Legislator Case Law & Legislation
III AUa 2435/12 AI generated

III AUa 2435/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 2435/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 7 sierpnia 2012r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. w oparciu o przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.09.153.1227 j.t.) odmówił ubezpieczonemu S. C. (ur. (...)) prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu wskazał, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. udowodnił 17 lat, 1 miesiąc i 27 dni pracy w szczególnych warunkach, lecz nie wykazał wymaganych, co najmniej 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych (jedynie 23 lata, 8 miesięcy i 24 dni).

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 2435/12 · Sąd powszechny: Sporna kwestia sprowadzała się do ustalenia czy S. C. spełnił pozostałe warunki do przyznania mu emerytury w niższym wieku emerytalnym na podstawie art. 184 powołanej ustawy . Na podstawie akt rentowych Sąd I instancji ustalił, że do czasu wydania nowego dowodu osobistego, tj. do dnia 26 sierpnia 2008r. (k. 184 t. l akt ZUS) ubezpieczony był przekonany, iż urodził się w dniu (...)., związku z powyższym, taką datę podawał wszystkim instytucjom, w tym organowi rentowemu i taka też data figuruje w jego wcześniejszych dokumentach.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając na względzie wszystkie podniesione wcześniej motywy, Sąd Apelacyjny opierając się na treści art. 385 k.p.c., oddalił apelację ubezpieczonego, albowiem brak było jakichkolwiek podstaw do jej uwzględnienia.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 2435/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 29 maja 2013 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Maria Małek - Bujak (spr.) Sędziowie SSA Witold Nowakowski SSA Alicja Kolonko Protokolant Agnieszka Turczyńska Przy udziale – po rozpoznaniu w dniu 29 maja 2013r. w Katowicach sprawy z odwołania S. C. (S. C.) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. o prawo do emerytury na skutek apelacji ubezpieczonego S. C. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 25 października 2012r. sygn. akt XI U 2516/12 oddala apelację. /-/ SSA W.Nowakowski /-/ SSA M.Małek – Bujak /-/ SSA A.Kolonko Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 2435/12

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 7 sierpnia 2012r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. w oparciu o przepisy ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U.09.153.1227 j.t.) odmówił ubezpieczonemu S. C. (ur. (...)) prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach. W uzasadnieniu wskazał, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999r. udowodnił 17 lat, 1 miesiąc i 27 dni pracy w szczególnych warunkach, lecz nie wykazał wymaganych, co najmniej 25 lat okresów składkowych i nieskładkowych (jedynie 23 lata, 8 miesięcy i 24 dni).

W odwołaniu S. C. domagał się zaliczenia do ogólnego stażu zatrudnienia okresu pracy w gospodarstwie rolnym. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 25 października 2012r. w sprawie o sygn. akt XI U 2516/12 oddalił odwołanie ubezpieczonego. Za niesporne Sąd I instancji uznał, że ubezpieczony nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego, nie pozostaje w stosunku pracy, a na dzień 1 stycznia 1999r. udowodnił więcej niż wymagane 15 lat pracy w szczególnych warunkach, a w dniu 14 listopada 2011r. - będąc uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy - złożył w organie rentowym wniosek o emeryturę.

Sporna kwestia sprowadzała się do ustalenia czy S. C. spełnił pozostałe warunki do przyznania mu emerytury w niższym wieku emerytalnym na podstawie art. 184 powołanej ustawy . Na podstawie akt rentowych Sąd I instancji ustalił, że do czasu wydania nowego dowodu osobistego, tj. do dnia 26 sierpnia 2008r. (k. 184 t. l akt ZUS) ubezpieczony był przekonany, iż urodził się w dniu (...)., związku z powyższym, taką datę podawał wszystkim instytucjom, w tym organowi rentowemu i taka też data figuruje w jego wcześniejszych dokumentach.

Dopiero od 2008r. S. C. ma świadomość, iż zgodnie z aktem urodzenia, przyszedł na świat w dniu(...). Ubezpieczony domagał się zaliczenia do ogólnego stażu zatrudnienia okresu pracy w gospodarstwie rolnym od 6 stycznia 1967r. do 15 listopada 1967r. (okres od 16 listopada 1967r. do 19 sierpnia 1968r. został uwzględniony przez organ rentowy na mocy wyroku Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 21 listopada 2007r. sygn. XI U 1767/07 - wyrok - k. 108 t. 1, karta przebiegu zatrudnienia - k. 13 t. 2 akt ZUS). Powołując jako podstawę prawną rozstrzygnięcia art. 184 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 3 cytowanej na wstępie ustawy, których treść przytoczył, Sąd I instancji wywiódł, że w spornym okresie od 6 stycznia 1967r. do 15 listopada 1967r. odwołujący się nie miał ukończonych 16 lat, a zatem brak jest podstaw do zaliczenia wykonywanej przez niego w tym czasie pracy w gospodarstwie rolnym jako okresu składkowego (art. 10 ust. 1 pkt 3 cyt. ustawy).

W konsekwencji, S. C., który na dzień 1 stycznia 1999r. nie legitymował się wymaganym 25-letnim ogólnym stażem pracy, nie spełnił wszystkich koniecznych warunków do nabycia świadczenia emerytalnego w niższym wieku emerytalnym. Nie znajdując podstaw do uwzględnienia odwołania - na mocy art. 477 14 § 1 k.p.c. - Sąd Okręgowy oddalił odwołanie. Apelację od wyroku wniósł ubezpieczony. Nie wskazując podstaw zaskarżenia, wniósł o doliczenie spornego okresu pracy w gospodarstwie rolnym i podniósł, że pracował w nim już od siódmego roku życia.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje. Apelacja ubezpieczonego nie zasłużyła na uwzględnienie. Sąd Apelacyjny podzielił w pełni ustalenia dokonane przez Sąd Ij instancji, odnoszące się zarówno do wskazania podstawy faktycznej, jak i wyjaśnienia podstawy prawnej przyjętego przez ten Sąd rozstrzygnięcia. Przyjmując je za własne, nie widział zatem potrzeby ich powtarzania. Przypomnienia jedynie wymaga, że zakres przedmiotowy decyzji w rozpoznawanej sprawie był wyznaczony przepisami art. 184 w zw. z art. 32 oraz w zw. z art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.

U. z 2004 r., Nr 39, poz. 353), a decyzja organu rentowego stwierdzała, czy - na podstawie tych przepisów - powstało prawo ubezpieczonego do emerytury. Trafne jest stanowisko Sądu Okręgowego, że skoro ubezpieczony nie posiada okresu składkowego i nieskładkowego, o którym mowa w art. 27, wynoszącego dla mężczyzn, co najmniej 25 lat, to nie mógł nabyć prawa do emerytury przewidzianej w art. 184 ustawy emerytalnej. Zasadności tego stanowiska nie kwestionował zresztą sam ubezpieczony. Zgodnie bowiem z art. 184 ust. 1 ustawy emerytalnej, ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1. okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku niższym niż 60 lat - dla kobiet i 65 lat - dla mężczyzn oraz 2. okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (wynoszący, co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn). Przepis art. 10 ust. 1 pkt 3 powołanej ustawy wskazuje na jednoznaczną granicę wiekową - 16 lat, a zatem wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym rodziców przed ukończeniem tego wieku pozostaje bez wpływu na wyliczenie okresów składkowych i nieskładkowych.

Natomiast, aktualne dokumenty przedstawione przez ubezpieczonego, a dotyczące daty urodzenia, są wiążące zarówno dla ZUS, jak i dla sądów. Skoro zatem zaskarżony wyrok rozstrzygnął o prawie ubezpieczonego do emerytury, a więc w zakresie wyznaczonym treścią decyzji organu rentowego, to rozstrzygnięcie to w pełni odpowiadało prawu. Mając na względzie wszystkie podniesione wcześniej motywy, Sąd Apelacyjny opierając się na treści art. 385 k.p.c., oddalił apelację ubezpieczonego, albowiem brak było jakichkolwiek podstaw do jej uwzględnienia. /-/ SSA W.

Nowakowski /-/ SSA M. Małek - Bujak /-/ SSA A. Kolonko Sędzia Przewodniczący Sędzia JR