Legislator Case Law & Legislation
III AUa 2360/12 AI generated

III AUa 2360/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 2360/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 9 października 2012 roku Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gliwicach Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku oddalił odwołanie ubezpieczonego L. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 19 czerwca 2012 roku, stwierdzającej, że ubezpieczony, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od dnia 1 stycznia 2008 roku. Sąd I instancji ustalił, że ubezpieczony od dnia 1 września 1977 roku prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą Blacharstwo Pojazdowe - Usługi (...) na podstawie wpisu do rejestru działalności gospodarczej Urzędu Miasta w R..

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 2360/12 · Sąd powszechny: W oparciu o dokonane ustalenia Sąd Okręgowy uznał, że odwołanie nie jest uzasadnione. Sąd podkreślił, że do dnia 31 grudnia 2007 roku osoby wymienione w art. 9 ust. 4c ustawy podlegały ubezpieczeniom społecznym dobrowolnie, na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy. Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 4c ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 roku, nr 205, poz.1585 ze zm.), który został dodany z dniem 1 stycznia 2008r. przez art. 2 pkt l lit. 5 ustawy z dnia 1 lipca 2005 roku o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając powyższe na uwadze Sąd Apelacyjny, uznając rozstrzygnięcie Sądu I instancji za prawidłowe, na mocy art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 2360/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 1 sierpnia 2013 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Ewa Piotrowska (spr.) Sędziowie SSA Jolanta Pietrzak SSA Marek Procek Protokolant Sebastian Adamczyk po rozpoznaniu w dniu 1 sierpnia 2013 r. w Katowicach sprawy z odwołania L. L. (L. L. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o podleganie obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu na skutek apelacji ubezpieczonego L. L. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gliwicach Ośrodka Zamiejscowego w Rybniku z dnia 9 października 2012 r. sygn. akt IX U 1102/12 oddala apelację. /-/ SSA J. Pietrzak /-/ SSA E. Piotrowska /-/ SSA M. Procek Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 2360/12

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 9 października 2012 roku Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gliwicach Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku oddalił odwołanie ubezpieczonego L. L. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 19 czerwca 2012 roku, stwierdzającej, że ubezpieczony, jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, wypadkowemu w okresie od dnia 1 stycznia 2008 roku. Sąd I instancji ustalił, że ubezpieczony od dnia 1 września 1977 roku prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą Blacharstwo Pojazdowe - Usługi (...) na podstawie wpisu do rejestru działalności gospodarczej Urzędu Miasta w R..

Z tytułu prowadzenia tej działalności ubezpieczony nie opłacał składek na ubezpieczenie społeczne, nie wnosił o objęcie ubezpieczeniem społecznym, nie składał w ZUS dokumentacji zgłoszeniowej. Ubezpieczony od dnia 1 września 1977 roku figuruje w ewidencji podatników prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą. W Urzędzie Skarbowym w R. - za lata 1999 - 2010 złożył zeznania podatkowe PIT - 28, w których wykazał przychody z prowadzonej działalności gospodarczej za lata 1999 - 2007, 2009 - 2010. Od dnia 20 sierpnia 1986 roku ubezpieczony jest uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy, ostatnio w stopniu przysługującym osobom częściowo niezdolnym do pracy - z tytułu choroby zawodowej.

W oparciu o dokonane ustalenia Sąd Okręgowy uznał, że odwołanie nie jest uzasadnione. Sąd podkreślił, że do dnia 31 grudnia 2007 roku osoby wymienione w art. 9 ust. 4c ustawy podlegały ubezpieczeniom społecznym dobrowolnie, na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy. Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 4c ustawy z dnia 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 roku, nr 205, poz.1585 ze zm.), który został dodany z dniem 1 stycznia 2008r. przez art. 2 pkt l lit. 5 ustawy z dnia 1 lipca 2005 roku o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.

U. z 2005 roku, nr 169, poz. 1412) osoby prowadzące pozarolniczą działalność, o której mowa w art. 8 ust. 6 pkt. l (tj. osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych), mające ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym do czasu ustalenia prawa do emerytury. Skoro zatem ubezpieczony od 1977 roku prowadzi własną pozarolniczą działalność gospodarczą i jednocześnie od 1986 roku jest uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy, to podlega on obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym od dnia 1 stycznia 2008 roku, czyli od wejścia w życie powołanego wyżej przepisu, a także obowiązkowo podlega ubezpieczeniu wypadkowemu na podstawie art. l2 ust. l powołanej ustawy.

Apelację od wyroku wniósł ubezpieczony. Zaskarżając wyrok w całości wniósł o jego uchylenie i uznanie, że nie podlega w spornym okresie ubezpieczeniom społecznym i wypadkowemu. W uzasadnieniu apelacji ubezpieczony podniósł, że to obowiązkiem ZUS było zawiadomić go o zmianie przepisów, ponieważ z uwagi na niepełnosprawność nie miał on pełnego dostępu do informacji. Podkreślił, że wcześniej nie płacił składek, ponieważ prawo na to pozwalało, a decyzję, że winien był płacić składki na ubezpieczenia społeczne otrzymał dopiero w 2012 roku.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja podlega oddaleniu. Sąd Apelacyjny w całości podziela stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonego orzeczenia, a to wobec prawidłowości ustaleń oraz dokonanej przez ten Sąd oceny. Przedstawione przez ubezpieczonego w apelacji argumenty niestety nie mogą stanowić podstawy do zmiany zaskarżonego orzeczenia. Podkreślenia wymaga, że - jak szczegółowo wskazał w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku Sąd I instancji - zmienił się przepis ustawy, na skutek czego ubezpieczony z mocy ustawy podlega ubezpieczeniom społecznym od daty wejścia w życie powołanego przepisu, to jest od dnia 1 stycznia 2008 roku.

Jednocześnie wskazać należało, że przedmiotem niniejszego postępowania jest wyłącznie kwestia podlegania ubezpieczeniom społecznym, natomiast kwestia wysokości składki będzie przedmiotem odrębnego postępowania zarówno przed organem rentowy, który wyda decyzję w tym zakresie, jak i ewentualnie przed Sądem, jeśli ubezpieczony decyzję tę zaskarży. Mając powyższe na uwadze Sąd Apelacyjny, uznając rozstrzygnięcie Sądu I instancji za prawidłowe, na mocy art. 385 k.p.c. orzekł o oddaleniu apelacji jako bezzasadnej. /-/ SSA J.

Pietrzak /-/ SSA E. Piotrowska /-/ SSA M. Procek Sędzia Przewodniczący Sędzia JM