Legislator Case Law & Legislation
III AUa 806/12 AI generated

III AUa 806/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 806/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 15 maja 2012 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. W.. odmówił przyznania A. C. renty w związku z wypadkiem w drodze z pracy. Pełnomocnik ubezpieczonej wniósł o zmianę decyzji i przyznanie świadczenia. Wskazał przy tym na naruszenie przez organ rentowy art. 57a i 57b ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej jako ustawa rentowa) oraz art. 6 ust. 1 pkt 6 i art. 16 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (dalej jako ustawa wypadkowa), a także błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę zaskarżonej decyzji, Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i wskazał, że ustawa wypadkowa nie przewiduje świadczeń należnych tytułem wypadku w drodze do lub z pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 806/12 · Sąd powszechny: Sąd pierwszej instancji zważył, że ubezpieczona domagała się renty w związku z wypadkiem w drodze z pracy, lecz ustawa z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych świadczenia z tego tytułu nie przewiduje. Podobnie prawa takiego nie przewiduje ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jedynie w art. 57a zastrzeżono, że warunek określony w art. 57 ust. 1 pkt 2 nie jest wymagany od ubezpieczonego, którego niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Tym samym stwierdzić należy, że brak było podstaw do uwzględnienia apelacji ubezpieczonej, która jako bezzasadna podlegała oddaleniu na podstawie art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 806/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 28 lutego 2013 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Urszula Iwanowska Sędziowie: SSA Barbara Białecka (spr.) SSA Zofia Rybicka - Szkibiel Protokolant: St. sekr. sąd. Elżbieta Kamińska po rozpoznaniu w dniu 28 lutego 2013 r. w Szczecinie sprawy A. C. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. W.. o przyznanie renty w związku z wypadkiem na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Gorzowie Wlkp. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 14 września 2012 r. sygn. akt VI U 720/12 oddala apelację. Sygn. akt III AUa 806/12

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 15 maja 2012 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. W.. odmówił przyznania A. C. renty w związku z wypadkiem w drodze z pracy. Pełnomocnik ubezpieczonej wniósł o zmianę decyzji i przyznanie świadczenia. Wskazał przy tym na naruszenie przez organ rentowy art. 57a i 57b ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (dalej jako ustawa rentowa) oraz art. 6 ust. 1 pkt 6 i art. 16 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (dalej jako ustawa wypadkowa), a także błąd w ustaleniach faktycznych przyjętych za podstawę zaskarżonej decyzji, Organ rentowy wniósł o oddalenie odwołania i wskazał, że ustawa wypadkowa nie przewiduje świadczeń należnych tytułem wypadku w drodze do lub z pracy.

Wyrokiem z 14 września 2012 roku Sąd Okręgowy w Gorzowie Wlkp., VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił odwołanie A. C. ustalając, że ubezpieczona w dniu 12 marca 2010 roku uległa wypadkowi w drodze z pracy i wniosła o przyznanie renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem w drodze z pracy. Organ rentowy decyzją z dnia 15 maja 2012 roku odmówił przyznania A. C. powyższego świadczenia. Ponadto przed Sądem Okręgowym toczy się postępowanie o sygn. VI U 471/12 pomiędzy stronami o rentę z ustawy rentowej.

Sąd pierwszej instancji zważył, że ubezpieczona domagała się renty w związku z wypadkiem w drodze z pracy, lecz ustawa z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych świadczenia z tego tytułu nie przewiduje. Podobnie prawa takiego nie przewiduje ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jedynie w art. 57a zastrzeżono, że warunek określony w art. 57 ust. 1 pkt 2 nie jest wymagany od ubezpieczonego, którego niezdolność do pracy jest spowodowana wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy.

Łagodzi więc jedynie przesłanki przyznania prawa do renty. Wniosek o takie świadczenie rozpatrywany jest w sprawie VI U 471/12. W tym stanie rzeczy wnioski dowodowe składane przez ubezpieczoną nie miały w ocenie Sądu Okręgowego znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy, zaś samo odwołanie podlegało oddaleniu. Apelację od powyższego wyroku wywiódł pełnomocnik A. C. zaskarżając go w całości i podnosząc, że w sprawie nie doszło do rozpoznania istoty sprawy, a nadto wskazując na naruszenie przepisów prawa procesowego tj. art. 217, 219 i 227 k.p.c. oraz prawa materialnego tj. art. 57a ustawy rentowej.

Wskazując na powyższe apelujący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu oraz orzeczenie o kosztach postępowania. W uzasadnieniu skarżący podniósł, że materialnoprawną podstawę wniosków ubezpieczonej stanowi przepis art. 57a i 57b ustawy rentowej, a nie przepisy ustawy wypadkowej, zatem oddalając odwołanie sąd pierwszej instancji nie rozpoznał istoty sprawy i dopuścił się obrazy wskazanych przepisów postępowania. Zdaniem apelującego uprawomocnienie się wyroku tej treści doprowadzi do konieczności umorzenia postępowania w sprawie VI U 471/12.

Sąd Apelacyjny zważył co następuje:

Apelacja ubezpieczonej nie zasługiwała na uwzględnienie. Wbrew twierdzeniom skarżącego wskazać należy, że zakres rozpoznania niniejszej sprawy wyznaczony jest zakresem podstawy prawnej wskazanej w zaskarżonej decyzji organu rentowego. Decyzja z 15 maja 2012 roku, która jest przedmiotem oceny w niniejszym postępowaniu wskazuje jako podstawę prawną rozstrzygnięcia wyłącznie ustawę wypadkową. Zgodnie z obecnie obowiązującym brzmieniem ustawy nie przewiduje już ona takiego świadczenia jak renta z tytułu niezdolności do pracy powstałej w związku z wypadkiem zaistniałym w drodze do lub z pracy.

Skoro ustawa takiego świadczenia nie przewiduje, prawidłowo organ rentowy odmówił przyznania świadczenia na tej podstawie. Prawidłowo też Sąd Okręgowy oddalił odwołanie od powyższej decyzji. Co prawda ubezpieczona w uzasadnieniu apelacji wykazuje, że dochodzi przyznania świadczenia z tytułu niezdolności do pracy na podstawie ustawy rentowej, jednak w niniejszym postępowaniu sądy ubezpieczeń społecznych oceniały wyłącznie przesłanki do przyznania świadczenia z ustawy wypadkowej. Postępowanie o świadczenie z ustawy rentowej toczy się obecnie przed Sądem Okręgowym pod sygnaturą VI U 471/12.

Dwa postępowania nie mogą się toczyć o to samo. Wbrew obawom apelującego prawomocne rozstrzygnięcie w niniejszej sprawie nie doprowadzi do konieczności umorzenia postępowania w sprawie VI U 471/12, które dotyczy wszak przyznania innego świadczenia tj. renty z tytułu niezdolności do pracy z ustawy rentowej. Tym samym stwierdzić należy, że brak było podstaw do uwzględnienia apelacji ubezpieczonej, która jako bezzasadna podlegała oddaleniu na podstawie art. 385 k.p.c. SSA Zofia Rybicka - Szkibiel SSA Urszula Iwanowska SSA Barbara Białecka