Legislator Case Law & Legislation
III U 869/14 AI generated

III U 869/14 · Sąd powszechny

Case Number III U 869/14
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

G. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 03.09.2014r., którą organ rentowy odmówił wznowienia postępowania w sprawie o przeliczenie emerytury. Domagał się przyznania emerytury w powszechnym wieku emerytalnym 65 lat, począwszy od 01.10.2002r. i wyliczenia jej wysokości. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wnosił o jego oddalenie, argumentując to brakiem przesłanek do wznowienia postępowania wobec faktu, iż odwołujący nie przedstawił żadnych nowych dowodów ani nowych okoliczności, które miałyby wpływ na prawo do świadczenia.

Legislator headnote

AI generated

III U 869/14 · Sąd powszechny: Z akt ZUS wynika, iż w dniu 30.09.2005r. J. G. złożył w ZUS wniosek o ustalenie prawa do emerytury w związku z ukończeniem 65 roku życia. Po rozpoznaniu tego wniosku decyzją z dnia 25.10.2005r. przyznano mu emeryturę na podstawie art. 27 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, poczynając od dnia 1.09.2005r. Od tej decyzji J. G. nie wnosił odwołania i stała się ona prawomocna. Rozpoznając kolejne żądania J. G. ZUS w dniu 11.01.2010r. wydał decyzję, w której odmówił uwzględnienia w stażu pracy umów zlecenia zawartych z Agencją Ochrony (...) w C. w latach 1996-1999.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt: III U 869/14

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 26 listopada 2014r. Sąd Okręgowy w Ostrołęce III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w składzie: Przewodniczący: SSO Bożena Beata Bielska Protokolant: starszy sekretarz sądowy Beata Ossowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 26 listopada 2014r. w O. sprawy z odwołania J. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P. o wznowienie postępowania w sprawie o wysokość emerytury na skutek odwołania J. G. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 3 września 2014r. znak (...) orzeka:

1. oddala odwołanie;

2. wniosek J. G. o wyliczenie emerytury przy przyjęciu wskaźników i stażu pracy na datę 01 października 2002 roku oraz na datę 01 października 2014 roku przekazuje do rozpoznania Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w P.; 3. żądanie J. G. zasądzenia od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. kwoty 5.000 zł przekazuje do rozpoznania Sądowi Rejonowemu w Płocku I Wydziałowi Cywilnemu.

UZASADNIENIE

J. G. wniósł odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w P. z dnia 03.09.2014r., którą organ rentowy odmówił wznowienia postępowania w sprawie o przeliczenie emerytury. Domagał się przyznania emerytury w powszechnym wieku emerytalnym 65 lat, począwszy od 01.10.2002r. i wyliczenia jej wysokości. W odpowiedzi na odwołanie ZUS wnosił o jego oddalenie, argumentując to brakiem przesłanek do wznowienia postępowania wobec faktu, iż odwołujący nie przedstawił żadnych nowych dowodów ani nowych okoliczności, które miałyby wpływ na prawo do świadczenia.

W toku postępowania J. G.wniósł nadto o zobowiązanie ZUS do wyliczenia emerytury przy przyjęciu wskaźników obowiązujących w dacie osiągnięcia przez niego wieku 65 lat, tj. w dniu (...)oraz o zasądzenie od (...) Oddziałuw P.kwoty 5.000zł tytułem strat moralno-finansowych za okres od 2003r. Sąd ustalił następujący stan faktyczny: Decyzją z dnia 4.12.1993r. przyznano J. G. prawo do emerytury na podstawie Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26.01.1990r. w sprawie wcześniejszych emerytur pracowników zwalnianych z pracy z przyczyn dotyczących pracodawcy.

Świadczenie to zostało mu przyznane od dnia 1.01.1994r. Do stażu pracy uwzględniono 35 lat 1 miesiąc zatrudnienia oraz 5 lat 1 miesiąc i 12 dni okresu pracy w gospodarstwie rolnym. Odwołujący w czasie pobierania tej emerytury był zatrudniony na podstawie umowy o pracę w Miejskim (...) w P., Zespole Szkół w P. i w związku z tym miał przeliczaną emeryturę a jego staż pracy w związku z tym był kilkakrotnie przeliczany. W czasie pobierania tej emerytury w latach 1996-1999 miał również zawarte umowy zlecenia z Agencją Ochrony (...) w C., od których nie były odprowadzane składki na ubezpieczenie.

Z akt ZUS wynika, iż w dniu 30.09.2005r. J. G. złożył w ZUS wniosek o ustalenie prawa do emerytury w związku z ukończeniem 65 roku życia. Po rozpoznaniu tego wniosku decyzją z dnia 25.10.2005r. przyznano mu emeryturę na podstawie art. 27 ustawy z dnia 17.12.1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, poczynając od dnia 1.09.2005r. Od tej decyzji J. G. nie wnosił odwołania i stała się ona prawomocna. Rozpoznając kolejne żądania J. G. ZUS w dniu 11.01.2010r. wydał decyzję, w której odmówił uwzględnienia w stażu pracy umów zlecenia zawartych z Agencją Ochrony (...) w C. w latach 1996-1999.

W dniu 26.02.2010r. J. G.zwrócił się do ZUS z wnioskiem o przeliczenie wysokości emerytury przez przyznanie mu od (...) emerytury po ukończeniu 65 roku życia, przyjęcia innej kwoty bazowej i zaliczenia 30-miesięcznego okresu podlegania ubezpieczeniu w okresie pobierania wcześniejszej emerytury, a w szczególności zaliczenia okresów umów zlecenia. Po rozpoznaniu tego wniosku organ rentowy w dniu 23.03.2010r. wydał decyzję, w której odmówił wznowienia postępowania w sprawie o przeliczenie emerytury wobec nie przedstawienia nowych dowodów w kwestii udowodnienia 30-miesięcznego okresu ubezpieczenia w okresie pobierania emerytury i przyjęcia innej kwoty bazowej oraz przyznania emerytury od 01.10.2002r.

J. G. od decyzji z dnia 11.01.2010r. i z dnia 23.03.2010r. wniósł odwołanie w sprawie IIIU 1130/10. Odwołanie to zostało prawomocnie oddalone wyrokiem Sądu Okręgowego w Ostrołęce z dnia 21.12.2010r. Apelacja J. G. od tego wyroku została oddalona przez Sąd Apelacyjny w Białymstoku wyrokiem z dnia 25.05.2011r. w sprawie IIIAUa 413/11. Z akt ZUS wynika, że w dniu 12.08.2014r. J. G.złożył w ZUS kolejny wniosek o przyznanie emerytury od momentu ukończenia przez niego 65 roku życia (...) i wyliczenia tej emerytury przy przyjęciu spełniania warunku posiadania 30-miesięcznego okresu ubezpieczenia w okresie pobierania wcześniejszej emerytury.

Po jego rozpoznaniu ZUS zaskarżoną decyzją z dnia 03.09.2014r. po raz kolejny odmówił mu wznowienia postępowania w sprawie o przeliczenie emerytury przyznanej w 2005r. Po raz kolejny wskazano, że nie zostały przedstawione dowody mające wpływ na prawo do świadczenia lub jego wysokość. Uznano w szczególności, że odwołujący nie przedłożył dowodów pozwalających na uwzględnienie 30-miesięcznego okresu ubezpieczenia w okresie pobierania wcześniejszej emerytury i tym samym nie ma podstaw do przyjęcia kwoty bazowej z daty przyznawania emerytury po ukończeniu 65 roku życia, tj. z 2005r. a tym samym wznowienia postępowania w kwestii przyznania emerytury od (...)

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie J. G. jest niezasadne i jako takie podlega oddaleniu. Przede wszystkim wskazać trzeba, iż z orzecznictwa Sądu Najwyższego wynika, że w postępowaniu w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych niedopuszczalne jest merytoryczne rozpoznanie żądań, które wykraczają poza podstawę faktyczną zaskarżonej odwołaniem decyzji (wyrok SN z 29 września 2000r., II UKN 759/99, Pal. 2002, nr 11–12, s. 199). Postępowanie sądowe w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych, zgodnie z art. 476 § 2 kpc, wszczynane jest w rezultacie odwołania od decyzji ZUS, ma charakter odwoławczy i dotyczy weryfikacji i oceny zgodności z prawem decyzji wydanej przez ZUS.

Przedmiot sporu jest tu określony tylko ramami zaskarżonej decyzji. W wyroku z dnia 6 września 2000r. (II UKN 685/99) Sąd Najwyższy uznał, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych przedmiot żądania jest określony treścią decyzji organu rentowego, od której odwołanie wszczyna postępowanie przed sądem pracy i ubezpieczeń społecznych. Podobnie w postanowieniu z dnia 13 maja 1999r. (II UZ 52/99) Sąd Najwyższy stwierdził, że w sprawie z odwołania od decyzji organu rentowego, jej treść wyznacza przedmiot i zakres rozpoznania oraz orzeczenia sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.

W związku z powyższym, skoro zaskarżona decyzja z 04.09. 20914r. odmawia wznowienia postępowania, to zadaniem Sądu Okręgowego w niniejszej sprawie może być wyłącznie analiza przesłanek wznowienia postępowania. Zgodnie z regulacją zawartą w art. 114 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych prawo do świadczeń lub ich wysokości ulega ponownemu ustaleniu na wniosek osoby zainteresowanej lub z urzędu, jeżeli po uprawomocnieniu się decyzji w sprawie świadczeń zostaną przedłożone nowe dowody lub ujawniono okoliczności istniejące przed wydaniem decyzji, które mają wpływ na prawo do świadczeń lub na ich wysokość.

W związku z regulacją zawartą w art. 114 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych kwestia wznowienia postępowania została więc ograniczona jedynie do dwóch enumeratywnie wymienionych przypadków. Przesłankami ponownej oceny uprawnień ubezpieczeniowych są "nowe dowody" i "ujawnione okoliczności" istniejące przed podjęciem decyzji organu rentowego i mające wpływ na ustalenie prawa do emerytur i rent. W ocenie Sądu wniosek J. G. z dnia 12.08.2014r. organ rentowy prawidłowo potraktował jako wniosek o wznowienie postępowania.

Z akt ZUS wynika jednoznacznie, iż odwołujący we wniosku z dnia 12.08.2014r. po raz kolejny domagał się przyznania emerytury od momentu ukończenia przez niego 65 roku życia (01.10.2002r.) i wyliczenia tej emerytury przy przyjęciu spełniania warunku posiadania 30-miesięcznego okresu ubezpieczenia w okresie pobierania emerytury, faktycznie więc co do daty przyznania emerytury i kwoty bazowej podważał prawidłowość decyzji z dnia 30.09.2005r., przyznającej mu emeryturę po ukończeniu 65 roku życia. Podnosząc zaś kwestię posiadania 30-miesięcznego okresu ubezpieczenia w okresie pobierania wcześniejszej emerytury faktycznie domagał się uwzględniania w stażu pracy okresów umów zlecenia w latach 1996-1999.

Kwestia uwzględniania w stażu ubezpieczeniowym tych umów zlecenia była już przedmiotem decyzji ZUS, w tym decyzji z dnia 11.01.2010r., od której odwołanie zostało oddalone przez Sąd Okręgowy w Ostrołęce w sprawie IIIU 1130/10. W sprawie tej Sąd oddalił też odwołanie od decyzji ZUS z dnia 23.03.2010r., która odmawiała wznowienia postępowania w sprawie o przeliczenie emerytury przyznanej w 2005r. Wskazać trzeba, że wniosek o ponowne rozpatrzenie uprawnień do świadczenia lub jego wysokości jest traktowany jako wniosek o wznowienie postępowania, zakończonego wcześniejszą decyzją.

Organ rentowy najpierw ocenia, czy są podstawy do wznowienia postępowania (a więc ponownej oceny uprawnień do świadczenia lub jego wysokości) a dopiero pozytywna ocena w tej kwestii powoduje wydanie decyzji przyznającej świadczenie lub wyliczającej jego wysokość, albo też decyzji ponownie odmawiającej świadczenia lub jego przeliczenia. W niniejszej sprawie ZUS prawidłowo ocenił, iż nie było podstaw do wznowienia postępowania. J. G., składając w dniu 12.08.2014r. kolejny wniosek o wznowienie postępowania, nie dołączył bowiem żadnych nowych dowodów ani nie wykazał żadnych nowych okoliczności, złożył jedynie sam wniosek o wznowienie.

W tej sytuacji należy uznać, iż odwołujący nie przedstawił nowego materiału dowodowego lub nowych okoliczności, dlatego organ rentowy musiałby ponownie oceniać ten sam co wcześniej materiał dowodowy. Ocena zasadności wniosku o ponowne ustalenie prawa do świadczenia musi zaś prowadzić do ustalenia zarówno dowodów czy też okoliczności posiadających przymiot nowości i ujawnionych dopiero po wydaniu uprzedniego wyroku sądowego, czy decyzji ZUS (np. wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 11.09.2011r., IIAUa 2146/12, LEX nr 1381344)..

W tej sytuacji Sąd Okręgowy uznał, że organ rentowy prawidłowo zaskarżoną decyzją z dnia 03.09.2014r. odmówił prawa do wznowienia postępowania, bowiem nie zaistniała żadna z przesłanek mogących skutkować takim wznowieniem. Kierując się powyższymi względami Sąd na podstawie art. 477 14 § 1 kpc oddalił odwołanie J. G. od w/w decyzji ZUS. W toku postępowania przed Sądem J. G.wniósł nadto o zobowiązanie ZUS do wyliczenia emerytury przy przyjęciu wskaźników obowiązujących w dacie osiągnięcia przez niego wieku 65 lat, tj. w dniu (...)oraz o zasądzenie od (...) Oddziałuw P.kwoty 5.000zł tytułem strat moralno-finansowych za okres od 2003r.

Pierwszy z tych wniosków Sąd na podstawie art. 477 10 § 1 kpc przekazał do rozpoznania organowi rentowemu. Jest to bowiem nowe żądanie, zgłoszone w piśmie z dnia 26.11.2014r. Sąd uznał, iż emeryt ma prawo poznać wyliczenia emerytury przy przyjęciu różnych wskaźników i przy przyjęciu danych istniejących w różnych datach chociażby po to, aby móc ocenić, która emerytura byłaby dla niego korzystniejsza. Sąd uznał, iż ZUS – tak jak wnosił o to odwołujący - powinien więc wyliczyć emeryturę przy przyjęciu wskaźników i stażu pracy z daty 01.10.2002r. i 01.10.2014r.

Żądanie zasądzenia od (...) Oddziału w P. kwoty 5.000zł tytułem strat moralno-finansowych za okres od 2003r. należało natomiast potraktować jako pozew o zapłatę, do rozpoznania którego jest właściwy Sąd cywilny wg siedziby strony pozwanej, tj. w P.. Biorąc pod uwagę kwotę żądania, pozew należało przekazać Sądowi Rejonowemu (art. 17 pkt 4 kpc). Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych nie jest właściwym do rozpoznania tego żądania, gdyż nie jest to sprawa z zakresu ubezpieczeń społecznych, nie mieści się bowiem w katalogu wskazanym w art. 476 §2 kpc.

Żądanie zapłaty kwoty 5.000zł należało wobec tego przekazać Sądowi właściwemu, celem jego rozpoznania, o czym orzeczono w oparciu o art. 200 § 1 kpc w zw. z art. 476 § 2 kpc i w zw. z art. 17 pkt 4 kpc. Z tych względów orzeczono jak w sentencji.