Legislator Case Law & Legislation
III AUa 459/12 AI generated

III AUa 459/12 · Sąd powszechny

Case Number III AUa 459/12
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. decyzją z dnia 12 października 2011 roku, wydaną na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 153, poz. 1227 ze zm.) ustalił C. G. wartość kapitału początkowego na dzień 1 stycznia 1999 roku na kwotę 113.376,23 złotych. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (WWPW) został ustalony na podstawie wynagrodzenia z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku i wyniósł 59,71 %.

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c; III AUa 459/12 · Sąd powszechny: Zgodnie z art. 16 w/w ustawy ubezpieczony może wybrać okres 10 lat kalendarzowych, przy czym muszą to być lata kalendarzowe następujące bezpośrednio po sobie, choćby ubezpieczony w niektórych z tych lat przez okres roku lub w okresie krótszym niż rok nie pozostawał w ubezpieczeniu. Sąd Okręgowy wskazał, iż zawarte w art. 17 ust. 1 i 3 w/w ustawy wyjątki od zasady określonej w art. 15 ust. 1 w/w ustawy dotyczą szczegółowo określonych w tych przepisach kategorii osób, którym nie można ustalić podstawy wymiaru świadczenia w myśl art. 15 ust. 1 w/w ustawy.

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn.akt III AUa 459/12

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 18 września 2012r. Sąd Apelacyjny - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Białymstoku, III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSA Bożena Szponar - Jarocka (spr.) Sędziowie: SA Barbara Orechwa-Zawadzka SO del. Marek Szymanowski Protokolant: Edyta Katarzyna Radziwońska po rozpoznaniu w dniu 18 września 2012 r. w Białymstoku sprawy z wniosku C. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. o ustalenie wartości kapitału początkowego i wysokość emerytury na skutek apelacji wnioskodawczyni C. G. od wyroku Sądu Okręgowego Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Olsztynie IV Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 29 grudnia 2011 r. sygn. akt IV U 2879/11 oddala apelację. Sygn. akt III AUa 459/12

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. decyzją z dnia 12 października 2011 roku, wydaną na podstawie przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 153, poz. 1227 ze zm.) ustalił C. G. wartość kapitału początkowego na dzień 1 stycznia 1999 roku na kwotę 113.376,23 złotych. Wskaźnik wysokości podstawy wymiaru (WWPW) został ustalony na podstawie wynagrodzenia z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku i wyniósł 59,71 %.

Decyzją Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 20 października 2011 roku, wydaną na podstawie przepisów w/w ustawy przyznano C. G. od dnia 1 sierpnia 2011 roku emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym. Do wyliczenia wysokości świadczenia przyjęto wartość kapitału początkowego wyliczoną na podstawie decyzji w/w organu rentowego z dnia 12 października 2011 roku. C. G. w odwołaniach od powyższych decyzji domagała się ich zmiany i prawidłowego ustalenia wartości kapitału początkowego oraz wysokości emerytury.

W jej ocenie organ rentowy błędnie wyliczył wskaźnik wysokości podstawy wymiaru z lat 1989-1998. Domagała się ustalenia powyższego wskaźnika przy uwzględnieniu jedynie faktycznego okresu wykonywania pracy w powyższym okresie, z wyłączeniem okresu przebywania na urlopie wychowawczym. Sąd Okręgowy w Olsztynie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych po rozpoznaniu powyższych odwołań, wyrokiem z dnia 29 grudnia 2011 roku oddalił odwołania. Sąd I instancji ustalił, że na podstawie decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 24 lipca 2006 roku przyznano C.

G. od dnia 1 sierpnia 2006 roku prawo do wcześniejszej emerytury. Do ustalenia podstawy wymiaru emerytury przyjęto wynagrodzenie, które stanowiło podstawę wymiaru składek z 10 lat kalendarzowych od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku. Tak wyliczony wskaźnik wysokości podstawy wymiaru świadczenia wyniósł 59,71 %. Wyrokiem Sądu Okręgowego w Olsztynie Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 26 września 2006 roku w sprawie o sygn. akt IV U 2074/06 oddalono odwołanie od w/w decyzji organu rentowego. Decyzją z dnia 12 września 2007 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. odmówił C.

G. przeliczenia podstawy wymiaru świadczenia, wskazując, że dotychczas przyjęty wskaźnik wysokości podstawy wymiaru - 59,71 % jest najkorzystniejszy. Zaskarżonymi aktualnie decyzjami Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w O. z dnia 12 października 2011 roku oraz z dnia 20 października 2011 roku odpowiednio ustalono C. G. wartość kapitału początkowego oraz przyznano emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym przy przyjęciu wskaźnika wysokości podstawy wymiaru (WWPW) ustalonego na podstawie wynagrodzenia z 10 kolejnych lat kalendarzowych, tj. od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku, wynoszącego 59,71 %.

Sąd Okręgowy wskazał, iż odwołująca domaga się ustalenia wartości kapitału początkowego oraz wysokości emerytury przy przyjęciu wskaźnika wysokości podstawy wymiaru z okresu od dnia 1 stycznia 1989 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku z wyłączeniem okresu pozostawania na urlopie wychowawczym w okresie od dnia 3 lutego 1993 roku do dnia 2 lutego 1995 roku. Sąd I instancji zaznaczył, że C. G. nie kwestionowała wyliczenia wskaźnika wysokości podstawy wymiaru kapitału początkowego z 10 kolejnych lat kalendarzowych z okresu od 1989 roku do 1998 roku, a jedynie fakt uwzględnienia przy jego wyliczeniu okresu pozostawania na urlopie wychowawczym w w/w okresie.

Sąd Okręgowy wskazał, że zasady ustalania podstawy wymiaru kapitału początkowego określają przepisy art. 174 ust. 3-7 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Zgodnie z nimi podstawa wymiaru kapitału początkowego może być ustalona:

1) z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z okresu od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku, 2) z 20 lat kalendarzowych dowolnie wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu przypadających przed 1999 rokiem lub 3) z faktycznego okresu podlegania ubezpieczeniu, jeżeli wnioskodawca nie może udowodnić 10 kolejnych lat ubezpieczenia z powodów wymienionych w art. 17 ust. 1 i ust 3 w/w ustawy. W odniesieniu natomiast do zasad ustalania podstawy wymiaru emerytury oraz renty wskazał, że stosownie do art. 15 ust. 1 w/w ustawy podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176.

Zgodnie z art. 16 w/w ustawy ubezpieczony może wybrać okres 10 lat kalendarzowych, przy czym muszą to być lata kalendarzowe następujące bezpośrednio po sobie, choćby ubezpieczony w niektórych z tych lat przez okres roku lub w okresie krótszym niż rok nie pozostawał w ubezpieczeniu. Sąd Okręgowy wskazał, iż zawarte w art. 17 ust. 1 i 3 w/w ustawy wyjątki od zasady określonej w art. 15 ust. 1 w/w ustawy dotyczą szczegółowo określonych w tych przepisach kategorii osób, którym nie można ustalić podstawy wymiaru świadczenia w myśl art. 15 ust. 1 w/w ustawy.

Osobom tym do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się podstawę wymiaru składek za okres faktycznego podlegania ubezpieczeniu. Sąd I instancji stwierdził, iż wyjątki określone w art. 17 ust. 1 i 3 w/w ustawy nie znajdują zastosowania do odwołującej, bowiem posiada ona (określony w art. 15 ust. 1 w/w ustawy) okres 10 kolejnych lat kalendarzowych wymaganych do wyliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego. Stąd wniosek odwołującej o ustalenie kapitału początkowego z faktycznego okresu podlegania ubezpieczeniu z lat 1989-1998 z wyłączeniem okresu pozostawania na urlopie wychowawczym od dnia 3 lutego 1993 roku do dnia 2 lutego 1995 roku nie znajduje oparcia w przepisach ubezpieczeń społecznych.

Sąd I instancji podkreślił, że organ emerytalny, dysponując dokumentacją potwierdzającą wynagrodzenie C. G., dokonał ustalenia wartości kapitału początkowego według najkorzystniejszego dopuszczalnego przepisami prawa wariantu, przyjmując do wyliczenia okres 1989-1998, dla którego wskaźnik wysokości podstawy wymiaru wyniósł 59,71 %. Nadto odwołująca nie kwestionowała matematycznego wyliczenia wskaźnika. Sąd Okręgowy uznał więc, że wartość kapitału początkowego została wyliczona właściwie. W konsekwencji organ rentowy prawidłowo przyjął ją do wyliczenia wysokości emerytury na podstawie art. 26 w/w ustawy, czyli równowartości kwoty będącej wynikiem podzielenia podstawy obliczenia - tj. kwoty składek na ubezpieczenie emerytalne, z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie ubezpieczonego do końca miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego przysługuje wypłata emerytury oraz zwaloryzowanego kapitału początkowego - przez średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi przejścia na emeryturę danego ubezpieczonego.

Mając powyższe na uwadze Sąd Okręgowy jak w sentencji wyroku orzekł na podstawie art. 477 14 § 1 k.p.c. C. G. zaskarżyła powyższy wyrok w całości. Zarzuciła, iż wskaźnik wysokości podstawy wymiaru winien zostać wyliczony z lat 1989-1998 z wyłączeniem okresu przebywania na urlopie wychowawczym. Wskazując na powyższe domagała się zmiany zaskarżonego wyroku i ustalenia wartości kapitału początkowego oraz wysokości emerytury przy uwzględnieniu jedynie faktycznego okresu wykonywania pracy w okresie 1989-1998.

Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:

Apelacja nie jest zasadna. Rozpoznając niniejszą sprawę Sąd Okręgowy dokonał prawidłowych ustaleń faktycznych i prawnych oraz przez ich pryzmat prawidłowo skontrolował decyzje organu rentowego z dnia 12 października 2011 roku w przedmiocie ustalenia wartości kapitału początkowego oraz z dnia 20 października 2011 roku w przedmiocie przyznania emerytury w powszechnym wieku emerytalnym według przepisów ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2009 roku, Nr 153, poz. 1227 ze zm.).

Stosownie do treści art. 174 ust. 3 – 7 w/w ustawy istnieje kilka możliwości ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego. Jedną z nich na podstawie art. 174 ust. 3 w/w ustawy - w brzemieniu obowiązującym od dnia 23 września 2011 roku nadanym ustawą z dnia 28 lipca 2011 roku o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2011 roku, Nr 187, poz. 1112) - jest ustalenie jej na zasadach określonych w art. 15, 16, 17 ust. 1 i 3 oraz art. 18 w/w ustawy, z tym że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych ustala się z okresu przed dniem 1 stycznia 1999 roku.

Zgodnie zaś z art. 15 ust. 1 w/w ustawy podstawę wymiaru emerytury i renty stanowi ustalona w sposób określony w ust. 4 i 5 przeciętna podstawa wymiaru składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe lub na ubezpieczenie społeczne na podstawie przepisów prawa polskiego w okresie kolejnych 10 lat kalendarzowych, wybranych przez zainteresowanego z ostatnich 20 lat kalendarzowych poprzedzających bezpośrednio rok, w którym zgłoszono wniosek o emeryturę lub rentę, z uwzględnieniem ust. 6 i art. 176. Mając na uwadze w/w przepisy stwierdzić należy, iż jednym z wariantów ustalenia podstawy wymiaru kapitału początkowego jest ustalenie jej przy przyjęciu przeciętnej podstawy wymiaru składek z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z ostatnich 20 lat kalendarzowych przed dniem 1 stycznia 1999 roku.

W tym miejscu należy wskazać, iż Sąd I instancji stwierdził, że kolejne 10 lat kalendarzowych winno przypadać od dnia 1 stycznia 1980 roku do dnia 31 grudnia 1998 roku – zgodnie z brzmieniem art. 174 ust. 3 w/w ustawy obowiązującym przed dniem 23 września 2011 roku. Jak wyżej wskazano, w stanie prawnym obowiązującym na datę wydania zaskarżonych decyzji organu rentowego kolejne 10 lat kalendarzowych winno przypadać w ostatnich 20 latach kalendarzowych przed dniem 1 stycznia 1999 roku. Powyższe niedopatrzenie pozostaje bez znaczenia dla prawidłowości rozstrzygnięcia Sądu Okręgowego, skoro odwołująca najwyższe wynagrodzenie osiągała w latach 1989-1998.

Powyższą okoliczność przyznała również na rozprawie apelacyjnej. Podkreślenia wymaga, iż stosownie do treści art. 16 w/w ustawy przy ustalaniu kolejnych 10 lat kalendarzowych, o których mowa w art. 15 ust. 1 i 2 w/w ustawy, przyjmuje się lata kalendarzowe następujące bezpośrednio po sobie, chociażby ubezpieczony w niektórych z tych lat przez okres roku lub w okresie krótszym niż rok nie pozostawał w ubezpieczeniu. Z powyższego przepisu wynika, że okres kolejnych 10 lat kalendarzowych należy rozumieć ściśle, tj. uwzględniać lata następujące bezpośrednio po sobie.

Nie ma znaczenia ewentualne niepozostawanie w ubezpieczeniu przez okres roku lub w okresie krótszym niż rok. Stąd, jak prawidłowo stwierdził Sąd Okręgowy w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku, brak jest prawnej możliwości wyłączenia okresu przebywania na urlopie wychowawczym z lat 1989-1998 przy wyliczeniu podstawy wymiaru kapitału początkowego. Takie żądanie odwołującej nie znajduje uzasadnienia w przywołanych powyżej przepisach prawa. Skoro C. G. podnosiła wyłącznie zarzut błędnego jej zdaniem uwzględnienia okresu przebywania na urlopie wychowawczym przypadającego w okresie 10 kolejnych lat kalendarzowych przyjętych do wyliczenia podstawy wymiaru kapitału początkowego, zaś nie kwestionowała prawidłowości dokonanych wyliczeń matematycznych a podstawa wymiaru wyliczona w ten sposób była najkorzystniejsza, to należało uznać, że ustalenie jej jest prawidłowe.

W konsekwencji tego, że prawidłowo ustalono wartość kapitału początkowego zaskarżoną decyzją organu rentowego z dnia 12 października 2011 roku, należy uznać, że również właściwie ustalono odwołującej wysokość emerytury na podstawie drugiej z zaskarżonych decyzji organu rentowego z dnia 20 października 2011 roku. Emerytura została ustalona na podstawie art. 25 w/w ustawy, zatem przy uwzględnieniu m.in. zwaloryzowanego kapitału początkowego. Obliczenia wysokości kwoty składek na ubezpieczenie emerytalne z uwzględnieniem waloryzacji składek zewidencjonowanych na koncie odwołująca nie kwestionowała.

Mając na uwadze powyższe, Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385 k.p.c. orzekł jak w sentencji wyroku. A.K.