Legislator Case Law & Legislation
IX U 1017/15 AI generated

IX U 1017/15 · Sąd powszechny

Case Number IX U 1017/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 03.07.2015r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonej S. Z. (Z.) prawa do emerytury, gdyż ubezpieczonej emerytura została przyznana decyzją z dnia 24.03.2003r. od 01.03.2003r., zatem przed dniem 1 stycznia 2009r. w związku z czym brak jest podstaw do obliczenia emerytury z zastosowaniem art. 55 ustawy emerytalnej. Ubezpieczona w odwołaniu od decyzji domagała się jej zmiany poprzez przeliczenie emerytury na podstawie art. 53 ust. 4 ustawy o emeryturach i rentach z FUS wskazując, iż po dacie ustalenia i pobierania emerytury podlegała ubezpieczeniu społecznemu przez okres dłuższy niż 30 miesięcy z tytułu zatrudnienia w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w R..

Legislator headnote

AI generated

IX U 1017/15 · Sąd powszechny: Zdaniem Sądu wniosek ten został złożony przez ubezpieczoną, pobierającą już od 2006r. emeryturę wcześniejszą, wyraźnie w celu uzyskania przeliczenia części socjalnej świadczenia od aktualnej kwoty bazowej po okresie 30 miesięcy podlegania ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym – poprzez zaznaczenie pkt 5 wniosku. Wprawdzie ubezpieczona we wniosku zaznaczyła również pkt 6, jednak w ocenie Sądu niezasadne było przyjęcie przez organ rentowy, że wniosek dotyczy wyłącznie przeliczenia emerytury na podstawie art. 55 ustawy emerytalnej.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 1017/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 grudnia 2015 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Janina Kościelniak Protokolant: Elżbieta Nowak przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 22 grudnia 2015 r. w Rybniku sprawy z odwołania S. Z. /S. Z./ przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o emeryturę na skutek odwołania S. Z. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 3 lipca 2015 r. Znak (...) zmienia zaskarżona decyzję w ten sposób, że przyznaje ubezpieczonej prawo do emerytury, począwszy od 1.04.2015r. Sędzia Sygn. akt IX U 1017/15

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 03.07.2015r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. odmówił ubezpieczonej S. Z. (Z.) prawa do emerytury, gdyż ubezpieczonej emerytura została przyznana decyzją z dnia 24.03.2003r. od 01.03.2003r., zatem przed dniem 1 stycznia 2009r. w związku z czym brak jest podstaw do obliczenia emerytury z zastosowaniem art. 55 ustawy emerytalnej. Ubezpieczona w odwołaniu od decyzji domagała się jej zmiany poprzez przeliczenie emerytury na podstawie art. 53 ust. 4 ustawy o emeryturach i rentach z FUS wskazując, iż po dacie ustalenia i pobierania emerytury podlegała ubezpieczeniu społecznemu przez okres dłuższy niż 30 miesięcy z tytułu zatrudnienia w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w R..

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczynjak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił, co następuje . Ubezpieczona urodziła się w dniu (...) Ubezpieczona od 01.03.2003r. jest uprawniona do emerytury w związku ukończeniem 55 lat i stażem pracy 30 lat. Wypłata emerytury była zawieszona w związku z kontynuowaniem zatrudnienia. Po ustaniu zatrudnienia, od dnia 01.03.2006r. organ rentowy wznowił wypłatę emerytury. Ubezpieczona w okresie od 03.03.2008r. do 31.10.2014r. zatrudniona była w pełnym wymiarze czasu pracy w Ośrodku Pomocy (...) w R. na stanowisku radcy prawnego.

W dniu 30.04.2015r. ubezpieczona złożyła w organie rentowym nowy wniosek o emeryturę, w którym zaznaczyła, pkt 5 wniosku - iż do ustalenia podstawy emerytury obliczonej według dotychczasowych zasad wnosi o wybranie najkorzystniejszego wariantu na podstawie przedłożonych dokumentów oraz pkt 6 wniosku, iż wnosi o przeliczenie emerytury w myśl nowych zasad. Organ rentowy rozpoznając wniosek uznał, iż ubezpieczona domaga się obliczenia wysokości emerytury w myśl nowych zasad (pkt 6 wniosku) i w odniesieniu do takiego wniosku wydał zaskarżoną decyzję odmowną omówioną na wstępie.

Ubezpieczona po przyznaniu prawa do emerytury w 2003r. nie składała innych wniosków o emeryturę niż obecny – w dniu 30.04.2015r. W okresie od 2003r. do 2015r. ubezpieczona składała wyłącznie wnioski o przeliczenie świadczenia. Powyższe Sąd ustalił na podstawie akt organu rentowego i dane w nich zawarte uznał za wystarczające do rozstrzygnięcia sprawy. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył, co następuje. Odwołanie ubezpieczonej zasługuje na uwzględnienie. W niniejszej sprawie decydujące znaczenie dla rozstrzygnięcia ma ocena treści wniosku ubezpieczonej złożonego w dniu 30.04.2015r.

Zdaniem Sądu wniosek ten został złożony przez ubezpieczoną, pobierającą już od 2006r. emeryturę wcześniejszą, wyraźnie w celu uzyskania przeliczenia części socjalnej świadczenia od aktualnej kwoty bazowej po okresie 30 miesięcy podlegania ubezpieczeniu emerytalnemu i rentowym – poprzez zaznaczenie pkt 5 wniosku. Wprawdzie ubezpieczona we wniosku zaznaczyła również pkt 6, jednak w ocenie Sądu niezasadne było przyjęcie przez organ rentowy, że wniosek dotyczy wyłącznie przeliczenia emerytury na podstawie art. 55 ustawy emerytalnej.

W tej sytuacji organ rentowy powinien był rozpoznać wniosek w odniesieniu do obu zaznaczonych punktów. Tymczasem organ rentowy w ogóle pominął fakt, iż ubezpieczona we wniosku także wskazała na pkt 5. Zgodnie z treścią art.53 ust. 1, 2, 3 i 4 ustawy z dnia 17.12.1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (j.t. Dz.U. z 2015r., poz. 748 ze zm.) emerytura wynosi: 1) 24% kwoty bazowej, o której mowa w art. 19, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, oraz 2) po 1,3% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów składkowych, 3) po 0,7% podstawy jej wymiaru za każdy rok okresów nieskładkowych - z uwzględnieniem art.

55. Przy obliczaniu emerytury okresy, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, ustala sie z uwzględnieniem pełnych miesięcy. Emeryturę, której podstawę wymiaru stanowi podstawa wymiaru świadczenia, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 1 i ust. 2, oblicza się od tej samej kwoty bazowej, którą ostatnio przyjęto do ustalenia podstawy wymiaru, a następnie emeryturę podwyższa się w ramach waloryzacji przypadających do dnia nabycia uprawnień do emerytury. Przepisu ust. 3 nie stosuje się, jeżeli zainteresowany po nabyciu uprawnień do świadczenia, którego podstawę wymiaru wskazał za podstawę wymiaru emerytury, podlegał co najmniej przez 30 miesięcy ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Jak wynika natomiast z treści art.21 ust. 1, pkt 1 ustawy powołanej powyżej podstawę wymiaru emerytury dla osoby, która wcześniej miała ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, stanowi podstawa wymiaru renty - w wysokości uwzględniającej rewaloryzację oraz wszystkie kolejne waloryzacje przypadające w okresie następującym po ustaleniu prawa do renty, z zastrzeżeniem art. 15 ust.

5. Ust.2.Przepis ust. 1 pkt 1 stosuje się przy ustalaniu podstawy wymiaru: 1)emerytury dla osoby, która wcześniej miała ustalone prawo do emerytury Z treści powołanego art. 53 i 21 wynika, że art. 53 ust. 4 ma zastosowanie tylko w przypadku nabycia prawa do nowego świadczenia. Samo przepracowanie 30 miesięcy nie daje podstaw do przeliczenia świadczenia z nową kwota bazową. W niniejszej sprawie poza sporem pozostawał fakt, iż ubezpieczona, po przyznaniu prawa do emerytury w dniu 01.03.2003r., pracowała i z tego tytułu podlegała co najmniej przez 30 miesięcy ubezpieczeniu społecznemu.

W tej sytuacji, należało zbadać, czy ubezpieczona spełnia warunki do nabycia nowego świadczenia. Z art. 27 ustawy o emeryturach i rentach z FUS wynikają przesłanki nabycia prawa do emerytury dla ubezpieczonych urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949 r. w sytuacji osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego. Zgodnie z jego treścią ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r. przysługuje emerytura jeżeli spełnili łącznie następujące warunki przysługuje emerytura, jeżeli spełnili łącznie następujące warunki:

1) osiągnęli wiek emerytalny określony w ust. 2 albo 3;

2) maja okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, z zastrzeżeniem art. 27a. Zgromadzony materiał dowodowy w sprawie jednoznacznie wskazuje, iż ubezpieczona spełnia warunki do nabycia prawa do emerytury na podstawie art. 27 powołanego powyżej, gdy ukończyła 60 lat w dniu(...). oraz bezspornie legitymuje się 20 latami składkowymi i nieskładkowymi, gdy już na rok 2003 posiadła ponad 30 lat stażu pracy. Zgodnie z treścią przepisu art. 129 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu. Biorąc pod uwagę powyższe Sąd na podstawie powołanych przepisów oraz z mocy art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, iż przyznał ubezpieczonej prawo do emerytury począwszy od 01.04.2015r., tj. od miesiąca złożenia wniosku. SSO Janina Kościelniak