braku faktycznego zwiększenia obowiązków, co w sytuacji zmniejszenia ich ilości i zakresu, a w zasadzie w najbliższej perspektywie całkowitego zaprzestania ich wykonywania z uwagi na łatą do przewidzenia niezdolność do pracy pracownika z powodu ciąży i przeniesienia jego centrum aktywności życiowej do odległego miasta, przy uwzględnieniu sporych zaległości spółki w opłacaniu składek na ubezpieczenie społeczne pracowników ) zmierzające w istocie do przeniesienia ciężaru wypłaty odpowiednio wyższych świadczeń z tytułu macierzyństwa na Skarb Państwa.

W tym stanie rzeczy, Sąd Okręgowy na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c . w zw. z art. 58 § 2. k.c. oddalił odwołanie.