Legislator Case Law & Legislation
III AUa 1766/12 AI generated

III AUa 1766/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 1766/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 15.06.2012r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach oddalił odwołanie A. T. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 19.08.2011r., odmawiającej ubezpieczonemu prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach, albowiem nie wykazał on 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach, a ponadto nie rozwiązał stosunku zatrudnienia. Sąd Okręgowy ustalił, że ubezpieczony A. T. (ur. (...)) w dniu (...) ukończył 60 lat, na dzień 01.01.1999r. udowodnił łącznie 31 lat i 2 dni okresów składkowych i nieskładkowych oraz nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego.

Legislator headnote

AI generated

art. 68 Konstytucji, art. 217 § 1 k.p.c, art. 227 k.p.c, art. 208 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 258 k.p.c, art. 224 k.p.c; III AUa 1766/12 · Sąd powszechny: Sporną kwestią było, czy ubezpieczony spełnił pozostałe warunki do przyznania mu emerytury w niższym wieku emerytalnym z art. 184 w związku z art. 32 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy uwzględnił odwołującemu się jedynie 14 lat, 9 miesięcy i 9 dni pracy w warunkach szczególnych wymienionych w wykazie A, odmówiono natomiast zaliczenia do takiej pracy okresów od 01.07.1982r. do 31.12.1982r. oraz od 03.01.1983r. do 31.05.1983r. ponieważ ubezpieczony w tym czasie nie wykonywał pracy w warunkach szczególnych - korzystał z urlopu bezpłatnego w (...) T., wykonując pracę na kontrakcie eksportowym na W..

Keywords

AI generated
art. 68 Konstytucji art. 217 § 1 k.p.c art. 227 k.p.c art. 208 § 1 pkt 3 k.p.c art. 258 k.p.c art. 224 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 68 Konstytucji
art. 217 § 1 k.p.c
art. 227 k.p.c
art. 208 § 1 pkt 3 k.p.c
227 k.p.c., art. 208 § 1 pkt 3 k.p.c.
art. 258 k.p.c
art. 224 k.p.c
i art. 224 k.p.c., poprzez bezpodstawne oddalenie wniosku powoda o przeprowadzenie dowodu ze świadków wnioskowanych na okoliczność ustalenia charakteru pracy wykonywanej przez skarżącego, jej wymiaru i okresu wykonywania.
art. 385 k.p.c
Mając powyższe na uwadze, Sąd Apelacyjny na mocy art. 385 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III AUa 1766/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 17 maja 2013 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący SSA Ewa Piotrowska (spr.) Sędziowie SSA Jolanta Ansion SSA Maria Małek - Bujak Protokolant Aneta Szafruga po rozpoznaniu w dniu 17 maja 2013r. w Katowicach sprawy z odwołania A. T. (A. T. ) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. o prawo do emerytury z tytułu pracy w warunkach szczególnych na skutek apelacji ubezpieczonego A. T. od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 15 czerwca 2012r. sygn. akt XI U 2632/11 oddala apelację. /-/ SSA J. Ansion /-/ SSA E. Piotrowska /-/ SSA M. Małek-Bujak Sędzia Przewodniczący Sędzia Sygn. akt III AUa 1766/12

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem z dnia 15.06.2012r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach oddalił odwołanie A. T. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w R. z dnia 19.08.2011r., odmawiającej ubezpieczonemu prawa do emerytury z tytułu pracy w szczególnych warunkach, albowiem nie wykazał on 15-letniego okresu pracy w szczególnych warunkach, a ponadto nie rozwiązał stosunku zatrudnienia. Sąd Okręgowy ustalił, że ubezpieczony A. T. (ur. (...)) w dniu (...) ukończył 60 lat, na dzień 01.01.1999r. udowodnił łącznie 31 lat i 2 dni okresów składkowych i nieskładkowych oraz nie jest członkiem otwartego funduszu emerytalnego.

Sporną kwestią było, czy ubezpieczony spełnił pozostałe warunki do przyznania mu emerytury w niższym wieku emerytalnym z art. 184 w związku z art. 32 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Organ rentowy uwzględnił odwołującemu się jedynie 14 lat, 9 miesięcy i 9 dni pracy w warunkach szczególnych wymienionych w wykazie A, odmówiono natomiast zaliczenia do takiej pracy okresów od 01.07.1982r. do 31.12.1982r. oraz od 03.01.1983r. do 31.05.1983r. ponieważ ubezpieczony w tym czasie nie wykonywał pracy w warunkach szczególnych - korzystał z urlopu bezpłatnego w (...) T., wykonując pracę na kontrakcie eksportowym na W..

Nie uznał także organ rentowy za pracę w warunkach szczególnych okresu zatrudnienia od 24.03.1969r. do 01.06.1970r. w (...) Zakładach (...) w T. w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku ślusarza, uznając, że przedłożone zaświadczenie z archiwum nie stanowi wystarczającego środka dowodowego. Na rozprawie w dniu 15.06.2012r. ubezpieczony A. T. oświadczył, że od 05.11.1990r. do chwili obecnej pozostaje w stosunku pracy z (...) S.A. w T.. Okoliczność tę potwierdza zaświadczenie z dnia 04.07.2011r. wystawione przez w/w zakład pracy.

Dlatego też - wobec pozostawania przez ubezpieczonego w stosunku pracy z dotychczasowym pracodawcą - Sąd uznał za zbędne prowadzenie dalszego postępowania dowodowego na okoliczność ustalenia, czy ubezpieczony legitymuje się na dzień 01.01.1999r. wymaganym przez ustawę, co najmniej 15-letnim okresem pracy w szczególnych warunkach, a tym samym, czy spełnił łącznie wszystkie warunki niezbędne do nabycia prawa do wnioskowanego świadczenia emerytalnego. W oparciu o dokonane ustalenia, Sąd uznał, że odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie.

Sąd I instancji wskazał, że zgodnie z art. 184 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS, emerytura, której przyznania ubezpieczony się domaga przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa oraz rozwiązania stosunku pracy - w przypadku ubezpieczonego będącego pracownikiem (art. 184 ust. 2), natomiast ubezpieczony stosunku pracy nie rozwiązał.

Zgodnie z art. 100 ust. 1 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, prawo do świadczeń określonych w powyższej ustawie powstaje z dniem spełnienia wszystkich warunków wymaganych do nabycia tego prawa. Ubezpieczony, pozostając w zatrudnieniu, nie spełnił jednego z koniecznych warunków wskazanych w art. 184 ust.2. Zatem, Sąd Okręgowy nie mógł zmienić zaskarżonej decyzji i przyznać ubezpieczonemu prawa do żądanego świadczenia. Nie jest także dopuszczalne w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych wydanie wyroku ustalającego spełnienie przez ubezpieczonego niektórych warunków wymaganych do nabycia prawa do świadczenia i przyznającego to świadczenie pod warunkiem spełnienia pozostałych warunków w przyszłości (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 09.02.2010r. wydany w sprawie I UK 262/09).

Apelację od wyroku wniósł pełnomocnik ubezpieczonego. Zaskarżając wyrok Sądu I instancji w całości zarzucił mu: - błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 184 i art. 100 ustawy o emeryturach i rentach z FUS w zw. z art. 2, art. 24, art. 31 ust. 3, art. 32 ust. 1, art. 65, art. 66, art. 67 i art. 68 Konstytucji, a także naruszenie zasad współżycia społecznego, poprzez przyjęcie przez Sąd I instancji, że - ze względu na fakt pozostawania przez skarżącego w stosunku zatrudnienia - zbędne jest prowadzenie postępowania dowodowego na okoliczność ustalenia czy skarżący spełnia warunki niezbędne do nabycia emerytury w niższym wieku emerytalnym z art. 184 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, chociaż rozwiązanie stosunku pracy jest przesłanką, która wymaga spełnienia dopiero na dzień orzekania o przyznaniu świadczenia, a nie na etapie prowadzenia postępowania wyjaśniającego (dopiero przyznanie świadczenia emerytalnego jest uzależnione od rozwiązania stosunku pracy), a także pomimo, iż uzależnienie przeprowadzenia postępowania dowodowego w zakresie spełnienia przesłanek nabycia przez skarżącego prawa do emerytury, od uprzedniego rozwiązania umowy o pracę jeszcze przed wyjaśnieniem wątpliwości w zakresie prawa do emerytury (co powoduje przerzucenie ewentualnego ryzyka utraty pracy i jednoczesnego braku uprawnienia do emerytury na skarżącego) - stanowi naruszenie gwarantowanych Konstytucją RP praw i wolności przypisanych każdemu obywatelowi oraz pracownikowi RP, a nadto budzi wątpliwości nie tylko natury konstytucyjnej, ale także etycznej i stanowi tym samym naruszenie zasad współżycia społecznego; - naruszenie art. 217 § 1 k.p.c. w zw. z art. 227 k.p.c., art. 208 § 1 pkt 3 k.p.c. oraz art. 258 k.p.c. i art. 224 k.p.c., poprzez bezpodstawne oddalenie wniosku powoda o przeprowadzenie dowodu ze świadków wnioskowanych na okoliczność ustalenia charakteru pracy wykonywanej przez skarżącego, jej wymiaru i okresu wykonywania.

W oparciu o podniesione zarzuty, pełnomocnik ubezpieczonego wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi I instancji z uwagi na to, że Sąd I instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego w całości i w związku z tym nie rozpoznał istoty sprawy.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja ubezpieczonego podlega oddaleniu. Sąd Apelacyjny w całości podziela ustalenia oraz stanowisko zawarte w uzasadnieniu zaskarżonego orzeczenia, a to wobec trafności ustaleń oraz oceny dokonanych przez Sąd I instancji, zawartych w zacytowanym pisemnym uzasadnieniu. Przedstawione przez apelującego argumenty pozostają w sprzeczności z przepisami ustawy, w szczególności art. 184 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z FUS. Przepis ten wskazuje jakie przesłanki winny zostać spełnione przez ubezpieczonego, aby przysługiwało mu prawo do emerytury.

Zatem, ustalenie spornego prawa do emerytury w obniżonym wieku na podstawie art. 184 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS wymaga łącznego spełnienia wszystkich przesłanek, warunkujących jego nabycie, w tym rozwiązania, tj. zakończenia i przerwania stosunku pracy. Dlatego pozostawanie w zatrudnieniu u dotychczasowego pracodawcy wyklucza nabycie prawa do emerytury na podstawie art. 184 tej ustawy. Skoro ubezpieczony nie spełnia jednej z przesłanek - rozwiązania stosunku pracy - nie jest dopuszczalne badanie spełnienia przez niego pozostałych przesłanek, skoro i tak nie doprowadziłoby to do nabycia przez ubezpieczonego prawa do żądanego świadczenia oraz byłoby sprzeczne z zasadami ekonomiki procesowej.

Mając powyższe na uwadze, Sąd Apelacyjny na mocy art. 385 k.p.c. orzekł o oddaleniu apelacji, jako nieuzasadnionej. /-/ SSA J. Ansion /-/ SSA E. Piotrowska /-/ SSA M. Małek-Bujak Sędzia Przewodniczący Sędzia JR