Legislator Case Law & Legislation
III AUa 841/12 AI generated

III AUa 841/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 841/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 13 czerwca 2012 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (dalej jako rolniczy organ rentowy) odmówił M. O. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym stwierdzając, że ubezpieczony nie podlega ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu od 1 kwietnia 1995 roku i nie spełnia wymogu posiadania 5 lat ubezpieczenia emerytalno-rentowego w ostatnich 10 latach przed złożeniem wniosku o przyznanie renty rolniczej. M. O. zaskarżył powyższą decyzję i wniósł o przyznanie mu prawa do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 841/12 · Sąd powszechny: Wskazując na schorzenia urologiczne, neurologiczne, neurochirurgiczne i cukrzycę stwierdził, że stan jego zdrowia nie pozwala mu na wykonywanie jakichkolwiek prac w gospodarstwie rolnym. W odpowiedzi na odwołanie rolniczy organ rentowy wniósł o jego oddalenie i dodatkowo wskazał, że wobec nie spełnienia warunku określonego w artykule 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008 r., nr 50, poz. 291 ze zm.; dalej jako ustawa o u.s.r.), nie badał stanu zdrowia M. O.. Wyrokiem z 11 września 2012 roku Sąd Okręgowy w Koszalinie oddalił odwołanie.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Wobec powyższej oceny sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 841/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 marca 2013 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Jolanta Hawryszko (spr.) Sędziowie: SSA Zofia Rybicka - Szkibiel SSA Anna Polak Protokolant: St. sekr. sąd. Elżbieta Kamińska po rozpoznaniu w dniu 21 marca 2013 r. w Szczecinie sprawy M. O. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o rentę rolniczą na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Koszalinie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 11 września 2012 r. sygn. akt IV U 885/12 oddala apelację. Sygn. akt III AUa 841/12

UZASADNIENIE

Decyzją z 13 czerwca 2012 roku Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (dalej jako rolniczy organ rentowy) odmówił M. O. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym stwierdzając, że ubezpieczony nie podlega ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu od 1 kwietnia 1995 roku i nie spełnia wymogu posiadania 5 lat ubezpieczenia emerytalno-rentowego w ostatnich 10 latach przed złożeniem wniosku o przyznanie renty rolniczej. M. O. zaskarżył powyższą decyzję i wniósł o przyznanie mu prawa do renty rolniczej z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

Wskazując na schorzenia urologiczne, neurologiczne, neurochirurgiczne i cukrzycę stwierdził, że stan jego zdrowia nie pozwala mu na wykonywanie jakichkolwiek prac w gospodarstwie rolnym. W odpowiedzi na odwołanie rolniczy organ rentowy wniósł o jego oddalenie i dodatkowo wskazał, że wobec nie spełnienia warunku określonego w artykule 21 ust. 1 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz.U. z 2008 r., nr 50, poz. 291 ze zm.; dalej jako ustawa o u.s.r.), nie badał stanu zdrowia M. O.. Wyrokiem z 11 września 2012 roku Sąd Okręgowy w Koszalinie oddalił odwołanie.

Sąd okręgowy ustalił, że M. O. ma 63 lata; decyzją z 25 marca 1995 roku ubezpieczonemu przyznano prawo do renty rolniczej z tytułu długotrwałej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym od 27 stycznia 1995 roku. Po nabyciu prawa do renty ubezpieczony podlegał jedynie dobrowolnemu ubezpieczeniu wypadkowemu i chorobowemu. Ubezpieczeniom emerytalno-rentowym nie podlegał począwszy od 25 marca 1995 roku tj. od wydania decyzji w przedmiocie przyznania prawa do renty rolniczej. Prawo do pobierania świadczenia z ubezpieczenia społecznego rolników przysługiwało ubezpieczonemu do 31 stycznia 2005 roku.

Ubezpieczony obecnie nie prowadzi działalności rolniczej. Ubezpieczony podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników w następujących okresach: - od 15 lipca 1977 roku do 31 grudnia 1982 roku; - od 1 stycznia 1983 roku do 31 grudnia 1990 roku; - od 1 stycznia 1991 roku do 24 marca 1995 roku; - od 25 marca 1995 roku do 31 marca 1995 roku: - od 7 kwietnia 1995 roku do 30 czerwca 1995 roku: - od 1 lipca 1995 roku do 5 stycznia 1996 roku: - od 6 stycznia 1996 roku do 31 marca 2005 roku. W okresie od 7 lipca 2005 roku do 6 lipca 2006 roku M. O. był zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna i pobierał zasiłek dla bezrobotnych.

Wskazując na treść art. 20 i 21 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 roku o u.s.r. s ąd okręgowy nie uwzględnił odwołania. Ubezpieczony złożył wniosek o przyznanie prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym w 21 maja 2012 roku. W związku z powyższym legitymowanie się okresem 5 lat wymaganego ubezpieczenia emerytalno-rentowego powinno przypadać od 21 maja 2002 roku do 20 maja 2012 roku. Skoro ubezpieczony nie podlega ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu począwszy od 25 marca 1995 roku, a jedyny udokumentowany okres ubezpieczenia emerytalno-rentowego wymagany ustawą w okresie od 21 maja 2002 roku do 20 maja 2012 roku wynosi 1 rok (od 7 lipca 2005 roku do 6 lipca 2006 roku) i jest nim zasiłek dla bezrobotnych, to w związku z powyższym M.

O. nie legitymuje się 5 letnim okresem ubezpieczenia emerytalno-rentowego w ostatnich 10 latach przed złożeniem wniosku o przyznanie renty rolniczej. Sąd okręgowy ostatecznie uznał, że ubezpieczony nie spełniał warunków formalnych do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym wymaganych art. 21 ust. 1 ustawy. Apelację od powyższego wyroku wywiódł M. O. podnosząc, że jest osobą niepełnosprawną i od 2005 roku cierpi na szereg schorzeń, które uniemożliwiają mu pracę w gospodarstwie rolnym. Ubezpieczony wniósł o to, aby zbadał go zespół biegłych sądowych lekarzy, którzy potwierdzą jego całkowitą niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje. Apelacja M. O. jest nieuzasadniona. Przyznanie renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w myśl przepisu art. 21 ustawy o u.s.r. uzależnione jest od łącznego spełnienia trzech warunków: - stażu ubezpieczeniowego, - stanu zdrowia całkowicie uniemożliwiającego pracę w gospodarstwie rolnym, - powstania choroby w określonym czasie. Ubezpieczony nie wypełnia dwóch spośród powyższych przesłanek. Z tego względu szczegółowe analizowanie istniejących w jego organizmie zmian chorobowych było dla sprawy zbędne.

Należy przy tym przypomnieć, że M. O. był objęty rolniczym ubezpieczeniem emerytalno-rentowym do 1995 roku. Po tej dacie zbył gospodarstwo rolne i uzyskał prawo do renty. Do 2005 roku ubezpieczony pobierał świadczenie z KRUS i nie opłacał składek emerytalno-rentowych. Kiedy M. O. utracił prawo do renty stracił status rolnika i nie był ubezpieczony jako rolnik; wtedy podlegał powszechnemu ubezpieczeniu społecznemu, jako osoba zarejestrowana w urzędzie pracy pobierająca zasiłek dla bezrobotnych. Ubezpieczony był zarejestrowany w Powiatowym Urzędzie Pracy i pobierał świadczenie przez rok tj. od 7 lipca 2005 roku do 6 lipca 2006 roku.

A to oznacza, że ubezpieczony nie legitymuje się 5-letnim stażem ubezpieczeniowym w okresie ostatnich 10 lat przed złożeniem wniosku o rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy. Istotnym jest również to, że M. O. starał się już trzykrotnie o rentę rolniczą w 2005, 2007 i 2010 roku. Trzykrotnie prawomocnie oddalano odwołania ubezpieczonego ustalając brak całkowitej niezdolności do pracy gospodarstwie rolnym (sygn. akt III AUa 43/06, III AUa 261/08, III AUa 640/10). Obecnie M. O. występuje o rentę rolniczą po raz trzeci, mimo że nie posiada już żadnego tytułu do rolniczego ubezpieczenia.

Okoliczności, że ubezpieczony jest osobą schorowaną i w przeszłości podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników jako właściciel gospodarstwa rolnego, nie są wystarczające do przyznania prawa do świadczenia rolniczego. Poza stanem zdrowia ubezpieczony musi bowiem wykazać, że jego choroba powstała w okresie podlegania ubezpieczeniu, a także mieć co najmniej 5 letni staż ubezpieczeniowy. W związku z powyższym przeprowadzenie dowodu z opinii biegłych sądowych było dla niniejszej sprawy zbyteczne. Brak spełnienia przesłanek przewidzianych art. 21 ustawy o u.s.r. skutkował oceną o niezasadności odwołania ubezpieczonego.

Wobec powyższej oceny sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację M. O..