Legislator Case Law & Legislation
IX U 526/15 AI generated

IX U 526/15 · Sąd powszechny

Case Number IX U 526/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 6.05.2015r. (...) Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. K. ( K. ) prawa do renty socjalnej podnosząc w uzasadnieniu decyzji brak prawa do świadczenia wobec okoliczności, iż Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 24.04.2015r. stwierdziła, iż ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy, gdy istnienie takiej niezdolności jest warunkiem prawa do świadczenia przewidzianym w art. 4 Ustawy o rencie socjalnej. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do świadczenia podnosząc, iż jest osobom całkowicie niezdolną do pracy.

Legislator headnote

AI generated

IX U 526/15 · Sąd powszechny: Decyzją z dnia 6.05.2015r. (...) Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. K. ( K. ) prawa do renty socjalnej podnosząc w uzasadnieniu decyzji brak prawa do świadczenia wobec okoliczności, iż Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 24.04.2015r. stwierdziła, iż ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy, gdy istnienie takiej niezdolności jest warunkiem prawa do świadczenia przewidzianym w art. 4 Ustawy o rencie socjalnej. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do świadczenia podnosząc, iż jest osobom całkowicie niezdolną do pracy.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IX U 526/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 27 października 2015 r. Sąd Okręgowy___________________ w Gliwicach Wydział IX Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Ośrodek Zamiejscowy w Rybniku w składzie: Przewodniczący: SSO Maria Konieczna Protokolant: Iwona Porwoł przy udziale ./. po rozpoznaniu w dniu 27 października 2015 r. w Rybniku sprawy z odwołania J. K. ( K. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do renty socjalnej na skutek odwołania J. K. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 6 maja 2015 r. Znak (...) oddala odwołanie. Sędzia Sygn. akt. IX U 526/15

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 6.05.2015r. (...) Oddział w R. odmówił ubezpieczonemu J. K. ( K. ) prawa do renty socjalnej podnosząc w uzasadnieniu decyzji brak prawa do świadczenia wobec okoliczności, iż Komisja Lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 24.04.2015r. stwierdziła, iż ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy, gdy istnienie takiej niezdolności jest warunkiem prawa do świadczenia przewidzianym w art. 4 Ustawy o rencie socjalnej. Ubezpieczony w odwołaniu od decyzji domagał się jej zmiany przez przyznanie prawa do świadczenia podnosząc, iż jest osobom całkowicie niezdolną do pracy.

Organ rentowy w odpowiedzi na odwołanie wniósł o jego oddalenie z przyczyn jak w zaskarżonej decyzji. Rozpoznając sprawę Sąd ustalił co następuje. Ubezpieczony urodził się w dniu (...) Ubezpieczony w dniu 17.03.2015r. złożył w organie rentowym wniosek o prawo do renty socjalnej. Lekarz Orzecznik ZUS w orzeczeniu z dnia 14.04.2015r. rozpoznał u ubezpieczonego stan po leczeniu operacyjnym dyskopatii na poziomie L4 – L5 i kręgozmyku w 2004 i 2005 r., bez dysfunkcji statyczno- dynamicznej kręgosłupa oraz padaczkę od dzieciństwa.

Stwierdził brak całkowitej niezdolności do pracy. Na skutek sprzeciwu ubezpieczonego od tegoż orzeczenia Komisja Lekarska ZUS w orzeczeniu z dnia 24.04.2015r. rozpoznała u ubezpieczonego stan w zakresie kręgosłupa jak Lekarz Orzecznik oraz padaczkę z rzadkimi napadami nocnymi od dzieciństwa. Stwierdziła brak całkowitej niezdolności do pracy. Orzeczenie Komisji Lekarskiej ZUS stało się ostatecznie podstawą zaskarżonej decyzji omówionej na wstępie. Dowód: akta ZUS. Ubezpieczony nie jest całkowicie niezdolny do pracy, co stwierdza się na podstawie wywiadu, badania fizykalnego oraz przedstawionej i znajdującej się w aktach dokumentacji medycznej.

U ubezpieczonego w latach 2004 i 2005 przeprowadzono leczenie operacyjne kręgosłupa w odcinku lędźwiowym z powodu dyskopatii i kręgozmyku i z tego powodu pobierał on czasowo świadczenie rentowe. W dokumentacji znajdują się dowody leczenia ubezpieczonego na padaczkę do 1992r. i ponownie od 2014r. Napady występują tylko przysennie, w godzinach nocnych. Żadne ze schorzeń występujących u ubezpieczonego ani padaczka, ani choroba kręgosłupa nie powodują całkowitej niezdolności do pracy ubezpieczonego, za czym przemawia dobry wynik badania fizykalnego oraz przebytego leczenia operacyjnego kręgosłupa.

Padaczka z napadami przysennymi stanowi przeciwwskazania do pracy na zmianie nocnej, poza tym nie powoduje niezdolności do pracy. Dowód: opinia biegłych sądowych specjalisty neurochirurga i neurotraumatologia dr n. med. A. D. i specjalisty neurologa lek. med. A. N. k. 28 – 32 akt. Mając na uwadze powyższe ustalenia Sąd zważył co następuje. Zgodnie z art. 4 ust. 1 Ustawy o rencie socjalnej z dnia 27.06.2003r. ( Dz. U. z 2013r. poz. 982 ze zm. ) renta socjalna przysługuje osobie pełnoletniej całkowicie niezdolnej do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało w okresach ściśle określonych w pkt. 1,2,3 tego uregulowania, przy czym za osobę całkowicie niezdolną do pracy należy rozumieć zgodnie z uregulowaniem art. 12 ust. 2 Ustawy o emeryturach i rentach z FUS z dnia 17.12.1998r. ( Dz.

U. z 2015r. poz. 748 ), stosowanym odpowiednio, osobę, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Z literalnego brzmienia powołanego przepisu art. 4 ust. 1 ustawy jednoznacznie wynika, iż niezbędną przesłanką prawa do świadczenia jest istnienie całkowitej niezdolności do pracy z powodu jak w tym przepisie. Przeprowadzone postępowanie nie dało podstaw do przyjęcia istnienia u ubezpieczonego całkowitej niezdolności do pracy w powyższym rozumieniu. Za przyjęciem braku całkowitej niezdolności do pracy u ubezpieczonego przemawia powołana opinia biegłych sądowych, wydana niewątpliwie w oparciu o specjalistyczną wiedzę, po przeprowadzeniu wywiadu i badania ubezpieczonego, po zapoznaniu się z dokumentacją lekarską dotyczącą ubezpieczonego, logicznie i przekonywująco uzasadniona, z tych wszystkich przyczyn uznana przez Sąd za wiarygodną, stanowiącą dostateczną podstawę do rozstrzygnięcia w sprawie.

Podkreślenia wymaga, iż Sąd uznał również opinię za wiarygodną w sytuacji braku kwestionowania jej przez którąkolwiek ze stron, braku odniesienia się przez strony w jakikolwiek sposób do treści opinii, mimo zobowiązania Sądu w tym zakresie skierowanego do obu stron wraz z doręczeniem odpisu opinii biegłych. Zajmując takie stanowisko Sąd uznał zaskarżoną decyzję za słuszną i z mocy art. 477 14 § 1 kpc oddalił odwołanie jako bezzasadne. Sędzia: