Legislator Case Law & Legislation
IV U 162/15 AI generated

IV U 162/15 · Sąd powszechny

Case Number IV U 162/15
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 8 kwietnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. w sprawie nr (...) (...) odmówił wnioskodawcy A. B. (1) prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 2 marca 2015 roku do dnia 10 marca 2015 roku. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, iż tytuł ubezpieczenia społecznego wnioskodawcy ustał w dniu 28 lutego 2015 roku, niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia i trwała przez okres którzy niż 30 dni. Pismem z dnia 23 kwietnia 2015 roku wnioskodawca wniósł odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, iż rozumowanie ZUS oparte jest na błędnym ustaleniu, że odzyskał on w dniu 1 marca 2015 roku zdolność do pracy, a w rzeczywistości pozostawał niezdolnym do pracy.

Legislator headnote

AI generated

art. 230 k.p.c; IV U 162/15 · Sąd powszechny: Dlatego też biorąc pod uwagę pozostały materiał dowodowy zebrany w sprawie zgodnie z art. 230 k.p.c. Sąd uznał twierdzenia A. B. (2) za przyznane.

Keywords

AI generated
art. 230 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 230 k.p.c
Dlatego też biorąc pod uwagę pozostały materiał dowodowy zebrany w sprawie zgodnie z art. 230 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt IV U 162/15

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 30 czerwca 2015 roku Sąd Rejonowy w Piotrkowie Trybunalskim IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSR Marcin Wojciechowski Protokolant: st. sekr. sądowy Ewa Adaszek po rozpoznaniu w dniu 16 czerwca 2015 roku w Piotrkowie Trybunalskim na rozprawie sprawy z odwołania: A. B. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w T. o zasiłek chorobowy na skutek odwołania: A. B. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w T. z dnia 8 kwietnia 2015 roku, sygn. (...)/ (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób że przyznaje wnioskodawcy A. B. (1) prawo do zasiłku chorobowego za okres od 2 marca 2015 roku 10 marca 2015 roku. Sygn. akt IV U 162/15

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 8 kwietnia 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T. w sprawie nr (...) (...) odmówił wnioskodawcy A. B. (1) prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 2 marca 2015 roku do dnia 10 marca 2015 roku. W uzasadnieniu decyzji organ rentowy wskazał, iż tytuł ubezpieczenia społecznego wnioskodawcy ustał w dniu 28 lutego 2015 roku, niezdolność do pracy powstała po ustaniu tytułu ubezpieczenia i trwała przez okres którzy niż 30 dni. Pismem z dnia 23 kwietnia 2015 roku wnioskodawca wniósł odwołanie od powyższej decyzji podnosząc, iż rozumowanie ZUS oparte jest na błędnym ustaleniu, że odzyskał on w dniu 1 marca 2015 roku zdolność do pracy, a w rzeczywistości pozostawał niezdolnym do pracy.

W roku postępowania wnioskodawca podnosił, iż nie ujęcie dnia 1 marca 2015 roku w zaświadczeniu lekarskim było wynikiem błędu lekarza. W odpowiedzi na odwołanie z dnia 6 maja 2015 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych wniósł o oddalenie odwołania podnosząc, iż zaskarżona decyzja jest prawidłowa. Sąd ustalił, co następuje: Wnioskodawca był zatrudniony do dnia 28 lutego 2015 roku przez agencję pracy tymczasowej w oparciu o comiesięczne umowy o pracę na okres jednego miesiąca. - okoliczność bezsporna – W dniu 25 lutego 2015 roku wnioskodawca stał się niezdolnym do pracy z powodu choroby zapalenia dolnych dróg oddechowych – lekarz stwierdził niezdolność do pracy i wystawił zaświadczenie dotyczące okresu od dnia 25 lutego do dnia 28 lutego 2015 roku ( sobota ).

Wnioskodawca w poniedziałek 2 marca udał się ponownie do lekarza z uwagi na dalsze dolegliwości – lekarz leczący wystawił kolejne zaświadczenie dotyczące okresu od dnia 2 marca 2015 roku. - okoliczność bezsporna – Zaświadczenia dotyczące okresu 25-28.02.2015r. i 02 – 10.03.2015r. opatrzone były tożsamym kodem . - okoliczność bezsporna - Powyższy stan faktyczny Sąd ustalił w oparciu o dokumenty zawarte w aktach sprawy i aktach organu rentowego oraz w oparciu o niezakwestionowane twierdzenia wnioskodawcy. Należy wskazać, iż organ rentowy zachował w niniejszej sprawie bezczynność nie odnosząc się w jakikolwiek sposób do twierdzeń wnioskodawcy zawartych w odwołaniu, a uszczegółowionych w jego zeznaniach.

Dlatego też biorąc pod uwagę pozostały materiał dowodowy zebrany w sprawie zgodnie z art. 230 k.p.c. Sąd uznał twierdzenia A. B. (2) za przyznane.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie ubezpieczonego jest zasadne. Zasiłek chorobowy przysługuje ubezpieczonemu, który stał się niezdolny do pracy z powodu choroby w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego – art. 6 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r., nr 31, poz. 267). Zgodnie zaś z art.7 ww. ustawy zasiłek chorobowy przysługuje również osobie, która stała się niezdolna do pracy po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli niezdolność do pracy trwała bez przerwy co najmniej 30 dni i powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania tytułu ubezpieczenia chorobowego.

W niniejszej sprawie ZUS swoje stanowisko oparł na treści ww. art. 7 ustawy zasiłkowej uznając, iż okres od dnia 2 marca do dnia 10 marca 2015 roku należy traktować jako odrębny okres niezdolności do pracy od okresu 25 – 28 lutego 2015 roku. Rozumowanie to oparte jest na pominięciu w zaświadczeniach lekarskich dnia 1 marca 2015 roku. Należy wskazać, iż wnioskodawca w dniu 1 marca 2015 roku nie odzyskał zdolności do pracy. Potwierdzeniem tegoż jest fakt, iż lekarz leczący wnioskodawcę stwierdził dalszą niezdolność do pracy z tytułu tej samej choroby.

Nieujęcie dnia 1 marca 2015 roku w zaświadczeniu lekarskim należy traktować jako błąd lekarza sporządzającego dokument, a za który to błąd ubezpieczony nie może ponosić konsekwencji. Fakt, iż w dniu 1 marca 2015 roku wnioskodawca był niezdolnym do pracy powoduje, iż od dnia 2 marca 2015 roku nie rozpoczyna się kolejny okres niezdolności do pracy a jedynie, iż trwa ona nadal i zastosowanie ma norma art. 6 ustawy zasiłkowej. Skutkuje to prawem A. B. (1) do zasiłku chorobowego za okres niezdolności do pracy od dnia 2 marca 2015 roku do dnia 10 marca 2015 roku.

Dlatego też biorąc pod uwagę powyższe rozważania należało uznać zaskarżoną decyzję za niezasadną, a tym samym podlegającą zmianie. Dlatego też Sądu na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że uznał, iż wnioskodawcy A. B. (1) przysługuje prawo do zasiłku chorobowego za okres od dnia 2 marca 2015 roku do dnia 10 marca 2015 roku.