Legislator Case Law & Legislation
VI U 1925/14 AI generated

VI U 1925/14 · Sąd powszechny

Case Number VI U 1925/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 11 września 2014 roku (znak (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił E. D. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze. Organ rentowy przyjął, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999 r. udowodnił tylko 1 rok, 4 miesiące i 25 dni pracy w warunkach szczególnych. Odwołaniem z 12 października 2014 roku E. D. (1) zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury.

Legislator headnote

AI generated

art. 245 k.p.c; VI U 1925/14 · Sąd powszechny: okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). W ust. 2 wskazano, że emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Keywords

AI generated
art. 245 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 245 k.p.c
Zaświadczenie to jest jedynie dokumentem prywatnym (art. 245 k.p.c.), wydawanym dla celów dowodowych, a okoliczności w tym dokumencie potwierdzone przez pracodawcę podlegają weryfikacji zarówno w postępowaniu sądowym, jak i w postępowaniu przed organem rentowym.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VI U 1925/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 21 stycznia 2015 r. Sąd Okręgowy w Szczecinie VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie następującym: Przewodniczący: SSO Monika Miller-Młyńska Protokolant: st. sekr. sądowy Katarzyna Herman po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 21 stycznia 2015 r. w S. sprawy E. D. (1) przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. o prawo do emerytury na skutek odwołania E. D. (1) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w S. z dnia 11 września 2014 roku nr (...) zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznaje E. D. (1) prawo do emerytury, poczynając od 1 września 2014 roku

UZASADNIENIE

Decyzją z 11 września 2014 roku (znak (...)) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. odmówił E. D. (1) prawa do emerytury po osiągnięciu 60 roku życia, z uwagi na nieudowodnienie przez niego okresu 15 lat pracy w szczególnych warunkach lub szczególnym charakterze. Organ rentowy przyjął, że ubezpieczony na dzień 1 stycznia 1999 r. udowodnił tylko 1 rok, 4 miesiące i 25 dni pracy w warunkach szczególnych. Odwołaniem z 12 października 2014 roku E. D. (1) zaskarżył powyższą decyzję, wnosząc o jej zmianę i przyznanie mu prawa do emerytury.

Wniósł o doliczenie do jego stażu pracy w warunkach szczególnych szeregu okresów zatrudnienia, wymieniając je szczegółowo i wnioskując o przesłuchanie na tę okoliczność świadków. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie w całości, podtrzymując argumentację wyrażoną w zaskarżonej decyzji i wskazując, że ubezpieczony nie przedłożył dokumentów w postaci świadectw pracy w warunkach szczególnych. Zwrócono także uwagę na szereg innych wątpliwości, dotyczących m.in. ewentualnego korzystania przez ubezpieczonego w jednym ze spornych okresów z urlopu dewizowego, a także braku danych na temat warunków wykonywania przez E. D. pracy na stanowisku montera wodno-kanalizacyjnego w czasie zatrudnienia w (...) w S. w latach 1993-1995.

Sąd ustalił następujący stan faktyczny: E. D. (1) urodził się w dniu (...). Jego łączny staż ubezpieczeniowy (udowodnione okresy składkowe i nieskładkowe) na dzień 1 stycznia 1999r. wynosił 28 lat, 4 miesiące i 20 dni. Ubezpieczony nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego. Wniosek o emeryturę złożył w ZUS O/S. w dniu 3 września 2014 roku. Okoliczności niesporne, a nadto dowody – dokumenty w aktach ZUS O/S. dot. E. D.. E. D. (1) pracował w warunkach szczególnych w okresie od 1 sierpnia 1997r. do 31 grudnia 1998r., będąc zatrudnionym w Zakładzie (...) w S. na stanowisku zbrojarza - betoniarza.

Niesporne, a nadto dowód: świadectwo wykonywania pracy w warunkach szczególnych – k. 19 plik III akt ZUS O/S. dot. E. D.. W okresie od 2 września 1969 r. do dnia 8 sierpnia 1973 r. E. D. (1) był zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S.. W okresie od 2 września 1969r. do 24 czerwca 1971r. odbywał przy tym praktyczną naukę zawodu betoniarza-zbrojarza, w związku z czym przez część czasu odbywał zajęcia szkolne, a tylko przez pozostałą część faktycznie świadczył pracę. Począwszy od 25 czerwca 1971r. ubezpieczony został jednak zatrudniony najpierw jako stażysta w zawodzie betoniarz-zbrojarz, a następnie na stałe formalnie przeniesiony do pracy w charakterze betoniarza prefabrykatów, którą wykonywał nieprzerwanie aż do końca zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie.

Pracy tej nie wykonywał jedynie w okresach od 26 do 28 sierpnia 1971r., kiedy to korzystał z urlopu bezpłatnego. Ubezpieczony zajmował się wówczas wyłącznie pracą przy wytwarzaniu betonowych prefabrykatów, głównie płyt stropowych i ścian działowych dla budownictwa mieszkaniowego. Dowody: - świadectwo pracy z (...) nr 3 w S. – k. 9 plik (...) dot. E. D.; - dokumentacja w aktach osobowych E. D.z okresu zatrudnienia w (...)nr (...) w S.– koperta k. 76 akt sprawy; - zeznania świadka Z. C. – k. 86 oraz transkrypcja k. 100v-102 akt sprawy; - zeznania świadka S. Z.

– k. 86 oraz transkrypcja k. 102v-103 akt sprawy; - zeznania ubezpieczonego E. D. (1) – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 93 akt. W okresie od 26 października 1973r. do 16 października 1975r. E. D. odbywał zasadniczą służbę wojskową. Po jej zakończeniu, poczynając od 6 listopada 1975r., został zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w Nadodrzańskim Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S. w charakterze zbrojarza. Pracę w tym charakterze, w pełnym wymiarze czasu pracy, wykonywał nieprzerwanie przez cały okres zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie, tj. aż do 30 czerwca 1980r.

Jedynie w okresach od 16 do 19 stycznia 1976r. oraz od 1 do 2 sierpnia 1978r. korzystał z urlopów bezpłatnych. Dowody: - dokumentacja w aktach osobowych E. D. z okresu zatrudnienia w (...) w S. – koperta k. 63 akt sądowych; - świadectwo pracy z (...) w S. – k. 10 plik (...) dot. E. D.; - zeznania ubezpieczonego E. D. – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 93v akt sądowych; - zeznania świadka B. S. - k. 85v oraz transkrypcja k.99v-100 akt sprawy; - zeznania świadka A. K. – k. 85v oraz transkrypcja k. 98v-99 akt sprawy. Następnie, w okresie od 10 lipca 1980r. do 28 lutego 1985r.

E. D. ponownie był zatrudniony w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S., gdzie przez większość okresu zatrudnienia pracował w pełnym wymiarze czasu pracy jako betoniarz-zbrojarz. W okresie od 26 kwietnia 1981 r. do dnia 25 lutego 1983 r. ubezpieczony był przy tym oddelegowany do pracy na budowie eksportowej w Iraku, w miejscowości R.. Formalną umowę o pracę zawarło z nim w tym czasie (...) Przedsiębiorstwo (...) w T.. W tym czasie – do 28 października 1982r. - stale pracował wyłącznie jako betoniarz-zbrojarz, wykonując pracę przy budowie betonowych przepustów i kanałów na rzece Eufrat, związanych z tworzonym tam wówczas systemem nawadniania pól.

Innej pracy w tym czasie nie wykonywał. W okresie od 30 października do 2 listopada 1982r. ubezpieczony wykorzystywał następnie dni wolne od faktycznej pracy, w związku z koniecznością rozliczenia się z zakładem pracy w T.; w okresie od 3 do 25 listopada 1982r. wykorzystywał należny mu urlop wypoczynkowy, w okresie od 26 listopada do 10 grudnia 1982r. korzystał z dni wolnych, należnych mu stosownie do postanowień § 10 ust. 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 grudnia 1974r.; w okresie od 13 do 27 grudnia 1982r. korzystał z dni wolnych przeznaczonych na obowiązkowe profilaktyczne badania lekarskie pracowników zatrudnionych na obszarach o uciążliwym klimacie i wreszcie w okresie od 28 grudnia 1982r. do 25 lutego 1983r. korzystał z dni wolnych przysługujących mu z tytułu niewykorzystanych na budowie wolnych sobót.

Po powrocie do kraju ubezpieczony początkowo wykonywał w zakładzie pracy, stale i w pełnym wymiarze czasu, pracę w charakterze zbrojarza, po czym od 1 sierpnia 1984r. powierzono mu wykonywanie obowiązków stolarza. W tym czasie, aż do końca zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie, nie wykonywał już dłużej pracy w szczególnych warunkach. Dowody: - dokumentacja w aktach osobowych E. D. z okresu zatrudnienia w (...) oraz na budowie eksportowej – koperta k. 76 i 73 akt sądowych; - zeznania ubezpieczonego E. D. – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 93-93v akt sądowych; - zeznania świadka Z.

C. – k. 86 oraz transkrypcja k. 100v-102 akt sprawy; - zeznania świadka Z. O. – k. 85v oraz transkrypcja k. 95-95v akt sprawy. W okresie od 1 marca 1985r. do 29 lipca 1991r. E. D. (1) pracował w pełnym wymiarze czasu pracy w Przedsiębiorstwie (...) w S.. Powierzono mu w tym czasie pracę na stanowisku betoniarza (a w okresie od 27 lipca 1988r. do końca zatrudnienia betoniarza-brygadzisty), którą wykonywał stale i nieprzerwanie. Przedsiębiorstwo, w którym pracował E. D. zajmowało się w tym czasie wyłącznie przygotowywaniem terenów pod budowę osiedli domów jednorodzinnych – w rozumieniu zbrojenia tych terenów.

Pracownicy zatrudnieni w tym przedsiębiorstwie wykonywali przede wszystkim kanalizację zewnętrzną na terenie przyszłego osiedla, co wiązało się z koniecznością robienia głębokich wykopów, układania w nich kanalizacji, robienia przyłączy. Dodatkowo konieczne było też wykonywanie prac betoniarskich przy robieniu dróg, chodników. E. D. (1) wykonywał stale i w pełnym wymiarze czasu pracy wszystkie te prace, także w okresie gdy powierzono mu obowiązki brygadzisty. W czasie zatrudnienia w tym przedsiębiorstwie, w dniu 15 kwietnia 1989r.

E. D. uzyskał tytuł mistrza w zawodzie betoniarz i zbrojarz. Dowody: - świadectwo pracy z okresu zatrudnienia w (...) w S. – k. 15 pliku (...) akt ZUS O/S. dot. E. D.; - akta osobowe E. D. z okresu zatrudnienia w (...) w S. – koperta k. 55 akt sprawy; - zeznania ubezpieczonego E. D. (1) – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 93v-94 akt; - zeznania świadka J. B. – k.85v oraz transkrypcja k. 97-98 akt sprawy; - zeznania świadka A. G. – k. 85v oraz transkrypcja k. 96-97 akt sprawy. W okresie od 12 listopada 1991r. do 30 kwietnia 1992r.

E. D. (1) był zatrudniony na podstawie umowy o pracę w Zakładzie Produkcyjno-Usługowym (...) E. P. (1), w S.. W tym czasie przez cały czas wykonywał (w pełnym wymiarze czasu pracy) wyłącznie pracę betoniarza-zbrojarza w należącym do E. P. zakładzie prefabrykacji oraz montera wodno-kanalizacyjnego, pracującego w głębokich wykopach. Dowody: - świadectwo pracy z okresu zatrudnienia u E. P. – k. 24 plik (...) akt ZUS O/S. dot. E. D.; - zeznania ubezpieczonego E. D. – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 94-94v akt sprawy. W okresie od 2 listopada 1993r. do 6 października 1995r.

E. D. (1) ponownie zatrudnił się w Przedsiębiorstwie (...) w S., które wykonywało w tym czasie te same prace, co w okresie poprzedniego zatrudnienia w nim ubezpieczonego, z tą tylko różnicą, że przekształciło się w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością. E. D. (1) wykonywał w tym czasie pracę tego samego rodzaju, co wcześniej, tyle że tym razem zakład pracy powierzył mu także formalnie, a nie tylko faktycznie, poza obowiązkami betoniarza-zbrojarza, zadania montera wodno-kanalizacyjnego. Ubezpieczony wykonywał tego rodzaju prace w szczególnych warunkach stale i w pełnym wymiarze czasu pracy.

Dowody: - świadectwo pracy w okresu zatrudnienia w (...) sp. z o.o. w S. – k. 44 pliku akt (...)/S. dot. E. D.; - zeznania ubezpieczonego E. D. – k. 85 w zw. z k. 86 oraz transkrypcja k. 94-94v akt sprawy; - zeznania świadka J. B. – k.85v oraz transkrypcja k. 97-98 akt sprawy.

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie okazało się uzasadnione. Zgodnie z przepisem art. 24 ust. 1a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst jednolity Dz. U. z 2013 r. poz. 1440 z późn. zm.- dalej jako: ustawa emerytalna), ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje - z zastrzeżeniem art. 46, 47, 50, 50a i 50e i 184 - emerytura po osiągnięciu wieku emerytalnego, który dla mężczyzn urodzonych w okresie po dniu 30 września 1953r. wynosi co najmniej 67 lat (ust. 1b pkt 20). W myśl jednak przepisu art. 184 ust. 1 i 2 ustawy emerytalnej ubezpieczonym urodzonym po dniu 31 grudnia 1948 r. przysługuje emerytura po osiągnięciu wieku przewidzianego w art. 32, 33, 39 i 40, jeżeli w dniu wejścia w życie ustawy osiągnęli:

1) okres zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze wymagany w przepisach dotychczasowych do nabycia prawa do emerytury w wieku 65 lat - dla mężczyzn oraz 2) okres składkowy i nieskładkowy, o którym mowa w art. 27 (co najmniej 25 lat dla mężczyzn). W ust. 2 wskazano, że emerytura, o której mowa w ust. 1, przysługuje pod warunkiem nieprzystąpienia do otwartego funduszu emerytalnego albo złożenia wniosku o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w otwartym funduszu emerytalnym, za pośrednictwem Zakładu, na dochody budżetu państwa.

Przepis art. 32 ust. 1 ustawy, do którego odsyła wspomniany art. 184, dotyczy Orzeczenia [14]ubezpieczonych, będących pracownikami zatrudnionymi w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, wskazując iż przysługuje im emerytura w wieku niższym niż wyżej wskazany. Przy czym dAkty interpretujące [1]Orzeczenia [3]dddddla celów ustalenia uprawnień, o których mowa wyżej za pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach uważa się pracowników zatrudnionych przy pracach o znacznej szkodliwości dla zdrowia oraz o znacznym stopniu uciążliwości lub wymagających wysokiej sprawności psychofizycznej ze względu na bezpieczeństwo własne lub otoczenia (ust. 2 art. 32).

WOrzeczenia [2]wwwwwiek emerytalny, o którym mowa w ust. 1, rodzaje prac lub stanowisk oraz warunki, na podstawie których osobom wymienionym wyżej przysługuje prawo do emerytury, ustala się na podstawie przepisów dotychczasowych (ust. 4 art. 32). Oznacza to, że na potrzeby niniejszej ustawy pracami wykonywanymi w szczególnych warunkach są - bez względu na status własnościowy pracodawcy - nadal prace wymienione w §4 - 8a rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), mimo, iż przedmiotowe rozporządzenie zostało wydane w oparciu o art. 55 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. Nr 40, poz. 267), która z kolei została uchylona z dniem 1.01.1999 roku przez art. 195 pkt 5 ustawy z dnia 17.12.1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Zgodnie z § 4 ust. 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), mężczyzna, który wykonywał prace szczególnych warunkach, wymienione w wykazie A, nabywa prawo do emerytury, jeżeli spełnia łącznie następujące warunki:

1) osiągnął wiek emerytalny wynoszący 60 lat, 2) ma wymagany okres zatrudnienia wynoszący 25 lat, w tym co najmniej 15 lat pracy w szczególnych warunkach. Zgodnie z §3 rozporządzenia za okres zatrudnienia wymagany do uzyskania emerytury, zwany dalej „wymaganym okresem zatrudnienia”, uważa się okres wynoszący 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn, liczony łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi do okresów zatrudnienia. Wskazać należy również na § 2 ust.Orzeczenia [8]1 rozporządzenia, zgodnie z którym okresami pracy uzasadniającymi prawo do świadczeń na zasadach określonych w rozporządzeniu są okresy, w których praca w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze jest wykonywana stale i w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym na danym stanowisku pracy.

W załączniku do powyższego rozporządzenia, w Wykazie A w dziale V dotyczącym prac w budownictwie i przemyśle budowlanym pod pozycją 4 wskazano, że pracami w szczególnych warunkach są „prace zbrojarskie i betoniarskie”, zaś pod pozycją 1 wskazano, że do takich prac zalicza się także „roboty wodnokanalizacyjne oraz budowę rurociągów w głębokich wykopach”. Odnosząc powyższe do niniejszej sprawy, trzeba wskazać, iż poza sporem pozostawał w niej fakt, że ubezpieczony ukończył 60 lat w dniu 11 sierpnia 2014 roku, nie przystąpił do otwartego funduszu emerytalnego, oraz iż na dzień 1 stycznia 1999 roku posiadał łącznie okresy składkowe i nieskładkowe przekraczające 25 lat, w tym co najmniej 1 rok, 4 miesiące i 25 dni przepracował w szczególnych warunkach (nie uwzględniając okresów spornych).

Przedmiotem sporu pozostawało w tej sytuacji jedynie to, czy podczas zatrudnienia w szeregu innych przedsiębiorstw ubezpieczony przepracował w szczególnych warunkach łącznie co najmniej 15 lat (licząc do końca 1998 roku). E. D. nie legitymował się bowiem żadnymi świadectwami wykonywania w tym czasie pracy w warunkach szczególnych (poza świadectwem dotyczącym niespornego okresu zatrudnienia w latach 1997-1998). Faktem jest, że zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. 1983 r. Nr 8 poz. 43 ze zm.), okresy pracy w warunkach szczególnych stwierdza zakład pracy, na podstawie posiadanej dokumentacji, w świadectwie wykonywania prac w szczególnych warunkach, wystawionym według wzoru stanowiącego załącznik do przepisów wydanych na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia lub w świadectwie pracy. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że zgodnie z utartą praktyką i orzecznictwem, w postępowaniu przed sądem okresy zatrudnienia w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze, przewidziane rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.

U. Nr 8, poz. 43 z późn. zm.) mogą być ustalane także innymi środkami dowodowymi niż dowód z zaświadczenia z zakładu pracy (por. uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 marca 1984 r., III UZP 6/84 oraz uchwała Sądu Najwyższego z dnia 21 września 1984 r. III UZP 48/84), a więc wszelkimi dopuszczalnymi przez prawo środkami dowodowym. Wydanie lub niewydanie przez pracodawcę świadectwa wykonywania pracy w szczególnych warunkach nie rodzi bowiem żadnych skutków materialnoprawnych. Zaświadczenie to jest jedynie dokumentem prywatnym (art. 245 k.p.c.), wydawanym dla celów dowodowych, a okoliczności w tym dokumencie potwierdzone przez pracodawcę podlegają weryfikacji zarówno w postępowaniu sądowym, jak i w postępowaniu przed organem rentowym.

Określenie stanowiska pracy i jej charakteru wskazane w wystawionym przez pracodawcę świadectwie pracy nie wiąże zatem sądu, który na podstawie całego zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego ocenia, czy ubezpieczony pracował – stale i w pełnym wymiarze czasu pracy – w warunkach szczególnych. Samodzielnie sąd ustala również, jak zakwalifikować pracę danej osoby, odnosząc ją do wykazu prac określonych w załączniku do wskazanego wyżej rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. Dla oceny, czy pracownik pracował w szczególnych warunkach, nie ma bowiem istotnego znaczenia nazwa zajmowanego przez niego stanowiska, tylko rodzaj powierzonej mu pracy.

Praca w szczególnych warunkach to praca wykonywana stale (codziennie) i w pełnym wymiarze czasu pracy w warunkach pozwalających na uznanie jej za jeden z rodzajów pracy wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik do rozporządzenia z Rady Ministrów w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Mając powyższe na uwadze, w niniejszej sprawie w ramach postępowania dowodowego sąd dopuścił dowód z dokumentów zawartych w aktach emerytalnych ubezpieczonego, ale też – przede wszystkim - w jego aktach osobowych z okresu zatrudnienia w szeregu przedsiębiorstw, nadesłanych przez aktualnie przechowujące je archiwa.

Autentyczność dokumentów nie była przez strony kwestionowana i nie budziła wątpliwości sądu. Zostały one sporządzone w sposób zgodny z przepisami prawa, przez uprawnione do tego osoby, w ramach ich kompetencji, oraz w sposób rzetelny, stąd też zostały uznane wiarygodne. Prymat wiarygodności przyznał sąd także zeznaniom wszystkim przesłuchanych w sprawie świadków oraz korespondującym z nimi zeznaniom ubezpieczonego. Oceniając zeznania świadków sąd miał na względzie, że są oni osobami obcymi dla ubezpieczonego i niemajacymi żadnego interesu w tym by nieprawdziwie zeznawać na korzyść E. D., narażając się jednocześnie na odpowiedzialność karną.

Świadkowie ci przedstawili ponadto spójną wersję zdarzeń, mającą pełne oparcie w treści zgromadzonych w sprawie archiwalnych dokumentów. Na podstawie tych wszystkich dowodów sąd ustalił więc, iż pracę w warunkach szczególnych ubezpieczony wykonywał dodatkowo:

a) podczas zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S., jednak nie przez cały okres zatrudnienia, a dopiero od ukończenia praktycznej nauki zawodu. Zaliczeniu podlegał więc okres od dnia podpisania z E. D. umowy o pracę w charakterze stażysty w zawodzie betoniarza-zbrojarza, a następnie betoniarza prefabrykatów, z wyłączeniem tylko 3 dni korzystania z urlopów bezpłatnych, tj. okres od 25 czerwca 1971r. do 8 sierpnia 1973r., minus czas urlopu bezpłatnego od 26 do 28 sierpnia 1971. Sąd dostrzegł przy tym, że z dokumentów znajdujących się w aktach ZUS wynikało, że na urlopie bezpłatnym ubezpieczony miał przebywać także w dniach 4-5 maja 1973r. oraz 5-6 lipca 1973r., jednak w aktach osobowych E. D. z tego okresu brak było jakichkolwiek dokumentów, z których wynikałoby, że E. D. faktycznie korzystał w tym czasie z takich urlopów.

Z zeznań zarówno ubezpieczonego, jak i świadków, którzy pracowali w tym czasie razem z E. D. wynika przy tym, że wykonywał on we wskazanym okresie wyłącznie pracę betoniarza. Zaliczeniu do stażu pracy w warunkach szczególnych podlegało więc z tego tytułu kolejne 2 lata, 1 miesiąc i 13 dni;

b) podczas zatrudnienia w Nadodrzańskim Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S., od 6 listopada 1975r. do 30 czerwca 1980r., z wyłączeniem tylko 5 dni korzystania z urlopów bezpłatnych, tj. okresu od 16 do 19 stycznia 1976r. oraz od 1 do 2 sierpnia 1978r. Z zeznań zarówno ubezpieczonego, jak i świadków, którzy pracowali w tym czasie razem z E. D. wynika przy tym, że wykonywał on we wskazanym okresie wyłącznie pracę zbrojarza na szeregu budów prowadzonych wówczas przez przedsiębiorstwo. Zaliczeniu do stażu pracy w warunkach szczególnych podlegało więc z tego tytułu kolejne 4 lata, 7 miesięcy i 23 dni;

c) podczas ponownego zatrudnienia w (...) Przedsiębiorstwie Budownictwa (...) w S., jednak nie przez cały okres zatrudnienia, a od dnia 10 lipca 1980r. do dnia 31 lipca 1984r. włącznie, gdyż od 1 sierpnia 1984r. ubezpieczony został na stałe przeniesiony do pracy jako stolarz, nie będącej pracą w warunkach szczególnych. Jak wynika z zeznań zarówno ubezpieczonego, jak i świadków, którzy pracowali w tym czasie razem z E. D., wykonywał on we wskazanym okresie wyłącznie pracę betoniarza-zbrojarza. Podkreślenia wymaga przy tym, że w okresie od 26 kwietnia 1981r. do 25 lutego 1983r. ubezpieczonego łączyła umowa z innym przedsiębiorstwem (z siedzibą w T.), dotycząca wykonywania przez niego pracy na budowie eksportowej w Iraku.

W tym czasie także wykonywał jednak wyłącznie pracę w tym samym charakterze, co wcześniej, a mianowicie pracę betoniarza-zbrojarza. W ocenie sądu zaliczeniu do okresu wykonywania pracy w warunkach szczególnych podlegał przy tym cały okres związania umową z tym przedsiębiorstwem – mimo bowiem, że w Iraku ubezpieczony przebywał faktycznie wyłącznie do końca października 1982r., to jednak w późniejszym okresie wykorzystywał wyłącznie przysługujące mu z uwagi na charakter jego pracy dni wolne, o charakterze bądź bezpośrednio urlopu wypoczynkowego, bądź zbliżonym do takiego urlopu.

Brak jest więc podstawy prawnej, by dokonywać wyłączenia owych okresów ze stażu pracy w warunkach szczególnych, skoro wyłączenia takiego nie dokonuje się w przypadku pracownika wykonującego pracę w takich warunkach w kraju, korzystającego z należnego mu corocznie urlopu. Zaliczeniu do stażu pracy E. D. w warunkach szczególnych podlegało więc z tego tytułu kolejne 4 lata i 22 dni;

d) podczas zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) w S. od 1 marca 1985r. do 29 lipca 1991r. Z zeznań zarówno ubezpieczonego, jak i świadków, którzy pracowali w tym czasie razem z E. D. wynika, że wykonywał on we wskazanym okresie dwa rodzaje prac, przy czym obie zaliczane do prac wykonywanych w warunkach szczególnych: betoniarza i montera wodno-kanalizacyjnego, pracującego w głębokich wykopach. Zaliczeniu do stażu pracy w warunkach szczególnych podlegało więc z tego tytułu kolejnych 6 lat, 4 miesiące i 29 dni;

e) podczas zatrudnienia w Przedsiębiorstwie (...) spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w S. od 2 listopada 1993r. do 6 października 1993r. Z zeznań zarówno ubezpieczonego, jak i świadków, którzy pracowali w tym czasie razem z E. D. wynika, że wykonywał on we wskazanym okresie identyczne prace jak w okresie wcześniejszego zatrudnienia w tym samym przedsiębiorstwie, tyle że przed jego przekształceniem w spółkę z o.o. (...) do stażu pracy w warunkach szczególnych podlegał więc z tego tytułu 1 rok, 11 miesięcy i 5 dni. Jak więc z powyższego wynika już tylko te okresy zatrudnienia okazały się wystarczające dla ustalenia, że E. D. (1) przepracował do końca 1998r. w warunkach szczególnych co najmniej 15 lat.

Podkreślenia wymaga przy tym, że ubezpieczony całe swoje życie zawodowe do tego okresu poświęcił na pracę w wyuczonym zawodzie betoniarza-zbrojarza, zaliczanym do prac w warunkach szczególnych. W okresie pracy w (...) uzyskał zresztą tytuł mistrza w tym zawodzie. Na marginesie już tylko można więc wskazać, że zaliczeniu do stażu pracy w warunkach szczególnych podlegał także okres zatrudnienia E. D. w przedsiębiorstwie (...). P. od 12 listopada 1991r. do 30 kwietnia 1992r., kiedy to pracował w jego zakładzie prefabrykacji na stanowisku betoniarza-zbrojarza oraz montera wodno-kanalizacyjnego.

Okoliczność ta nie miała już jednak istotnego znaczenia prawnego, stąd też sąd nie widział potrzeby, by przesłuchiwać jeszcze jednego – oferowanego przez ubezpieczonego na rozprawie – świadka. W myśl przepisu art. 129 ust. 1 ustawy emerytalnej - świadczenia wypłaca się poczynając od dnia powstania prawa do tych świadczeń, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłoszono wniosek lub wydano decyzję z urzędu, z uwzględnieniem ust.

2. Wniosek o emeryturę ubezpieczony złożył w dniu 3 września 2014 r., natomiast 60 lat ukończył w dniu (...)r. W tym stanie rzeczy, na podstawie art. 477 14 § 2 k.p.c., sąd zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał E. D. (1) prawo do emerytury od pierwszego dnia miesiąca, w którym złożył on wniosek o emeryturę, tj. od 1 września 2014 r.