VIII U 1358/14 · Sąd powszechny
Legislator summary
AI generatedZakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. w zaskarżonej decyzji z dnia 16.05.2014 r. stwierdził, że odwołująca B. F. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w T. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od 26.11.2013 r. do 31.03.2014 r. Organ rentowy zaskarżoną decyzję wydał na podstawie przepisów ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz.U. z 2009 r., nr 205, poz. 1585 ze zm.). W odwołaniu do Sądu, B.
Legislator headnote
AI generatedart. 98 k.p.c; VIII U 1358/14 · Sąd powszechny: W konsekwencji zawartej umowy o pracę płatnik składek dokonał zgłoszenia B. F. do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego w okresie od 26.11.2013 r. do 31.03.2014 r. jako pracownika. Płatnik składek w imiennych raportach miesięcznych za odwołującą od pierwszego dnia objęcia ubezpieczeniem, przez cały okres trwania umowy o pracę wykazywał przerwę w świadczeniu pracy spowodowaną urlopem macierzyńskim ubezpieczonej. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt. 1 ustawy systemowej obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu podlegają osoby, które są pracownikami od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Sygn. akt VIII U 1358/14
WYROK W IMIENIU
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 16 września 2014 r. Sąd Okręgowy w Gliwicach VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Maria Gawlik Protokolant: Justyna Jarzombek po rozpoznaniu w dniu 9 września 2014 r. w Gliwicach sprawy B. F. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. przy udziale zainteresowanej (...) Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w T. o podleganie pracowniczym ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania B. F. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. z dnia 16 maja 2014 r. nr (...) 1. oddala odwołanie;
2. zasądza od odwołującej B. F. na rzecz organu rentowego kwotę 60zł (sześćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego. (-) SSO Maria Gawlik
UZASADNIENIE
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Z. w zaskarżonej decyzji z dnia 16.05.2014 r. stwierdził, że odwołująca B. F. jako pracownik u płatnika składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w T. nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu i wypadkowemu w okresie od 26.11.2013 r. do 31.03.2014 r. Organ rentowy zaskarżoną decyzję wydał na podstawie przepisów ustawy z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tj. Dz.U. z 2009 r., nr 205, poz. 1585 ze zm.). W odwołaniu do Sądu, B.
F. domaga się uchylenia zaskarżonej decyzji i orzeczenia, że podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym w okresie wymienionym w zaskarżonej decyzji. Swoje stanowisko odwołująca przedstawiła w uzasadnieniu odwołania z dnia 22.05.2014 r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego oddalenie, zasądzenie od odwołującej na rzecz organu rentowego zwrotu kosztów procesu oraz dopuszczenia dowodu z akt organu rentowego na okoliczność podstaw wydania zaskarżonej decyzji, a także akt kontroli przeprowadzonej u płatnika składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w T..
Rozpoznając odwołanie
Sąd ustalił i zważył, co następuje:
Odwołująca B. F. w okresie od 26.11.2013 r. do 31.03.2014 r. została zgłoszona do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych jako pracownik przez płatnika składek (...) Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w T.. Odwołująca zawarła z płatnikiem składek umowę o pracę na czas określony, w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisko asystentki do spraw kontraktu (...) z wynagrodzeniem 1.600.- zł miesięcznie (brutto). Zatrudnienie B. F. nastąpiło bez przeprowadzenia rekrutacji na wyżej wymienione stanowisko, a w dacie zawarcia umowy odwołująca przebywała na urlopie macierzyńskim u innego płatnika składek (od 16.10.2013 r.), o czym pracodawca został poinformowany.
W konsekwencji zawartej umowy o pracę płatnik składek dokonał zgłoszenia B. F. do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego w okresie od 26.11.2013 r. do 31.03.2014 r. jako pracownika. Płatnik składek w imiennych raportach miesięcznych za odwołującą od pierwszego dnia objęcia ubezpieczeniem, przez cały okres trwania umowy o pracę wykazywał przerwę w świadczeniu pracy spowodowaną urlopem macierzyńskim ubezpieczonej. Zgodnie z treścią art. 6 ust. 1 pkt. 1, art. 11 ust. 1, art. 12 ust. 1 i art. 13 pkt. 1 ustawy systemowej obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym oraz wypadkowemu podlegają osoby, które są pracownikami od dnia nawiązania stosunku pracy do dnia ustania tego stosunku.
Przepis art. 8 ust. 1 ustawy systemowej określa, że za pracownika uważa się osobę pozostającą w stosunku pracy. Zdaniem organu rentowego, podstawą ubezpieczenia społecznego jest rzeczywiste zatrudnienie, czyli wykonywanie pracy, a nie sama umowa o pracę. Sąd w pełni podzielił stanowisko organu rentowego, zaprezentowane w odpowiedzi na odwołanie i uznał, że sam fakt zawarcia umowy o pracę nie przesądza o objęciu odwołującej ubezpieczeniem społecznym, w szczególności gdy okoliczności związane z zatrudnieniem przesądzają, że do zawarcia umowy o pracę doszło z naruszeniem zasad współżycia społecznego, polegającym na świadomym osiąganiu nieuzasadnionych i niewspółmiernych do opłacanych składek, korzyści z systemu ubezpieczeń społecznych.
Zarówno zeznania odwołującej B. F., jak i zainteresowanego płatnika składek M. T. – dowód: k. 22 akt sądowych nie rozwiały wątpliwości Sądu, że działanie odwołującej i jej pracodawcy ukierunkowane było jedynie na uzyskanie świadczeń ubezpieczeniowych przy poniesieniu jak najniższych kosztów z tytułu należnych składek, a to nie może korzystać z ochrony prawa, niezależnie od autonomii stron stosunku pracy i szczególnych uprawnień przysługujących kobietom ciężarnym. Wobec powyższego Sąd Okręgowy w Gliwicach w oparciu o przepis art. 477 14 § 1 k.p.c. orzekł o oddaleniu odwołania stwierdzając, że zaskarżona decyzja jest słuszna i zasadna.
O kosztach Sąd orzekł z mocy art. 98 k.p.c. SSO Maria Gawlik