Legislator Case Law & Legislation
III AUa 465/14 AI generated

III AUa 465/14 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 465/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 3.03.2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. odmówił W. Ł. prawa do emerytury ponieważ nie uznał jakiegokolwiek okresu pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach. W. Ł. odwołał się od decyzji podając, że pracował w szczególnych warunkach będąc zatrudnionym w okresie 1.02.1994/ 28.07.1999 r. w (...) J. N. i spółka w G. jako mechanik samochodowy w kanałach remontowych. Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 17.04.2014 r. oddalił odwołanie. Sąd okręgowy ustalił, że W.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 k.p.c, art. 232 k.p.c, art. 385 k.p.c; III AUa 465/14 · Sąd powszechny: w okresie zatrudnienia w (...) J. N. i Spółka w charakterze mechanika samochodowego w kanałach remontowych nie wykonywał pracy stale, gdyż część pracy zajmowała mu konserwacja części samochodowych oraz nieuwzględnienie okresu zatrudnienia powoda w (...) J. N. i Spółka do okresu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach; -przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów poprzez nierozważenie całości zebranego w sprawie materiału dowodowego, a w szczególności błędną ocenę zeznań świadków i wyjaśnień powoda; art. 232 k.p.c. tj. niedopuszczenie przez Sąd z urzędu, dowodu z przesłuchania w charakterze świadka brata ubezpieczonego - T.

Keywords

AI generated
art. 233 k.p.c art. 232 k.p.c art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 233 k.p.c
Ubezpieczony złożył apelację od wyroku zarzucając naruszenie przepisów proceduralnych, art. 233 k.p.c.
art. 232 k.p.c
i Spółka do okresu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach; -przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów poprzez nierozważenie całości zebranego w sprawie materiału dowodowego, a w szczególności błędną ocenę zeznań świadków i wyjaśnień powoda; art. 232 k.p.c.
art. 385 k.p.c
W konsekwencji sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 465/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 lutego 2015 r. Sąd Apelacyjny w Szczecinie - Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Jolanta Hawryszko (spr.) Sędziowie: SSA Barbara Białecka SSO del. Gabriela Horodnicka - Stelmaszczuk Protokolant: St. sekr. sąd. Edyta Rakowska po rozpoznaniu w dniu 26 lutego 2015 r. w Szczecinie sprawy W. Ł. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział wG. o przyznanie emerytury na skutek apelacji ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego w Gorzowie Wlkp. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 kwietnia 2014 r. sygn. akt VI U 104/14 oddala apelację. SSO del. Gabriela Horodnicka–Stelmaszczuk SSA Jolanta Hawryszko SSA Barbara Białecka Sygn. akt III AUa 465/14

UZASADNIENIE

Decyzją z 3.03.2014 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. odmówił W. Ł. prawa do emerytury ponieważ nie uznał jakiegokolwiek okresu pracy ubezpieczonego w szczególnych warunkach. W. Ł. odwołał się od decyzji podając, że pracował w szczególnych warunkach będąc zatrudnionym w okresie 1.02.1994/ 28.07.1999 r. w (...) J. N. i spółka w G. jako mechanik samochodowy w kanałach remontowych. Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 17.04.2014 r. oddalił odwołanie. Sąd okręgowy ustalił, że W.

Ł. ur. (...) na dzień 1.01.1999 r. udowodnił okres ubezpieczenia wynoszący łącznie 28 lat i 18 dni. 20 grudnia 2013 wystąpił z wnioskiem o ustalenie prawa do emerytury wskazując, że nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego. Ubezpieczony w okresie 17.11.1975/ 31.05.1991 pracował w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w G. jako mechanik samochodowy w kanałach remontowych. W okresie 16.07.1990/ 27.02.1991 korzystał z urlopu bezpłatnego. W okresie 1.02.1994/ 28.07.1999 r. był zatrudniony w (...) J. N. i Spółka w G. jako operator-mechanik.

Sąd okręgowy rozważył sprawę zgodnie z art. 184 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. W art. 32 ustawy określono zasady ustalania prawa do emerytury dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze. Zgodnie z tym przepisem, ubezpieczonym urodzonym przed dniem 1 stycznia 1949 r., będącym pracownikami, o których mowa w ust. 2-3, zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przysługuje emerytura w wieku niższym niż określony w art. 27 pkt 1.

Warunki wymagane do uzyskania prawa do emerytury wcześniejszej z tytułu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymienione są w Rozporządzeniu Rady Ministrów z 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz. U. Nr 8, poz. 43 ze zm.). Rodzaje prac w szczególnych warunkach, których wykonywanie może uprawniać do emerytury wcześniejszej, wymienione są w wykazach A i B stanowiących załączniki do rozporządzenia. Sąd wskazał, że w sprawie sporne były okresy zatrudnienia ubezpieczonego w (...) i (...) w G..

Uznał, że zgromadzony w sprawie materiał dowodowy tj. dokumenty w aktach osobowych ubezpieczonego oraz zeznania świadków potwierdziły wykonywanie przez ubezpieczonego pracy w szczególnych warunkach w G. w G. przez 14 lat, 10 miesięcy i 28 dni. Sąd dał wiarę - jako szczerym, spójnym i wzajemnie zbieżnym - zeznaniom świadków Z. L. i J. S. na okoliczność pracy ubezpieczonego jako mechanik pojazdów samochodowych w kanałach remontowych; zeznali, że ubezpieczony zajmował się montażem i demontażem części pojazdów samochodowych, takich jak S., T., S., dźwigi i autobusy, natomiast naprawą zdemontowanych części, silników, skrzyni biegów, mostów i wałów zajmowała się inna brygada.

Sąd okręgowy wskazał, że pracę mechanika samochodowego w kanałach remontowych wymienia wykaz A rozporządzenia, Dział XIV Prace różne pod poz. 16 - prace wykonywane w kanałach remontowych przy naprawie pojazdów mechanicznych lub szynowych. W ocenie sądu okręgowego ubezpieczony nie wypełnił jednak przesłanki pracy w szczególnych warunkach co najmniej 15 lat. Nie uwzględnił bowiem okresu zatrudnienia ubezpieczonego w (...) N. w G. do okresu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach. Ze świadectwa pracy wynika, że ubezpieczony był zatrudniony jako operator-mechanik i jego pracę zakwalifikowano do pracy świadczonej w szczególnych warunkach - Wykaz A powołanego wcześniej rozporządzenia, Dział V, poz. 3 – prace maszynistów ciężkich maszyn budowlanych lub drogowych.

W druku Rp-7-zaświadzczeniu o zatrudnieniu i wynagrodzeniu z (...) wskazano, że ubezpieczony był zatrudniony na stanowisku operatora. Ubezpieczony zeznał natomiast, że w spółce (...) świadczył głównie pracę mechanika pojazdów mechanicznych w kanałach remontowych, a sporadycznie wykonywał pracę przy obsłudze dźwigu. Sąd rozważył, że brak dowodów świadczenia pracy przez ubezpieczonego jako mechanika pojazdów samochodowych w kanałach remontowych. Ubezpieczony złożył apelację od wyroku zarzucając naruszenie przepisów proceduralnych, art. 233 k.p.c. tj. ocenę materiału dowodowego w sposób powierzchowny i sprzeczny z zasadami logiki formalnej, poprzez sprzeczność istotnych ustaleń Sądu z zebranym materiałem dowodowym, która miała wpływ na treść orzeczenia, poprzez przyjęcie, iż W.

L. w okresie zatrudnienia w (...) J. N. i Spółka w charakterze mechanika samochodowego w kanałach remontowych nie wykonywał pracy stale, gdyż część pracy zajmowała mu konserwacja części samochodowych oraz nieuwzględnienie okresu zatrudnienia powoda w (...) J. N. i Spółka do okresu pracy wykonywanej w szczególnych warunkach; -przekroczenie granic swobodnej oceny dowodów poprzez nierozważenie całości zebranego w sprawie materiału dowodowego, a w szczególności błędną ocenę zeznań świadków i wyjaśnień powoda; art. 232 k.p.c. tj. niedopuszczenie przez Sąd z urzędu, dowodu z przesłuchania w charakterze świadka brata ubezpieczonego - T.

L., co w świetle przywoływanych przez Sąd I instancji w uzasadnieniu wyroku okoliczności, iż świadectwo wykonywania prac w szczególnych warunkach przez powoda zostało podpisane przez jego brata oraz faktu, iż powód nie był reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika, pozwoliłoby na ustalenie relacji służbowych łączących braci oraz w konsekwencji na wszechstronne rozważenie zebranego w sprawie materiału. Skarżący wnioskował o przeprowadzenie dowodów: ze świadectwa pracy w warunkach szczególnych z dnia 23.04.2014 r. oraz z przesłuchania w charakterze świadka wskazywanego T.

L., na okoliczność relacji służbowych łączących braci, zakresu prac wykonywanych przez ubezpieczonego, charakteru pracy wykonywanej przez ubezpieczonego w (...), a także okoliczności towarzyszących wystawieniu ubezpieczonemu świadectwa pracy w szczególnych warunkach z dn. 28.07.1999 r. Skarżący wnioskował o zmianę zaskarżonego wyroku w całości i przyznanie ubezpieczonemu prawa do emerytury, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w części i przekazanie sprawy sądowi I instancji do ponownego rozpoznania. Sąd apelacyjny po dokonaniu ustaleń i rozważeniu sprawy uznał, że apelacja nie zasługuje na uwzględnienie.

Sąd okręgowy zastosował w sprawie prawidłowe przepisy prawa materialnego i wydał prawidłowy wyrok. Sąd apelacyjny przy tym w całości aprobuje ustalenia sądu okręgowego w zakresie oceny przesłanki pracy w warunkach szczególnych w okresie 1.02.1994 / 28.07.1999 r. w (...) J. N. i Spółka w G.. W szczególności sąd okręgowy prawidłowo ustalił, że ubezpieczony pracował jako operator-mechanik, a nie jako mechanik w kanałach remontowych. W ocenie sądu apelacyjnego w postępowaniu pierwszo instancyjnym słusznie uznano, że niewiarygodne były zeznania ubezpieczonego, że wykonywał pracę w charakterze mechanika samochodowego w kanałach remontowych.

Twierdzenia ubezpieczonego jakoby większość prac konserwacyjnych w przypadku sprzętu ciężkiego przeprowadzał bezpośrednio w kanałach, a naprawami na powierzchni zajmował się wybrany pracownik, były gołosłowne i jako takie, niewiarygodne dla ustalenia faktów. Oczywistym bowiem było, że skoro ubezpieczony wystąpił z roszczeniem o prawo do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych, to w procesie wywodził na temat wykonywania tego rodzaju pracy, co jednak nie mogło być jednoznaczne z przyznaniem ubezpieczonemu racji. Twierdzeniom ubezpieczonego przeczyła bowiem, i tak bardzo skąpa, dokumentacja pracownicza, na co trafnie wskazał sąd okręgowy.

Argumentacja skarżącego - jakoby sam fakt określenia stanowiska ubezpieczonego jako operator-mechanik w świadectwie pracy oraz operator w Rp-7 nie świadczył o pełnieniu przez niego podwójnej funkcji, lecz wynikał z posiadanych przez ubezpieczonego uprawnień do obsługiwania dźwigu, suwnic oraz wózków akumulatorowych i spalinowych, zaś nazwanie stanowiska ubezpieczonego w powyższy sposób łączyło się ze względami praktycznymi stosowanymi przez kadrową spółki, która kierowała się myślą, że powyższe umiejętności ubezpieczonego w razie potrzeby będą mogły zostać wykorzystane w spółce – nie została poparta żadnymi dowodami i jako taka jest zupełnie pozbawiona wartości procesowej.

Sąd apelacyjny nie przychylił się do zarzutu apelacji, że obowiązkiem sądu okręgowego było dopuszczenie z urzędu dowodu z zeznań w charakterze świadka brata ubezpieczonego T. L.. Należy zauważyć, że sąd nie ma proceduralnego obowiązku prowadzenia postępowania dowodowego z urzędu; natomiast może takie postępowanie poprowadzić, gdy uzna, że jest niezbędne dla ustalenia istotnych okoliczności sprawy. To obowiązkiem procesowym strony jest wskazywanie dowodów dla stwierdzenia faktów, z których wywodzą skutki prawne (art. 232 k.p.c.) Ubezpieczony wykonał ten obowiązek i złożył do akt świadectwo pracy za okres zatrudnienia w (...) J.

N. i Spółka w G. z którego wynikało, że pracował na stanowisku operatora-mechanika. Tę aktywność strony sąd prawidłowo zaaprobował jako złożenie dowodu na istotny w sprawie fakt. Natomiast to, że sąd okręgowy uznał, że tym świadectwem ubezpieczony wykazał fakt pracy na stanowisku operatora-mechanika, a nie mechanika w kanałach remontowych, nie uzasadniało dalej idącego postępowania dowodowego z urzędu. To rzeczą ubezpieczonego było przedstawienie wszelkich dowodów zasadności żądania, natomiast kwestia oceny dowodów jest zawsze pozostawiona sądowi, który dokonując w sprawie ustaleń kieruje się zasadą swobodnej oceny dowodów.

I tej zasady sąd nie naruszył. Sąd okręgowy dopuszczając dowód z treści świadectwa pracy nie miał żadnych podstaw do uznania, że T. L., który podpisał świadectwo pracy będzie zeznawał inaczej niż to wynika z zapisów dokumentu. Co istotne, sąd nie zakwestionował treści tego dokumentu, wręcz przeciwnie dopuścił dowód z tego dokumentu. Sąd apelacyjny zatem pominął wniosek dowodowy apelującego, po pierwsze jako spóźniony, bowiem nie było żadnych przeszkód by ten dowód powołać w postępowaniu pierwszo instancyjnym, po drugie jako nie mających znaczenia w sprawie, ponieważ świadectwo pracy podpisane przez świadka zostało uznane jako miarodajny dowód.

Sąd apelacyjny pominął też świadectwo pracy w warunkach szczególnych z dnia 23.04.2014 r. Jest to dokument nowy, który może kształtować uprawnienie ubezpieczonego, a nieznany organowi rentowemu i jako taki powinien w pierwszej kolejności być rozważony w postępowaniu przed organem rentowym. Sąd apelacyjny nie uznał też racji skarżącego, że w postępowaniu przed sądem okręgowym nie miał należytego rozeznania i powinien był ustanowić profesjonalnego pełnomocnika. W ocenie sądu apelacyjnego ubezpieczony wykazał dobre rozeznanie w postępowaniu sądowym i podejmował czynności procesowe adekwatne do przebiegu procesu, a sąd przecież nie wymagał od niego prawniczego profesjonalizmu, nie nakazuje tego również procedura cywilna.

Ustanowienie w sprawie adwokata lub radcy prawnego jest wyłącznie rzeczą strony, zaś zaniechanie w tym zakresie nie może stanowić zarzutu względem wyroku. Reasumując, sąd okręgowy prawidłowo ustalił, że ubezpieczony nie udowodnił pracy w warunkach szczególnych jako mechanik w kanałach remontowych w okresie 1.02.1994/ 28.07.1999 r. w (...) J. N. i Spółka w G.. Niezależnie od zarzutów, sąd apelacyjny uznając, że jest sądem merytorycznym, który jest uprawnionym do samodzielnej oceny dowodów i samodzielnych ustaleń, odmiennie od sądu okręgowego ocenił dowody na okoliczność pracy w warunkach szczególnych jako mechanik samochodowy w kanałach remontowych w okresie 17.11.1975/ 31.05.1991 w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w G..

Sąd okręgowy na podstawie zeznań dwóch świadków, współpracowników ubezpieczonego uznał, że w całym okresie 14 lat, 10 miesięcy i 28 dni ubezpieczony pracował w warunkach szczególnych jako mechanik samochodowy w kanałach remontowych. W ocenie sądu apelacyjnego, w zakresie tej okoliczności sąd okręgowy dowody rozważył dowolnie. Jakkolwiek świadkowie zeznali, że ubezpieczony pracował w kanałach remontowych i wykonywał montaż i demontaż części pojazdów samochodowych, a naprawą części zajmowała się inna brygada, to jednocześnie wskazali, że w strukturze przedsiębiorstwa funkcjonowały działy elektryczne i regeneracji, brygada pogotowia technicznego, w których zatrudniano mechaników nie pracujących w kanałach remontowych.

Nie można więc stanowczo wykluczyć, że ubezpieczony nie pracował w tych strukturach. Tym bardziej, że w nawiązaniu do ww. zeznań sąd apelacyjny, na podstawie akt osobowych ustalił, że ze świadectwa pracy z 31.03.1991 r. wydanego ubezpieczonemu tuż po ustaniu zatrudnienia wynika, że był zatrudniony jako mechanik. W piśmie z 22.01.1991 r. adresowanym do związków zawodowych jako zamiar wypowiedzenia umowy o pracy wskazano stanowisko mechanik; w karcie kontrolnej badań okresowych wskazano stanowisko mechanik- zdolny do pracy w zawodzie mechanika.

W angażach z lat 1977- 1990 wskazywano stanowisko mechanik w (...). Ponadto w angażu z 3.11.1980 pracodawca zapisał dodatek do wynagrodzenie za obsługę dodatkowych urządzeń remontowych w pogotowiu technicznym. W angażu z 7.04.1987 pracodawca przewidział dodatek z obsługę agregatu zamieszczonego na pojeździe. I wreszcie w angażu z 7.06.1982 r. ubezpieczonemu przyznano dodatek brygadzisty. W ocenie sądu apelacyjnego zapisy pracodawcy w przedstawionych dokumentach przeczą jednoznacznie twierdzeniom świadków co do stałej i ciągłej pracy ubezpieczonego w okresie 17.11.1975/ 31.05.1991 na stanowisku mechanika w kanałach remontowych.

Co do tej okoliczności dowody są niespójne. Zważywszy, że dokumentacja w aktach osobowych była sporządzana na bieżąco, jest chronologiczna i nie nosi śladów przerabiania, sąd apelacyjny uznał ją jako miarodajny dowód w sprawie, w przeciwieństwie do dowodu z zeznań świadków i ubezpieczonego, które są sprzeczne z opisanymi wyżej dokumentami. Pamięć ludzka jest zawodna, tym bardziej że świadkowie zeznawali na okoliczności sprzed kilkudziesięciu lat, zatem już z tej przyczyny dowód z zeznań świadków, jako jedyny, nie potwierdzony pracowniczą dokumentacją źródłową nie może być miarodajny dla ustalenia pracy w warunkach szczególnych kilkadziesiąt lat wstecz.

Reasumując, w ocenie sądu apelacyjnego ubezpieczony nie udowodnił również pracy w warunkach szczególnych jako mechanik w kanałach remontowych w okresie 17.11.1975/ 31.05.1991 w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w G.. Nie spełnił zatem ustawowej przesłanki pracy w warunkach szczególnych w wymiarze co najmniej 15 lat, co czyniło nieuzasadnionym jego żądanie przyznania emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych. W konsekwencji sąd apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. oddalił apelację ubezpieczonego.